" Jurnalul unui psiholog "( 2007-2025) este o viziune si o perspectiva originala asupra societatii romanesti generata initial de involutia unui domeniu profesional sensibil confiscat de instante straine naturii acestuia.
Elita discreta pro România
Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :
Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke
luni, 29 iunie 2009
România, prin ochii turiştilor străini
Ce vad turistii straini cand vin in Romania…
Imaginea lor despre ţara noastră :
România, prin ochii turiştilor străini: o ţară frumoasă, dar cu toalete infecte, câini sălbatici şi taxiuri pirat
26 IUNIE 2009
• Străinii se plâng mai ales că nu găsesc toalete publice, iar când o fac, acestea sunt groaznice şi au un miros total neplăcut
„România este una dintre cele mai frumoase ţări pe care le-am vizitat, dar Bucureştiul este de departe cel mai urât oraş”, „Nu te aştepta să fie la fel de frumos ca Praga”. Aşa sună recomandările turiştilor străini care au vizitat România şi oferă sfaturi şi ponturi pe siteurile internaţionale de turism celor care se gândesc să-şi petreacă concediul aici. Printre cele mai cunoscute astfel de siteuri se numără lonelyplanet.com, virtualtourist.com şi tripadvisor.com.
Celor care vor să vadă Bucureştiul le sunt recomandate doar două nopţi de şedere, fiind sugerată explorarea, cu trenul, a Văii Prahovei, pentru a vizita castelele Peleş şi Bran şi Sighişoara. O americancă din Chicago povesteşte despre experienţa ei în Brăila: „Sunt câini sălbatici peste tot, şi la oraş, şi la ţară. În general se plimbă în grupuri de câte trei sau şase, trăiesc pe-afară şi sunt inabordabili. Li se pare un sport grozav să alerge spre indivizi ameninţători şi pe urmă să-şi schimbe brusc direcţia. Mi s-a întâmplat de trei ori în patru zile”.
Din mesajul lui Alan, din Irlanda, care a bătut România în lung şi lat reiese că una dintre cele mai plăcute zone din România este Bucovina, datorită mănăstirilor „impresionante, înconjurate de peisaje rurale”. De asemenea, el mai povesteşte şi de Iaşi, despre care crede că este subapreciat.
Atenţie la hoţii de buzunare!
La categoria „aveţi grijă” se fac trimiteri mai ales la taxiuri. Un turist din Australia le recomandă celor care vin în România să fie foarte atenţi la ce taxiuri aleg, deoarece sunt persoane la aeroport şi la gară care trag de tine să te urci în taxi, iar aceştia au de obicei cele mai mari preţuri.
De asemenea, el mai recomandă turiştilor să se ferească de „poliţia falsă” care îţi arată o legitimaţie falsă şi care îţi cere documentele, aparatul de fotografiat şi tot ce mai ai. „S-a apropiat de mine un individ în timp ce făceam o poză şi care mi-a arătat o legitimaţie spunând că e de la Poliţie cerându-mi aparatul foto sub pretextul că l-am furat. I-am propus să mergem la secţie şi am plecat, iar el nu m-a urmărit”.
Allison, din Finlanda, face referire la multitudinea de cerşetori şi la hoţii de buzunare, recomandând, de asemenea, ca turiştii să nu urce într-un taxi care nu are firma pe maşină, deoarece aceştia cer mai mult la coborâre faţă de preţul stabilit iniţial. Pentru un drum, taximetristul se oferise să o ducă pentru cinci dolari, iar după zece minute i-a cerut 30 de dolari pentru benzină şi alţi 45 pentru cursă. Turiştii care călătoresc cu trenul sunt sfătuiţi să fie cu ochii-n patru la oamenii care se fac că citesc ziarul, când, de fapt, sunt atenţi la bunurile străinilor şi care vor găsi orice motiv să se aşeze lângă ei pentru a le fura din obiectele care sunt la vedere. Tot Allison vorbeşte şi despre toaletele publice: „Veţi fi şocaţi de toalete, dacă veţi găsi vreuna. Put şi de multe ori sunt doar simple găuri pline de rahat. Încercaţi să vă rezolvaţi problemele la plecarea din hotel”.
Asociaţia Naţională a Agenţiilor deTurism (ANAT) a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte toaletele publice care lipsesc cu desăvârşire la unele obiective turistice.
Trafic infernal şi şmecheri în Vama Borş
Nici capitolul mâncare nu lipseşte din meniul sfaturilor de pe forumurile internaţionale de turism. Tom, din Marea Britanie, le recomandă vizitatorilor să nu mănânce carne de porc în casele oamenilor sau la nunţi, în special în zonele rurale, din cauza trichinelozei, ca rezultat al comodităţii ţăranilor de a nu mai duce carnea la analize.
Pentru cei care vor să închirieze o maşină, Sandra din Myanmar, sfătuieşte turiştii să nu circule după lăsarea serii pe drumurile din România, pentru că vor da peste multe căruţe, care nu sunt semnalizate corespunzător, peste oameni care traversează aiurea, câini şi alte animale. O turistă din Belgia spune să-ţi faci plinul maşinii regulat, altfel, rişti să dai peste staţii de benzinărie care nu mai au combustibili. Cât despre traficul din Bucureşti, acesta este haotic, iar turiştii vor vedea maşini oprite în mijlocul străzii care sunt reparate la faţa locului.
O familie din Viena trage un semnal de alarma asupra celor de la Vama Borş, care conduc maşini ce par scumpe, cu numere de înmatriculare străine, şi care vorbesc într-o engleză sau germană stâlcită rugând trecătorii să le schimbe bancnotele mari în altele mai mici, pentru a le fura banii. (L.V., A.G.)
....
Postat de Bebe la 25.06.2009 18:47
au dreptate,spre rusinea tuturor guvernelor si claselor politice care s-au perindat la putere si care in loc sa conduca tara catre o civilizatie autentica europeana, au furat si batjocorit tot ce se putea fura si batjocori, impingand romania spre o mizerie morala si materiala fara precedent.acum sunt sigur ca nici o suta de ani nu sunt suficienti pentru a schimba comportamentul si mentalitatea primitiva a majoritatii locuitorilor acestei frumoase, exceptionale zone geografice a planetei !
Postat de mircea la 25.06.2009 19:03
conducatorii nostrii au facut tara dupa chipul si asemanarea lor ( de *****).spune un proverb, sluga nu poate fi stapan ( vezi dinu paturica).
( Sursa : http://www.gandul.info/vacanta/romania-prin-ochii-turistilor-straini-o-tara-frumoasa-dar-cu-toalete-infecte-caini-salbatici-si-taxiuri-pirat.html?3893%3B4596478 )
Ce citesc cetatenii romani in presa cotidiana la “stiri calde”… :
O femeie legată a fost găsită înecată la Agigea
Luni, 29 Iunie 2009
“O macara de la ISU Dobrogea a fost adusă la faţa locului, pentru a scoate dala de beton de care era prins trupul femeii. Conform datelor preliminare, furnizate de poliţie, înainte de efectuarea autopsiei, trupul neînsufleţit este al unei femei de circa 35 de ani, care purta o bluză şi pantaloni negri. Cadavrul avea sub haine, un costum de baie, negru. Conform datelor de la faţa locului, femeia avea picioarele legate cu un cablu metalic, care era prins, prin cârlige metalice, de o dală de beton scufundată pe fundul canalului. În jurul gâtului avea înfăşurat un cablu metalic de acelaşi tip cu cel de la picioare."
….
Raiul pestilor din Constanta
de Horus(Vizitator), luni, 29 iunie 2009 - 12:09
Sunt femei omorate de traficantii de carne vie care traiesc in buna pace cu politistii din zona. La cernavoda au aruncat in canal 2 fetite de 12 ani. Nimeni nu stie nimic dar toti isi primesc banii si altii portia de sex. Scarbele....
(Sursa : http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/856909/O-femeie-legata-a-fost-gasita-inecata-la-Agigea/)
vineri, 26 iunie 2009
The New Psychology
De la educatia sexuala la Centrala Nucleara si invers
Sa ne delectam pentru inceput cu lectura unui anunt (http://www.dgmarket.ro/tenders/np-notice.do~1439642) al contractului de achizitie publica ( Servicii de consultanţă în cercetare şi în dezvoltare ) publicat in Monitorul Oficial , Partea VI, nr. 174 din 25/08/2006 :
1.Denumire autoritate contractantă: Societatea Naţională NUCLEARELECTRICA - S.A. C.N.E. PROD Cernavodă, cod unic de înregistrare 10949232, cu sediul în Cernavodă, Str. Medgidiei nr. 1, judeţul Constanţa, telefon 0241/801174, fax 0241/239267.
2. Procedura aplicată: licitaţie publică deschisă.
3. Data semnării contractului: 28.06.2006.
4. Criteriul utilizat pentru atribuirea contractului: oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic. (s.n.)
5. Numărul de oferte primite: 1 după repetare.(s.n.)
6. Denumirea şi adresa ofertantului câştigător: Societatea Comercială PSYHO GLOBAL CONSULT - S.R.L., cu sediul în Bucureşti, str. Soldat Tina Petre nr. 3, bl. L34, ap. 103.
7. Obiectul contractului şi codul CPSA: servicii de testare psihologică la angajare şi examinare periodică a personalului angajat, pentru o perioadă de 48 de luni(s.n.), codul CPSA 7320.11.
8. Preţul contractului: 358.000 lei.
9. Data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, Achiziţii publice, a anunţului de participare: 27.04.2006.
10. Data transmiterii anunţului de atribuire către Regia Autonomă MONITORUL OFICIAL: 23.08.2006.
In rezumat, o firma de apartament obtinea peste 35 de miliarde de lei vechi sau aproximativ 110663 euro la cursul de acum 3 ani pentru testarea psihologica a unor oameni !
Excelenta performanta , dar dupa toate criteriile logicii , logicii economice si bunului simt pretul este unul astronomic. Sa presupunem totusi ca nu este asa , ca exista ratiuni necesare si suficiente pentru acest pret si a incercam sa le identificam ( natura firmei, serviciile oferite, numarul de angajati,etc. )
Aflam astfel (http://www.totalfirme.com/253778/PSYHO_GLOBAL_CONSULT_SR ) ca firma are 1 administrator si 1 asociat ( care pot sa fie foarte bine una si aceeasi persoana ) dar nu are definite produse si/sau servicii . In schimb, are un obiect de activitate foarte interesant :
7320 Cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste ( activitatile referitoare la studiile sistematice si eforturile creative intreprinse in cadrul celor trei tipuri de activitati de cercetare-dezvoltare, in domeniul stiintelor sociale si umaniste (economie, psihologie, sociologie, drept, lingvistica, arta etc.). Aceste activitati au ca obiectiv cresterea nivelului de cunostinte acumulate, precum si cresterea gradului de utilizare al acestora.).
La acest obiect de activitate foarte generos ,numarul de angajati al firmei este urmatorul :
Alte date despre firma :
“ Sediul social al firmei : CALEA VITAN, Nr. 223, Loc. BUCURESTI, Sector 3, Jud. BUCURESTI.
(http://www.totalfirme.com/253778/PSYHO_GLOBAL_CONSULT_SRL)
PSYHO GLOBAL CONSULT SRL a fost accesată până acum de 6 ori de către 5 persoane
CALEA VITAN, Nr. 223, Loc. BUCURESTI, Sector 3, Jud. BUCURESTI, Cod poştal: 070000 Imagine din satelit
Date administrative PSYHO GLOBAL CONSULT SRL
Nr. Administratori Nr. Asociati Nr. Sucursale Nr. Filiale
1 1 0 0
IVA Company Produse/servicii oferite de PSYHO GLOBAL CONSULT SRL
PSYHO GLOBAL CONSULT SRL nu are definite produse şi/sau servicii!
Puteţi accesa "Rectifică/Completează" pentru a adăuga produse/servicii.”
Pana acum nu am identificat nimic legat de centrale nucleare sau cel putin de industrie. Mai incercam. Deoarece nu stim cine sunt actionarii firmei si nici daca sunt psihologi mai avem o singura solutie . Poate firma in cauza are angajati si acestia sunt psihologi acreditati si lucrurile se explica. Un search pe Google despre psihologii firmei in cauza poate fi salvator. Si este . Asa o identificam usor pe :
...................................................................................
...................................................................................
..................................................................................*)
Nu mai e clar de ce, si nici pentru ce si de fapt nu mai are nici o importanta dar probabil ca daca am vedea cine sunt actionarii firmei am sti si unde sa privim ca sa vedem ceea ce nu se vede la lumina zilei si cu ochiul liber in tara tuturor posibilitatilor. Pentru unii.
"Noua psihologie" a demarat din plin si cu ajutorul legii. Si acesta e numai inceputul.
Sergiu SIMION
*)Text eliminat.CONFORM SOMATIEI PRIMITE DE LA ACADEMIA BRITANICA DE AFACERI SI COMUNICARE, ( "Va somam ca in termen de 48 de ore sa eliminati informatiile pe care le-ati copiat de pe site fara sa aveti acordul scris al companiei si de asemenea sa eliminati utilizarea fotografiei d-nei Panescu. In caz contrar se considera efectuata procedura legala de somare si vom trece la deschierea actiunii in instanta. Va anuntam ca pentru incalcarea legii privind drepturile de autor nr. 8/1996 se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 3.000 si 30.000 RON. ") AM ELIMINAT ORICE INFORMATIE CARE PRIVESTE PERSOANA IN CAUZA SI RESPECTIVA ACADEMIE.
N.B. Dupa conformarea mea la aceasta somatie , orice publicare a textului si fotografiei incriminate , nu are acordul meu si raspunderea revine integral instantei care va publica materialele incriminate. Sergiu SIMION .
luni, 22 iunie 2009
Feed-back 22nd June 2009
duminică, 21 iunie 2009
Paranoia de sistem
Mentalitatea care sufoca intreaga societate romaneasca , de neinteles intr-o democratie , are o explicatie extrem de prozaica. Cifrele seci ale statisticii spun mai multe decat o mie de cuvinte. Actuala societate romanesca este un adevarat paradis al serviciilor secrete :
"“România are acum şase servicii secrete: SRI, SIE, UM0962, STIS, SPP, DGIA, încadrate cu 30.000 de ofiţeri. În 1978, un ofiţer supraveghea 1466 de cetăţeni români. Acum supraveghează doar 732 de cetăţeni. SRI, care acoperă o populaţie de 22 de milioane, are 12.000 de ofiţeri. Echivalentul său francez acoperă o populaţie de trei ori mai mare şi are 6000 de ofiţeri, iar cel german are 2448 de ofiţeri pentru o populaţie de 80 de milioane”
(http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/855856/De-ce-a-ramas-Romania-in-zodia-Securitatii/ )
Daca la acestea mai adaugam si structurile oficiale ( Armata, Politia, Justitia, Ministerul de Interne, etc. ) si starea de asediu permanent din institutiile publice generata prin unificarea administratiei publice cu Ministerul de Interne in cadrul M.I.R.A , avem o imagine elocventa a spatiului de manevra care mai ramane cetatenilor respectiv a lipsei de oxigen din societatea romaneasca.
sâmbătă, 20 iunie 2009
Democratie psihologica prin reprezentare militara
O relatare recenta despre domeniul psihologic aflata chiar pe pagina de titlu a Colegiului Psihologilor din Romania (www.copsi.ro) ne atrage atentia :
"În şedinţa Conducerii operative din data de 04.06.2009 domnul psiholog dr. Ion DUVAC a fost investit, ca reprezentant al Colegiului Psihologilor din România,la negocierea sistemului de salarizare unitar în grupul de dialog social al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale."
Cum aceasta investire este una foarte importanta pentru intreaga breasla, cateva date despre persoana in cauza sunt binevenite. In acest caz putem afla de pe Internet ca domnul psiholog Ion Duvac este si membru in Comisia de Psihologie a Ministerului Sanatatii( http://www.ms.ro/pagina.php?id=341). Am presupus in mod logic ca persoana in cauza are o specializare ( civila, bineinteles ) adecvata acestei Comisii . Prima surpriza. Domnul Ion Duvac este de fapt "vicepresedinte al Comisiei de psihologie pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala,psihologie clinica" ( www.presamil.ro/SMM/2005/5/31-40.htm ) si este in realitate...colonel ( cf. Psihologii serviciilor secrete - http://www.ziua.net/display.php?id=231627&data=2008-01-12) Interesant... Mai departe aflam usor ca acesta este lector drd la Catedra de Sociologie a Facultatii de Sociologie si Asistenta din Bucuresti (http://www.unibuc.ro/ro/hcd_ionduvac_ro ) si ca domnia sa este titular al Cursului „Intelligence şi securitate naţională”, si co-autor al "Masterului de Securitate" avand si preocupari "specifice" :"Cultura de intelligence a decidentilor politici 2007" (?!) (http://193.231.1.3/mod/resource/view.php?id=484). Ce legatura exista intre Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din Bucuresti , "problemele specifice", "Masterul de Securitate" sau "Cultura de intelligence..." numai domnul Ion Duvac stie...
Pentru a clarifica statutul domnului Duvac recurgem chiar la resursele Colegiului Psihologilor din Romania. In acest caz CV-ul prescurtat al persoanei in cauza este unul elocvent si l-am postat in addenda de mai jos.
Sa rezumam . In psihologia romaneasca avem cea mai inaintata democratie din lume in privinta sanselor unei cariere profesionale de exceptie . Este perfect posibil ca un ofiter de graniceri sa devina in mars fortat , sef de promotie la o facultate la zi, psiholog, psiholog resurse umane,( specialist in ) Selecţie psihologică ,Asistenţă, consiliere şi recuperare psihologică,Training psihologic aplicat pentru categoriile speciale de personal,Team building, Diagnoze şi intervenţii organizaţionale ,Management resurse umane, Proiectare organizaţională , dar si Şef serviciu, Şef direcţie, Consilier, Psiholog clinician, doctor,istoric, sociolog, consilier, doctor, conducator de masterate, colonel,lector si titular al Cursului „Intelligence şi securitate naţională”, co-autor al "Masterului de Securitate" , sa se ocupe de "Cultura de intelligence a decidentilor politici" , sa devina vicepresedinte al al Comisiei de psihologie pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, membru al Comisiei de Psihologie a Ministerului Sanatatii fiind investit in "Conducerea operativa" (interesanta sintagma !!) a Colegiului Psihologilor din Romania ca "reprezentant al Colegiului Psihologilor din Romania, la negocierea sistemului de salarizare unitar în grupul de dialog social al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale."
Uff ! O secunda sa ne tragem impreuna sufletul ...
Revenind la oile noastre, pentru un militar aceasta ruta sociala este de-a dreptul fulminanta demonstrand fara drept de apel ca militarii sunt intotdeauna ca performante deasupra civililor deoarece stim cu totii ca in acest caz armata este o institutie fundamentala a statului roman dar psihologia nu. Problema este ce cauta aici civilii, mai exact ce cauta un colonel intre civilii din Colegiul Psihologilor din Romania sau in Comisia de Psihologie a Ministerului Sanatatii ( asa cum odata la lucrarile pentru metroul din Bucuresti intotdeauna era parasutat in varf un general exact in pozitia ciresei de pe tort pentru ca , nu-i asa,armata e intotdeauna cu noi, nu impotriva noastra , de aceea trebuie sa ne si conduca profesiile si destinele ... ).
Mister total, dar cu aprobare de la "Conducerea operativa" a Colegiului pentru care infratirea democratica a militarilor cu civilii ( infratire in care primii sunt intotdeauna mai egali decat ultimii) este una "naturala". Dupa aceasta institutie legal constituita si dupa conducerea ei , este perfect legal si normal ca drepturile psihologilor civili sa fie sustinute de catre... militari. Daca aceasta e starea de fapt, pana la starea de drept nu mai este decat un pas. Si acesta poate fi foarte usor de facut pe un silogism ultraverificat in peste 50 de ani : "interesul national trebuie sa prevaleze asupra intereselor individuale si de grup". Si cine reprezinta mai bine in cazul acesta interesul national decat decat armata sau serviciile ?! Ati ghicit ! Psihologii acestora...
Si ce facem cu restul si cu parerea societatii civile ?! Aceasta nu mai e o problema nationala.
Sergiu SIMION
Addenda
Portretul social ( oficial ) al reprezentantului psihologilor la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale ( date disponibile pe Internet ).
RUTA SOCIALA
"CURRICULUM VITAEformă restrânsă
INFORMAŢII PERSONALE:
Nume DUVAC IONAdresă Bucureşti ********Telefon ********E-mail ********
Naţionalitate Română
Data şi locul naşterii 03.12.1962, Localitatea Bâlta, judeţul Gorj
EXPERIENŢA PROFESIONALĂ:
• 1994 – prezent Ofiţer psiholog• Numele angajatorului Structuri din domeniul securității naționale• Tipul activităţii sau a sectorului de activitate Selecţie psihologicăAsistenţă, consiliere şi recuperare psihologicăPsihologie clinicăTrainig psihologic aplicat pentru categoriile speciale de personalTeam buildingDiagnoze şi intervenţii organizaţionaleManagement resurse umaneProiectare organizaţionalăManagementul serviciilor psihologiceConsiliere managerialăManagementul proiectelor• Funcţii ocupate ca psiholog Psiholog resurse umane, Şef serviciu, Şef direcţie, Consilier, Psiholog clinician
• 1986 - 1990 Ofiţer• Numele angajatorului Ministerul Apărării Naţionale• Funcţia ocupată Ofiţer de execuţie în mai multe unităţi
STUDII ŞI CURSURI DE SPECIALITATE:
Anul 2004• Numele şi tipul instituţiei de învăţământ Universitatea Bucureşti,Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele educaţiei• Principalele subiecte tratate Teza de doctorat cu tema „Abordarea sinergetică a agresiunii psihologice – premisă metodologică pentru elaborarea unei strategii de contracarare”• Numele calificării primite Doctor în psihologie• Nivelul în cadrul clasificării Foarte bine
• Perioada 2000 – 2002• Numele şi tipul instituţiei de învăţământ Universitatea Bucureşti,Facultatea de Sociologic şi Asistenţă Socială,Master în sociologie: „Studii de securitate şi integrare euroatlantică”
• Perioada 1999 – 2000• Numele şi tipul instituţiei de învăţământ Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davilla” Bucureşti,Curs postuniversitar: „Consiliere Psihologică”
• Perioada 1993 – 1998• Numele şi tipul instituţiei de învăţământ Universitatea Bucureşti,Facultatea de Istorie, curs fără frecvenţă• Principalele subiecte abordate Lucrarea de licenţă: „Aspecte politico – diplomatice ale conflictului din Golf”• Numele calificării primite Licenţiat în Istorie universală contemporană• Nivelul în cadrul clasificării Media licenţă 9.33
• Perioada 1989 – 1994• Numele şi tipul instituţiei de învăţământ Universitatea Bucureşti,Facultatea de Socio-psiho-pedagogie, Secţia Psihologie, curs de zi• Principalele subiecte şi calificări însuşite Preocupări pentru psihologia organizaţională, managementul resurselor umane, psihologie militară, război psihologicLucrarea de licenţă - „Abordarea sinergetică a războiului psihologic - premisă metodologică pentru o strategie de contracarare”• Numele calificării primite Licenţiat în psihologie• Nivelul în cadrul clasificării naţionale Şef de promoţie,Media 9,86
• Perioada 1983 – 1986• Numele şi tipul instituţiei de învăţământ Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu”, SibiuArma Grăniceri• Numele calificării primite Ofiţer activ• Nivelul în cadrul clasificării Media 9,54
APTITUDINI ŞI COMPETENŢEPERSONALE:
LIMBA MATERNĂ ROMÂNA
LIMBI STRĂINE CUNOSCUTE LIMBA ENGLEZĂ• Abilitatea de a citi nivelul:foarte bine• Abilitatea de a scrie nivelul: foarte bine• Abilitatea de a vorbi nivelul: foarte bine
LIMBA FRANCEZĂ• Abilitatea de a citi nivelul: foarte bine• Abilitatea de a scrie nivelul: foarte bine• Abilitatea de a vorbi nivelul: foarte bine
LIMBA SPANIOLĂ• Abilitatea de a citi nivelul: bine• Abilitatea de a scrie nivelul: bine• Abilitatea de a vorbi nivelul: bine
APTITUDINI ŞI COMPETENŢESOCIALE: Spirit de echipăBun comunicator
Aptitudini de negociatorAbilităţi de lider informal
Relaţionare interpersonală eficientăCapacitate de autorealizare
APTITUDINI ŞI COMPETENŢEORGANIZATORICE Gândire managerială de tip prospectiv
Abilităţi manageriale de nivel strategicViziune reformatoarePromotor al unui management organizaţional performantAbilităţi motivatoare
Competenţă în proiectarea şi realizarea de diagnoze organizaţionale eficienteValorizator al „punctelor forte” ale culturii organizaţionaleCapacitate ridicată de optimizare a proceselor instituţionale
Apt să realizez construcţii organizaţionale eficienteCapacitate decizională ridicată în condiţii de criză
APTITUDINI ŞI COMPETENŢETEHNICE Utilizez în mod frecvent computerul (!)PERMIS DE CONDUCERE Categoria B
INFORMAŢII SUPLIMENTARE:
Martie 2007 - participare la Sesiune internaţională de comunicări ştiinţifice organizată de SRI cu temele „Cultura de intelligence a decidenţilor politici” şi „Managementul serviciilor psihologice în domeniul siguranţei naţionale”Martie 2006 – participare la Sesiune internaţională de comunicări ştiinţifice organizată de SRI cu tema „Sinergizarea activităţii structurilor cu atribuţii informative – obiectiv prioritar al optimizării politicilor de securitate naţională din ţara noastră”Aprilie 2006 – prezent, membru în Comisia de Psihologie a Ministerului SănătăţiiAprilie 2006 – prezent, coordonator ştiinţific pentru 2 granturi de cercetare în psihologie clinică (unul internaţional şi unul naţional CNCSIS de tip A)
2005 – prezent, iniţiator şi coordonator al Masterului „Psihologie aplicată în domeniul securităţii naţionale”, organizat de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universităţii Bucureşti2005 – prezent, titular al cursurilor: „Managementul serviciilor psihologice în domeniul securităţii naţionale” și „Psihologia intelligence-ului” din cadrul Masterului „Psihologie aplicată în domeniul securităţii naţionale”2005 – prezent, vicepreşedinte al Comisiei de Psihologie pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Colegiului Psihologilor din România2005 – psiholog principal psihologie aplicată în domeniul securității naționaleși psihologie clinică2002 – prezent, profesor asociat al Universităţii Bucureşti
2002 – prezent, titular al Cursului „Intelligence şi securitate naţională” şi cotitular al Cursului „Decizie politică şi securitate naţională”. În cadrul Masterului „Studii de securitate”, organizat de Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială am prezentat în diverse manifestări ştiinţifice şi publicat peste 45 de studii şi articole referitoare la: Selecţia psihologică în organizaţiile speciale, Războiul psihologic, Psychological profiling, Intelligence şi securitate naţională, Decizie politică şi securitatea naţională, Comunitatea naţională de Informaţii, Managementul informaţiilor clasificate, Agresiunea psihologică, Dimensiunea psihologică a securităţii naţionale, Business intelligence etc.Lucrări în curs de apariţie: „Intelligence şi securitatea naţională – analiză instituţională” (dezvoltare curs universitar, lucrare de autor - mai 2009), „Managementul serviciilor psihologice în domeniul securităţii naţionale” (dezvoltare curs universitar, lucrare de autor - aprilei 2009), „Cultura de psihologie în România post-integrare: actualitate şi tendinţe” (lucrare de autor – iulie 2009), „Securitatea privată” (coautor, capitolele „Intelligence-ul privat: Business Intelligence şi Competitive Intelligence” şi „Business Intelligence – oportunitate de nişă pentru cadrele în rezervă din domeniul siguranţei naţionale” – mai 2009), „Aplicaţii ale studiilor de securitate” (coautor, capitolul „Cultura de securitate a decidenţilor politici. Particularităţi în formarea culturii de intelligence a elitelor politice”, noiembrie 2009) "
Sursa :www.copsi.ro/COLEGIU/candidaturibucuresti/29%202%20CV%20Ion%20Duvac.doc -http://www.copsi.ro/COLEGIU/candidaturibucuresti/
Activitate de reprezentare45. Comisia de psihologie a Ministerului Sanatatii Preşedinte: prof. dr. Mihaela Minulescu – Bucureşti; Vicepreşedinte: prof. dr. Ion Dafinoiu - Iaşi; Membri: - prof. dr. Daniel David - Cluj-Napoca; - conf. dr. Ion Duvac - Bucureşti;
Sursa : http://www.ms.ro/pagina.php?id=341
SocializareNume
Ion Duvac
Data nasterii 03/12/1962
Locatie Mondeville (Bucuresti)
RomaniaProfesie psiholog (Profesor)
Hobbie-uri fotografia digitata (!)
Data şi locul naşterii 03.12.1962, Localitatea Bâlta, judeţul Gorj http://ro.netlog.com/ionduvac )
Lucrari adresate ...societatii civile
Ion Duvac "PSIHOLOGIE APLICATA IN DOMENIUL SECURITATII NATIONALE" – OPORTUNITATE DE SPECIALIZARESursa : http://www.e-scoala.ro/psihologie/master_psihologie_aplicata_in_domeniul_securitatii_nationale.html
Ion Duvac - Cultura de intelligence a decidentilor politici 2007Sursa : http://193.231.1.3/mod/resource/view.php?id=484
miercuri, 17 iunie 2009
DIRECTIVELE NKVD din 1947 pentru ţările din orbita sovietică
Nota. Ca si in cazul "Experimentului Pitesti" , asupra acestui document fundamental pentru intelegerea mecanismelor oculte ale sistemului trecut ( si nu numai...) stiintele sociale de la noi ( istoria, filozofia, sociologia , psihologia, si pedagogia ) au pastrat o tacere absoluta. Din multe puncte de vedere, acest text este socant pentru o minte normala si pentru o logica normala dar numai asa putem construi o grila de interpretare a unor actiuni si comportamente specifice sistemului si acesta este numai varful aisbergului ( ne aflam totusi in 2009 si postarea precedenta despre hartuirea administrativa din invatamantul universitar - ca sa nu mai amintim de ceea ce se intampla in alte domenii - confirma aceasta grila). Cu titlu de experiment ideal putem adapta textul de mai jos la societatea contemporana schimband numele structurilor si agentilor sociali implicati. Consecintele vor fi foarte interesante.
Sergiu SIMION
Moscova 2-6-1947 (Strict secret) K-AA/CC113, indicaţia NK/003/47
(Documentul, strict autentic, elaborat de NKVD la 2 iunie 1947, a fost descoperit în biroul lui Boleslaw Bierut, preşedinte al Poloniei (1945-1952) şi publicat pentru prima dată în ziarul polonez "Novi Dzienic", în 1981. Acelaşi document a mai fost descoperit şi în Cehoslovacia, Germania, Bulgaria. În mod sigur a fost aplicat şi în România, deşi SRI nu a confirmat existenţa lui în arhivele Securităţii.)
DIRECTIVELE NKVD din 1947 pentru ţările din orbita sovietică
http://www.riscograma.ro/4193/iata-adevarata-constitutie-a-romaniei-directivele-nkvd/#comments
Hartuirea administrativa
Universitatile romanesti stau prost la numarul de studii publicate de profesori si nici nu ii incurajeaza pe tinerii care fac deja performanta din acest punct de vedere
Petre Badica
Marti, 16 Iunie 2009
"Doua tinere cu stagii de pregatire in strainatate si lucrari stiintifice publicate in reviste importante spun ca au fost umilite de universitati de prestigiu din Romania in momentul in care au incercat sa se reintegreze in sistemul de invatamant autohton. Dupa ce a obtinut doctoratul in inginerie chimica la 27 de ani, Mariana Neamtu nu a primit permisiunea sa se inscrie la concursurile de promovare organizate de Universitatea Tehnica din Iasi.
Desi tinerei i-a fost apreciata contributia stiintifica, i s-a imputat faptul ca aceasta s-a evidentiat, "din pacate, numai in cadrul unor colective de cercetare din exterior". Cercetatoarea a primit aviz negativ din partea sefului ei de catedra deoarece "nu a contribuit la dezvoltarea bazei materiale a laboratoarelor didactice si nu se bucura de aprecieri favorabile din partea nici unui coleg".
Un caz similar este cel al Florinei Raicu, doctor in antropologie si in genetica medicala – acest din urma titlu, obtinut in Italia. Tanara spune ca profesorul Emilia Severin – sotia europarlamentarului Adrian Severin- i-ar fi cerut pur si simplu sa se transfere de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti din motive personale si care nu au legatura cu activitatea ei profesionala. Povestile celor doua tinere nu sunt singulare. Multi cercetatori evita sa se intoarca acasa dupa studii in Vest, preferand sa se integreze in sistemul universitar occidental, unde sunt bine platiti si respectati.
Incercarile multor tineri cerceta-tori de valoare de a se intoarce acasa sunt stopate imediat ce acestia fac primele demersuri in acest sens. Astazi, majoritatea tinerilor absolventi cauta sa obtina burse, stagii de pregatire in Occident si, in final, sa se integreze in sistemul de invatamant de afara, acolo unde sunt bine platite si respectate. Lucru explicabil, in conditiile in care, la concursurile pentru ocuparea unei pozitii universitare, in multe cazuri hotaratoare nu este pregatirea candidatilor, ci, mai ales, preferintele si interesele profesorilor cu state vechi din universitatile autohtone. Sau toanele acestora. In plus, birocratia este ucigatoare. Pentru echivalarea unor diplome obtinute peste granita, candidatul este nevoit sa piarda timp, nervi si – in final – chiar posibilitatea de a participa la respectivele concursuri.
Seful are intotdeauna dreptate
Prin tot acest calvar au trecut doua tinere cercetatoare – Florina Raicu si Mariana Neamtu. Ambele au urmat stagii de pregatire in strainatate, unde au initiat proiecte de cercetare si au publicat in reviste internationale importante. Sistemul universitar romanesc a decis ca nu are nevoie de cunostintele si experienta lor si le-a barat drumul spre o catedra invocand motive care nu au de-a face cu pregatirea lor profesionala, altfel, una foarte buna.
Mariana Neamtu a devenit asistenta la Catedra de Ingineria Mediului la Universitatea Tehnica din Iasi in 1998. Intre anii 2002 si 2004 a fost cercetator stiintific la Institutul de Chimie Ecologica din München (a obtinut o bursa "Marie Curie" acordata de Comisia Europeana), iar alti doi ani i-a petrecut la Institutul Enger-Bunte al Universitatii din Karlsruhe ca "visiting-scientist".
In toamna anului trecut, a decis sa se inscrie simultan pentru doua concursuri: un post de lector si unul de conferentiar. Mariana sustine ca a ignorat sfatul sefului ei de catedra, profesorul Matei Macoveanu de la Universitatea din Tehnica din Iasi, care i-ar fi spus in repetate randuri: "Cat eu voi fi sef de catedra, nu veti promova". Potrivit cercetatoarei, profesorul s-a tinut de cuvant si i-a intocmit o fisa de evaluare halucinanta, in urma careia a decis sa avizeze negativ inscrierea Marianei Neamtu la oricare dintre cele doua concursuri.
Tinerei i s-a imputat ca "nu a adus nici o contributie relevanta la dezvoltarea bazei materiale a laboratoarelor didactice si nici la elaborarea de materiale didactice pentru lucrarile de laborator". Mariana spune ca, dimpotriva, a reusit, gratie contactelor pe care le avea in lumea stiintifica din Occident, sa aduca Universitatii aparatura performanta in valoare de mai multe mii de euro.
"Nu ai echivalata diploma de bac"
Comunitatea stiintifica a apreciat insa cercetarile facute de Mariana, dat fiind faptul ca unul dintre articolele ISI "Web of Knowledge" (articol stiintific care are o relevanta internationala) publicate de ea a fost citat de 70 de ori in alte lucrari. De altfel, in evaluarea pe care i-a facut-o, Macoveanu i-a acordat calificativul "foarte bine" referitor la contributia stiintifica. Profesorul a consemnat insa in fisa de evaluare necesara pentru admiterea in concurs ca "prin studiile si articolele stiintifice publicate in reviste de specialitate cunoscute se poate aprecia ca doamna Neamtu Mariana a adus o contributie stiintifica notabila, desi, din pacate, numai in cadrul unor colective de cercetare din exterior".
De asemenea, tinerei i s-a imputat faptul "ca nu se bucura de aprecieri favorabile din partea nici unui coleg". Cu toate astea, in proiectele stiintifice conduse de ea in strainatate, Mariana ne-a precizat ca a implicat si o serie de colegi de la facultatea din Iasi. Mai mult, o parte din citarile ISI ale profesorului Matei Macoveanu provin in urma unor lucrari unde Mariana l-a introdus drept coautor.
Pe 16 decembrie 2008, cu 10 minute inainte de inceperea unuia dintre examene, Marianei i s-a comunicat ca cererile sale de participare la cele doua concursuri au fost avizate negativ. In acelasi timp, rectoratul mai gasise un motiv pentru a o impiedica sa participe la concurs: acela ca nu ar avea echivalata diploma de bacalaureat obtinuta in Republica Moldova. "Nu s-a tinut cont de faptul ca eu am echivalate studiile universitare in Romania, iar prin atestatul de echivalare mi-au fost acordate toate drepturile conferite de statul roman, si nici de faptul ca mi-am sustinut doctoratul chiar la Universitatea Tehnica din Iasi", explica Mariana Neamtu. Aceasta a acceptat sa ne spuna motivul real pentru care – in opinia ei – nu a putut participa la cele doua concursuri: "In urma cu mai multi ani, am refuzat sa ajut un doctorand din Israel sa-si elaboreze teza de doctorat".
Contactat de Romania libera, Matei Macoveanu a calificat toate acuzatiile drept "nefondate in principiu". "Are niste fixatii si imi pare rau, dar nu o pot promova prin intimidare. A concurat anul trecut la doua concursuri, dar sunt niste probleme la dosar cu diploma ei de bacalaureat (i-a fost imputat faptul ca nu ar fi echivalata – n.red.). De aceea nu a fost admisa", a declarat Macoveanu.
Oprita de la cursuri pentru o "impolitete"
Cazul Florinei Raicu se aseamana in multe privinte cu cel al Marianei. Tanara sustine ca se afla in imposibilitatea de a-si exercita functia de asistent la Catedra de Biologie Genetica a Facultatii de Stomatologie a UMF "Carol Davila" si, implicit, de a preda din cauza unei impoliteti pe care sefa sa de catedra, Emilia Severin, considera ca Florina ar fi comis-o fata de ea. Tanara are un doctorat in antropolgie obtinut in tara si unul in genetica medicala dobandit in Italia. Timp de trei ani a urmat un stagiu de pregatire la Institutul de Biotehnologii Avansate al Universitatii "d’Annunzio, Chieti si Pescara". "Cand am plecat din Romania eram cercetator stiintific la Institutul de Genetica. Nu aveai de la cine sa inveti, cum sa progresezi. Noroc ca eram tineri, autodidacti si ne instruiam citind articolele aparute in Occident pe Internet.
Colegii mei plecau pe banda rulanta, mai ales ca laboratoarele nu aveau intreaga aparatura de specialitate necesara pentru diverse experimente." In luna octombrie 2006, sefa Catedrei de Biologie Genetica, Emilia Severin – sotia europarlamentarului PSD Adrian Severin –, a informat-o pe Florina ca va scoate la concurs postul de asistent. Tanara s-a prezentat si l-a obtinut. In octombrie 2007 a inceput sa lucreze efectiv cu sase grupe de studenti de la disciplina biologie genetica. "Dupa numai doua saptamani, doamna Severin mi-a cerut sa ma transfer definitiv in alta parte. Lovindu-se de refuzul meu, a decis sa imi restranga la jumatate activitatea didactica. Profesoara a fost deranjata de o «indiscretie» pe care am comunicat-o pe cale ierarhica, si anume faptul ca Emilia Severin refuza sa mai faca parte din comisia in fata careia eu urmam sa imi sustin doctoratul."
Turism stiintific pe bani
Cele trei zile in care Florina a absentat pentru a-si sustine al doilea doctorat in Italia i-au fost trecute drept absente, iar profesoara a propus desfacerea contractului de munca. Participarea la un congres in Barcelona pe cheltuiala proprie, unde a prezentat o comunicare stiintifica, i-a fost din nou imputata pe motiv ca ar fi absentat nemotivat de la cursuri. Comisia de etica a universitatii i-a dat in final o sanctiune prin care i se interzice sa mai participe, timp de trei ani, la orice concurs pentru ocuparea unei functii didactice superioare. Tanara a contestat in instanta decizia. Sanctiunea urmatoare ar fi desfacerea contractului de munca. Cercetatorul sustine ca nu si-a luat salariul integral – care este de 1.400 de lei – decat in doua luni.
Cel mai grav lucru, sustine Florina, este faptul ca nu a mai putut preda din al doilea semestru al anului universitar 2007-2008, adica de peste un an de zile. "Orele pe care mi le-au repartizat sunt la cursuri facultative la care nu s-a inscris nimeni de ani de zile, astfel incat, din punct de vedere didactic, nu mai am nici un fel activitate. Genetica se preda la nivelul informatiilor din anii ‘80, fara sa se tina cont de faptul ca reprezinta o disciplina cu o dinamica extraordinara, pentru care ar trebui sa-i fie acordata o atentie reala in cadrul unei universitati de medicina. In acelasi timp, in Italia eu am avut posibilitatea de a face experimente complexe prin care de pe dispozitive de sticla asemanatoare unei lame de microscop se poate inregistra nivelul de exprimare a 20.000 de gene ale unui organ sau tesut", spune tanara.
Corpul profesoral al Universitatii de Medicina nu a fost sensibilizat nici macar de realizarile stiintifice ale Florinei. Astfel, tanara are sapte articole indexate ISI si 62 de citari ale acestor articole. In acelasi timp, sefa ei de catedra, Severin, are tot sapte articole indexate ISI, din care trei intr-o revista romaneasca fara factor de impact. La citari – citarea inseamna ca o alta lucrare stiintifica face referire la articolul in cauza, deci e o masura a importantei muncii unui cercetator – Severin sta mai slab: doar 17.
Profesoara Severin nu a dorit sa comenteze declaratiile si situatia Florinei, spunand ca aceasta trebuie sa isi probeze acuzatiile in fata instantei. De asemenea, ne-a mai spus ca nu poate sta de vorba cu reprezentantii mass-media decat in calitate de persoana privata si nicidecum ca sef de catedra.
» Cercetatorii, nevoiti sa aduca bani de acasa
Potrivit unui clasament al institutiilor de invatamant superior din Romania, realizat de asociatia Ad Astra in 2007, Universitatea Tehnica din Iasi ocupa locul al V-lea, cu 112 de lucrari indexate ISI scrise de intregul corp profesoral. In acelasi timp, Unitatea de Medicina "Carol Davila" se afla pe un jenant loc 32, cu numai 32 de articole ISI publicate de profesori. Cu practici precum cele descrise mai sus, situatia nu se va ameliora curand. Pe de alta parte, o initiativa prin care tinerii cercetatori puteau fi atrasi in tara a fost ingropata in aceste zile. Guvernul a respins propunerea senatorului Mihail Hardau de crestere a cuantumului avansului pentru proiecte de cercetare de la 30% la 90%. In acest fel, pentru a-si finaliza proiectul de cercetare, tanarul om de stiinta trebuie sa aduca bani de acasa sau din alte surse si apoi – la final – sa ii recupereze de la stat. O misiune foarte dificila, avand in vedere birocratia existenta in institutiile statului."
Sursa : http://www.romanialibera.ro/a157141/studiile-in-strainatate-privite-chioras-de-universitatile-romanesti.html
Nota. Comentariile la articolul citat sunt la fel de interesante.
joi, 11 iunie 2009
Intelectualii, sistemul, politica si psihologia
Corneliu Coposu, Bucuresti, 1994 |
In Romania Libera de azi se poate citi o opinie uluitoare a istoricului Lucian Boia :
“Inca mai conteaza presiunea sociala in Romania de azi si curajul moral e destul de rar. Sa indraznesti sa gandesti si sa te exprimi altfel decat cei mai multi nu e o chestiune pe care sa si-o permita oricine, chiar si intr-o societate democratica.”
Lucian Boia, 12 Iunie 2009
Aceasta opinie afirmata dupa 20 de ani de tranzitie mi-a amintit un alt punct de vedere mai bizar decat acesta . Anul trecut , in “Cotidianul”, un psihiatru ( despre care am citit pe Internet opinii ca ar fi de fapt militar la origine ) sustinea cu tarie si fara sa clipeasca , ca romanii vad peste tot conspiratii :
„Desi s-a schimbat regimul, unii ( in text, inclusiv intelectuali-n.n) nu au reusit sa ia distanta critica fata de mitul Securitatii omnipotente. Sistemul lor psihologic refuza sa recunoasca faptul ca s-au inselat, pentru a se dezvinovati pentru ca am crezut in bazaconii ireale ( s.n.)“.
Florin Tudose, 05 Februarie 2008
Ambele pozitii intelectuale afirmate dupa 20 de ani de tranzitie arata , pe de o parte, adevarata natura a sistemului social si politic de la noi si , pe de alta parte, ce instinct de conservare sanatos au cei mai multi intelectuali romani. Aceste opinii pot fi confruntate cu o logica sociala lucida exprimata inca din 1990 de un om care gandea cu totul altfel si care a avut curajul moral si capacitatea de a arata ca sursa reala a conspirationismului si “bazaconiilor ireale” nu este la cetatenii acuzati indirect de tendinte paranoice (un “om politic” contestat vehement si acum , a calificat romanii drept paranoici inca din 1990 ! ) ci la sistemul care poate anihila legal si fara nici o consecinta orice distantare de linia sustinuta oficial :
“Convorbiri secrete cu Corneliu Coposu
Între Corneliu Coposu si Ion Ratiu
Corneliu Coposu: - D-le Valenas, singura solutie ca sa stam de vorba în liniste si sa nu ne auda cine nu trebuie, este sa ne asezam pe niste fotolii în hol, lumea înca nu ma cunoaste. Toti stau la coada la biroul Presedintelui, nu-si închipuie ca presedintele sta printre ei… Vreau acum sa-ti multumesc de telefonul de încurajare pe care mi l-ai dat dela Oradea la sfârsitul lui Ianuarie, dupa ce am fost transportat cu un TAB: dela sediul nostru, din ordinul lui Roman. Probabil, s-a vrut sa se demonstreze opiniei publice ca între mine si Ceausescu, la urma urmelor, nu exista nici o diferenta… Ma bucur, d-le Valenas, ca vrei sa scoti un ziar pentru noi, cum te-ai gândit?
Liviu Valenas: - V-am spus înca din prima noastra convorbire latelefon ca, la Oradea, am scos primul ziar particular din România,„Phoenix”, dar relativ recent am fost blocat de Securitate sa-l duc mai departe, ziarul mi-a fost luat, prin metode de-a dreptul banditesti, dupa numai patru numere2 si dupa ce voiam sa-l duc la un tiraj de 100.000 de exemplare. Ce a fost, a fost, însa am învatat si eu ceva din aceasta extrem de amara experienta. Dupa ce m’am sfatuit cu fostii mei colegi dela Muzeul Tarii Crisurilor, Blaga Mihoc, Florian Dudas si Alexandru Saseanu, care sunt trup si suflet alaturi de dvs. si de PNTCD, am ajuns la concluzia ca trebuie sa scoatem un ziar national-taranesc, reluând vechiul nume, „Ardealul” si pe care sa-l publicam de pilda la Cluj. Bineînteles, nu vom mentiona pe frontspiciul cotidianului ca este un oficios al PNTCD, din contra, vom scrie ca este un cotidian independent.
C.C.: - Foarte bine te-ai gândit, d-le Valenas. Nu trebuie sa apara scris sub nici o forma, ca acest cotidian este al nostru, iar dumneata, d-le Valenas, sa nu te înscrii deocamdata în partidul nostru. Este pe moment prea periculos. Sa-ti spun ce o sa urmeze: o teroare iesita din comun, vor urma chiar asasinate înaintea alegerilor (s.n.), iar dumneata esti prea pretios pentru partid ca sa te expunem fara rost. Ramâi oficial în afara partidului. Ce probleme sunt pentru a porni acest ziar?
L.V.: - În primul rând, va spun ce am rezolvat. Avem deja un numar de redactori potentiali, care sunt toti, fara exceptie, intelectuali de marca, cu multe lucrari publicate, toti devotati partidului. Pe trei vi i-am enumerat înainte. Restul chestiunilor tehnice sunt practic rezolvate. Însa ne lovim de o mare problema : hârtia de ziar.
C.C.: - Da, cunosc chestiunea. Guvernul fenesist spune ca nu are hârtie de ziar. Curios, numai pentru ziarele opozitiei nu are, ei însa tiparesc tiraje de milioane de exemplare, pentru ei nu exista criza de hârtie. Singura solutie este sa ne ajute Ratiu. Am sa-i dau un telefon imediat, sa te primeasca chiar azi la el. Sta la „Intercontinental”, lânga noi deci. Dar din pacate, d-le Valenas, trebuie sa-ti spun, cu toata sinceritatea, ca prea multe sanse nu avem. Ratiu de când a venit în România, s-a înconjurat numai de securisti, pe care i-a angajat pe post de consilieri sau bodygarzi. Asta este... Pe urma este extrem de zgârcit.
L.V.: - ??!
C.C.: - Degeaba este foarte bogat, sufera de boala zgârceniei. La el este o boala cronica, o are de foarte mult timp. Ratiu are însa posibilitate sa aduca cu camioanele din Anglia tone de hârtie de ziar, ca sa poti demara acest cotidian. Îmi este frica însa ca nu o sa ne ajute...
L.V.: - La urma urmelor, de ce sa puna bete în roate partidului?
C.C.: - Îti spun eu de ce. Ratiu este plecat de peste 50 de ani din România, habar nu are ce se întâmpla aici. El crede si acum ca este în Anglia si ca la noi functioneaza sau va functiona, în termen scurt, o democratie de tip englezesc. Asta crede Ratiu. Când l-am întrebat, de ce s-a înconjurat la „Intercontinental” de securisti, stii ce mi-a spus?
L.V.: - Nu.
C.C.: - „Eu nu cunosc situatia din România, sunt plecat de 51 de ani din tara. Ca sa o cunosc, am nevoie de consilieri din Securitate, doar ei stiu cu adevarat situatia din România, voi nu o cunoasteti, nu ma puteti ajuta” (s.n)...Asta ne-a spus, mie si lui Diaconescu. O sa vezi, d-le Valenas ce o sa pateasca în viitor Ratiu cu securistii sai, cum o sa-l fure si cum o sa-l traga pe sfoara... În încheiere, te rog mult sa fii deosebit de prudent. Situatia de acum este extrem de periculoasa, din unele puncte devedere, chiar mai periculoasa decât pe vremea lui Ceausescu (s.n.). Iliescu si guvernul sau fesenist nu este decât comunismul lui Ceausescu cosmetizat, ca Occidentul sa înghita mai usor galusca. Si-ti mai spun ceva, d-le Valenas, sa stii ca Occidentul se va lasa pacalit, sunt convins de acest lucru, nu ne vom putea baza pe el. Primii care ne vor întoarce spatele vor fi americanii. Ne vor astepta zile foarte grele. Sa fii prudent, d-le Valenas...Cât mai stai acum prin Bucuresti?
L.V.: - Vreo doua saptamâni.
C.C.: - Foarte bine, sa ma cauti la sediu si neaparat sa publici la noi în „Dreptatea”, suntem destul de descoperiti la capitolul ziaristi.
Bucuresti, 16 Februarie 1990
Note
1. Din ratiuni politice evidente, convorbirea nu a fost publicata în 1990. Dupa 15 ani de la înregistrarea ei, nu mai exista nici un motiv pentru a nu vedea lumina tiparului (s.n.).
2. Ziarul „Phoenix” din Oradea a fost fondat în primele zile din Ianuarie1990 de subsemnatul împreuna cu un grup de tineri. Primul Nr., pe12.01.90, a aparut într’un tiraj de 10.000 de exemplare, epuizat în numai de doua ore. Nr.2 a avut deja un tiraj de 20.000 de exemplare. Securitatea a fost foarte nelinistita de acest ziar si l-a infiltrat în redactie pe tânarul doctor Alexandru Munteanu, informator de Securitate înca din liceu. În acele zile tulburi, consecutive evenimentelor dela 22 Decembrie 1989, a fost greu ca sa fie efectuata o verificare credibila asupra unei anumite persoane. Cert este ca Alexandru Munteanu a organizat o „lovitura de palat”, la restaurantul„Select” din Oradea si subsemnatul a fost exclus dela propriul sau ziar, fondat cu proprii sai bani, pe motiv ca este „dictator”... Dupa mai bine de o luna în care ziarul nu a mai aparut si dupa de a primit cu larghete o cota de hârtie din partea guvernului Român ziarul „Phoenix”a reaparut, cu o linie politica diametral schimbata, atacând numar de numar partidele istorice, prin cele mai josnice si grobiene calomnii. Ulterior doctorul Alexandru Munteanu s’a înscris în FSN, apoi în PUNR si în final în Partidul „România Mare”, iar pentru activitatea sa de distrugere a primului ziar liber din România, a primit ilegal dinpartea primariei Municipiului Oradea, un apartament de trei camere,pe strada Vasile Alexandri, plus doua spatii comerciale centrale, pe bulevardul Republicii si în spatele Teatrului de Stat. În 1992 ziarul „Phoenix” si-a încetat definitiv aparitia, iar de doctorul Alexandru Munteanu nu a mai auzit nimeni de atunci, pâna în 2003, când a încetat surprinzator din viata, în urma unei pancreatite. „Maurul si-a facut datoria, maurul poate sa moara”...
3 Oficial m-am înscris în PNTCD în toamna anului 1992, dupa pierderea alegerilor de catre CDR si Emil Constantinescu, în organizatia Sectorului 3 al Municipiului Bucuresti.
4 Într’adevar, înainte de alegerile dela 20 Mai 1990 au fost înregistrate mari violente, în valuri consecutive (doua mineriade etc.), câteva persoane au fost lichidate pur si simplu, în conditii neelucidate nici pâna în ziua de astazi. Numai PNTCD-ul a înregistrat în campania electorala din Aprilie-Mai 1990 doi morti, zeci de raniti grav si sute deraniti usor.
5 Din pacate previziunile lui Corneliu Coposu s’au confirmat integral. Imediat dupa convorbirea mea cu el, Corneliu Coposu a dat, în prezenta mea, un telefon la „Intercontinental” si a vorbit cu Ratiu caruia i-a transmis: „Iancule, vezi ca trimit la tine un ziarist, un om deal nostru, un om de încredere, te rog sa-l primesti”. Corneliu Coposu mi-a spus ca Ratiu a acceptat sa ma primeasca peste 15 minute. Ajuns, în termenul fixat, la apartamentul ocupat de Ion Ratiu la „Intercontinental”, am fost primit de un securist arogant si necioplit, în jur de 40 de ani, care mi-a spus, spre totala mea surprindere, ca „Domnul Ratiu nu ma poate primi, nu are timp pentru mine, nu este interesat nici de problema vreunui ziar, în schimb, daca tot sunt ziarist,sa-i caut o vila centrala în Bucuresti, cu mai multe camere, dar nu la un pret mai mare de 2.500 marci germane chirie lunara”...Din cauza pozitiei obstructioniste si iresponsabile a lui Ion Ratiu, ziarul Ardealul nu a mai putut aparea.
6 Si aceasta previziune a lui Corneliu Coposu a fost confirmata. Securistul angajat de Ion Ratiu pe post de consilier principal (cel care ma primise în aticamera lui Ion Ratiu), dupa numai câteva luni a disparut definitiv, cu o suma foarte mare de bani, furata de la fruntasul taranist.”
Sursa : http://www.aradomain.com/archives/biara2008no1.pdf
Sergiu SIMION
http://www.neodacii.com/content/jurnalul-unui-psiholog-intelectualii-sistemul-politica-si-psihologia