Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 10 martie 2014

Incurajarea atacului la persoana de catre moderatorii din spatiul public


Un exemplu recent ne arata cat de "impartiala" este moderarea din spatiul nostru public exact acolo unde am fi sperat ca este incurajat dialogul civilizat si un sistem european de valori .
Platforma Contributors. ro  , de altfel una din cele mai bune zone de dialog social de la noi , a publicat recent un articol idespre problema  relatiilor dintre Ucraina si Rusia *) , problema care a devenit una de interes global. In acest context, moderarea platformei gaseste de cuviinta sa evidentieze la rubrica :
 E randul tau  ", un atac la persoana,  respectiv un pseudocomentariu anonim care reuseste performanta sa coboare standardele dialogului civilizat prin renuntarea la argumente si folosirea unui limbaj rudimentar si agresiv , dar foarte apreciat de catre moderatori din moment ce a fost promovat .
Pus la panoul de onoare al platformei, acesta reuseste performanta sa evite complet problema in discutie si in acelasi timp sa atace simultan doi autori ai platformei :




E randul tau

@ Mihai Lungu Nu știu alții cum sunt, dar eu recidivez spornic în arta dezamăgirii... Acum, d...
de: Vali


Vali spune:
@ Mihai Lungu
Nu știu alții cum sunt, dar eu recidivez spornic în arta dezamăgirii… Acum, dacă e să-mi reproșez ceva, ar fi faptul că nu am lăsat să se înțeleagă că eticheta mea funcționează vast, că înghite grămezi de tineri merituoși. (Nu discut obrazul autorului, nu-mi dau seama din ce scrie dacă e cumpărat sau fără ham (s.n.)… Pur și simplu vorbeam cu @casandra despre inconvenientele și opțiunile unei generații consistente.) Cunosc destui flăcăi și nubile cu o știință de carte remarcabilă, anexați fălos unor agende sau lozinci extranee, perfect în răspăr cu timbrul lor sufletesc.
Apoi, dacă citiți fără febră ce am scris, e lesne de constatat că eu nu judec în negru acest tip de angajament. În fond, care tînăr cu școală solidă și îndîrjire biografică își mai permite astăzi să facă mari desfășurări de opinie liberă? Cîți pot ieși la rampă fără spectrul gros al „daimonului” finanțator?(s.n.)
Mă suspectați de umoare verde, de sentimentul frustrării. Puteți elabora? Mă închipuiți chircit și vanitos, făcînd pîndă și vînătoare acră prin haloul premianților? Credeți că tînjesc după felurite coronițe și fleici, le ratez săptămînal și-mi fac univers alternativ din scuipătură? Aveți o vîrstă, ce Dumnezeu…( s.n.)

*) Andrei Valan Supărările domnului Putin nu dau pace Ucrainei




 Sergiu Simion spune:

Acest articol foarte interesant a provocat doua reactii surprinzatoare care arata ca dialogul din spatiul nostru public este in unele cazuri bruiat si deturnat . In primul rand , este vorba de comportamentul unor comentatori anonimi care , in buna traditie a diversiunii, eludeaza subiectul si practica atacul la persoana interlocutorului fara nici o reactie din partea moderatorilor platformei . In al doilea rand , si pentru prima data intr-un caz clar de atac la persoana , moderarea evidentiaza la „panoul de onoare” un comentariu care reuseste sa atace simultan doi autori ai plaformei (http://www.contributors.ro/global-europa/supararile-domnului-putin-nu-dau-pace-ucrainei/#comment-176477) .
Pe alta parte, este de apreciat comportamentul civilizat si elegant al autorului chiar si atunci cand cea mai mare parte din interlocutorii sai sunt anonimi si unii dintre ei isi permit in mod constant sa incalce regulile unui dialog civilizat. Evident, cand un autor are drept interlocutori pseudonime ( respectiv peste 80% din comentatori ) , exista deja un anumit disconfort deoarece practic vorbim de un „box cu umbra” , dar cand acestea pe deasupra mai si insulta , suntem deja in zona absurdului social.
Din acest punct de vedere , din prea multa decenta probabil dar determinat si de politica de non-interventie a moderarii in cazul atacului la persoana , autorul greseste totusi cand face unele concesii „spiritului primar agresiv” , de genul :
” Accept critica dumneavoastră. Textul este redactat în termeni extrem de duri pentru limbajul academic. ”
Daca textul nu este redactat in termeni civilizati , autorul nu este obligat sa raspunda si nici sa accepte dialogul , iar atunci cand apar si insulte moderarea ar trebui sa atentioneze imediat si chiar sa baneze comentatorii care incalca regulile .
In prezent, cand pentru prima data dupa 1945 granitele europene sunt repuse in discutie in mod iresponsabil si nimeni nu cunoaste ce ne poate rezerva viitorul , orice articol de opinie poate avea un impact iar autorii poarta o mare raspundere asupra cuvantului tiparit. In cazul de fata autorul s-a achitat cu brio de aceasta sarcina, dar poate ar trebui sa se distanteze mai mult de actiunile de tip provocare, diversiune si dezinformare existente in mediul nostru virtual .

http://www.contributors.ro/global-europa/supararile-domnului-putin-nu-dau-pace-ucrainei/#comment-176760

4 comentarii:

Mihail Lungu spunea...

Nu ştiu dacă asta se poate numi scuză, dar eu cred că în acest caz e vorba mai degrabă de neputinţă, decât de reavoinţă...

Sergiu Simion spunea...

Opinia mea este una diferita. Am vazut multe situatii in care unii cititori ( si chiar autori!) si-au insultat interlocutorii fara nici o consecinta.

Mihail Lungu spunea...

Da, am citit şi eu câte ceva în genul ăsta. Eu zic totuşi că asta-i doar lipsă de profesionalitate. În orice caz, am cerut azi să-mi fie şters numele de pe lista autorilor. Dorinţa mi-a fost îndeplinită.

Sergiu Simion spunea...

Va inteleg, dar imi mentin opinia precedenta. Cred ca in calitate de autor ar fi trebuit sa contactati oficial moderatorii ( intra in obligatia lor sa gestioneze dialogul), sa le cereti oficial punctulde vedere, si sa va expuneti public punctul dvs de vedere ( consultati un avocat si va veti convinge) . Daca nimeni nu o va face, climatul de pe platforma se de va deteriora si mai mult pentru ca va da apa la moara insultelor sub pseudonim , dar probabil ca asta se si urmareste.
Altfel spus, moderatorii pun la "panoul de onoare" un comentariu rudimentar si ofensator, iar dvs ca autor in loc sa va sustineti punctul de vedere, parasiti ringul( desi nu sunteti vinovat cu nimic ) ca sa dati castig de cauza unui tupeist si diversionist anonim ? Desigur,intrebarea este una retorica,decizia este luata deja.