Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza consultării celorlalte instituţii şi ministere interesate, proiectează, fundamentează şi aplică strategia globală a învăţământului, stabileşte obiectivele sistemului de învăţamânt în ansamblul său, precum şi obiectivele educaţionale pe niveluri şi profiluri de învăţământ ( Art. 12 (1), Legea învăţământului 84/1995 cu modificările şi completările ulterioare).
http://www.edu.ro/index.php/articles/c242/
Adrian Curaj Foto: Alexandru Dobre //Mediafax |
Problema este aceea ca una spune misiunea oficiala a Ministerului Educatiei si alta face ministerul prin ministrul sau care a extins preocuparile ministrului de la Educatie ( lipseste sintagma nationala) la ...Securitate Nationala (sintagma a fost recuperata) .
Comentariul de mai jos se refera la aceste probleme si a fost facut la un pamflet aparut pe Contributors.ro ( Valentin Cotarta -Propunere de Ordonanța de Urgenta. Înființarea Academiei de Înalte Studii Politice, de Știința, Cercetare si Securitate Naționala – OPAC ) :
Comentariul tău e în așteptare.
Excelent pamflet care garanteaza un foarte sanatos simt al umorului. Trebuie sa remarcam totusi ca umorul de tip studentesc nu ne salveaza din orice situatie si mai ales dintr-una de tip post-Orwell cum este acum societatea romaneasca si in care de mai mult de 25 de ani “cainii latra, ursul trece”.
In curand , si daca pastram simtul umorului, competentele dvs de exceptie , onestitatea dvs intelectuala si doctoratul din USA ar putea deveni “circumstante agravante” care nu v-ar mai fi de nici un folos. Pentru un pamflet ca acesta , ati putea scoate democratic din buzunar chiar pana la 100.000 de lei ( chiar http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20783553-legea-defaimarii-lui-dragnea-trecut-comisiile-din-camera-deputatilor-merge-plen-amenzile-initiale-fost-marite-dupa-octombrie-dragnea-promitea-faca-simbolice.htm ).
Uluitor pentru unii dintre noi este tacerea asurzitoare din presa asupra acestui subiect si lipsa de reactie a societatii.
De ce ? Pentru ca sub ochii tuturor , si de peste un sfert de secol, Romania este captata treptat si sistematic in plasa mentalitatii de buncar iar societatea civila cu intelectualii ei cu tot nu reactioneaza decat , eventual , cu simtul umorului dar care de aceasta data s-ar putea sa-i coste foarte scump.
“…au fost întâlniri, au fost evenimente unde s-a discutat despre educaţie, cercetare, strategia în educaţie (?!-s.n.), modul în care am pregătit strategia de specializare inteligentă a României(s.n.), care sunt direcţiile principale de intervenţie(s.n.), cum anume foloseşti fondurile structurale împreună cu fondurile naţionale (s.n.)pentru a face ca România să crească în indexul de competitivitate, ca România să fie competitivă, ca România să fie prezentă internaţional. Asta am făcut eu(s.n.)”
Ministrul Educatiei
( http://www.gandul.info/stiri/ce-spune-ministrul-curaj-ca-a-facut-cu-banii-primiti-de-la-academia-lui-gabriel-oprea-si-de-ce-nu-renunta-la-functie-15057350 )
Cu zeci de ani in urma, in invatamantul romanesc a fost data o circulara prin care adresarea oficiala catre un profesor trebuia facuta musai in formula “Tovarase profesor” pentru ca regimul constatase cu ciuda ca adresarea extinsa era ceva de genul ” Domnule profesor “. Extrapoland pamfletul dvs, am putea sa ne asteptam ca in noua circulara adresarea in invatamant sa inceapa conform vremurilor cu un …”Sa traiti!”.