Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

miercuri, 25 martie 2020

Lideri de opinie si (de)formatori de opinie in contratimp cu vremurile , spiritul civic , onestitatea intelectuala si morala .



Frontispiciul Contributors.ro - 25.03.2020
( Articole "mobilizatoare"  - )



In acest vremuri de colaps politic si social generalizat , Contributors.ro ofera o imagine concludenta asupra modului in care unii lideri de opinie , intelectuali publici si autori acceptati pe aceasta platforma inteleg sa contribuie la dezbaterea publica atunci cand societatea , statul si si intregul corp social traverseaza o criza existentiala majora.
Cum s-a intamplat de atatea ori in cele trei decenii care au trecut deja, intre prioritatile clasei politice, prioritatile societatii civile si prioritatile cetatenilor exista o fractura care se adanceste in mod constant.
Cel mai bun exemplu este paralela care se poate face intre realitatea crunta a pandemiei , pericolul major al unui colaps al sistemului de sanatate , instaurarea starii de urgenta si respectiv intrarea in carantina totala a Romaniei si reflectarea acestor stari limita si teme mari ale zilei in publicistica momentului.
Mai jos sunt enumerate cateva texte recente ( numele autorilor nu este relevant in acest context ) importante prin tematica si modul ei de abordre , tematica foarte interesanta prin raportarea la realitatea momentului si tehnicile de influentare si persuasiune folosite :



Generalitati si/sau lipsa de solutii - Ion Stanomir (http://www.contributors.ro/editorial/starea-de-urgenta-si-panica-pledoarie-pentru-calmul-civic/); Brandusa Armanca (http://www.contributors.ro/media-tech/fenomene-alarmante-infodemia/) 

Filozofia lipsei de moralitate a clasei politice – Mircea Morariu ( http://www.contributors.ro/editorial/politicieni-ce-ar-trebui-supu%c8%99i-izolarii-morale/ ) 

Filozofia regulilor situatiei de urgenta - Radu Rizoiu ( http://www.contributors.ro/administratie/mai-exista-reguli-intr-o-situa%c8%9bie-de-urgen%c8%9ba/ )

Speculativismul filozofiei coronavirusului - Alin Fumurescu ( http://www.contributors.ro/global-europa/%e2%80%a6-despre-viralizarea-tampirii-in-masa-%e2%80%93-adevarata-pandemie/; http://www.contributors.ro/editorial/qed-tampirea-in-masa-e-virala-unde-ne-sunt-martirii-opiniei-publice/; http://www.contributors.ro/editorial/despre-apocalipsele-mari-%c8%99i-mici-cum-s-a-gripat-cre%c8%99tinismul-cu-un-virus-chinezesc/ ) 

Filozofia filozofiei coronavirusului - Mihai Maci (http://www.contributors.ro/editorial/niciodata-lumea-nu-va-mai-fi-la-fel/); Daniela Maci (http://www.contributors.ro/editorial/celalalt-%e2%80%93-inamicul-sau-aliatul-meu/#comments ) 

Speculativismul gratuit - Radu Vancu (http://www.contributors.ro/editorial/paradoxul-coronavirus/) 

Whatabboutism-ul de tip nou - Sorin Ionita (http://www.contributors.ro/cultura/pogromul-de-la-chisinau-ce-nu-v-au-spus/http://www.contributors.ro/cultura/grindeanu-fake-news/) ; Adela Toplean (http://www.contributors.ro/editorial/devian%c8%9bii-partea-a-ii-a-%e2%80%9cte-cred-ca-%c8%99i-eu-mai-mint%e2%80%9d/ ; http://www.contributors.ro/cultura/speran%c8%9be-%c8%99i-iluzii-stropite-cu-saliva-despre-colapsul-valorilor-civice/) ; Andrada Ilisan (http://www.contributors.ro/editorial/corpul-depresiei-mele-corpul-anxietatii-mele/); Cosima Rughinis ( 
http://www.contributors.ro/societatelife/homeopatia-%c8%99i-pandemia-in-romania/


In acest caz este de remarcat exact dupa “ principiul ţara arde și baba se piaptănă” , modul pervers si paralel cu deontologia in care inţeleg sa contribuie prin articolele lor la dezbaterea publica si la “ ridicarea moralului cetatenilor” unii dintre “ idola fori” ai momentului( probabil ca sa nu fie acuzati de “triumfalism” , nu ?) .
Probabil ca dupa ce va trece aceasta pandemie , va fi facuta ( daca va mai exista acest interes ) si o necesara analiza de continut asupra articolelor de opinie si comentariu relevante care au aparut in aceasta perioada critica pentru Romania si a modului in care acestea au influentat opinia publica.






http://www.contributors.ro/reactie-rapida/pandemia-statul-roman-si-buna-guvernare/#comment-405297








Comentarii Contributors.ro 




Cinicul spune:
As adauga la lista dvs articolul prof Cerna despre bazele teoretice ale formării prețului in contextul discuțiilor despre plafonarea lor in timp de criza.

  • Sergiu Simion spune:
    De acord, multumesc pentru semnalare. Uitasem articolul pentru ca nu am reusit sa gasesc in el o singura idee pertinenta in afara unei expuneri kilometrice fara cap si coada intalnita cel mai frecvent la unii absolventi de stiinte sociale . Exemplu de ” concluzii” :) ) la articolul profesorului Cerna :
    ” Sistemul de comunicaţie (Hayek îl numeşte de ”telecomunicaţie”) constituit de preţuri, are, deci, un aspect paradoxal, deoarece transmite o informaţie esenţialmente sumară, abstractă şi codificată, care are însă o mare importanţă tocmai din cauza caracterului său sintetic și relevant. Împreună cu sistemul de drept, sistemul de preţuri permite rezolvarea celei mai redutabile probleme cu care se confruntă orice colectivitate umană care vrea să organizeze o diviziune a muncii dincolo de o anumită scară, şi anume problema complexităţii sociale. Prin acţiunea conjugată a acestor două sisteme – sistemul de preţuri şi sistemul de drept –, piaţa devine ordine, nu haos. Ca urmare, trebuie să ne întrebăm dacă perturbarea acestei ordini complexe prin măsuri ca cea menționată la începutul acestui articol nu este mai periculoasă decât însăși problema pe care vrea să o rezolve.”
    Este inca o dovada, pe langa multe altele, care arata o incapacitate funciara a unor autori de a putea exprima simplu , clar si concis idei clare si utile , pentru ca ideile nu vin asa usor. Ce mai ramane ?! Batutul apei in piua, plimbarea de la Ana la Caiafa si pana la `48, , despicarea firului in patru, invartirea in jurul cozii si citarea in bucla a altora…

Niciun comentariu: