Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 11 decembrie 2012

Despre starea de drept si starea de fapt din Romania



Comentariul de mai jos a fost facut la un articol publicat recent pe Contributors.ro (  Vladimir Tismaneanu - Felicitari , domnule Ponta ) : 



Sergiu Simion spune:
Pentru situatia de fata exista un element surprinzator care pune in umbra energia enorma irosita in „ razboiale ideologice” fara sfarsit , si pune in lumina actiunile, faptele respectiv corespondenta ( sau , dupa caz, necorespondenta ) dintre vorbe si fapte. Este vorba de o grila de tip turnesol prin care se poate evalua activitatea intregului guvern actual, a guvernului care va veni ,ca sa nu mai vorbim de cele care au fost pana acum .
Intreaga situatia politica din Romania, activitatea sau inactivitatea guvernului si asteptarile populatiei, sunt rezumate indirect intr-un text ( de fapt o scrisoare catre guvern pe post de.. Mos Nicolae ! ) de o concizie si de o claritate remarcabila. Acest text despre ce ne doare pe toti de peste doua decenii, este scris nu de catre politicieni, sefi de partide , senatori, deputati, ministri, europarlamentari, politologi, analisti politici si jurnalisti de-ai nostri, ci de catre domnul Steven van Groningen, presedintele Raifeissen Bank .
Cred ca ne putem toti imagina ( inca avem voie sa visam) cum ar fi aratat Romania acum, daca inca din anii `90 , in scolile , liceele si universitatile romanesti , elevii ( adica cetatenii de astazi ai Romaniei ) ar fi fost invatati inca de pe bancile scolii ca asa ar trebuie sa fie un guvern . Daca…
Cateva pasaje despre cum trebuie sa fie si ce trebuie sa faca un guvern (Government Wish List ) , daca vrea sa guverneze cu adevarat ( e atat de simplu !) :


„Un bun administrator.
Asta include colectarea taxelor si impozitelor de la toata lumea, nu doar de la unii ( s.n.) . Regula sa se aplice nu doar guvernului, dar si companiilor controlate de stat (aceste companii reprezinta 7% din valoarea bruta adaugata, dar 24% din arieratele din Romania)…
… Managerii ar trebui numiti doar dupa criterii profesionale.(s.n.)
Transparent.
Cheltuielile publice si procesele de achizitii ar trebui sa fie transparente, fiind necesara si prioritizarea clara a proiectelor. …. Este insa nevoie de un proces transparent de stabilire a prioritatilor. Care proiecte primesc finantare si dupa ce criterii?(s.n.)Diferitele guverne vor folosi criterii diferite, in functie de ideologie, dar procesul trebuie in acelasi timp sa fie transparent.
Bun manager de proiecte.
Proiectele nu trebuie doar incepute, ci si finalizate (s.n.). Romania are 40.000 ( ? !-s.n.) de proiecte de infrastructura neterminate, care au costat multi bani publici, dar au un impact limitat.
In 2010, Romania a avut cea mai mare pondere a investitiilor publice in PIB la nivelul UE (5,8%).Totusi, infrastructura este una dintre cele mai sarace din Europa (s.n.) , iar acest lucru trebuie sa se schimbe…
Stabil .
Schimbarea permanenta a oficialilor si specialistilor din ministere face foarte dificila angajarea unui dialog si nu contribuie la asumarea responsabilitatilor (s.n.) .
Respectuos si respectat.
Guvernul trebuie sa respecte ( s.n.) cetatenii, contribuabilii si alegatorii si sa fie respectat ( s.n.). Institutiile ar trebui sa fie intarite si nu puse in dificultate (s.n.). Ar trebui toleranta zero fata de coruptie(s.n.).
Credibil.
Singura cale prin care se construieste credibilitate este respectarea promisiunilor(s.n.). Sa faci ceea ce spui ca vei face (s.n.). Ar fi frumos sa avem un guvern credibil (s.n.).
Predictibil.
Strategii sectoriale pe termen lung pentru cele mai importante sectoare ale economiei romanesti (s.n.) .
Fara ordonante de urgenta ale guvernului si schimbari legislative grabite(s.n.), cu exceptia unor urgente reale. …. Aplicarea legii ar trebui sa fie clara si neunivoca (s.n.).
Curajos.
Ultima dar nu cea din urma calitate pe care as dori-o unui guvern, curajul de a face ce trebuie in intersul tarii (s.n.), chiar daca risca pierderea popularitatii sau intra in contradictie cu interesele personale pe termen scurt sau cu orgoliul membrilor sai (s.n.) .”
In final , o lectura propusa pentru membrii guvernului :
„…poate ca daruiesti fiecarui membru al guvernului un exemplar al cartii ‘Why Nations Fail’ (De ce esueaza natiunile).”

Niciun comentariu: