Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

miercuri, 18 martie 2020

HARTA CORONAVIRUS - Distributia in timp real si diminuarea starii de incertitudine


                                                                                                 18.03. 2020

Sursa : https://instnsp.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/5eced796595b4ee585bcdba03e30c127



Dupa cum poate observa oricine cele mai multe cazuri sunt in Bucuresti , Iasi , Hunedoara, Timis, Constanta , etc.,  cel mai afectat fiind Bucurestiul cu cei aproape 3 milioane de locuitori ai sai (https://ro.wikipedia.org/wiki/Bucure%C8%99ti ) 














In cazul Bucurestiului si oraselor  mari cetatenii ar trebui , dupa modelul sud- coreean *) , sa poata afla prin aplicatii on line care sunt cele mai apropiate surse de infectare . Exemplu  :


9. apar primele aplicatii on line cu harti care iti arata de asemenea unde au fost identificate cazuri si ce legaturi exista intre ele si la ce raza sunt fata de tine: (20, 15, 10, 5km.


Aceasta  masura ar diminua  sentimentul de frica si nesiguranta al cetatenilor si le-ar creste in mod considerabil sentimentul de responsabilitate pentru ca in epidemie  virusul nu se vede, nu se simte in prima faza asa ca nici nu ai habar cand te intalnesti cu el.
In acelasi sens abordarea atat de diferita a epidemiei in Coreea de Sud si in alte tari se vede si dintr-o abordare complet diferita a purtarii mastilor de protectie : 



2. majoritatea oamenilor purtau deja masti (in ianuarie) si ii sfatuiau pe ceilalti sa faca asemenea. (nu mai vorbesc de semnalistica si postere de informare/constientizare omniprezente)

11. toata lumea, dar absolut toata lumea poarta masca. (e reconfortant cand fiecare om cu care te intersectezi poarta masca, pe principiul eu nu dau de la mine, tu nu dai de la tine.)


Anuntul public de la noi : " Folositi masca de protectie numai daca suspectati ca sunteti racit sau sunteti in apropierea oamenilor bolnavi " are o cu totul alta formulare si cu totul alte implicatii.




Note

*) In Coreea de Sud (10 martie 2020)  : 


1. dezinfectant de maini se gaseste la intrarea in fiecare cladire publica inca din ianuarie, iar gardianul/portarul iti face observatie in caz ca nu il folosesti atat la intrare cat si la iesire. In supermarketuri este dezinfectant la intrare, in mod obisnuit, in zona de unde iei cosul. (Sapun si hartie pt sters pe maini in toate toaletele publice sau din cladiri publice)

2. majoritatea oamenilor purtau deja masti (in ianuarie) si ii sfatuiau pe ceilalti sa faca asemenea. (nu mai vorbesc de semnalistica si postere de informare/constientizare omniprezente)

3. cand au inceput sa fie cazuri in tara, toti vanzatorii din magazine mici si mari, malluri, supermarketuri, etc. au fost obligati sa poarte masca.

4. Korea a decis inca de la inceput sa ofere date in mod clar si transparent

5. Seoul – un oras cu 10 mil. de locuitori si 25,6 mil. in zona metropolitana (mai mult decat toata Romania) are se pare in jur de 108 cazuri.

6. totul mergea bine pana cand o tanti din orasul Daegu, pleaca de la spital refuzand sa fie testata (pe motiv ca nu are simptome si nu a calatorit in afara tarii) si umbla libera, inclusiv la slujba sectei pe care o frecventeaza. (pana in prezent 80% dintre cazuri se inregistreaza acolo)

7. semestrul 2 se amana pentru 2 saptamani pt toate universitatile. (probabil si pt scoli si licee) toti studentii stau acasa, cursurile se vor recupera dupa ce trece pericolul. Pana atunci au primit diverse teme pe care sa le cerceteze in particular.

8. incep mesajele de alerta si curg cate 10 pe zi. Foarte stresante dar utile si eficiente. Se anunta in timp real cate cazuri au aparut in cursul zilei, in ce zone, la ce ore si ce trasee au facut cei contaminati. Se contureaza “a moving line” care trebuie evitata. Apoi la anumite intervale vin mesaje care informeaza ca zonele si mijloacele de transport in care au circulat virusatii au fost dezinfectate si sunt acum sigure pt populatie.

9. apar primele aplicatii on line cu harti care iti arata de asemenea unde au fost identificate cazuri si ce legaturi exista intre ele si la ce raza sunt fata de tine: (20, 15, 10, 5km)

10. cazurile cresc exponential si lumea evita pe cat poate sa iasa afara, dar majoritatea isi continua munca.

11. toata lumea, dar absolut toata lumea poarta masca. (e reconfortant cand fiecare om cu care te intersectezi poarta masca, pe principiul eu nu dau de la mine, tu nu dai de la tine.)

12. semestrul 2 se mai amana cu inca 2 saptamani, si incepe organizarea pentru cursuri on-line.

13. se monteaza cutii cu dezinfectant pt maini si in lifturi

14. se golesc rafturi in supermarketuri dar se si umplu la loc

15. se inchid dotarile ce nu sunt neaparat necesare: biblioteci, sali de sport, etc. si toate evenimentele ce presupun adunari de oameni.

16. pentru mai mare eficienta se introduc posturi de testare drive-in, pentru a depista cat mai repede cazurile, pentr a limita contactul, a le tria, a le izola si a nu supraaglomera spitalele.

17. se continua ritmul zilnic de munca iar la intrarea in diferite spatii publice (in universitati spre exemplu) se testeaza de dimineata pana seara (pt febra si simptome) tot staff-ul, care intra.

18. se epuizeaza stocurile de masti in magazine, dar se anunta cand vor fi din nou stocuri pt ca aici masca e obligatorie.

19. testarea drive-in se confirma foarte eficienta si numarul de contaminati depistati creste cu rapiditate.

20. stocul de masti se reface la fiecare 5 zile iar pt a acorda acces tuturor si a evita ingramadeala sau specula, oamenii sunt asteptati sa cumpere masti in anumite zile din saptamana in functie de ultima cifra a anului nasterii cu buletinul in mana si cu scannarea digitala a id-ului la cumparare.

21. Oamenii sunt ingrijoarati dar par increzatori in sitemul lor sanitar. Tot ei spun ca dupa epidemia MERS din 2015 s-a impus upgrade-ul spitalelor din tara cu unitati de paturi pentru izolare si epidemii.


(10 martie 2020)



Contributors.ro 


http://www.contributors.ro/idei-si-solutii/cum-se-poate-monitoriza-raspindirea-epidemiei-in-romania-%c8%99i-ce-se-poate-face-pentru-a-suplini-lipsa-capacita%c8%9bii-de-testare-idei-pentru-lupta-impotriva-covid-19/

Sergiu Simion spune:

Ceea ce incercati sa propuneti intr-o forma alambicata exista deja intr-o forma mult mai simpla in Coreea de Sud si a fost semnalat acest lucru inclusiv in presa de la noi (https://www.aktual24.ro/o-lectie-si-pentru-romania-o-romanca-aflata-in-mijlocul-epidemiei-din-coreea-de-sud-relateaza/ ) , dar din pacate nu a avut ecou .
Pe de alta parte , cred ca unele din masurile luate in Coreea de Sud au nu numai rolul de preventie si protectie , ci si de a reduce incertitudinea si de a diminua starea de nesiguranta a cetatenilor iar unele s-ar putea aplica si la noi deoarece cetatenii sunt interesati in primul rand de ceea ce se intampla in imediata lor vecinatate , ori exact asta nu se spune (https://sergiusimion.blogspot.com/2020/03/harta-coronavirus-distributia-in-timp.html ).


Niciun comentariu: