Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 18 februarie 2016

De la traseismul politic la traseismul civic si retur


Faptul ca inca un reprezentant al societatii civile paraseste sectorul nonguvernamental si sare in barca statului nu mai tine de exceptii, la noi incepe deja sa devina o regula.
Ca sa intelegem de ce am ajuns aici , sa ne reamintim impreuna cateva modele si etape anterioare ale trambulinelor politice si civice existente in societatea romaneasca :

1 . Modelul arhaic al trambulinei politice

a) Activist sindical – politician / functionar de stat
Miron Mitrea – https://ro.wikipedia.org/wiki/Miron_MitreaVictor Ciorbea – https://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Ciorbea
b) Activist civic – functionar de stat / politician
Rodica Stanoiu – https://ro.wikipedia.org/wiki/Rodica_St%C4%83noiu ;http://arhiva.gov.ro/drept-la-replica__l1a6972.html
c) Politician / functionar de stat – presedinte de patronat
Dan Matei Agathon – https://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Matei_Agathon


2. Modelul evoluat al trambulinei politice

a) Ofiter acoperit in presa , auto-deconspirare , plecarea din presa si revenirea tot acolo dupa o luna de zile si fara nici o consecinta :
Robert Turcescu
http://www.stiripesurse.ro/video-spovedania-lui-robert-turcescu-nu-mai-pot-sa-traiesc-asa_932906.htmlhttp://www.nasul.tv/final-de-mascarada-turcescu-isi-pregateste-revenirea-in-presa/

b) Ziarist – politician
„ … foarte mulţi ziarişti au trecut în politică. Radu F. Alexandru este în politică, Vosganian a avut rubrică economică la “Ziua”, Şova a fost şi el ziarist la “Ziua”. Nu văd care e problema.”
„Ce dacă am fost la închisoare? (s.n.) Sunt un model de urmat pentru tinerii ziarişti“
Sorin Rosca Stanescu – 22.09.2015
http://adevarul.ro/news/societate/video-interviu-sorin-rosca-stanescu-ce-fost-inchisoareo-model-urmat-tinerii-ziaristi-1_560179b9f5eaafab2ce239d9/index.html

c) lider ONG – politician
Renate Weber
https://ro.wikipedia.org/wiki/Renate_Weber 
Cristina Guseth
https://youtu.be/3WjStxrJ8dMhttps://youtu.be/HJEDv_46NFg

d) lider ONG – functionar de stat
Cristian Ghinea
http://www.contributors.ro/author/cristian-ghinea/?bioCiprian Ciucu
http://www.contributors.ro/author/ciprian-ciucu/?bio

La nivel general , intr-o societate deschisa si sub imperiul libertatii in care „ceea ce nu este interzis este permis” nimic nu impedica oamenii sa migreze in spatiul social din sectorul nonguvernamental in spatiul politic si inversa , sau in interiorul spatiului politic dintr-un partid in altul. Intrebarea este daca acest lucru este recomandabil si benefic pentru cei in cauza si pentru societate .
In esenta este vorba de dileme sociale majore. Dupa un vechi principiu al separarii sarcinilor , o persoana nu poate fi simultan si arbitru si jucator . In al doilea rand, abilitatile si competentele dobandite intr-un domeniu nu pot fi transferate automat si in orice conditii in alt domeniu. In al treilea rand, domeniile diferite presupun si sisteme de valori diferite ( unele sunt valorile societatii civile, altele sunt valorile administratiei de stat , altele sunt valorile politice ,etc) iar toate acestea se construiesc intr-o lunga perioada de timp si nu se pot schimba intr-o singura zi.
Diferenta intre sectorul nonguvernamental si spatiul politic la fel ca si cea dintre societatea civila si administratia de stat este una de natura , structura si mentalitate ceea ce le face practic incompatibilie. Mai exact , sectorul nonguvermental si societatea civila in general au in spate practici specifice, o filozofie , o traditie si o intreaga cultura care vin din democratia de tip occidental . Spre deosebire de acestea, spatiul nostru politic aparut dupa 1990 prin generatie spontanee si sectorul de stat de stat de la noi care nu se poate desprinde de trecutul care l-a generat, au o filozofie , o traditie si o cultura care se rezuma la fraza de un cinism inspaimantator rostita candid de un reprezentant de-al lor : „Nu puteti conduce tara cu oameni saraci si cinstiti”.

In sfarsit , ne apropiem acum de sediul materiei si putem puncta in context raporturile dintre sectorul nonguvernamental , societatea civila in general si spatiu politic in mod special , respectiv traseismului politic si/ sau civic si problemele implicate asa cum sunt acestea reflectate in unele opinii exprimate pe Contributors.ro si in special in evolutia opiniilor domnului Ciprian Ciucu pana la momentul deciziei de a-si reorienta cariera .
Cu titlu de opinie personala cred ca un politician care sare ca o minge de ping-pong dintr-un partid politic in altul nu are de fapt opinii politice, iar oamenii care stiu ce vor nu-si schimba opiniile , convingerile si sistemul de valori personale cu rapiditatea cu care isi pot schimba civilii costumele sau militarii uniformele decat daca este vorba de oportunisti ( in cazul civililor ) sau la ordin ( in cazul militarilor ), dar cititorii isi pot forma propria lor parere despre aceasta problema citind fragmentele si ideile prezentate mai jos .

„Dacă ar putea propune oameni pentru demnităţi publice, ONG-urile ar arunca în aer legea actuală a partidelor politice şi ar face-o redundantă, irelevantă şi lipsită de obiect(s.n.). Legea actuală este proastă, limitativă, dar cel mai bine ar fi să o schimbăm pe acesta şi nu să venim cu ceva nou care ar afecta şi decredibiliza un sector indispensabil democraţiilor funcţionale, sectorul neguvernamental.
Sintagma de “neguvernamental” ar deveni lipsită de conţinut (s.n.). Atâta timp cât vizezi obţinerea puterii politice, finalitatea fiind să ai oameni în guverne locale sau centrale nu poţi să te defineşti ca neguvernamental(s.n.).”
Ciprian Ciucu – 17.10.2011
http://www.contributors.ro/advocacy-public-affairs/sa-nu-le-dam-ong-urilor-liber-la-obiective-politice/

„In sfarsit, initiativa perversa a domnului Lazaroiu ( „Ar fi o noutate să apară asociaţii care să aibă obiective politice şi economice, nu doar obiective referitoare la reforma morală a societăţii ”), prin toxicitatea ei , seamana poate cel mai bine cu acea initiativa prin care serviciile secrete capatau dreptul de a desfasura activitati economice , sau cu alta initiativa recenta prin care ofiterii acestora capata dreptul „civil” de a desfasura anchete penale ca si cum justitia oficiala ar fi considerata de facto impotenta . Cu exceptia justitiei care de ochii lumii se doreste „ neinfiltrata”, presa si alte domenii profesionale sensibile, au recunoscut in mod tacit ca sunt „penetrate” . De aceea, intiativa gestata parca in laboratoare de inginerie sociala , ascunde un adevarat efect de domino, mai exact o lovitura de gratie data societatii civile . Nu au fost suficiente probabil absenta moralitatii publice, comportamentul suburban si/sau infractional al unor politicieni, promiscuitatea politica , compromiterea deliberata a ideii de partide politice si in final a democratiei (s.n.). Era neaparat nevoie si de compromiterea totala a ideii de societate civila si de sector „ neguvernamental” pentru ca nici o zona sociala sa nu ramana nealterata (s.n.) si sa nu se mai poata face nici o distinctie intre cei „ curati ” si cei ” manjiti,” iar „ manjitii” de ieri sa devina din nou „ curatii” de maine .”
Sergiu Simion – 23. 10. 2011
http://www.contributors.ro/advocacy-public-affairs/sa-nu-le-dam-ong-urilor-liber-la-obiective-politice/

Totodată, argumentul dumneavoastră referitor la faptul că ONG-urile cu scopuri politice s-ar contrazice fundamental cu ideea de „neguvernamental” și afirmația lui Sergiu Simion despre compromiterea ideii de societate civilă și sector neguvernamental sunt cât se poate de adevărate. Organizațiile neguvernamentale nu ar trebui să servească o platformă politică , ele ar trebui să fie interesate de furnizarea binelui social(s.n.).
Mihaela Curcudel -05.02.2012
http://www.contributors.ro/advocacy-public-affairs/sa-nu-le-dam-ong-urilor-liber-la-obiective-politice/

„M-am săturat de traseişti (s.n.). A spune că traseismul este o chestiune irelevantă, o pseudo-problemă, a o scuza spunând că nu poate fi operaţionalizată, nu este bine(s.n.).”
„…a te opune traseismului este “antidemocratic şi antiliberal” atâta timp cât blochezi, condamnându-l, opţiuni pe care oamenii trebuie să fie liberi să le ia, în urma unei eventuale convertiri autentice (s.n.) la o altă doctrină.”
„ Definiţiile pe care le-am găsit pe Internet (inclusiv wikipedia) mi se par că nu trec testul liberalismului: traseismul politic este atitudinea caracteristică politicianului care se transferă de la un partid la altul în funcție de interesele personale(s.n.). Cum fiecare om trebuie să fie liber să-şi caute fericirea personală, implicit să-şi urmeze interesele (s.n.)este clar că traseismul nu poate fi combătut cu mijloace statale.”
Ciprian Ciucu – 15.10.2012
http://www.contributors.ro/dezbatere/masurand-traseismul-nu-este-o-notiune-anti-liberala-un-sfert-din-parlamentari-sunt-traseisti-politici-2/

„Tranzitia think-tank pozitii politice este doar normala . Acest schimb se realizeaza in toate tarile democratice. Si e normal sa fie asa. (s.n.)
Noi ne petrecem timpul stand cu ochii pe guvenre si ce fac ele. Ne profesionalizam pe anumite teme și oferim argumente pentru diferite decizii și politici publice. Sunt domenii/teme pe care le urmarim de mult si le cunoastem de multe ori mai bine decat ministrii vremelnici.
Este doar normal ca la un moment dat sa iti asumi, daca ti se propune(s.n.) o functie din care tu crezi ca poti face mai bine, mai mult.”
…..
„La fel de normal ar fi ca si oameni din mediul de afaceri sau cel public sa-si asume diverse pozitii (s.n.).”
Ciprian Ciucu-05.12.2015
http://www.contributors.ro/fara-categorie/raspunzand-unui-om-neonest-doar-un-raspuns-la-calomii-gratuite/#comment-263222

 http://www.contributors.ro/fara-categorie/ce-nu-stiu-si-ce-stiu/#comment-271918

Niciun comentariu: