" Jurnalul unui psiholog "( 2007-2024) este o viziune si o perspectiva originala asupra societatii romanesti generata initial de involutia unui domeniu profesional sensibil confiscat de instante straine naturii acestuia.
Elita discreta pro România
Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :
Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke
sâmbătă, 6 iunie 2009
Tehnici de control social
Incep sa apara incet-incet si la lumina zilei abia acum , si intr-o forma atenuata, tehnicile de presiune sociala si psihologica si de control al comportamentului oamenilor, inacceptabile intr-o tara democratica , dar uzuale in regimurile (post) comuniste ( bazate la inceput pe teroarea fizica , ulterior pe cea sociala ,administrativa si in final psihologica) unde niciodata nu erau recunoscute in mod oficial :
“Directorii uzinei însă au avut parte de un duş rece din partea şefului Executivului de la Moscova, fiind acuzaţi de acesta că au „luat ostatici mii de persoane pentru a-şi împlini ambiţiile, din cauza lipsei lor de profesionalim şi, poate, din cauza lăcomiei”. „Este pur şi simplu inacceptabil. Unde este responsabilitatea socială a lumii afacerilor?”, i-a ironizat Putin. Mai mult el le-a prezentat oamenilor de afaceri un contract menit să relanseze producţia din orăşelul industrial Pikaliovo. „Oleg Vladimirovici l-a semnat?”, a întrebat Putin, făcând referire la Oleg Deripaska. „Nu vă văd semnătura. Veniţi şi semnaţi”, a spus premierul oferindu-i un stilou afaceristului. Cu capul plecat şi ochii îndreptaţi spre contract, Deripaska a venit lângă Putin şi a semnat actul. Cu ochii în pământ, vădit emoţionat, a vrut să se întoarcă la locul lui, cu stiloul premierului cu tot. Pe un ton sec, Putin i l-a cerut înapoi
.”
( Sursa : http://www.gandul.info/lumea/putin-ii-umileste-pe-oligarhii-rusi-si-ii-obliga-sa-semneze-contracte-ca-redeschid-fabricile-video.html?3929;4491158 )
In mod evident, aceste probleme sunt inca tabu-uri pentru psihologii romani si vor fi inca o lunga perioada probabil .
N.B. In 1976 , student fiind in primul an la o facultate tehnica pe care am abandonat-o ulterior pentru cea de psihologie , am cunoscut in sala de lectura a unei biblioteci de cartier din Bucuresti , un proaspat absolvent al Facultatii de Filozofie din Bucuresti , D.N., infirm, pasionat de sah ( era maestru , nu mai stiu detalii ) si membru supleant in... C.C. al P.C.R.( dupa primire a fost invitat la o partida de sah de N. Ceausescu pasionat si el de sah ) de atunci si care era student la a doua facultate … Academia Stefan Gheorghiu . Am aflat atunci ca la Stefan Gheorghiu se preda de catre psihologi un curs de “Psihologia maselor” ( peste ani , in mod ciudat ,nici un psiholog pe care l-am intrebat nu auzise niciodata nimic despre asa ceva ). In esenta , discursurile pe care trebuia sa le tina un activist sau conducator “maselor” se bazau pe promisiuni intr-o formula standard ( au fost, sunt, si vor fi...) erau legate de “cresteri” ( retributie, bunuri ,etc.) fiind in principiu de 3 mari tipuri dupa cum se adresau taranimii ( cele mai simpliste ) , muncitorimii ( aveau in vedere satisfacerea orgoliului de “clasa conducatoare”) si intelectualitatii ( recunoasterea “contributiei” ). Ideea fundamentala era ca primele doua clase erau fundamentale dar “sigure” ( puteau fi controlate usor prin parghii sociale si administrative) dar cea de-a treia era colaterala si “nesigura” ( nu poate fi controlata usor pentru ca celor care faceau parte din ea nu le puteai contesta pregatirea si “nu le puteai lua diploma” ) . Ori tocmai aici intervine elementul surprinzator , una din tehnicile recomandate cu cinism era tehnica “pumnului in gura” ( brutalitatea verbala, insulta si jignirea in public,etc. ) . Am vazut cu ochii mei asa ceva in 1981 in Delta Dunarii , in primul an de stagiu in invatamant, cand primul secretar de la Tulcea a intrat intr-o sala in care se aflau peste 500 de “cadre didactice” ( nu folosesc termenul de profesor in mod intentionat ) si, unde in mod incredibil , prima propozitie adresata ( mai exact urlata ) celor din sala a fost : “ Nu va e rusine !! Sinteti cadre didactice si nu va ridicati in picioare cand intra in sala primul secretar al judetului ??!!” ( nu-i scria functia pe frunte si nu avea nici ecuson.. ) . Si intr-o proportie de cosmar au tacut si s-au ridicat…
Sergiu SIMION
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu