Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

sâmbătă, 16 decembrie 2023

The Wall Street Journal about foul language . Limbajul vulgar in filme si show-uri TV americane dupa 1985 si o comparatie cu societatea romaneasca

 

Degradarea limbajului public si a codurilor de limbaj in general este o tema de larg interes civic pentru orice societate civilizata . O statistica recenta publicata de Wall Street Journal care analizeaza peste 60.000 de filme si show-ri TV din 1985 si pana in prezent arata cresteri majore ale limbajului obscen in mass-media americana in 1999, 2005 , 2011, 2016, 2018, 2022 .
In aceste decenii se remarca de departe o crestere exploziva a obscenitatii in anul 2005 pentru care trebuie sa existe o explicatie in plan social.


Source : The Wall Street Journal
https://www.wsj.com/arts-culture/film/movies-cursing-profane-language-8922aab7





Prezentarea acestei statistici pe platforma LinkedIn a captat atentia si a generat o dezbatere :


Source : LinkedIn



Cele mai interesante idei au fost cele de mai jos :


- vulgaritatea si injuraturile apar exact acolo unde continutul si povestirea lipsesc ;

- unii cred ca vulgaritatea este un substitut pentru inteligenta ;

- ce a mers prost cu umanitatea daca se trece la o cultura a gangsterilor ;

- oamenii se intreaba de ce cultura americana se duce in iad ;

- se pare ca lumea s-a prabusit constant in ultimul deceniu ;

- este cel mai bun indiciu al decivilizării și dezumanizării care precede întotdeauna marile cataclisme sociale ;

- aceasta tendinta se raspandeste in toata lumea ;

- este o incercare de a atrage atentia ;

- reflecta o schimbare a normelor culturale oglindind schimbari in atitudinile sociale ;

- ( aceasta tendinta ) nu se refera doar la USA ci este peste tot.


Din acest punct de vedere se poate face o comparatie intre explozia vulgaritatii sociale in spatiul occidental si cea din spatiul est-european respectiv in spatiul post-comunist.
Daca in spatiul occidental a existat o politica a codurilor de limbaj si o cenzura culturala care interzicea vulgaritatea si obscenitatea publica in virtutea tabu-urilor culturale si religioase in principal de tip catolic, in spatiul est european asanarea vulgaritatii si obscenitatii avea avea ratiuni in primul rand de ordin politic respectiv crearea omului de tip nou ( comunist ) care trebuia sa fie diferit de cel vechi ( capitalist ) , inclusiv prin cenzurarea limbajului.
In Romania cel putin , caderea comunismului si castigarea libertatii in 1989 a fost echivalata in mod fortat cu anomia.
Altfel spus daca in vechea societate capitalista vulgaritatea , obscenitatea ( inclusiv prostitutia ) erau marcate social prin coduri comportamentale si de limbaj si tinute sub control in zone clar delimitate ( celebra strada cu felinare rosii,etc. ) , daca in comunism aceste zone au fost negate si interzise total , in post-comunism castigarea libertatii a fost echivalata in mod fortat cu incalcarea normelor culturale, sociale si morale , eliberarea limbajului si dreptul la vulgaritate si obscenitate.
Marea diferenta din acest punct de vedere intre USA si Romania este ca acolo modelul social si tonul vulgaritatii l-au dat mass-media si show-rile TV in timp ce in Romania tonul eliberarii si vulgaritatii respectiv modelul social l-au dat unele personalitati culturale si unii intelectualii publici *) ceea ce inseamna cu totul altceva.




*) Note


https://sergiusimion.blogspot.com/2020/05/sistemul-de-valori-al-societatii_16.html

https://sergiusimion.blogspot.com/2020/05/grupul-humanitas-si-influenta-sa-asupra.html

https://sergiusimion.blogspot.com/2021/03/eufemisme-si-paralogisme-pentru-lacul.html

https://sergiusimion.blogspot.com/2021/03/amurgul-idolilor-mircea-dinescu-si.html

Niciun comentariu: