Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 31 ianuarie 2017

Guvernul care a aruncat in aer Romania

Guvernul Grindeanu a intors practic tara in urma cu 25 de ani si romanii retraiesc din nou sentimentele de revolta , nesiguranta , incertitudine si teama ale anilor `90 cand se confruntau cu faţă hâdă a Securitatii pentru ca lovitura naprasnica data noaptea intregii societati romanesti seamana periculos de mult cu revansa Securitatii de altadata.
Ordonantele privind Codul Penal  au fost avizate (!)  de catre Ministerul  de Interne  ( Carmen Daniela Dan )  si de catre Ministerul de Externe  ( Teodor-Viorel Melescanu  ) ,  adoptate in seara aceasta de catre Guvernul Grindeanu ( care s-a asigurat ca nu va fi inculpat pentru abuz !!! ) si publicate dupa ora 24.00 in Monitorul Oficial.



http://adevarul.ro/news/politica/surse-guvernul-adoptat-ordonantele-privind-gratierea-modificarea-codurilor-penale-1_5890ecbf5ab6550cb8fb9ae6/index.html



Foto : Revista 22

Dupa sfidarea celor 100.000 de oameni care au demonstrat si la actuala stare de revolta a cetatenilor iesiti deja in strada , cel mai mare pericol sunt diversiunile, manipularile, provocatorii ( sunt semnale pe retelele sociale ca au aparut deja ) si , atentie maxima , violentele care sunt mana cereasca pentru cei care au sfidat o intreaga tara.


luni, 30 ianuarie 2017

Exercitii de dezinformare in mass-media romaneasca



1. Se face o afirmatie cu caracter general intr-un cotidian national , dar fara sa citeze exact sursa acesteia :



" După ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a cerut României să rezolve problemele condițiilor din penitenciare, altfel riscă să plătească daune deținuților pentru fiecare zi de detenție chinuitoare – la fel ca în cazul Italiei -, aproximativ 22.300 de oameni au spus că țara noastră ar trebui să respecte decizia CEDO."
Matei Nastase 
Sursa : http://www.evz.ro/ce-spun-romanii-despre-decizia-cedo-privind-gratierea-din-puscari.html





2. Se publica o diagrama la care , pentru a da un caracter cat mai credibil, se indica si sursa  :


Sursa foto: Dcnews.ro
http://www.evz.ro/ce-spun-romanii-despre-decizia-cedo-privind-gratierea-din-puscari.html ) 




3. Se trage concluzia ( mai exact paralogismul ) de tip dezinformare si manipulare :



" 74.09% dintre cei 30.000 de respondenți au răspuns că țara noastră ar trebui să respecte decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului ( CEDO - n.n.), în timp ce doar 25.88% au spus că cei vinovați ar trebui pedepsiți (s.n.) indiferent de costuri."

http://www.evz.ro/ce-spun-romanii-despre-decizia-cedo-privind-gratierea-din-puscari.html )



Foarte interesant si foarte clar pana acum , dar sa vedem acum daca sondajul , respondentii si ziaristii stiu exact despre ce vorbesc.



4. Ce omite articolul ?! Esentialul , adica opinia unui expert al APADOR-CH si specializat in apararea drepturilor omului la CEDO care spune ca nu este vorba de nici o urgenta iar la min 6.34 din interventia de mai jos spune foarte clar ca "...Romania nu va suferi nici o amenda , nu vom plati despagubiri detinutilor , tuturor care sunt in sistemul penitenciar, daca nu-i vom elibera ..." :








Pe scurt, amenda CEDO nu exista, cititorii raspund la o intrebare despre ceea ce nu exista , iar articolul este despre ce au raspuns cititorii la o intrebare despre ceea ce nu exista . Interesant, nu ?!



4. Concluziile va apartin.

Romania intre statul de drept si statul penal sau lupta Guvernului Romaniei cu cetatenii ei onesti


"Crucea normalilor e că sunt foarte puţini, au devenit o minoritate fragilă, din care se tot desprind în sus şi în jos. Cei de sub acest strat, de dedesubt, sunt depresivii. Aproape o treime din populaţie suferă într-o formă sau alta de depresie. Însă nu pentru ei mă îngrijorez eu, ci pentru cei de deasupra stratului fin al normalităţii, pentru psihopaţi, care au ocupat toate posturile-cheie în ţară. De aia nu avem sănătate mentală în ţara asta, că populaţia se împarte în mare mă­sură între opresori (psihopaţi) şi oprimaţi (depre­sivi). Ăsta e un adevărat război social, dar cine recu­noaşte? Cea mai gravă consecinţă a istoriei noastre din ultima sută de ani a fost felul în care s-a făcut se­lecţia umană. O societate care nu permite dezvoltarea persoanei e o societate slabă. Când personalitatea nu poate înflori, când e traumatizată, apar bolile psihice şi intervine ratarea. Ratarea e punctul în jurul căruia se învârte totul. E discrepanţa între ceea ce am putea deveni şi ceea ce ajungem să devenim în societatea de azi. Destinele sunt neîmplinite, ratate, curmate prematur, fiindcă deasupra noastră tronează nişte incapabili care ne pun piedici. Suntem condamnaţi la ratare de nişte psihopaţi. Şi asta nu de ieri, de azi. Iorga, Titulescu, câţi oameni de valoare nu au fost eli­­mi­naţi din societate de nişte nimicuri, de nişte ano­nimi? Dacă vii şi le vorbeşti oamenilor de norma­li­tate, bun simţ, armonie, transcendenţă, spirit, te vor acuza că ai citit prea multe broşuri. Performanţa se măsoară azi doar în putere, bani şi sex. Trăiesc tra­gic această soartă a poporului român. N-o să iau mi­traliera să fac circ, precum Vadim. Dar nu pot să nu mă întristez." 
Prof. dr. psihiatru Aurel Romila - "90% din oamenii cu care intru în contact sunt profund nefericiţi. Şi-au pierdut valorile de bine, frumos, adevăr şi dreptate"http://www.formula-as.ro/2014/1119/lumea-romaneasca-24/prof-dr-psihiatru-aurel-romila-90-din-oamenii-cu-care-intru-in-contact-sunt-profund-nefericiti-si-au-pierdut-valorile-de-bine-frumos-adevar-si-dreptate-17769





Guvernul , sub masca necesitatii gratierii si amnistiei , devine un avocat al statului penal si lupta impotriva vointei propriilor cetateni fara sa mai respecte principiile statului de drept :









"Până la urmă legislaţia în România o face Parlamentul, ca şi modificarea legilor. Pentru că am văzut în ultima perioadă organe ale statului care îşi dau cu părerea despre legi. Am văzut procurorul general care spune că o lege e bună sau nu e bună. Parchetul trebuie să aplice legea. Legile în România trebuie să le facă Parlamentul "


Florin Iordache

Ministrul Justitiei

http://revista22.ro/70259920/iordache-atac-la-procurorul-general-parchetul-trebuie-s-aplice-legea-nu-s-o-comenteze.html




"Da, fac și consultare publică. Îi primesc pe toți cei care s-au înscris, în mai multe runde. Discut cu toată lumea și apoi voi promova aceste texte legislative (s.n.). Nu se poate nimeni opune! Avem majoritatea în Parlament! (s.n.) "


Florin Iordache

Ministrul Justitiei

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/socant--apropiata-familiei-lui-adrian-nastase-este-autoarea-ordonantelor-gratierii-si-amnistiei-mascate--mii-de-politicieni--mai-mari-sau-mai-mici--scapa-de-pedepse-penale-si-raman-cu-averile-dobandite-prin-infractiuni--pierderile-imediate-pentru-bugetul-public-depasesc-1-5-miliarde-de-euro-439517






Un jurnalist roman devine Avocatul Diavolului in publicatia germana Deutsche Welle si , contrar princiilor unui stat de drept, sustine in mod indirect dreptul Parlamentului de a legifera orice fel de abuzuri :




"Ce este o lege de grațiere colectivă? În linii mari este o iertare pe care, tradițional vorbind, o acordă suveranul. Regele (s.n.)acorda grațieri cu ocazia unor mari sărbători religioase, pentru că numai el putea crea o excepție de la regulă. Asta explică de ce nu există nu doar în România, dar nicăieri în lume norme cu privire la acordarea grațierii (s.n.). Nicăieri nu se spune, nici în Constituție, nicio în vreo lege sau interpretare judecătorească, când și în ce condiții se poate acorda o grațiere(s.n.). Grațierea este pur și simplu o excepție și, dacă ni se permite comparația, ea pare să aibă statutul unui carnaval față de zilele obișnuite, căci abolește pur și simplu toate regulile. Un magistrat spunea într-o interpretare proprie că grațierea se dă cam la 10 ani o dată, dar în alte părți a ajuns să se dea și mai des, cam la doi ani o dată sau chiar anual, la zile festive. În esență, deși juriștii s-au ferit de un asemenea limbaj, orice grațiere este o abolire de-o clipă a Codului penal. Codul penal fiind abolit, deținuții sunt eliberați, după care Codul este reinstituit și lucrurile sunt luate de la capăt."

"În orice caz, nimeni nu ignoră caracterul de excepție al grațierii și tocmai de aceea se dă în jurul subiectului o luptă atât de aprinsă. Căci cine poate grația este suveran. Sau, cu alte cuvinte, doar cine este suveran are putința reală de a grația, căci altfel s-ar găsi forțe potrivnice suficient de eficace. Se vede încă o dată valabilitatea definiției pe care o dădea C. Schmitt: ”Suveran e cel care poate decide asupra excepției”."

"De altfel, singurii politicieni care par să înţeleagă bine despre ce vorbesc (s.n.) - chiar dacă se plasează pe poziţii diferite şi au fost adesea adversari radicali - sunt pe mai departe Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele este acela care nu a încetat în zilele din urmă să vorbească despre „suveranitatea” Parlamentului şi despre necesitatea de a fi reinstalat în centrul vieţii politice din România."

" Pornind de aici am putea înţelege mai bine că fiecare parte implicată doreşte să-şi afirme puterea într-o manieră fără echivoc, ceea ce înseamnă că miza legii graţierii e mai mare decât se arată îndeobşte. Ea nu se limitează nici la condiţiile precare din închisori, aşa cum susţine Guvernul (s.n.), nici la salvarea unor politicieni PSD (fie el şi şeful partidului), cum susţine preşedintele Klaus Iohannis (s.n.), ci la redefinirea suveranităţilor (s.n.). Aşa se explică de ce preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu e mai implicat în dezbaterea publică decât oricare alt membru al majorităţii guvernamentale şi decât PSD în întregul său, deoarece el a ţintit mereu să redefinească structura puterii în România, aşezând Parlamentul în centru (s.n.)."


Horatiu Pepine

jurnalist
http://www.dw.com/ro/gra%C8%9Bierea-testul-puterii/a-37307050





Un tanar avocat de la APADOR-CH demonteaza minciunile Guvernului si manipularea din mass-media si arata pericolele uriase ale adoptarii acestor ordonante : 














Rezultatul este o criza politica si sociala fara precedent care a generat cel mai mare protest din Capitala si din tara din ultimii 20 de ani , protest care a scos in strada  peste 100.000 de oameni : 















Aceasta uriasa demonstratie reia istoria Romaniei in punctul in care a ramas in iunie 1990 si ne arata fara drept de apel ca intre obiectivele statului si/sau ale unei parti din societatea civila si aspiratiile cetatenilor nu a existat de fapt o concordanta .
Este vorba de o lupta pe viata si pe moarte intre mentalitatea securista care , in totala contradictie cu traditiile , mentalitatea si sistemul de valori morale ale acestei tari vrea sa dea in stat drept de cetate penalilor , hotilor si coruptilor si adeptii normalitatii sociale , statului de drept , civilizat si european.
Romania se afla acum in aceeasi stare de nesiguranta si incertitudine sociala si ambiguitate ca in anii `90 si se apropie de punctul de inflexiune. Sistemul poate bascula oricand intr-o directie sau alta , dar nimeni nu stie cu adevarat ce va urma.
Ceea ce se poate spune cu certitudine este ca fractura sociala dintre sistem , stat si cetateni , dintre stat si societatea civila si chiar dintre societatea civila ( mai corect spus unele fractiuni ale ei ) si cetateni se adanceste in mod continuu ( dupa unele opinii , sutele de mii de oameni care au iesit in strada nu fac parte din societatea civila ci sunt oameni sinceri , dar manipulati fara voia lor ).
Dupa toate probabilitatile , si indiferent de vointa normalitatii sociale si morale , ordonantele vor fi adoptate cu cinism demoland fragila normalitate sociala si institutionala construita cu atatea sacrificii in 27 de ani , iar consecintele vor fi incalculabile.
Ca de atatea ori in istoria romanilor , este vorba despre "mintea de pe urma" care uneori in cazul oamenilor , alteori in cazul grupurilor , asociatiilor, institutiilor, statului, etc. vine intotdeauna prea 
tarziu.
Que vadis ?




Update

Inca nu s-a stins ecoul uriasului protest din seara trecuta , si in logica unei lumi intoarse pe dos, ministrul Justitiei a organizat deja in aceasta dimineata "dezbateri civice" trecute in derizoriu 
( http://www.evz.ro/dezbaterea-gratierea-gigi-becali.html ) in care nu este clar daca discuta de fapt cu reprezentatii cetatenilor onesti si cu societatea civila , sau cu cei care au fost condamnati penal ( dar care se considera nedreptatiti ) si cu asociatiile lor dubioase : 

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/florentin-scaletchi--la-consultarile-publice-privind-legea-gratierii--oamenii-care-se-opun-gratierii-sa-stea-macar-o-zi-la-puscarie--sa-stie-cum-este--ceilalti-participanti-au-protestat--faceti-dezbatere-cu-condamnatii-439569



sâmbătă, 28 ianuarie 2017

Interviu de exceptie cu avocatul Nicoleta Popescu, reprezentant al APADOR-CH

Avem mai jos unul din cele mai bune interviuri realizat la noi cu un reprezentant de exceptie  al adevaratei societati civile, un adevarat soc psihologic pentru privitor si in acelasi timp  o radiografie de manual a fracturii  politice , sociale si morale atat de profunde din Romania .
Acest interviu ne arata forta reala  a tinerei generatii din Romania care  demonstreaza ca adevarata inteligenta merge mana in mana cu educatia , competenta , normalitatea sociala si morala .
Prapastia uriasa intre minciuna profesionista a politicianului uns cu toate alifiile comuniste si post-comuniste de la noi si sinceritatea, naturaletea, inteligenta sclipitoare,  eleganta  si  modestia tinerei reprezentante a societati civile ne arata adevarata dimensiune a starii de parabioza din societatea romaneasca , respectiv fractura sociala care face ca oamenii acestei tari sa traiasca in lumi atat de diferite desi respira acelasi aer.
Daca il privim si il ascultam cu atentie pe politicianul  Liviu Dragnea ne incarcam cu energie negativa ,  avem sentimentul ca toate sperantele sunt pierdute si ca aceasta ţara si aceasta societate sunt irecuperabile pentru ca nu se pot vindeca niciodata.
In schimb, daca o privim si o ascultam cu atentie pe Nicoleta Popescu ne revine speranta si increderea nu numai in tanara generatie ci si in viitorul acestei nefericite tari, si ne incarcam cu energie pozitiva.
Alaturarea celor doua perspective induce  un conflict intern atat de puternic incat ii provoaca privitorului un adevarat soc vizual si cognitiv mergand pana la disconfort fizic.
Acesta este adus intr-o dilema practic fara iesire in care trebuie sa aleaga intre doua lucuri incompatibile , tertium non datur .
Ori trebuie sa creada ( fara sa cerceteze ...) ca Liviu Dragnea are dreptate si atunci perspectiva oferita de Nicoleta Popescu este una extraterestra pentru societatea romaneasca , ori accepta ( evaluand toate argumentele ...) demonstratia reprezentatului APADOR-CH  si atunci perspectiva oferita de politician apare in toata monstruozitatea ei : dezinformare , manipulare, cinism politic si social extrem,   minciuna, moral insanity, apararea penalilor si accesul lor la putere , lovitura de gratie data statului de drept si democratiei,etc.
Ne aflam in fata unei premiere in politica si societatea romaneasca. Pentru prima data in 27 de ani cetateanul roman este pus in situatia a vedea cu probe si cu ochii lui ce se ascunde in realitate sub discursul unui politician si sub masca sa, cat de mare este diferenta intre cuvinte si realitate si la ce dimensiuni patologice a ajuns dezinformarea si manipularea din societatea romaneasa.




 

marți, 24 ianuarie 2017

Despre adevarata societate civila din Romania



„Sunt sigură că oamenii care au ieşit în stradă sunt de bună credinţă, dar aş vrea să ştiu şi eu cine i-a chemat (s.n.). Noi organizăm demonstranţii de la Roşia Montană încoace; să se ajungă la viteza la care aceste evenimente au strâns 10.000 de oameni (n.r. - participanţi pe Facebook) nu e uşor, ai avea nevoie de nişte relee mai puternice pe Facebook care te ajută. Şi releele acelea nu prea aparţin societăţii civile, să ştiţi” (s.n.)
„Sunt ONG-uri care iau bani mulţi şi sunt ataşaţi pe lângă un Doi şi-un sfert (s.n.) (n.r. - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă), de exemplu” 
Alina Mungiu
18 ianuarie 2015
http://inregistrari.b1.ro/view-dosar_de_politician-84.html 

„ Cum să cred într-un regim politic prin a cărui mecanică legitimă, Socrate a fost condamnat la moarte şi Hitler adus la putere? Cum să cred în democraţie, cînd practica ei aduce la conducerea ţării un provincial şmecher şi ţanţoş, cu liota lui de diletanţi, semidocţi şi pipiţe, care îmi vor administra viaţa?”
Andrei Plesu
23 ianuarie 2015
http://adevarul.ro/news/politica/dileme-stupori-resemnare-1_5885b80b5ab6550cb8b5f214/index.html

„ Comportamentul lui Liviu Dragnea este al parvenitului tipic, al arendaşului cocotat obraznic in jiltul principal al sălii de mese dintr-un conac ce nu-i apartine. Aşa a procedat si Adrian Năstase, aşa a procedat si Victor Ponta. Se ştie unde au ajuns. Celor carora le doresc prăbuşirea, zeii le iau mintile, adică memoria, luciditatea, realismul, conştiinta propriilor limite si limitări. Ii lasa se creada infailibili. Cu atat mai dură si mai dureroasă va fi clipa trezirii.
PS Textul de mai sus este o adaptare a unui articol aparut aici, pe “Contributors”. N-am făcut decat să inlocuiesc numele lui Victor Ponta prin acela al lui Liviu Dragnea. In rest, minime modificări, patologia este neschimbata ” 
Vladimir Tismaneanu
23 ianuarie 2017
http://www.contributors.ro/politica-doctrine/betia-puterii-auto-divinizarea-arendasului-liviu-dragnea/

„Nu mi-e clară în momentul ăsta soarta bătăliei politice şi procedurale a referendumurilor ce se prefigurează în România, prilej de mare gâlceavă şi dare în stambă pentru procedurişti şi chiţibuşari (grosul kommentariatului). Pe fond, toate trei mi se par inutile. In general, valoarea acestui instrument de consultare directă e supraestimată – şi cu atât mai mult într-o epocă superficială şi isterică, dominată de fake news şi analize post-adevărate.” 
Sorin Ionita
24 ianuarie 2017
http://www.contributors.ro/fara-categorie/razboi-referendumuri/



Comentariile de mai sus reprezinta in esenta  reactia rapida a societatii civile respectiv , a unor intelectuali publici fata de recentele proteste care au zguduit Romania cu o zi inainte. Conform acestor opinii , problemele in actuala criza politica si sociala din Romania sunt in realitate :   a) …manipularea demonstrantilor si a demonstratiilor b) …slabiciunea democratiei , c) …caracterul si comportamentul lui Liviu Dragnea si d) …inutilitatea referendumului   propus de catre Presedintele Romaniei .
Din fericire,  cei 40.000 de oameni care au fost in strada in Bucuresti au fost de alta parere si au preferat sa actioneze strabatand orasul timp de 4 ore ca sa-si exprime opiniile in civilizat si democratic . 
Presedintele Romaniei a fost alaturi de ei si a rezumat  perfect atitudinea lor :

„"Am venit aici in Piata Universitatii, ca si miile de romani, ca sa-mi arat indignarea. O gasca de oameni politici cu probleme penale vrea sa schimbe legislatia din Romania, vrea sa slabeasca statul de drept. Or, asa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil sa se schimbe legislatia si zeci, sute de politicieni certati cu legea sa se gaseasca cu dosarele curate si sa continue faradelegile. Romanii, pe buna dreptate, sunt indignati" 
Klaus Johannis
Presedintele Romaniei
https://www.facebook.com/klausiohannis/videos/1242146102539305/

Pasul urmator a fost declansarea procedurii pentru referendumul privind "Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice"
In acest caz este mai mult decat evident ca intre revendicarile protestatarilor din strada si obiectivele societatii civile din birouri si redactii nu prea exista similitudini, daca nu cumva exista chiar fracturi.
Mai exact , reprezentantii societatii civile formale nu vad ( sau nu vor sa vada ) nimic important acolo unde 40.000 de  semeni ai lor  iesiti in strada intuiesc pericolul urias al acapararii parghiilor de putere de catre indivizi cu condamnari penale si al transformarii statului de drept intr-un stat al penalilor.
Aici avem o mare problema a „analistilor politici”,etc.  care fabrica la infinit scenarii si se tot intreaba cine si cum a scos oamenii in strada dar nimeni nu ia in calcul faptul ca pot iesi si singuri  indignati de ceea ce pot sa cloceasca cei care au ajuns in fruntea lor prin frauda morala . Acesti oameni care isi exprima public  propriile lor opinii sunt prin definitie incomozi pentru puterea politica pentru ca au curajul si forta sa gandeasca cu mintea lor , dar in acelasi timp sunt invizibili pentru societatea civila formala care isi simte amenintat monopolul de a vorbi in numele lor.
Ar fi foarte interesant sa aflam de la vreun expert in toate cum pot fi manipulati si de catre cine cei 40.000 de oameni care dupa toate relatarile , inclusiv cele directe ,  s-au comportat admirabil :

„Am ajuns duminică seara în mijlocul unei mulțimi indignate și atât de blânde totodată.”
„Nici măcar cu un bulgăre de zăpadă nu s-a aruncat. Nici măcar vreun cățel plătit nu a lătrat la gard! Îmi închipui cât de furios trebuie să fi fost mult experimentatul domn Dragnea în fața acestei blândeți! Cum așa, 30 000 de oameni și niciun geam spart? Cât i-au plătit pe ăștia ca să stea așa cuminți? Furia neputincioasă și-a vărsat-o apoi în declarații. Mineriadă și lovituri de stat!”
( http://www.contributors.ro/reactie-rapida/despre-indignare-%C8%99i-protest/ )

In calitate de simplu participant la cele 4 ore de protest confirm in totalitate aceasta relatare asupra acestei demonstratii si a atmosferei ei cu totul speciale (https://sergiusimion.blogspot.ro/2017/01/romanii-intre-statul-de-drept-si-statul.html).  Foarte important, pe parcursul a 4 ore  nu am vazut figuri dubioase , provocatori sau limbaj agresiv ca la "protestele" din iarna lui 2012 pe care le-am vazut in doar trecere deoarece nu am vrut sa particip la acestea.
As vrea sa subliniez ca sentimentul final pentru cei care au participat a fost intalnirea cu normalitatea sociala si umana , prietenia – toti se simteau prieteni desi nu se cunosteau -  dar si cu speranta. Pentru toti cei care sunt demoralizati de atatia ani de ceea ce ofera mass-media drept realitate sociala , este bine de stiut ca mai exista inca tineri admirabili , normalitate sociala, civilizatie, educatie, politete, bunavointa, altruism , umor , energie si autoorganizare cum gasesti numai in grupurile informale de romani care se descurca cel mai bine cand iau decizii ei pentru ei , si nu altii in locul lor. 
Daca ziaristii au numarat bine , aproximativ 40.000 de romani care au revendicari comune au generat ad-hoc o noua Piata a Universitatii si au pus concomitent bazele pasnice ale unei noi asociatii civice care le exprima cu adevarat interesele si care poate zgudui oricand sistemul de la noi de unde si spaima si incrancenarea clicii de penali care vrea sa transforme Romania intr-un stat al hotilor si penalilor.


http://www.contributors.ro/fara-categorie/razboi-referendumuri/#comment-304998
http://www.contributors.ro/reactie-rapida/despre-indignare-%c8%99i-protest/#comment-304997
http://www.contributors.ro/politica-doctrine/betia-puterii-auto-divinizarea-arendasului-liviu-dragnea/#comment-304999





Comentarii Contributors.ro

http://www.contributors.ro/fara-categorie/razboi-referendumuri/#comment-304998


Autor Contributors.ro cu limbaj de troll :


Sorin Ionita spune:                                                                                          
Neica, ce rost are sa ma citezi tot pe mine, in subsolul aceluiasi articol din care citezi? Si sa ma pui langa dna Pippidi, din moment ce spunem lucruri diametral opuse? Cred ca indignarea iti intuneca un pic discernamantul
Sergiu Simion spune:
Domnule Ionita , inteleg ca dvs aveti dreptul democratic sau, ma rog, o dispensa speciala :)) ca in spatiul public care apartine tuturor atunci cand este vorba de exprimarea unor opinii , sa treceti peste politete si respect, sa-i trageti pe ceilalti de sireturi si sa le puneti etichete cum vor muschii dvs pentru ca, este adevarat, fiecare intelege democratia dupa chipul si asemanarea sa ( in ceea ce ma priveste , o discutie in spatiul public incepe si se termina numai cu persoana a II-a plural , desi dupa alte opinii ea poate incepe eventual si cu “neica”, “bre”,”mă”, “bă”, etc ).
Problema este ca nu sunteti deloc original, va inscrieti intr-o lunga traditie care trece pe langa subiectul discutiei , dar ataca intotdeauna emitentul opiniei si puteti afla singur unde va situati prin limbajul si etichetele folosite ( https://sergiusimion.blogspot.ro/2013/10/mic-tratat-despre-teoria-si-practica.html) .
Totusi , in acest caz era importanta doar tema de interes public, nu persoana dvs sau a altora, iar postarea mea cita (corect) doar ceea ce ati spus dvs sau altii.
Si daca tot discutam despre comunicarea din spatiul public, din fericire cei mai multi dintre autorii Contributors.ro , dar si dintre cititorii si comentatatorii acestei platforme , au un dialog civilizat bazat pe argumente si nu unul visceral centrat pe limbaj agresiv, etichete si atribuiri .


http://www.contributors.ro/politica-doctrine/betia-puterii-auto-divinizarea-arendasului-liviu-dragnea/#comments



Un troll autentic :

allotriosis spune:
Nu inteleg ce cauta VT si AP laolalta cu Mungiu si Ionita. Faceti greseala pe care Aristotel o numea amestecul categoriilor. Pe de alta parte, nu cred c-ati inteles articolul lu Plesu, in special referirea la acuzarea si procesul lui Socrate si castigarea alegerilor de catre Partidul National Socialist fapt ce l-a propulsat pe Hitler cancelar.
Asa cum corect ati sesizat si experimentat genuinitatea unui protest spontan cat si sentimentul apartenentei la comunitate pot spune ca intelegeti democratia ca un mod de viata atat a individului cat si a comunitatii; ca democratia nu se rezuma la institutiile statului de drept si ca e absolut necesar ca membrii comunitatii sa “respire democratic”.
Tocmai aici este problema majora atat in Atena antica, in Germania anului fatidic 1933, cat si in Romania din ’89 incoace. Majoritatea populatiei, sau cel putin a celor ce voteaza (desi personal ii bag in aceeasi oala si pe cei ce nu voteaza), nu actioneaza democratic in nici un aspect al vietii comunitare si cred ca multi nici in cea privata.
Poti avea institutii caracteristice statului de drept, alegeri libere si corecte, dar daca aceste institutii sunt populate cu indivizi ce urasc prin definitie orice principiu democratic dar folosesc institutiile statului si parghiile administrative si legale pt. a-si atinge scopuri personale sau de gasca atunci nu poti spune ca avem o democratie. Ba mai mult, cat majoritatea ii voteaza continuu din ’89 incoace in ciuda oricarei logici atunci nu putem vorbi de democratie. 40.000, 100.000 sau un milion de indivizi ce intr-adevar iubesc valorile democratice nu ne pot face sa spunem ca avem democratie atat timp cat rezultatul votului cat si ratiunile din spatele lui ne indica contrariul. Cel mult, aceasta minoritate poate transmite mesaje puternice societatii si da o lectie de civism si spirit democratic societatii, lucru extrem de important, ce poate indica o dorinta de schimbare. Acum, avem exemple de demonstratii spontane precum cea din Piata Universitatii sau cea de dupa dezastrul din clubul Colectiv care au produs ceva efecte in societate dar care ulterior s-au estompat sau disparut complet. Ceea ce insa s-a pastrat, a continuat si chiar s-a adaptat a fost acea atitudine ostila a majoritatii fata de valorile democratice ce a propulasat si mentinut in toate institutiile statului indivizi din regnul Iliescu.
  • allotriosis spune:
    Comentariul de mai sus ii este adresat comentatorului Sergiu Simion.

luni, 23 ianuarie 2017

Romanii intre statul de drept si statul penal sau explozia normalitatii sociale


Am fost prezent aseara la uriasul protest din Bucuresti al tinerilor si am mers pe jos cu multa placere de la Piata Universitatii , Piata Romana pana la sediul Guvernului din Piata Victoriei si dupa aceea pana la sediul PSD.  Atmosfera a fost foarte pasnica , mai exact vesela, pentru ca 99% din demonstranti erau tineri care radeau si glumeau atunci cand nu se lansau in tirade aprinse despre politica si politicienii penali.  
Am vazut pe tot parcursul mitingului maximum 5 persoane in varsta dintre care doi bunici cu copii si o doamna in varsta care a venit de pe margine a intrat in coloana , s-a oprit in fata noastra si isi exprima indignarea  : " Ati auzit ?! La televizor au zis ca noi dam aici lovitura de stat !" 
Un tanar rezuma simplu situatia momentului : " Sa te trezesti cu 20.000 de oameni in strada la numai cateva saptamani dupa investire nu cred ca iti cade bine !"
Alt tanar care se urcase pe mormanele de zapada de langa trotuar a starnit imediat un hohot de ras si a primit un raspuns pe loc si de la fete , si de la baieti ( "Da!  Ne inscriem!!") , aplauze si flash-urile telefoanelor mobile ridicand o pancarta pe care scria cu majuscule  : "DNA - Fan Club". 
Am vazut tineri veniti cu biciclete, grupuri care delegau pe cate unul care sa le cumpere cafea, apa, sandvich-uri de la magazinele de pe margine, , copii cu trotinete, familii tinere  cu copii de mana, in brate, pe umeri , in carucioare, etc. 
Am privit cu atentie politistii, jandarmii si tinerii din trupele de paza si protectie de pe margine. Nu am vazut indiferenta sau crispare, ci relaxare poate chiar buna vointa sau aprobare. 
Din fericire, nu am vazut figuri dubioase , provocatori sau limbaj agresiv ca la "protestele" din iarna lui 2012 . 
Cu totul intamplator desigur,  au disparut subit din peisaj si au amutit brusc marile noastre personalitati culturale,  intelectualii publici si activistii civici foarte vocali atunci cand a fost vorba de Rosia Montana, Pungesti, etc. , legarea cu lanturi de poarta Guvernului , lupta impotriva rapacitatii firmelor occidentale si vanatoarea de "legionari". 
Ceea ce au trait cei care au fost la demonstratie in Bucuresti si in alte orase, respectiv protestul civilizat si pasnic , s-a vazut foarte bine si in tara , si in strainatate indiferent de etichetele puse de masina mediatica de propaganda de la noi aservita unui grup de corupti si de penali .




Bucuresti, Bulevardul Magheru, 22 ianuarie 2017
FOTO - Irina Barla, Fb





Bucuresti, Piata Victoriei , 22 ianuarie 2017
Sediul Guvernului
FOTO - Dan Mihai Balanescu, Fb


Reactiile societatii , si ale societatii civile in mod special , fata de aceasta manifestare a normalitatii sociale sunt mai mult decat elocvente. 

duminică, 22 ianuarie 2017

Traditie si modernitate la noi si la altii

La prima vedere , intre trecutul de acum 100 de ani din Romania si prezentul de acum din Germania nu pare sa existe nici o legatura logica . Si totusi, daca analizam raportul dintre traditie si modernitate observam ceva interesant.
La noi , ca in aproape toate tarile foste comuniste , a exista permanent tendinta de "a reinventa roata" respectiv  de a rupe orice legatura cu trecutul ( socotit depasit, rudimentar sau chiar rusinos )  si din acest motiv constructiile si elementele traditionale mai exista doar pentru designeri si arhitecti  ca in cazul sobei taranesti de exemplu.




                                     Patul taranesc de pe soba disparut in urma cu 50 de ani





In schimb, Germania si in alte tari constructiile si elementele traditionale au fost mentinute si integrate perfect in modernitate.





                                                   Bucataria unui fermier din Germania (2012 ) 



vineri, 20 ianuarie 2017

Occidentul recunoaste in sfarsit. Rusia este cea mai mare amenintare la adresa ordinii mondiale










Intre libertatea de exprimare si dreptul la informare corecta


Problema stirilor false din mass-media seamana cu celebra prohibitie a alcolului din USA ( interzicerea alcoolului a stimulat masiv criminalitatea in societatea mericana ) si cu reglementarea prostitutiei si pornografiei pe care nici o lege din lume nu a reusit sa le opreasca ( interzicerea lor prin lege le face de fapt sa prospere ) . In cazul celor din urma , solutia nu a fost interzicerea lor,  ci  izolarea in celebrele „cartiere cu felinare rosii” si respectiv programe codate platite cu cartela si /sau difuzarea in magazine speciale.

In cazul presei , se intampla la fel.  Solutia nu este in nici un caz interzicerea stirilor false ( „Gura lumii este sloboda, nici pamantul n-o astupa ”) ci , concomitent cu asigurarea libertatii de exprimare ( art.30 din Constitutie ) , validarea oficiala a stirilor obiective respectiv articolului 31 din Constitutie (alin.4) conform caruia  mijloacele de informare in masa "sunt obligate sa asigure informarea corecta a opiniei publice ". 
Cu alte cuvinte,  separarea presei de informare  de presa tabloida ar putea rezolva aceasta problema sociala.






In sfarsit, mass-media ar trebui sa elaboreze un cod conduita pentru ziaristi , moderatori TV, etc.( cu drepturi garantate si sanctiuni aplicate ) si nu unul in bataie de joc care semnaleaza si decreteaza datoria ziaristului de a relata adevarul „indiferent de consecinte” , dar nu-i garanteaza protectia  atunci cand face acest lucru , si nici nu-l amendeaza  daca procedeaza exact pe dos :

“Ziaristul are datoria primordiala de a relata adevărul, indiferent de consecinţele ce le-ar putea avea asupra sa ( s.n.) , obligaţie ce decurge din dreptul constituţional al publicului de a fi corect informat. “ ( Art.1). 
http://legeapresei.weblog.ro/2007-06-11/161490/Codul-deontologoc-propus-de-CRP.html


Observam ca desi la noi mass-media are un rol determinant in societatea romaneasca ( gurile rele vorbesc de un adevarat Program National de Imbecilizare… )  , in realitate nu exista si nu se aplica un cod deontologic pentru cei care lucreaza in acest domeniu , si aceasta este o problema uriasa a acestei bresle .

Mai mult decat atat, desi Universitatea Bucuresti are  o Facultate de Comunicare si Relatii Publice, desi  exista masterate si doctorate in domeniu , desi exista specialisti in comunicare, purtatori de cuvant la fiecare minister ,etc ( care , ca un facut, cand se intampla un eveniment important , nu pot fi contactati…) nu exista un Cod deontologic al Relatiilor Publice ( limbajul si conduita savuroasa a unor purtatori de cuvant a intrat deja in folclorul urban ).
Si atunci, cum sa nu fie mass-media de la noi raiul stirilor false in care romanii nu mai pot distinge realul de fictiv si adevarul de minciuna ? 
In mod surprinzator, o posibila solutie pentru aceasta complicata problema sociala vine din domeniul privat care ofera un model deoarece are interesul  sa respecte drepturile cetatenilor.
Consiliul Roman pentru Publicitate (RAC) , conceput ca unic organism de autoreglementare, cu scopul de a reprezenta interesele industriei de publicitate ( in relatia cu autoritatile romane si cu consumatorii precizeaza foarte simplu cateva reguli pentru publicitatea cu caracter social :


“….mesajul nu poate:
- sa aiba un scop comercial sa exploateze suferinta umana, aducand astfel atingere demnitatii oamenilor; sa recurga la fapte socante, de natura sa justifice solicitari exagerate sau sa induca sentimente de teama sau anxietate; sa ii faca pe cei care nu sunt de acord cu apelul sa se simta vinovati sau datori; sa faca o comparatie directa cu alte campanii sociale; sa prezinte exagerat gradul si natura problemei sociale pentru care este realizat apelul, sa supraestimeze valoarea exacta sau potentiala a contributiei populatiei la acea initiativa; sa ceara bani de la minori ( Cap. 3 ; 35.5 )
- Regulile de mai sus trebuie respectate atat pe scara larga, cat si la nivel de
mesaj.- sa aiba un scop comercial sa exploateze suferinta umana, aducand astfel atingere demnitatii oamenilor; sa recurga la fapte socante, de natura sa justifice solicitari exagerate sau sa induca sentimente de teama sau anxietate; sa ii faca pe cei care nu sunt de acord cu apelul sa se simta vinovati sau datori; sa faca o comparatie directa cu alte campanii sociale; sa prezinte exagerat gradul si natura problemei sociale pentru care este realizat apelul, sa supraestimeze valoarea exacta sau potentiala a contributiei populatiei la acea initiativa; sa ceara bani de la minori ( Cap. 3 ; 35.5 )- Regulile de mai sus trebuie respectate atat pe scara larga, cat si la nivel de
mesaj.( 35.6 )
“ Publicitatea nu trebuie sa contina nici o afirmatie sau reprezentare care sa riste sa cauzeze copiilor vreun prejudiciu de natura fizica, psihologica sau morala, sau sa-i impinga spre situatii ori activitati care ar putea sa le puna in pericol sanatatea sau siguranta, ori sa-i incurajeze sa frecventeze persoane sau locuri periculoase ori necunoscute.” ( Cap. 8. (5) 
http://www.iqads.ro/legislatie_read_3306/codul_de_practica_in_publicitate.html ) 

Acest modest „Cod al Publicitatii” detalizaza in Cap. I abordarea unor probleme esentiale pentru normalitatea sociala si psihica a unui popor , dar de care onor specialistii de mai sus , si multi altii din alte domenii, nu au auzit sau nu vor sa le ia in calcul pentru ca nu le vom gasi formulate in alta parte :

 Responsabilitatea sociala , Substantierea adevarului din mesaj , Copiii, Siguranta, Protejarea intimitatii, Reproducerea, confuzia si exploatarea, Denigrarea,etc. (Art. 6-14)

Nu cred ca a verificat cineva pana acum , cu atat mai mult vreo instanta oficiala si legal abilitata, cate publicatii si cate posturi TV de la noi ( si posturile TV sunt mijloace de comunicare in masa care trebuie sa repecte Art. 31 alin.4 din Constitutie ! )  respecta echivalentul  acestor cerinte minime pentru o normalitate sociala, pentru ca nu exista acest interes.

Intrebarea finala este cine sau ce opreste mass-media si profesionistii ei,  ca pornind de la exemplul precedent  ,  sa conceapa , sa respecte  si sa aplice un asemenea Cod deontologica in relatia cu cetatenii romani si societatea in ansamblu ? 

joi, 19 ianuarie 2017

Mineriada pro-penali sau filmul unei zile de coşmar pentru statul de drept din Romania


Reactia strazii , a politicienilor, a mass-mediei, si a societatii civile la ordonanta guvernului pentru gratiere si amnistie mascata : 








Pozitia Guvernului Romaniei si a premierului Sorin Grindeanu dupa plecarea presedintelui Klaus Johannis









Sursahttp://cursdeguvernare.ro/ordonanta-gratierii-elaborata-pe-un-computer-de-la-cancelaria-lui-liviu-dragnea.html



Vocea strazii

Surprinzatoarea reactie a strazii la ordonanta gratierii
Sursa : Reddit Romania






                Politicienii opozitiei


Facebook


                  Corul televiziunilor aservite










                          O parte a societatii civile care 
                    a incercat sa manipuleze

Varianta initiala a protestului acestei organizatii NU se referea gratiere , ci doar la amnistie , iar in acesta varianta peste 18.000 de oameni ar fi semnat in gol !
Sursahttps://campaniamea.de-clic.ro/petitions/stop-proiectului-de-amnistie/






                                    O alta parte a societatii civile 
                       incearca sa manipuleze


http://inregistrari.b1.ro/view-dosar_de_politician-84.html





„Sunt sigură că oamenii care au ieşit în stradă sunt de bună credinţă, dar aş vrea să ştiu şi eu cine i-a chemat (s.n.). Noi organizăm demonstranţii de la Roşia Montană încoace; să se ajungă la viteza la care aceste evenimente au strâns 10.000 de oameni (n.r. - participanţi pe Facebook) nu e uşor, ai avea nevoie de nişte relee mai puternice pe Facebook care te ajută. Şi releele acelea nu prea aparţin societăţii civile, să ştiţi” (s.n.)
Sunt ONG-uri care iau bani mulţi şi sunt ataşaţi pe lângă un Doi şi-un sfert (s.n.) (n.r. - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă), de exemplu”

Presedinte SAR






Televiziunea Romana devenita antena Antenei 3 si 
a mercenarilor de serviciu









Ce va urma ?

sâmbătă, 14 ianuarie 2017

Umbra lui Putin in America

Personalitatile anului 2017 in Europa si in Romania . O opinie



Toti suntem prizonieri aici pentru o vreme, asa ca sa incercam s-o scoatem la capat. 

Jonathan Haidt *)


90% din oamenii cu care intru în contact sunt profund nefericiţi, o societate care şi-a pierdut  
valo­rile de bine, frumos, adevăr şi dreptate. Şi mai ales de non-nocivitate. 
 Aurel Romila **)





Pentru anul 2017 "Politico" a identificat 28 de personalitati care modeleaza Europa (" people who are shaping, shaking and stirring Europe " ) desi,  dintr-un anumit punct de vedere , actiunile a doua din aceste personalitati nu par sa modeleze Europa, ci mai degraba sa prezica destramarea ei ( George Soros ) dupa modelul URSS , sau chiar sa puna umarul la disolutia principiilor ei (Recep Tayyip Erdoğan ) .



Sursa http://www.politico.eu/list/politico-28-class-of-2017-ranking/


Romania este reprezentata pe aceasta lista  numai de catre politistul onest Marian Godina urmarit pe Facebook de 360.000 de persoane si care are un ecou  vizibil asupra starii de spirit a unei populatii dintr-o tara macinata de coruptie. Pe de alta parte , oricat ar fi de competent , talentat si apreciat ,  nu poate schimba de unul singur un intreg sistem numai prin aceste calitati ale sale.
In sfarsit, dupa mai mult de un sfert de secol de tranzitie de la o societate comunista la un stat de drept si o societate deschisa si democratica este vital ca personalitatile unei societati sa fie apreciate nu numai dupa opiniile si influenta pe care o au pe Facebook , ci in mod special dupa faptele, realizarile si prestigiul lor social. 
Prestigiul social ar putea fi evaluat dupa o grila cu 7 dimensiuni care se poate aplica atat liderilor politici , cat si liderilor civici :

  • Moral legitimacy( the degree to which citizens consider political and civic leaders as moral and contributing to the common good). 
  • Pragmatic legitimacy( the degree to which citizens are interested in  political and civic leaders and consider  political and civic leaders activity as beneficial for themselves).
  • Cognitive legitimacy( the degree to which citizens consider the presence of political and civic leaders as normal and taken-for-granted). 
  • Emotional legitimacy( how citizens feel about  political and civic leaders). 
  • Status( the degree to which citizens define  political and civic leaders as a powerful and highly ranked group). 
  • Reputation( the degree to which citizens associate  political and civic leaders with a positive image). 
  • Uniqueness( the degree to which citizens think  political and civic leaders are special).


In acest caz exista 5 personalitati ( influenceri ) care nu sunt foarte cunoscute pe retelele sociale de la noi , dar care obtin note maxime pe aceasta grila .
Fiecare dintre aceste personalitati  se distinge prin acordul deplin intre vorbe si fapte , are contributii decisive in propriul domeniu de activitate  si o influenta semnificativa in societatea romaneasca.





ELITA DISCRETA A ROMÂNIEI


Este formata din personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat fac reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :







Dr. Peter Gross




"...cultura este principala problemă. Ea definește modul în care lucrează sistemul politic 
sau alte sisteme și instituții ale unei societăți."
Peter Gross 



Profesorul Peter Gross este o personalitate coplesitoare prin experienta , competentele si metodele unice de cercetare si analiza asupra relatiilor internationale , a evolutiei mass-mediei internationale si a societatilor aferente, cu precadere asupra Europei de Est :

"Peter brought unique skills to the study of international media given his birth in a the-Communist nation and immigration to the United States. He combines quantitative skills, depth analysis and interpretations based on personal experiences. His social skills combined with a well-developed intellect equip him for a range of communications and academic activities."
Louise Montgomery

Pe parcursul a 26 de ani a urmarit in mod constant evolutia mass- mediei si societatii romanesti din 1990 si pana in prezent  realizand cea mai complexa si profunda analiza a infrastructurii macrosistemului politic si social dintr-o fosta tara comunista ( Peter Gross - Intoarcere in laboratorul romanesc . Mass-media dupa 1989 , Editura Nemira, Bucuresti , 2016 )  unele din concluziile acestei analize fiind esentiale si surprinzatoare in acelasi timp.

" Noi studiem întotdeauna mass-media din punctul de vedere al sistemului şi asta ne dă o imagine a arhitecturii sistemului, dar nu ne spune cum sunt legăturile între diferitele părți ale sistemului și cum lucrează el. Așa că nu politica, nu economia, nu alte lucruri care de obicei definesc un sistem sunt principalii vinovaţi de starea mass-media, ci cultura, valorile, atitudinile, pentru că asta se traduce în practici și aici e problema cea mai mare."
Peter Gross 

Prin aplicarea de grile succesive asupra structurii si evolutiei sistemului politic si social si descifrarea sub starea de haos a mecanismelor de profunzime  ale deconstructiei sociale care au stat la baza resetarii valori culturale si morale traditionale la romani si a destructurarii codurilor deontologice si profesionale, analizele profesorului Peter Gross sunt decisive pentru intelegerea evolutiei societatii romanesti din ultimii 26 de ani si a manipularii existente la nivel de sistem  intr-un stat captiv si intr-o societate adusa intr-o stare de parabioza in care cetatenii nu mai pot distinge realul de fictiv si onestitatea de infractiune . 


Sursa : Revista 22






Steven van Groningen



"Orice reusita are valoare daca este urmata de un traseu etic."
Steven van Groningen

Bancherul Steven van Groningen este poate cel mai puternic si distins influencer din mediul de afaceri si un adevarat model pentru eleganta civica , implicarea sociala ( presedinte al Raiffeisen Bank, președinte al Consiliului Patronatelor Bancare din România și are calitatea de membru sau ocupă funcții de conducere în organizații precum: United Way, Institutul Aspen România, Consiliul Investitorilor Străini, Prietenii Muzeului Naţional de Artă din România, Hospice Casa Speranţei etc. )  , mecenatul privat si relatia cu establisment-ul actual .
In acelasi timp este autorul unei celebre scrisori simbolice trimise Guvernului Romaniei cu ocazia sarbatorilor de sfarsit de an in care argumenteaza ca cea mai importanta dorinta a investitorilor straini este ca acesta sa-si indeplineasca corect propriile atributii  si implicit sa respecte principiile statului de drept :

Dear Sinterklaas, 
Please, may we have a government that is: 
A Good Administrator
This includes collecting taxes and duties from every one (in terms of not some paying and others less so). It also means to pay invoices and tax returns on time. This applies not only to the government itself but also to the State Owned Enterprises it controls. (SOEs represent 7% of Gross Value Added but 24% of the arrears in Romania)
SOEs should apply and respect generally accepted principles of corporate governance and respect minority rights. Management should be appointed on professional criteria only. 
Transparent
Public  spending, especially procurement processes should be transparent. Clear projects prioritisation is also needed.  We know there is not enough money and that is normal. Nobody has enough resources to do everything he or she would like to do. What is needed is a transparent process of prioritising. Which projects get financing and based on what criteria? Different governments will use different criteria based on their ideology but the process should be transparent all the same. 
A Good Project Manager
Projects should not only be started but also finished. Romania counts 40.000 unfinished infrastructure projects that must have cost a big sum of public money but have little impact.
In 2010 Romania has spent the largest share of its budget as % of GDP for public investments within the the EU (5,8%). Still the infrastructure remains one of the poorest in Europe. This has to change.
Stable
The constant changing of government officials and professionals in ministries makes it very difficult to engage in dialog. It also doesn’t help to create an environment of assuming responsibility and accountability. 
Respectful and respected
Government should respect it citizens, tax payers and voters. State institutions should be strengthened and not challenged. There should be zero tolerance towards corruption.
Credible
The only way I know to create credibility is by delivering on promises. To do what you say you are going to do. It would be nice to have a credible government.
By the way, the other day I came across the following quote by Mahatma Gandhi. “Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony.” Maybe I should wish for a happy government. 
Predictable
Long term sectorial strategies for the most important sectors of the Romanian economy are needed.
No more Emergency Government Ordinances to hasty legislative changes unless in case of a real emergency.
A law making process that includes a sound process of consultations with all involved parties, a proper impact analysis and a reasonable implementation process. The application of the law should be clear and unequivocal.
The Foreign Investors Council made a short write up on this. You can find it on www.fic.ro. 
Courageous
Last but not least I wish for a government which does what needs to be done in the interest of the country, even if this means risking losing popularity or if this goes against the short-term personal interests or egos of its members.
With love
Steven

P.S. If you cannot provide all of the above on the 6th of December, that is not a problem, the 9th is fine (I mean this year)
P.P.S. If the above is too much, maybe you could give each member of government a copy of the book “Why Nations Fail“.
P.P.P.S. I hope your horse likes the carrot. 
Final Comment
The times when I believed that my wishes were fulfilled by an age old bishop, riding over the rooftops on a white horse, are far behind so I don’t really think any of these wishes will be fulfilled by Saint Nicholas. But the government could do it, couldn’t they? Isn’t that their job? 
http://stevengroningen.eu/governement-wish-list



Prin activitatea si prezenta sociala Steven van Groningen este total atipic  pentru perceptia comuna existenta la noi asupra unui om de afaceri fiind reprezentativ pentru o cultura si o traditie in care transparenta,  educatia , competenta , "gentlemen`s agreement" si  fair-play-ul  sunt considerate elemente fundamentale ale carierei profesionale si sociale.
In calitate de initiator , participant si promotor in acelasi timp, a sponsorizat prin banca pe care o conduce Bucharest Maraton la care au fost prezenti 14.000 de participanti   din 60 de tari.








Steven van Groningen si sotia sa romanca intervievati in calitate de
initiatori , promotori si participanti la
Bucharest-Marathon , editia 2016



O scena suprarealista made in Romania. Leslie Hawke ( cetatean american ),  Steven van Groningen ( cetatean olandez ) si voluntari de la Raiffeisen Bank in vizita la o familie saraca intr-un sat din Buzau
Foto : Raiffeisen Comunitati








Leslie Hawke



"Mulți oameni nu au nici cea mai vagă idee despre sărăcia extremă, degradarea și     izolarea în care trăiesc foarte mulți români, în zone din mediul rural. Aceste „enclave”, căci cu greu le-am putea numi comunități, sunt ascunse privirilor...Eu vorbesc despre niște oameni practic invizibili, care nici măcar nu au reprezentați în guvern sau în societate, în general."
Leslie Hawke


Distinsa doamna Leslie Hawke , fost jurnalist si voluntar la Peace Corp, este un exemplu tipic pentru persoanele obisnuite cu un anumit standard social si cultural , dar care renunta in mod voluntar la confortul oferit de o societate avansata si se dedica intr-o tara ca Romania unor cauze sociale obtinand rezultate absolut spectaculoase in domeniul accesului la educatie.
Ceea ce nu a reusesit sa identifice si sa rezolve un intreg minister specializat si nici societatea in ansamblu timp de peste un sfert de secol , a reusit in cativa ani o initiativa privata care le-a impulsionat pe ambele pornind de la principiul fundamental ca educatia primara este o variabila esentiala in evolutia fiecarui cetatean si in dezvoltarea societatii : 


"S-a dovedit că programele tip „a doua şansă” ajută prea puţin pe termen lung, dacă nu sunt precedate de educaţie preşcolară de calitate (s.n.). Am văzut cu ochii noştri cum acei copii care intraseră în sistemul educaţional înainte de clasa I aveau rezultate mai bune şi rămâneau în şcoală mai mulţi ani în comparaţie cu fraţii lor pentru care şcolarizarea începuse mai târziu. (Iar studiile internaţionale în domeniu au ajuns la aceeaşi concluzie.)"

Programul FCG ( Fiecare Copil la Gradinita ) al asociatiei OvidiuRo ( http://www.ovid.ro/our-work/programul-fcg/- ) un program care urmareste ca fiecare copil sărac din România să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină un membru activ al societății a fost initiat de initiat de catre Leslie Hawk si citat ca buna practica de Banca Mondială cât și de The Economist. In acelasi timp, FCG a inspirat Programul național omonim reglementat de Legea nr. 248/2015 care instituie stimulentul educațional, pentru copiii de vârstă preșcolară din familii defavorizate. ( http://adevarul.ro/educatie/prescolar/nu-e-vorba-doar-despre-tichete-sociale-1_584adf5e5ab6550cb845534c/index.html ).
Rezultatele sunt de-a dreptul impresionante prin impactul deosebit avut la nivelul comunitatilor , autoritatilor locale si centrale , actiunile intreprinse cu succes  reusind sa atinga aproape jumatate din suprafata Romaniei si sa capteze interesul copiilor, parintilor, educatorilor , a societatii in general, dar si a mass-mediei interne si internationale :




Sursahttp://www.ovid.ro/rapoarte-anuale/


Proiectul initiat de Leslie Hawke reaprinde flacara sperantei si increderea oamenilor  in valorile educatiei , civilizatiei si normalitatii sociale intr-un stat captiv si intr-o societate abrutizata de comunism si post-comunism si macinata de coruptie .









Jean Lauxerois
 http://www.sudouest.fr/2011/08/10/lecon-de-philosophie-avec-jean-lauxerois-471133-2080.php






„ Il n’y a pas de parole publique possible sans une véritable éthique de la parole.”
Jean Lauxerois


Filozoful francez Jean Lauxerois ( fost elev al Jean Beaufret , fost director de programe la Collège international de philosophie , traducator din germana si greaca veche al operelor lui Martin Heidegger,Theodor W. Adorno, Walter F. Otto, Sofocle, Platon si Aristotel ) este un remarcabil cunoscator al grandorii intelectuale a epocilor trecute pe care le poate compara cu declinul cultural tragic al celor prezente. Aceasta mare constiinta europeana stapaneste totemele culturale fundamentale in acest context si restabileste prestigiul autenticei elite culturale europene pe care o reconecteaza la realitatile prezente sublinind rolul major pe care aceasta ar trebui sa-l aiba in acest prezent atat de tulbure .
Jean Lauxerois a inaugurat un nou tip de analiza a sistemelor politice si sociale contemporane si europene construind o grila atemporala de evaluare a societatilor care sunt pozitionate , in raport cu gradul lor de dezvoltare si de evolutie , pe o scala imaginara a umanitatii.
In acest sens a facut o impresionanta radiografie intelectuala a unui sistem politic si social cum este cel francez (http://blogs.mediapart.fr/edition/contes-de-la-folie-ordinaire/article/280511/un-pays-malade-de-jean-lauxerois ), dar acest tip de evaluare poate fi aplicat in egala masura oricarei tari din Europa sau din Occident , inclusiv fostelor tari comuniste.

Aceasta tip de analiza a sistemelor politice este dublata de o impresionanta analiza a sistemelor culturale. In alt context , Jean Lauxerois a analizat devenirea Europei la intersectia dintre cultura vechii Elade ,vechea Roma , ortodoxie si catolicism mergand pana la analiza marilor probleme ale Europei de azi (http://www.luceafarul.net/jean-lauxerois-questions-de-tudor-petcu-a-propos-de-lorthodoxie ).
Perspectivele complementare , eruditia coplesitoare, naturaletea , siguranta, claritarea si concizia exprimarii in cele mai abstracte probleme filozofie ne fac accesibile cele mai dificile chestiuni ale genezei Europei moderne care de regula erau accesibile doar elitelor sale culturale.

In egala masura , Jean Lauxerois pledeaza pentru revenirea societatilor europene si a Europei in ansamblu la sensul originar al notiunilor de comunitate si legaturi comunitare , ca o etapa necesara intr-un proces de reconstructie sociala deoarece doar prin intalnirea reala a celuilalt si legaturile reale intra-comunitare se poate reface sensul initial al etosului social ca o conditie necesara a reinstaurarii unei etici sociale autentice. Desi catolic prin origine , dar avand si detasarea data de formatia sa intelectuala si culturala , Jean Lauxerois s-a apropiat in egala masura de spiritualitatea ortodoxa fiind puternic influentat de intalnirea cu aceasta si de radacinile ei filozofice si ancestrale care sunt in acelasi timp si radacini ale batranei Europe (https://www.apostolia.eu/articol_780/pa%C5%9Fte-la-manastirea-lup%C5%9Fa-sau-in%C5%A3elesul--unui-pelerinaj-.html ).
Din aceasta perspectiva este analizat fenomenul foarte complex al dezradacinarii Occidentului si , prin contrast, este adus Romaniei si romanilor cel mai frumos omagiu care arata ca strainii vad foarte clar ceea ce multi romani nu mai vor sau nu mai pot sa mai vada in propria lor tara (http://www.luceafarul.net/jean-lauxerois-questions-de-tudor-petcu-a-propos-de-lorthodoxie ).
Profesorul Jean Lauxerois cunoaste foarte bine limba romana si cultura romana (http://obiectiv-online.ro/?p=17455 ) , si este foarte interesat de Romania careia i-a inteles si trecutul, si spiritualitatea, si prezentul publicand  in presa noastra un excelent articol despre o problema cruciala a societatii romanesti ( http://www.contributors.ro/editorial/hercule-la-bucure%C8%99ti-impotriva-corup%C8%9Biei/)
In sfarsit, contactul cu spiritualitatea romaneasca inca vie  intr-o epoca a dezradacinarii si a contestarii generale a valorilor lumii libere , este pentru Jean Lauxerois o excelenta oportunitate pentru a scoate in evidenta cazul aparte al societatii romanesti. 
Intr-o epoca a multiculturalismului si dezintegrarii , departe de a fi ramas intr-o regresie arhaica, prin aceasta spiritualitate comuna si cu radacini atat de adanci Romania este inca o comunitate :   

" Nous touchons ici à l’urgente question de ce que Simone Weil nomme le « déracinement », phénomène dont l’acuité est devenue instante depuis quelques décennies, au point de constituer une interrogation centrale quant au devenir de l’homme à venir (la question des « migrants », qui occupe tant les médias européens, touche bien sûr à cette dimension). Le déracinement est une réalité douloureuse, énigmatique aussi dans nombre de ses aspects philosophiques, mais l’enracinement ne se décrète pas pour autant, dans la mesure aussi où il peut devenir une revendication suspecte, qui donne lieu à des méprises, à des malentendus, à des manipulations et souvent à des excès dont le nationalisme est coutumier, dans des versions toujours renouvelées.
La chance, la grâce, la vertu et l’énergie de l’orthodoxie roumaine, c’est d’être encore assez « enracinée », sans avoir été contaminée par trop de folklore. L’Occident, et notamment en France, est pris dans la dichotomie de l’universalisme et du régionalisme. Les partisans des « régions » sont tombés le plus souvent dans une pauvre folklorisation, et leurs adversaires ont beau jeu de considérer qu’ils ne représentent qu’une régression archaïque. La Roumanie, elle, échappe pour l’essentiel à cette malheureuse impasse. Elle n’est pas un régionalisme. La Roumanie, c’est encore au sens fort, un peuple. Parce qu’elle a une langue commune, une religion commune, une foi commune, qui vivent d’une âme commune. Bref une spiritualité commune. Et ma fréquentation des Roumains me permet aussi de mesurer combien cette spiritualité diffère de celle des Russes ou des Grecs, tels que je les connais du moins. "
http://www.luceafarul.net/jean-lauxerois-questions-de-tudor-petcu-a-propos-de-lorthodoxie





Peter Damian Hurley



" Romania este tara ultimei civilizatii rurale autentice a Europei. Aici are loc un cataclism. Iertati-ma ca va spun. Sunteti un popor abrutizat.Dupa 50 de ani de comunism si o decapitare a neamului urmata de 25 de ani de faradelege salbatica, incercati sa va cresteti un cap nou. Nu stiti ce drepturi va apartin."  
„ ... este locul în care mințile creative ale Europei vin să se reîncarce, iar acesta nu-i așa de mic lucru, pentru că pentru așa ceva îți trebuie încărcătoare. Și sunt nenumărate încărcătoare pe aici. România este privită de Vest ca un proiect social. Ori noi suntem mai mult de atât. Avem un concept național puternic și unic. Ce este cel mai important, e încă viu"
Peter Damian Hurley


Charismaticul promotor cultural Peter Damian Hurley , fondator al "Asociatiei Interculturale de Traditii " , irlandez prin origine , roman prin adoptie si maramuresan prin convingere , este un caz şcoală pentru modul in care un singur om poate provoca o schimbare de constiinta si o miscare de masa intr-un sistem la inceput indiferent sau chiar ostil. 
Fost viceconsul onorific al Irlandei la Bucuresti din 2000 pana in 2006, cu o solida pregatire si experienta anterioara in afaceri si marketing, Peter Damian Hurley are in Romania revelatia intoarcerii la origini intalnind aici ceea ce a numit "focul viu "respectiv natura nealterata , traditiile, cultura si radacinile crestine. Dupa aceasta intalnire , cu taria,  energia  si perseverenta tipic irlandeze actioneaza in consecinta demoland tiparele fatalismului autohton. 
Avem in acest caz o demonstratie elocventa a preceptului grecesc conform  caruia  "omul este masura lucrurilor" respectiv a unor aforisme non-standard de genul "cuvintele atrag realul " si "oamenii inving sistemele ", Peter Damian Hurley  reusind acolo unde intregi ministere si bresle profesionale de la noi au esuat . 
Rezultatul este o uluitoare si singulara campanie de promovare pe toate planurile a culturii si traditiilor romanesti in special din Maramures  (  http://www.drumullung.ro/ ; http://drumliber.ro/drumul-lung-spre-cimitirul-vesel-maramuresul-intr-un-festival/)   pe care un autohton , chiar daca ar conceput-o , nu ar fi reusit in nici un caz sa o promoveze in acest mod si cu aceasta eficienta ( conform unui vechi proverb, nimeni nu este profet in tara lui ).
Avand din plin pasiunea , motivatia, competentele si instrumentele necesare,  Peter Damian Hurley a generat o adevarata tornada sociala care a invaluit piramida sociala de la baza  si pana la varf obtinand pentru promovarea traditiilor sprijinul cetatenilor , atentia mass-mediei , dar si aprobarea si bunavointa autoritatilor. 











Activitatea sa prodigioasa a trecut dincolo de simpla promovare a culturii si traditiilor romanesti (http://www.drumullung.ro/event/festivalul-satelor/ ) mergand pana la sustinerea cauzei Romaniei in fata Uniunii Europene ( http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/scrisoarea-unui-irlandez-comisar-european-romania-tara-ultimei-civilizatii-rurale-autentice-europei-ue-asista-cea-mai-marenedreptate-sociala-1_550d351c448e03c0fdc39a83/index.html ) .
Rezultatul acestei activitati impresionante nu numai in Romania, ci si la nivel european a fost apreciat inclusiv in Irlanda , tara natala a lui Peter Damian Hurley.




Ceremony to bestow the Cultural Merit Order of Romania in the Rank of Comander on Peter Hurley






Peter Damian Hurley a reusit sa inteleaga o tara atat de complicata cum este Romania si sa-i promoveze valorile traditionale poate mai bine decat au reusit sa o faca pana acum romanii care, cum s-a observat de atatea ori, nu mai cred in valorile lor .
Din  acest punct de vedere "irlandezul din Romania,  mai roman decat romanii"  cum este supranumit de catre simpatizantii sai , reprezinta un caz unic reusind sa conecteze si Romania la Europa , si Europa la Romania,  incurajand romanii sa-si respecte valorile si sa nu-si uite radacinile.


                                                                                 * * *

Conform unui vechi aforism grecesc, oamenii traiesc pe Pamant ca intr-un post de pază si fiecare dintre ei vine pe Pamant cu o misiune. Daca avem in vedere impresionanta contributie a acestor personalitati  la promovarea valorilor umaniste, culturale si democratice in spatiul nostru civic , in Romania cel putin , aceasta elita si-a indeplinit misiunea.
Personalitatile prezentate anterior se disting printr-o reputatie sociala si morala impecabile ( respectiv veriga lipsa la vedetele establishment-ului autohton ) si  prin performante profesionale si sociale de exceptie.
In acelasi timp , prin atitudinea , comportamentul,  actiunile si valorile pe care le promoveaza in felul propriu si legatura puternica cu Romania,  prin echilibrul , credinta in valorile civilizatiei, culturii si educatiei , deschiderea fata de Romania si fata de valorile ei  , ele au contribuit la refacerea spatiului moral din societatea romaneasca si la restabilirea increderii romanilor in valorile civilizatiei, culturii , democratiei, statului de drept si nu in ultimul rand la increderea romanilor in propriile lor valori.
Aceste personalitati cunosc limba romana si au luat contact cu  adevarata realitate si normalitate romaneasca de negasit in vacarmul mass-media si pe ecranele televiziunilor comerciale de la noi angrenate , prin scaderea standardelor si cele mai toxice programe din Europa,  intr-un adevarat program national de dezinformare , manipulare si imbecilizare a populatiei . O recenta cercetare globala asupra empatiei sociale a aratat ca Romania are acum unul din cele mai scazute niveluri din Europa,  nivel care ajunge chiar sub nivelul empatiei din Rusia (http://www.livescience.com/56557-most-and-least-empathetic-countries.html ) .
Pe cale de consecinta  , prin modelele oferite si impactul major si pe termen lung  asupra societatii romanesti pe care il au  actiunile si proiectelor lor, aceste personalitati de exceptie care au crezut in Romania si in valorile ei atunci cand romanii abia mai cred in ele, au devenit in mod tacit modele sociale intr-o tara pe care au stiut sa o inteleaga si sa o respecte si care le-a acceptat in mod firesc.
Cum adevarul , valoarea sociala si culturala sunt independente de decizia politica , nu se supun la vot si nu trebuie sa se supuna criteriului majoritatii, cariera si ruta profesionala si sociala de exceptie a acestor personalitati arata ca daca o lunga perioada din istoria acestei tari , vorba cronicarului , a fost valabil principiul „nu sunt vremile supt carma omului, ci bietul om supt vremi” ,  acum si in Romania este posibil ca oamenii sa mearga inaintea vremurilor si sa invinga sistemul si acesta este cel mai frumos exemplu oferit romanilor.



Note 

*) Jonathan Haidt
 - The Righteous Mind : Why Good People Are Divided by Politicd and Religion, 2012;
 -  Mintea moralista. De ce ne dezbina politica si religia - Editura Humanitas, Bucuresti, 2016

**) Dia Radu - Prof. dr. psihiatru Aurel Romila - "90% din oamenii cu care intru în contact sunt profund nefericiţi. Şi-au pierdut valorile de bine, frumos, adevăr şi dreptate"
http://www.formula-as.ro/2014/1119/lumea-romaneasca-24/prof-dr-psihiatru-aurel-romila-90-din-oamenii-cu-care-intru-in-contact-sunt-profund-nefericiti-si-au-pierdut-valorile-de-bine-frumos-adevar-si-dreptate-17769