Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 30 martie 2020

De la sociologie la homeopatie si retur


Dupa inflatia de articole aparute pe Contributors.ro  generate de strania pandemie care a lovit planeta , era de asteptat si interventia unui sociolog pe aceasta platforma (Cosima Rughinis - Homeopatia si pandemia in Romania) , dar aceasta pledoarie pentru homeopatie exact in timpul pandemiei si in apararea unei sticlute magice vandute cu 50 de lei a depasit toate asteptarile :

“ Lansarea unor așa-zise picături anti-coronavirus pe pagina Facebook a lui Adrian Cacovean, comercializate în farmacia soției sale cu 50 de lei sticluța, a stârnit prompt oprobiul public și reacția autorităților …. Oportunismul comercial a alimentat indignarea, profitul personal de pe urma unei crize de asemenea anvergură fiind resimțit ca nerușinat. Care ar fi fost oare reacția dacă aceeași persoană ar fi distribuit picăturile gratis, sau la un cost de producție, să presupunem, de 5 lei sticluța? Incidentul a fost un simptom, nu o aberație( s.n.)…“. 

Pana acum pandemia trezise deja interesul psihologilor . Viziunile si interventiile in spatiul social ale influencerilor din acest domeniu arata si modul in care a evoluat acesta disciplina dupa 1990 :

“Antropologic vorbind, s-a văzut că popoarele gregare, cum sunt Balcanii, dar și cele latine, Italia, Spania sunt mai atinse de acest virus, pentru că cultura lor este cea a proximității, a atingerii, a unei distanțe sociale mici, ceea ce se demonstrează că duce la o răspândire a virusului. “

“ E posibil să crească riscul de sinucideri datorită incapacității oamenilor de a se confruntă cu incertitudinea viitorului și faptului că societatea nu este pregătită să ajute oamenii ca persoane individuale.”

Aurora Liiceanu

https://psnews.ro/psihologul-aurora-liiceanu-viata-pe-care-o-consideram-normala-nu-va-mai-fi-la-fel-366045/


“ În profilul nostru psihologic ca națiune avem tendința să interpretăm incertitudinile ca pericole, nu ca oportunități; de aceea, în acest context aș sugera să fim atenți la pericole, dar să nu ratăm oportunitățile de normalitate și chiar de dezvoltare/progres (exersându-ne responsabil creativitatea).”

Daniel David

https://danieldavidubb.wordpress.com/2020/03/12/psihologia-sfaturi-psihologice-in-lupta-impotriva-epidemiei-de-coronavirius-covid-19/?fbclid=IwAR0MwRWKC3jLhdlmQLAXihnoBtspF_sW5f0vzCw3vteRn09Hq69tOMtXGrM



Solutiile propuse de psihologi sunt la fel de insolite. Ele variaza de la celebra si comica pentru unii ”tapping therapy” ( EFT) (https://www.facebook.com/stiinta.succesului/videos/2572746639501496/ ; ) si pana la abordarea de tip “ cognitiv-rational” respectiv " raportarea psihologica si implementationala"  la sfaturile autoritatilor ( Ex:” Sfat bun: Să mă spăl des pe mâini. Sfat bun implementațional: Dacă este oră fixă, Atunci mă spăl pe mâini. Dacă urmează să mănânc, Atunci mă spăl pe mâini, Dacă am atins obiecte atinse de alții, Atunci mă spăl pe mâini, etc.”) , si pana la relaxarea prin " meditatia transcendentala"  ,etc. ( https://danieldavidubb.wordpress.com/2020/03/12/psihologia-sfaturi-psihologice-in-lupta-impotriva-epidemiei-de-coronavirius-covid-19/?fbclid=IwAR0MwRWKC3jLhdlmQLAXihnoBtspF_sW5f0vzCw3vteRn09Hq69tOMtXGrM) ca sa facem abstractie de alte abordari "moderne"  care efectiv fac parul maciuca celor neinitiati.

In acest context, de l
ângă insolitul “ tapping” , abordarea “ cognitiv-rationala” si celebra de acum “meditatie transcendentala “ ( respectiv cuiul lui Pepelea care a raşchetat si psihologia si psihologii inainte de 1989 ) mai lipsea doar sticluta magica a unui “ homeopat” (https://adevarul.ro/locale/craiova/cum-cazut-primar-plasa-unui-chirurg-zice-leacul-covid-19-mars-carantina-veci-1_5e7457975163ec42710cfc79/index.html) ) si reclama pentru ea facuta ( prietenii stiu de ce ) exact de catre directoarea Scolii Doctorale de Sociologie a Universitatii Bucuresti ( http://www.contributors.ro/author/cosima-rughinis/?bio).
In sfarsit,  in aceasta viziune si teoretic vorbind, daca sticluta magica si-ar face efectul , atunci nu mai conteaza nici pretul , nici persoana care o distribuie pentru ca reclama este sufletul comertului , nu ?! Pe de alta parte, si sociologic vorbind, “ homeopatul” nostru este in realitate chirurg conform articolului citat, iar  marea intrebare este cati cetateni ar mai avea curajul sa fie operati de un chirurg cu acest profil, cu aceste preocupari excentrice si cu aceste exprimari "altruiste"  in spatiul public  :





Cum spunea un filozof,  despre lucrurile despre care nu putem vorbi trebuie sa tacem.  




http://www.contributors.ro/societatelife/homeopatia-%c8%99i-pandemia-in-romania/#comment-405860







Comentarii Contributors.ro


    • Cosima Rughinis spune:
      Bună ziua, nu am făcut o pledoarie pentru homeopatie, dimpotrivă :)
      • Sergiu Simion spune:
        Asa sa fie. Aveti dreptate ( tehnica ambiguitatii, negarea negatiei si sofismele elegante va sustin demersul) , ati facut o pledoarie stralucita impotriva homeopatiei facandu-i reclama : )
        Scripta manent :
        “ Este mai bine, cred, să ne gândim proactiv, nu reactiv.Discursul public al asociațiilor terapeuților homeopați, precum Societatea Română de Homeopatie (SRH) și Asociația Română de Homeopatie Clinică (ARHC), sunt acum aliniate discursului medical(s.n.) . Această alianță este remarcabilă și benefică – dar, posibil, temporară. Este important să o susținem cât de mult se poate(s.n.), deoarece avem în față un orizont de timp de ordinul lunilor, cel puțin. Implicarea terapeuților homeopați în condamnarea teoriilor conspiraționiste și a corona-scepticismului este un front pe care sunt salvate vieți.http://www.contributors.ro/societatelife/homeopatia-%c8%99i-pandemia-in-romania/
        “ Scopul meu este însă să răspund la o întrebare de aici și acum: ce este homeopatia în România de azi?
        Cred că răspunsul are mai multe ingrediente, care ne ajută să înțelegem și ce caută Oscillococcinum în farmacii, și de ce mulți dintre noi(s.n.) am apelat cu încredere și satisfacție (s.n.) la consultații și remedii homeopate.”
        http://www.contributors.ro/editorial/homeopatia-in-%C8%9Bara-minunilor-partea-i-oscillococcinum/
        • adrian spune:
          Cred ca esti singurul care a citit acest articol si a inteles ca este o pledoarie pro-homeopatie. Restul am inteles ca este o critica.
          • Sergiu Simion spune:
            Va cheama cumva ca pe autoarea articolului ? :)) Bineinteles ca nu ati citit comentariile anterioare scrise la acest articol ( scopul scuza mijloacele ), dar deja emiteti sentinte in locul autoarei si in numele tuturor celor care au accesat articolul ( 3,371 Vizualizari) ,pentru ca i-ati consultat pe toti ( “restul am inteles…”) , nu ? :)).
        • UK statistics spune:
          Pai “cu incredere si satisfactie” apelez si eu la tigari si la alcool in exces .
          Spuneti-ne rezultatele, nu increderea si satisfactia.
          Nu este relevant ca ati luat apa chioara in cutia galbena sau in cea albastra si nici ca are o eficacitate dovedita stiintific: e dovedita stiintific mica ? Zero ?
          Aveti mai jos un link catre statistica oficiala a Guvernului UK privitor la decesele lunii martie 2019 si cele de anul acesta. Veti avea o surpriza sper placuta:
          ” British government’s own statistics on total deaths registered weekly across the UK. It shows that in the week ending on the 8th of March 2019, 10,898 people died in total in the UK. This year, in the week ending the 6th of March 2020, the equivalent figure was almost identical: 10,895.”
          Asadar nu se moare DE covid 19, se moare CU . La fel este cu homeopatia : va afecteaza doar buzunarul , nu si sanatatea. Nu va vindeca, doar va face mai sarac.

Niciun comentariu: