Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

sâmbătă, 14 ianuarie 2023

Legitimitatea morala a lui Paul Goma atacata si dupa moartea lui

 

Scriitorul Paul Goma 


O recenzie facuta pe Contributors .ro ( https://www.contributors.ro/paul-goma-alianta-dintre-constiinta-istorica-si-constiinta-literara/ ) unei carti aparuta anul trecut in editura Corint ( Flori Balanescu , Paul Goma - Constiinta istorica si constiinta literara ) a generat aparitia unui comentariu surprinzator care insinueaza ca atitudinea si evolutia ulterioara a scriitorului Paul Goma si a familiei sale fata de autoritatile comuniste ar fi fost determinata de "mazilirea " tatalui sotiei scriitorului , functionar la Directia Centrala de Statistica :


" Informaţii despre rezultatele modeste obţinute la începutul anilor ’70 în economia românească pot fi găsite într-un document clasificat strict-secret la vremea respectivă şi intitulat „Îndeplinirea planului de stat de dezvoltare a economiei naţionale pe luna ianuarie 1971(1)”"

" Petre Năvodaru (a cărui fiică, Ana-Maria, s-a căsătorit cu scriitorul dizident Paul Goma (2)). Deoarece nu l-a fost înapoiat la biroul de documente secrete al Direcţiei Centrale de Statistică în momentul în care i-a fost solicitat (19 februarie 1971), Petre Năvodaru a fost nevoit să relateze despre împrejurările dispariţiei documentului respectiv şi a afirmat că l-a distrus din imprudenţă, împreună cu alte materiale, apoi l-a aruncat la coşul de gunoi. Organele de anchetă nu au găsit nici o rămăşiţă din exemplarul distrus de Petre Năvodaru şi au propus sancţionarea acestuia şi a superiorilor săi – învinuiţi că au încercat „chiar să minimalizeze caracterul strict secret al documentului dispărut”.
La 31 ianuarie 1972, membrii Secretariatului C.C. al P.C.R. au aprobat eliberarea din funcţii a celor din conducerea Direcţiei Centrale de Statistică: Petrache Buzoianu (director general), Petre Năvodaru (3 ) şi Mircea Bulgaru (director general adjunct). În locul lor au fost numiţi Ilie Şalapa (director general), Petre Ghimbuluţ şi Mihai Busuioceanu.
În ce măsură evenimentele respective au influenţat evoluţia ulterioară a atitudinii lui Paul Goma şi a familiei sale faţă de autorităţile comuniste de la Bucureşti?(s.n.) Probabil că nu vom afla niciodată răspunsul la această întrebare."

Petre Opris

https://www.contributors.ro/paul-goma-alianta-dintre-constiinta-istorica-si-constiinta-literara/#comment-541239



Scripta manent. Acest comentariu aparut in 2023 ne spune foarte multe despre mentalitatile persistente inca la unii cercetatatori ( https://www.contributors.ro/author/petre-opris/ ) dupa 34 de ani de tranzitie.

In primul rand , dincolo de bogatia de date inutile citata in articol ca sa anestezieze atentia cititorului ,  ceea ce era strict secret inainte de 1989 si luat de bun de comentator (1) este ceva absolut ridicol si stupid in zilele noastre , dar comunismul , este adevarat, nu putea functiona fara secrete .
In al doilea rand legatura fortata intre Paul Goma , "mazilirea " lui  Petre Navodaru care era tatal sotiei lui Paul Goma si "evolutia ulterioar a atitudinii scriitorului si a familiei sale fata de comunism" este o insinuare triviala ( intreaga evolutie a scriitorului este anticomunista ) si josnica ( atacul la persoana si atacul familiei intr-o disputa publica fac parte din ceea ce se numeste " character assassination").
Pe de alta parte, bogatia detaliilor si documentelor prezentate de comentator :"in interesul cauzei" : 


" ... Deoarece ( Petre Navodaru - n.n) nu l-a fost înapoiat ( documentul -n.n.) la biroul de documente secrete al Direcţiei Centrale de Statistică în momentul în care i-a fost solicitat (19 februarie 1971),.."


" La 31 ianuarie 1972, membrii Secretariatului C.C. al P.C.R. au aprobat eliberarea din funcţii a celor din conducerea Direcţiei Centrale de Statistică: Petrache Buzoianu (director general), Petre Năvodaru (3 ) şi Mircea Bulgaru (director general adjunct). În locul lor au fost numiţi Ilie Şalapa (director general), Petre Ghimbuluţ şi Mihai Busuioceanu.",etc.

ne arata scormonirea unor arhive cum este arhiva C.C. a P.C.R. la care cetatenii obisnuiti nu au acces, dar in care altii se simt ca pestele in apa  .
In sfarsit , avem inca o dovada ca razboiul comunistilor cu Paul Goma , cu disidentii, cu legionarii si cu anticomunistii in general continua si dupa moartea lor , deci intrebarea este cine sunt si ce urmaresc cei care au trecut la butoane si au preluat stafeta in locul lor.



Dialogul pe care l-am avut ulterior cu autorul recenziei de pe Contributors.ro este unul savuros si merita reprodus aici, dar sa vedem daca va apare in totalitate  :









Din motive lesne de inteles, disputa nu s-a oprit aici :


Comentariul a fost publicat pe 17/01





Niciun comentariu: