Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 28 decembrie 2012

Democratia selectiva


In 2012, am reuşit, cu o echipă mică, să câstigăm proiecte depuse la Bruxelles (precizez, direct la DG-urile Comisiei Europene din Bruxelles, nu la AM-urile din România (s.n.)) de peste un milion de euro. Noi, patru - cinci oameni, şase în vară, cu un student absolvent al primului an de studiu la Schefield (Andrei Stan), noi am reuşit să aducem în România peste un milion de euro. Aceşti bani se duc, în cea mai mare parte, în activităţile proiectului dar, în acelaşi timp, fiind proiecte care durează în medie doi ani, asigură premise sănătoase de dezvoltare a organizaţiei pe termen mediu şi lung. 
Cristina Guseth
Freedom House Romania


Aceste foarte interesante aprecieri le-am gasit intr-un articol publicat in ziarul Adevarul de ieri de catre directoarea Freedom House Romania ( Cristina Guseth-Echipa de un milion...de euro ).

Cu aceasta ocazie, dupa atatia ani si dupa atatea fonduri neabsorbite si/sau furate, am aflat de la doamna Cristina Guseth , ca exista de fapt posibilitatea de a depune proiecte la Bruxelles direct la DG-urile Comisiei Europene din Bruxelles, nu la AM-urile din România ( !) si de a obtine fonduri europene ( e adevarat, nu aflam si detaliile necesare )

N.B. - Pentru a evita confuziile , la Bruxelles exista D.G. ( n.r. – Secretariatul General) , REA (n.r. Agenţia Executivă pentru Cercetare ),etc.

In mod cert, echipa doamnei directoare Cristina Guseth a castigat deja 1.000.000 de euro eludand infernala birocratie romaneasca a (ne)castigarii fondurilor europene cu care se confrunta cei care depun proiectele lor pe cale traditionala la AM-urile din Romania . E adevarat, pana acum stiam ca proiectele se depun mai intai in tara si numai dupa aceea pot ajunge la Bruxelles, dar dupa cum se vede in unele cazuri se poate si invers.

Cred ca trebuie sa ne bucuram toti de faptul ca un grup de cetateni romani a castigat in mod onest un proiect de o asemenea anvergura , pentru ca din pacate avem suficiente exemple de alta natura ( http://www.porcisme.ro/porcisme/48-total-porcisme-din-romania ) .


Cum nu am aflat despre ce proiect concret este vorba , am aruncat o privire pe proiectele mai vechi ale organizatiei ( http://freedomhouse.ro/proiecte.html )  , deja puse in practica , cum ar fi cele de mai jos focalizate pe administratia publica :


In domeniul administratiei publice
1993-2003  Programul Romanian Government Transition Support – RTGS (Programul de asistenta a guvernului in perioada de tranzitie) finantat de USAID a urmarit sa dezvolte capacitatile de organizare, management si comunicare ale Guvernului, Presedintiei si Parlamentului. Programul a constat in:
  •   Visiting Fellow Program: pana in prezent, peste 200 de functionari publici au fost la stagii profesionale in Statele Unite si in vizite de documentare in Europa Centrala si de Est. ( s.n.)
  •   American Volunteers for International Development Program (AVID): consultanti in management organizational si relatii publice au consiliat angajati cu functii de conducere in institutiile statului si anume Presedintia Romaniei, Biroul Primului Ministru, Ministerul de Finante, Ministerul Afacerilor Externe,  Avocatul Poporului, Camera Deputatilor, Guvernul Romaniei – Departamentul Administratiei Publice Locale si Departamentul pentru Protectia Minoritatilor Nationale. ( s.n.)


Aici, recunosc , am o mare nedumerire. Simplu fapt ca trimiti niste functionari (subalterni) si "imbatraniti in rele" ( de cei tineri nici nu poate fi vorba , nici un absolvent roman al universitatilor de top din Occident nu a prins vreodata un singur post important in administratia de stat , si era vorba de 100 de absolventi pregatiti pe banii statului roman , cazul este celebru ) in " vizite de documentare " prin SUA, Europa Centrala si de Est , nu insemna in realitate nici schimbarea comportamentului, nici schimbarea mentalitatii, nici reforma, dar inseamna sigur " vizita " , plus bani cheltuiti in zadar.

Poate ca un exemplu concret ar lamuri problema. Prin anii `90 , Monica E., sefa Laboratorului Psihologic al Ministerului Energiei Electrice de atunci, povestea cum a fost trimisa de sefii ei in mod inexplicabil in Elvetia , timp de o luna de zile, intr-o "vizita de documentare". Dupa ce s-a intors , a povestit la ce a participat si in ce calitate a fost trimisa acolo de cei din tara. Desi era psiholog industrial , a participat ( preventiv ?! ) la un stagiu de pregatire ...antidrog (!) care nu avea nici o legatura cu industria , respectiv in locul psihologului de specialitate inexistent la noi ( facultatile nu aveau asemenea specializari ) , nu exista Departamentul Antidrog  si inca nu aparusera nici macar drogurile !

Niciun comentariu: