Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 7 decembrie 2012

Government Wish List

Scrisoarea unui strain ( capitalist ) catre guvernul roman (socialist) sau un exemplu ad-hoc de normalitate politica si sociala ( europeana)  : 



Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, are cateva dorinte punctuale privind calitatile pe care ar trebui sa le aiba viitorul guvern al Romaniei. Le-a  publicat pe blog-ul sau sub forma unei scrisori : 


Draga mos Nicolae,   
Te rog sa ne aduci un guvern care sa fie:
Un bun administrator. Asta include colectarea taxelor si impozitelor de la toata lumea, nu doar de la unii ( s.n.) . Regula sa se aplice nu doar guvernului, dar si companiilor controlate de stat (aceste companii reprezinta 7% din valoarea bruta adaugata, dar 24% din arieratele din Romania).
Companiile de stat ar trebui sa aplice si sa respecte principiile general acceptate de guvernanta corporatista si sa respecte drepturile minoritarilor. Managerii ar trebui numiti doar dupa criterii profesionale.(s.n.)
Transparent. Cheltuielile publice si procesele de achizitii ar trebui sa fie transparente, fiind necesara si prioritizarea clara a proiectelor. stim ca nu sunt suficienti bani, este normal. Nimeni nu are suficiente resurse pentru a face tot ceea ce ar vrea sa faca. Este insa nevoie de un proces transparent de stabilire a prioritatilor. Care proiecte primesc finantare si dupa ce criterii?(s.n.) Diferitele guverne vor folosi criterii diferite, in functie de ideologie, dar procesul trebuie in acelasi timp sa fie transparent. 
Bun manager de proiecte. Proiectele nu trebuie doar incepute, ci si finalizate (s.n.). Romania are 40.000 ( ? !-s.n.) de proiecte de infrastructura neterminate, care au costat multi bani publici, dar au un impact limitat.
in 2010, Romania a avut cea mai mare pondere a investitiilor publice in PIB la nivelul UE (5,8%). Totusi, infrastructura este una dintre cele mai sarace din Europa (s.n.) , iar acest lucru trebuie sa se schimbe.
Stabil . Schimbarea permanenta a oficialilor si specialistilor din ministere face foarte dificila angajarea unui dialog si nu contribuie la asumarea responsabilitatilor (s.n.) .
Respectuos si respectat. Guvernul trebuie sa respecte ( s.n.) cetatenii, contribuabilii si alegatorii si sa fie respectat. Institutiile ar trebui sa fie intarite si nu puse in dificultate. Ar trebui toleranta zero fata de coruptie(s.n.). 
Credibil. Singura cale prin care se construieste credibilitate este respectarea promisiunilor(s.n.). Sa faci ceea ce spui ca vei face (s.n.). Ar fi frumos sa avem un guvern credibil (s.n.).
Apropo, ieri am citit urmatorul pasaj de Mahatma Gandhi: 'Fericirea este atunci cand ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci se afla in armonie'. Poate ca ar trebui sa-mi doresc un guvern fericit, a remarcat Van Groningen in scrisoare.
 
Predictibil. Strategii sectoriale pe termen lung pentru cele mai importante sectoare ale economiei romanesti (s.n.) .
Fara ordonante de urgenta ale guvernului si schimbari legislative grabite(s.n.), cu exceptia unor urgente reale. Un proces legislativ care sa includa un parcurs solid de consultari intre toate partidele, o analiza corecta de impact si un mod rezonabil de implementare. Aplicarea legii ar trebui sa fie clara si neunivoca (s.n.).
 
Curajos. Ultima dar nu cea din urma calitate pe care as dori-o unui guvern, curajul de a face ce trebuie in intersul tarii (s.n.), chiar daca risca pierderea popularitatii sau intra in contradictie cu interesele personale pe termen scurt sau cu orgoliul membrilor sai (s.n.) .
Cu dragoste, Steve.


PS Daca nu poti sa imi indeplinesti toate dorintele pe 6 decembrie, nu este o problema, este bine si pe 9 decembrie (in acest an).
PPS Daca cele de mai sus sunt prea mult, poate ca daruiesti fiecarui membru al guvernului un exemplar al cartii 'Why Nations Fail' (De ce esueaza natiunile).
PPPS Calului tau sper sa ii place morcovul. ( Este o referire la traditiile din tara autorului scrisorii - n.n.

Comentariu Final. Sunt departe vremurile cand credeam ca un mos cu barba calare pe un cal alb imi va indeplini dorintele, asa ca nu mai cred ca aceste dorinte vor fi indeplinite de mos Nicolae. Dar guvernul o poate face, nu-i asa? Nu acesta este rolul lui?( s.n.) 

Sursa :
 http://www.newz.ro/stire/144368/seful-raiffeisen-bank-ii-cere-lui-mos-nicolae-un-guvern-al-romaniei-respectuos%2C-credibil-si-curajos.html
http://stevenvangroningen.eu/government-wish-list


Oare cati  politicieni, sefi de partide , senatori, deputati, ministri, euro-parlamentari, politologi, analisti politici si jurnalisti de-ai nostri , ar fi fost in stare sa scrie un asemenea text atat de concis, atat de clar , si atat de normal,  despre ce ne doare ?!  Cred ca nici unul , dovada faptul ca timp de peste doua decenii, nimeni dintre noi nu l-a scris  ! 

Pentru cine este totusi dezamagit de aceasta analiza atat de "simplista" ( jmi amintesc amuzat ca ,  prin anul 2006 , o studenta de la psihologie era pur si simplu revoltata pe un forum de faptul ca americanii de exemplu  scriu carti de psihologie atat de "simple", incat probabil poti fi intelese de toti cei care le citesc... :)) exista o solutie . 

Un articol aparut in Revista 22 (Dorel SandruAlegerile, un simulacru costisitor face o excelenta analiza-fluviu ( interdisciplinara ca informatie si anvergura) , a starii de fapt a societatii romanesti . Problema este ca dincolo de opiniile specialistilor avizati ( "legal abilitati") , oamenii asteapta ceva mult mai concret si legat de ceea ce ii doare si ceea ce au in fata ochilor, si nu neaparat de teorii ( politologice, sociologice,etc.) abstracte sau de revelatii metafizice. 

In sfarsit, cred ca ne putem toti imagina ( inca avem voie sa visam) cum ar fi aratat Romania acum, daca inca din anii `90 , in scolile , liceele si universitatile romanesti elevii ( adica cetatenii de astazi ai Romaniei ) erau invatati inca de pe bancile scolii ca asa trebuie sa fie un guvern. Daca...

Sau cum spunea odata  un prieten de-al meu :

Ce-o fi atat de greu ?! ... 


P.S. Imi amintesc o emisiune de la TVRL din anii `90 in care se mentiona ca guvernul elvetian a propus guvernului roman sa invite gratis un grup de tarani romani , intr-un fel de schimb de experienta in Elvetia pentru a vedea acolo si un alt mod de a face agricultura. Dupa cum era de asteptat, nu a ajuns  nici un taran roman in Elvetia. In schimb , daca imi amintesc bine , au ajuns totusi altii. Au ajuns parlamentari din CPUN-ul de atunci ,  care aveau cam aceeasi legatura cu agricultura pe care o aveau taranii romani cu CPUN-ul. Adica nula.

Update
In urma rezultatelor alegerilor , raspunsul premierului Ponta ( poate si al viitorului guvern) este unul fara echivoc care , dupa nebunia politica din aceasta vara , declara raspicat ca de acum inainte va instaura "pacea sociala" :


" În perioada următoare, cine va ridica sabia, de sabie va muri "
Premierul Victor Ponta 
http://www.evz.ro/detalii/stiri/victor-ponta-in-perioada-urmatoare-cine-va-ridica-sabia-de-sabie-va-muri-1015119.html


Niciun comentariu: