Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 11 februarie 2016

Psihologia ca mijloc de control social sau transformarea psihologilor in gardieni publici


Principiul cinic  „  inventeaza  boli ca sa poti trata bolnavi” este cunoscut in medicina si poate si in psihoterapie . Pe de alta parte, daca  la o sedinta de psihoterapie oamenii ajung numai daca doresc acest lucru , exista si exceptii. In cazul "Colectiv" , unii psihoterapeuti au navalit pur si simplu peste raniti si rudele lor fara sa fie chemati , decretand in prealabil ca 5000 de oameniau fost afectati direct de trauma  ( 
Pe de alta parte , cand in situatiile uzuale oamenii sunt trimisi practic in mod arbitrar la examinare psihologica "in corpore si in mod organizat”( respectiv claie peste gramada si cu ajutorul legii ) tendinta logica este de a trece de la industrie la invatamant, de la invatamant la  sanatate , de la aceasta la administratie,etc.
In acest caz psihologul devine de fapt o institutie de pus stampile  pentru care prioritara este cantitatea de examinari  iar situatia  se intoarce si impotriva cetatenilor si impotriva psihologilor :

„ …pentru un post de economist debutant s-au înscris 21 de candidaţi, din care, după testarea psihologică, au rămas 12. Alţi trei candidaţi din cei şapte înscrişi pentru un post de economist IA au picat şi ei la testul psihologic.
Concurenţă mare a fost şi pentru postul de brancardier scos la concurs. Pentru acesta au fost depuse 12 dosare, pentru proba scrisă rămânând în concurs 8 candidaţi. Unsprezece persoane au vrut să ocupe postul de magazioner scos la concurs, patru fiind însă eliminaţi. La concursul pentru ocuparea a şapte posturi de îngrijitoare de curăţenie  s-au înscris 15 persoane, din care 11 au trecut de testul psihologic ((n.n.- prin anii `90 niste occidentali s-au amuzat copios cand au aflat ca intr-o intreprindere de la noi s-a organizat un concurs scris pentru ocuparea postului de femeie de servici :) ))   .
Din cei 34 de candidaţi înscrişi pe cele 5 locuri de asistenţi medicali debutanţi au rămas 24 de persoane. Va susţine proba scrisă pentru ocuparea unui post de asistent medical la Infecţii nosocomiale doar un singur candidat, celălalt înscris fiind eliminat la testarea psihologică.
Pentru cele 11 posturi de infirmier debutant au fost depuse 20 de dosare, iar 7 persoane au picat după evaluarea psihologică. Patru candidaţi din cei zece înscrişi pentru cele două locuri de muncitor bucătar au fost respinşi la aceeaşi probă eliminatorie.
Concurenţă mai mică, respectiv opt persoane, a fost pentru cele trei posturi de Analist programator, Inginer I şi Inginer PSI. Doar cei doi candidaţi înscrişi pentru ocuparea postului de asistent şef la ORL au promovat proba psihologică.
Cei care au trecut de proba eliminatorie au în faţă proba scrisă, proba practică şi interviul. Concursurile au fost programate a se desfăşura până la 1 martie.
La fel ca în ultimii ani, pentru a asigura transparenţa procesului de evaluare a candidaţilor, sala de examinare în care se va desfăşura concursul va fi supravegheată video, iar imaginile vor fi transmise în direct pe un monitor aflat în sala de şedinţe a spitalului. Reprezentanţii mass media au fost invitaţi să urmărească astfel modul în care vor fi concepute subiectele, examinarea propriu-zisă şi corectarea lucrărilor.”
http://www.voceatransilvaniei.ro/testarea-psihologica-greu-de-trecut-de-multi-dintre-candidatii-din-alba-inscrisi-la-concursurile-organizate-de-sju/

Problema este ca accesul la borcanul cu miere poate avea consecinte nedorite chiar pentru psihologii in cauza ca sa nu mai spunem de afectarea imaginii domeniului  :

Psiholoaga Penitenciarului Rahova a scăpat basma curată ( doar cu demisia -n.n. ) , deşi a introdus droguri şi telefoane mobile în puşcărie. Ea a invocat în faţa anchetatorilor motive sentimentale.Psihologul închisorii Rahova, Eliza Stroe (35 de ani), a fost interceptată de SRI în timp ce vorbea cu un deţinut căruia i-a dus droguri şi telefoane mobile.
adevarul.ro/news/eveniment/poveste-dragoste--prison-break-1_50abf78a7c42d5a663834ee4/index.html 
Un psiholog din Arges a fost retinut de procurori pentru ca ar fi luat bani ca sa acorde ilegal unor persoane diferite grade de handicap . Psihologul este membru al Serviciului de Evaluare Complexa a Persoanelor cu Handicap
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/Psiholog+retinut+pentru+mita 
http://adevarul.ro/locale/oradea/Spaga-spital-psihologul-lavinia-rat-prinsa-flagrant-timp-primea-sute-euro-1_5696bed337115986c67648fa/index.html


In realitate, starea reala a domeniului este un subiect tabu despre care  se discuta foarte putin sau de loc desi aceasta a fost prezentata oficial in presa si fara nici o consecinta  :



O explicatie posibila este chiar modul in care a evoluat de fapt acest domeniu si aici intalnim o axioma foarte interesanta :

„Asa cum subliniam si cu alt prilej, in profesia noastra media coeficientului de inteligenta este cu mult peste media altor profesii (s.n.), iar orgoliile unor personalitati au facut ca interesele de breasla sa ocupe un loc secund” 
„…credem ca se impune ca la nivelul fiecarei institutii sa se gaseasca formulele organizationale cele mai potrivite pentru asigurarea unui management integrat al serviciilor psihologie oferite in cadrul acestora. Opinam ca modelele oferite de organizarea corpului medical sau al juristilor din Ministerul Apararii Nationale si din alte institutii cu atributii in domeniul securitatii nationale ar putea constitui un bun exemplu pentru breasla psihologilor. Pentru a intelege mai bine aceasta varianta de organizare credem ca se cuvine sa precizam faptul ca suntem adeptii coordonarii unitare a activitatii profesionale a psihologilor din fiecare institutie, chiar daca sunt dispersati in diverse structuri ai caror manageri ar trebui sa aiba numai responsabilitatea administrativa.” 
„Credem ca nu este lipsit de interes faptul ca pentru prima data in Romania conducerea Facultatii de Psihologie si stiintele Educatiei din Universitatea Bucuresti, cu sprijinul neconditionat al regretatului profesor universitar doctor Mielu Zlate – seful catedrei de psihologie, a decis infiintarea unui master de Psihologie aplicata in domeniul securitatii nationale ca forma academica de pregatire unitara a specialistilor din acest institutii”. 
Ion Duvac

(Psiholog dr., profesor asociat Universitatea Bucuresti, titular al cursului Intelligence si securitate nationala din cadrul Masterului "Studii de securitate” organizat de Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, coordonator al Masterului "Psihologie aplicata in domeniul securitatii nationale” organizat de Facultatea de Psihologie si stiintele Educatiei in cadrul caruia este titular al cursurilor Managementul serviciilor psihologice din domeniul securitatii nationale si Psihologia intelligence-ului; vicepresedintele Comisiei de psihologie pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Colegiul Psihologilor din Romania )
(http://www.escoala.ro/psihologie/master_psihologie_aplicata_in_domeniul_securitatii_nationale.html)

Probabil in urma acestui determinism social si profesional, axioma de mai sus pare sa se verifice in acest caz  :

In sfarsit, am pastrat pentru final cea mai interesanta intrebare . Cum se explica numarul uluitor de psihologi care au invadat societatea romaneasca cu toate scolile , metodele si terapiile lor concurente , valide sau nu, si cu foamea lor insatiabila de psihoterapii si examinari la kilogram ? Dupa unele opinii acesta a ajuns la dimensiuni cu adevarat enorme :

„Poate doar că numărul psihologilor înscriși la Colegiul Psihologilor din România s-a dublat sau s-a triplat, ajungând la 24.000; iar pe lângă aceștia mai sunt alte mii și mii – nimeni nu știe cu exactitate câți – absolvenți de psihologie fără drept de practică. Un psiholog cu care am vorbit a avansat o cifră uluitoare: circa 60.000 de români ar avea diplomă de psiholog.”
http://www.viorelilisoi.ro/invazia-psihologilor/

Cea mai simpla cale de a obtine un raspuns este aceea de a urma un principiu clasic si o schema de analiza ce pot fi rezumate intr-o singura sintagma : „ Follow the money ! ”. Pentru cei interesati,  rezultatul este unul foarte interesant.

https://web.archive.org/web/20190322230600/http://www.contributors.ro/administratie/educatie/de-ce-nu-mi-as-relaxa-piticii-pe-divanul-psihologilor-neamulu/


Niciun comentariu: