Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 27 decembrie 2012

Code for America & Code for Romania


Un foarte interesant articol aparut pe Linkedin (  Tim O'Reilly - Linking Mission to Strategy and Action ) ofera o modalitate extrem de utila de a gandi prioritatile sociale si organizationale .
Punctul de plecare il constituie Code for America respectiv un proiect non-profit care are drept scop sa implementeze eficienta Web in infrastructurile de stat si in acelasi timp o organizatie non-partizana si non-politica ( http://en.wikipedia.org/wiki/Code_for_America ; http://codeforamerica.org/) gandita sa ajute administratia centrala  si locala sa mearga mai bine prin implicarea si participarea cetatenilor ( un fel de e-guvernare).

Modelul de la care se porneste este acesta :





Source Tim O'Reilly - Linking Mission to Strategy and Action



O aplicare concreta a acestui cod pentru compania O`Reilly Media   este prezentata mai jos  : 







Cod for America este o modalitate foarte utila de a gandi prioritatile de organizare printr-o piramida cu patru nivele : 

  • misiune
  • strategie
  • programe
  • activitati ( baza cea mai larga)  

Foarte bun in cazul  acestui model , este că ne amintește mereu faptul că baza este întotdeauna mai larga decât nivelele de deasupra . Toate activitățile organizației sunt interdependete, trebuie deci să stea împreună. Asa ca , de cele mai multe ori,  o organizatie cu inițiative strategice noi,  beneficiaza de toata atentia momentului, dar execuția depinde de activitatea multor oameni care conduc si incurajeaza  actiunile si activitățile organizatiei. O înțelegere adevărată a piramidei strategice necesită evaluari periodice si constante, investitii  în baza piramidei, precum și investitii în noi programe și inițiative strategice.


Intrebarea care decurge de aici  este cum , cand , si cum ar putea fi scris si aplicat un asemenea model  in cazul Romaniei. In stadiul actual al vietii politice si sociale romanesti un asemenea model este , cel mai probabil , utopie pura. 

Un pas a fost totusi facut. Recentul  ACORD DE COLABORARE INSTITUȚIONALĂ  semnat intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta , este primul pas concret facut in aceasta directie. Problema este ca daca abia dupa 22 de ani de tranzitie democratica se semneaza un astfel de document , si la acest nivel,  de catre o tara care este deja in NATO si Uniunea Europeana, timpul ca acest gen de colaborare si comunicare instituionala si sociala bazata pe respect  sa ajunga la baza piramidei sociale , nu mai poate fi estimat in orizontul timpului vizibil ( in  alte culturi organizationale aceasta " colaborare institutionala"  exista concret , de la sine, de zeci de ani si fara niciun fel de acord formal.) 



Source:

Niciun comentariu: