Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 15 februarie 2022

Promiscuitatea morala . Cazul Natalia Morari si implicatiile lui


In septembrie 2021 in Republica Moldova a izbucnit un scandal monstru care a zguduit bazele moralitatii publice din aceasta tara. Un celebru lider al opozitiei politice si personalitate pro-europeana respectiv jurnalista de opozitie Natalia Morari ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Natalia_Morari) face un copil cu un "donator anomim " identificat in final cu "dusmanul de clasa" Veaceslav Platon , respectiv exact unul dintre oligarhii pe care  Natalia Morari ii investiga  in calitate de jurnalista. Dincolo de pitorescul telenovelei , implicatiile acestui caz sunt profunde la nivelul acelei societati .



Natalia Morari
Foto : Wikipedia


" ...cazul jurnalistei-vedetă Natalia Morari, lider de piaţă pe comentariu politic şi fondatoare de televiziune opoziţionistă şi pro-europeană, care a şocat ţara recunoscând că are un copil cu cel mai mare racket pe care l-a dat Moldova: Veaceslav Platon, oligarh miliardar şi dublu cetăţean moldo-rus; dacă o fi şi român sub altă identitate, cum e obiceiul locului, nu ştim. El e implicat până peste cap în devalizarea resurselor publice, laundromatul de bani ruseşti şi în general cam tot ce s-a petrecut obscur peste Prut în ultimul deceniu şi ceva. E anchetat şi a fugit la Londra."

“ Politica, mass-media şi societatea civilă din Moldova au fost literalmente aruncate în aer, nimeni nu mai ştie ce să creadă şi va dura o vreme până se aşează praful ridicat până în grindă.” 


“ E greu să explici cuiva din Bucureşti impactul în târg al acestei auto-dezvăluiri; detonarea lui Turcescu ridicată la pătrat nu e nici pe-aproape.” 


“ Atacurile contra redacţiilor Radio Europa Liberă, Jurnal TV, contra Marianei Raţă sau altor ziarişti şi comentatori oneşti, se lansează din ambele direcţii şi sună cam la fel, pentru că strategia este unică, cea veche şi cunoscută: distrugerea centrului decent ca să nu mai rămână pe terenul de joc decât extremele şi astfel să se aplice în practică viziunea lor maniheistă despre lume.” 


“….cazul Nataşa adăugat o doză proaspătă de confuzie şi isterie în acest peisaj; va fi foarte greu de făcut ordine în casă după aşa tărăşanie. Pe fond problemele de slăbiciune a mass-media şi manipulare politică sunt cam aceleaşi ca şi în România, doar că Moldova e o ţară de şapte ori mai mică, însă de şapte ori mai complicată.” 


Sorin Ionita -  "Efectul Natasa"  sau isterizarea cu agenda in Republica Moldova

https://www.contributors.ro/efectul-natasa-si-isterizarea-cu-agenda-in-republica-moldova/



Straniul comportament al Nataliei Morari este o minge ridicata la fileu pentru cealalta parte a presei si pentru cealalta tabara.
Fostul deputat PSD Cristian Rizea fugit din Romania unde a fost condamnat pentru coruptie , a avut ocazia sa apara in Republica Moldova in postura de lup moralist :






Acest caz straniu  este emblematic pentru marasmul moral din tarile post-comuniste , iar discutia generata de acesta pe platforma Contributors.ro indica amploarea fenomenului si implicatiile cu bataie lunga  la nivel de sistem politic si social : 



Nimic nou sub soare. Ceea ce s-a intamplat acum la Chisinau atat de brutal ( respectiv “ caderea mastilor si schimbarea la fata “ ) , s-a produs insidios si timp de trei decenii la Bucuresti ( sa ne reamintim in ce zona a esichierului politic si “convingerilor” au debutat initial Ciorbea, Miron Mitrea, Rodica Stanoiu, Marian Munteanu, Mircea Geoana, Robert Turcescu, Emil Hurezeanu – ulterior consilierul lui Adrian Nastase – , Dorin Tudoran – ulterior publicist in ziarul prietenului Dan Voiculescu , Alina Mungiu, etc.,etc. si unde au aterizat ulterior ) , recent chiar si la Bruxelles ( cine si-ar fi imaginat vreodata ca dupa episodul grotesc cu “ vizita la domnul Vantu” din 2009 , prezidentiabilul Mircea Geoana va ajunge in 2019 secretar general adjunct al NATO ?! ) . Ceea ce dr. Peter Gross a denumit “ laboratorul romanesc” ( Peter Gross – Intoarcere in laboratorul romanesc. Mass-media dupa 1989, Editura Nemira, Bucuresti, 2015 ) a fost un precedent si un excelent poligon de incercare si antrenament pentru strategiile aplicate ulterior pe scara larga la Chisinau si povestea continua.
Problema este ca acest episod socant este in mod evident cea mai puternica lovitura simbolica aplicata fundamentelor morale ale statului de drept si democratiei din Republica Moldova , lovitura care nu poate proveni doar accidental si din sentimentele pure ale unei femei si respectiv un “tata donator” conform declaratiilor ei . Acel “ Lasati TV8 in pace. Loviti in mine !” ( daca isi iubea cu adevarat opera nu o distrugea in acest mod atat de trivial ) al Nataliei Morari este cea mai buna dovada a rolului de executant , deci in realitate comanda cutremurului politic , civic si moral a venit din alta parte .


    • exista „one night stand” cu consecinte, la fel cum exista escroci sarmanti care pot lua capul unei tinere ambitioase care inoata intre rechini…
      …poate de aceea a si fost „lasata” sa faca opozitie, stiindu-se ca exista un punct slab care poate sa darame sandramaua…ceea ce nu inseamna ca sandramaua e o minciuna, doar ca cel care a facut-o e un Mester Manole care trebuie sa sacrifice ceva important (davai opera sau viata)
      e o tragedie personala, insa pe mine ma ingrijoreaza mai mult ca Dnei Kovesi i se refuza angajarea de experti financiari (poate ca se urmareste doar cumpararea unor expertize?)

      • Ambitioasa, dar nu naiva. O jurnalista de prima mana stia foarte bine ce face si cine este ” tatal donator” caruia ii lua interviuri. Aici nu este vorba (numai )despre sentimentele unei femei , ci despre implicatiile politice si simbolice majore ale comportamentului unei persoane publice ( o persoana care lupta impotriva coruptiei din bratele unui corupt nu poate fi credibila ).

        • trebuie separate faptele de opinii, si atunci nu se mai pune in discutie credibilitatea purtatorului de cuvant, o „tehnicalitate” folosita de veacuri pentru a masca crimele ucigand mesagerul
          daca X a furat bani publici si apoi a facut un copil cu Y, conteaza pentru cetateni ce parere are Y ( sau Z sau WW) despre X sau faptul ca a furat?
          nu va luati dupa fenta, chiar daca e incarcata de simbolisme

  • Despre „schimbarea la fata”.
    Cazul Alina Mungiu mi se pare cel mai dificil de inteles. Ce spunea pana mai acum cativa ani dar mai ales in anii 90 si ce spune acum!


https://www.contributors.ro/efectul-natasa-si-isterizarea-cu-agenda-in-republica-moldova/

Niciun comentariu: