Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 28 august 2017

Romania, pe ultimul loc in Europa ( Europe's Digital Progress Report 2017 )

Catastrofala stare a societatii romanesti are recent o trista confirmare si in acelasi timp o predictie asupra viitorului ei imediat axat nu pe constructia sociala moderna , ci pe deconstructia valorilor sociale si culturale traditionale . Conform unui recent raport european ( https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/scoreboard/romania) , cu toate miliardele de euro tocate de statul roman in contractele cu dedicatie pentru reformarea institutiilor si administratiei publice , Romania ramane pe ultimul loc dintre tarile europene la societatea digitala si la e-guvernare.


Sursahttps://ec.europa.eu/digital-single-market/en/scoreboard/romania




Aceasta stare de lucruri este o consecinta logica a faptului ca unul dintre fostii ministri ai societatii informationale felicitat in 2009 de catre Florin Lupescu, director al directoratului "Rezolvarea problemelor societății prin TIC" din cadrul Directoratului General pentru Societatea Informațională și Media al Comisiei Europene ( http://www.comunic.ro/article/ministru-gabriel-sandu-s-%C3%AEnt%C3%A2lnit-cu-florin-lupescu-director-%C3%AEn-cadrul-comisiei-europene-0) , care ar fi trebuit sa implementeze acest proiect revolutionar pentru Romania a facut exact contrariul si a fost ulterior pus sub invinuire de catre DNA in noul dosar Microsoft pentru abuz in serviciu (
http://www.zf.ro/eveniment/fostul-ministru-gabriel-sandu-pus-sub-invinuire-pentru-abuz-in-serviciu-in-noul-dosar-microsoft-16239927 ) .
Daca evaluam modul in care a fost prezentata problema "societatii informationale" de catre fostul ministru si modul in care a fost receptata aceasta prezentare de catre directorul directoratului "Rezolvarea problemelor societății prin TIC" din cadrul Directoratului General pentru Societatea Informațională și Media al Comisiei Europene , putem vedea acum intalnirea dintre cei doi inalti functionari intr-o cu totul alta lumina si intelegem mai bine pentru ce a fost felicitat "avant la lettre " fostul ministru roman . Mai mult, dupa 8 ani putem aprecia si care au fost "beneficiile" reale de care s-au bucurat cetatenii in toata aceasta perioada.





Sursa : http://www.comunic.ro/article/ministru-gabriel-sandu-s-%C3%AEnt%C3%A2lnit-cu-florin-lupescu-director-%C3%AEn-cadrul-comisiei-europene-0



In sfarsit, daca ne gandim cat de importanta este digitalizarea si societatea informationala in viziunea Uniunii Europene , chiar daca Romania se afla pe ultimul loc la acest capitol dintre toate tarile europene, trebuie sa avem un sentiment de satisfactie daca ne gandim ca in conducerea unuia din cele mai importante directorate ale Uniunii Europene ( " Rezolvarea problemelor societatii prin TIC" ) se afla un specialist roman ( http://europa.eu/whoiswho/public/index.cfm?fuseaction=idea.hierarchy&nodeID=3404418&personID=434652&lang=en) si in acelasi timp absolvent al Facultatii de Filozofie din Bucuresti inainte de 1990 (https://www.linkedin.com/in/florinlupescu/?ppe=1 ) si cu preocupari foarte interesante in acele vremuri http://www.catavencii.ro/utecismul-vicios/ ). 
Aceste preocupari nu prevesteau deloc evolutia sa ulterioara in plan extern , dar semnalau un statut si o pozitie aparte in organizatiile politice de tineret si nu numai din societatea de atunci ( in multe cazuri , acest statut aparte poate fi regasit la multi dintre politicienii si ministrii post-decembristi ).
Cu adevarat interesant este faptul ca absolventul unei facultati politice prin excelenta din Romania comunista a carui teza de licenta combatea religia ( este drept ca unii dintre colegii sai de facultate scriau tot atunci despre "Conceptia revolutionara a tovarasului Nicolae Ceausescu ") ajunge Principal Advisor  la European Commission Directorate General Communications Networks, Content & Technology (DG CNECT), dar acest fapt este cu adevarat remarcabil . El ne arata cat de mult s-a schimbat lumea in care traim , chiar daca nu mai este foarte clar incotro se indreapta aceasta, iar cel mai bun exemplu este ceea ce se intampla acum in Romania.



Mass-media despre haosul din societatea romaneasca 


http://www.businessmagazin.ro/actualitate/romania-pe-locul-doi-in-lume-in-topul-tarilor-cu-cea-mai-mare-migratie-a-populatiei-doar-siria-ne-depaseste-15749809 
http://adevarul.ro/news/eveniment/traditii-romanesti-vara-pelerinaj-cuautocarul-pasapoarte-1_5995b4f35ab6550cb8146cc4/index.html 
http://adevarul.ro/locale/targoviste/foto-romani-asaza-noaptea-n-cap-coada-pasapoarte-nu-stiu-scot-actele-dumnezeu-mila-1_5981b60c5ab6550cb8b0354f/index.html 
http://www.businessmagazin.ro/actualitate/roman-din-norvegia-de-asta-nu-mai-vin-ma-in-romania-16674846 
http://adevarul.ro/news/societate/calvarul-asteptarii-salile-urgenta-spitalele-romania-medic-daca-ochiul-scos-astepte-faca-copiii-nu-mor-1_599401cd5ab6550cb809accc/index.html 
http://www.mediafax.ro/social/foto-video-sute-de-persoane-la-coada-la-inmatriculari-auto-in-mai-multe-orase-din-tara-16144923




Cum vad cetatenii comportamentul institutiilor , functionarilor publici si personalului contractual bugetar  *)



adrian spune:
Am fost si eu odata ca niciodata sa imi schimb buletinul dupa ce expirase. La sectia 16 din Bucuresti era o coada infernala de la deschidere in fata sectiei. La ora 08:00 cand s-a deschis a venit o tanti sa imparta bonuri de ordine si esentialele cereri si formulare de completat. Abia dupa 10 minute de baut cafeaua si discutii de lamurire cu toata lumea a inceput depunerea actelor, poze, verificari etc. Eram undeva al 20-lea in coada. Dupa o ora de stat la coada si abia 6-7 persoane intrate pentru formalitati, am cedat si am plecat.
A doua zi de dimineata am venit primul cu o ora mai devreme inarmat cu bonuri de ordine si formulare pretiparite de mine pe care le-am impartit tuturor celor care s-au asezat la coada (ultimul venit prelua si transmitea mai departe teancul cu bonuri de ordine). La ora 08:00 cand a venit doamna cu cafeaua, cu bonurile de ordine si cu formulare, eu si cei din coada eram deja gata sa fim preluati. Evident doamna si colega de birou s-au ofuscat pe faptul ca cele 10-15 minute de foiala, bonuri si explicatii nu au mai existat, autoritatea si superioritatea functionarului de politie fiind stirbita. Am fost apostrofat deoarece mi-am permis sa organizez un pic procesul si mi-au cerut sa le predau teancul cu bonuri de ordine. Desi exista un politist de serviciu care freaca menta la intrarea in sectie, in indatoririle lui nu puteau intra impartirea unor bonuri de ordine si a unor formulare? Am iesit dupa cateva minute cu un gust amar: oamenii aceia nu cred ca invatasera nimic.
Morala este ca nu ai cum sa optimizezi procese publice cu oameni invechiti, interesati de tot felul de chitibuserii, formulare, cereri si foieli pedante. Din pacate, din randurile acestora inainteaza catre varful piramidei publice oameni care nu stiu si nu au interesul sa schimbe/optimizeze nimic, oameni care nu au si nu sunt interesati de o imagine de ansamblu. 99% din oamenii din organizarea publica sunt de tipul “noi muncim, nu gandim”.


cinic spune:
istorie faptica:
Stan Papusa era casatorit si a divortat. A inscris divortul la primaria “cu casatoria” si la primaria de nastere.
Dupa un timp se casatoreste la o alta primarie. A depus si acolo sentinta si a primit certificat de casatorie.
Se intampla rar asa ca hai !
Se duce la evidenta populatiei. I-au cerut si actul de casatorie. Fie ! dar au cerut si actul de divort. “Bine fartatilor dar cum m-am casatorit daca n-am divortat?” raspuns: “pe noi nu ne intereseaza, la noi figurati casatorit cu o alta persoana”
La pasapoarte idem. I s-a cerut tot vraful de documente in originala: “bine cumetrilor, dar tot ce-mi cereti este in calculator. Tot la politie dar alt departament”. Raspuns: “pe noi ne intereseaza. Daca vreti pasaport aduceti ce vi se cere”
Si urmeaza ciresa de pe tort (aia cu “fuful si…destul”. La reinnoirea cartii de identitate sau a pasaportului o iei de la capat. “Bre, le-am depus la voi acum ceva timp. Putea sa mi se schimbe locul si data nasterii sau numele parintilor?”. Raspuns standard: “pe noi nu ne intereseaza”.
Sa nu-ti vina pofta de ULTRAJ? verbal !



Constantin spune:
Mă amuză propunerea autorului pentru digitalizarea legaturilor informationale dintre cetatean si stat :) . Iata de ce. Prin noiembrie Fiscul imi trimite o scrisorica, Titlu executoriu, în temeiul articolului 226 dintr-o lege, întrucât a expirat termenul de plată a obligațiilor fiscale etc., 250 lei. Merg să văd despre ce este vorba. Amendă pentru neplata rovinietei din 2013! Le spun că am plătit totul la vremea respectivă și mi se cer acte doveditoare (care trebuie păstrate 5 ani!). Explic faptul că tușul de pe chitanțe nu rezistă mai mult de un an, astfel că am aruncat hârtiile care au devenit albe. Mi se spune ferm că n-am decât să plătesc încă o dată!
Încep să caut dovezi și mă gândesc să iau la rând cele trei bănci la care am conturi. Ca persoană fizică era foarte puțin probabil să fi plătit prin bancă și totuși, la Transilvania mi se spune că am facut plata prin OP către CNADNR în urmă cu 3 ani. Cer extrasul de cont, îl duc la ANAF și după ce pierd vreo oră la coadă, le spun că mi-au furat două zile din viață!
Luna trecută am primit un nou Titlu executoriu de la ANAF…Pentru aceeasi sumă…O amendă pentru neplată rovinietă din anul 2012! B Transilvania îmi spune că nu amplătit-o cu OP. Nici din conturile celorlalte bănci. Dacă am plătit prin mandat poștal, la Poșta Română nu există nicio evidență informtizată…
Mă gândesc că ar putea să vină orice amendă să o platesc de oricâte ori. Este fizic imposibil să păstrez dovezi ale plăților timp de 5 ani. Probabil ar trebui să scanez chitanțele…sau să plătesc doar prin OP?! Dar asta nu este treaba mea. Tot din baniii mei sunt plătiți și cei care ar trebui să țină evidențele. Treaba mea este, spre exemplu, să mă feresc să plătesc trecerea podului la Fetești prin SMS, așa cum sunt îndemnat de autorități, deși probabil ar fi mai eficient economic. Cu siguranță telefonul meu va șterge sms-urile doveditoare în următorii 5 ani…




  1. Noriega spune:
    Primavara, 2014. Imi expira C.I. Lucrez intr-un oras,, Pitesti, domiciliez “fara forme legale” , nu mi-am permis sa imi cumpar locuinta, stau cu chirie la o cunostinta, fara contract etc; Domiciliul “din buletin” e in alta localitate, Barlad, la 400 km distanta, la parinti.. O data la doua saptamani fac naveta Pitesti-Barlad, serviciul e de asa maniera ca imi permite. Ma duc la Evidenta Populatiei, in Barlad, unde am domiciliul, prezint vechea carte de identitate, copie legalizata dupa certificatul de nastere, completez cererile etc, ajung la ghiseu si arat ca tatal meu a murit, mama e in spital la Brasov, (a avut a.v.c., nu poate vorbi, e semiconstienta), arat si actele locuintei, evident, pe numele alor mei, certificat de deces al lui tata.
    “Nu e bine!”, zice omul de la ghiseu; “in primul rand, trebuie certificatul de nastere in original.”
    “Pai de ce?”, intreb eu naiv, doar nu mi s-a modificat intre timp data nasterii, CNP-ul, sau mai stiu eu ce date, mi se pare o aberatie sa ti s emai ceara inca o data certificatul de nastere.
    “Asa e legea”, mi se raspunde. Mentionez ca sunt a a nu stiu cata eliberare de CI, nu la prima. Mi se spune sa ma duc sa fac rost de un nou original, ducandu-ma si cerand eliberarea altui certificat. Asa fac., dar nebunia abia a inceput. Mi se mai spune sa vin cu mama sau cu tata sa semneze ca ma iau in spatiu… Spun ca tata e decedat si explic ce e cu mama.
    “Nu se poate, duceti-va la Brasov, cautati un notar de acolo care sa vina la spital la mama si sa dea mama declaratie ca va ia in spatiu”. Spun ca mama nu poate vorbi, nu e chiar constienta, am dosarul medical cu diagnostice etc. degeaba as chema notar, nu mai pun la socoteala drumuri catre Brasov, taxe pt. notar etc.
    Pana la urma completez un document in care declar pe proprie raspundere ca locuiesc la adresa veche, la ai mei, urmand ca un “sectorist” sa ma verifice inopinat, de cateva ori, ca locuiesc acolo. Ma intalnesc cu sectoristul, ii explic ca vin des, zice ca nu, ca trebuie sa locuiesc in permanenta; ii arat legea, care imi spune ca daca locuiec mai mult de 15 zile consecutiv undeva, sunt obligat sa imi pun viza de flotant in C.I. II arat ca nu am locuit mai mult de 15 zile consecutive in alte parti, prin extrase bancare unde se vad operatiuni efectuate din mai multe locatii (cumparat benzina, extras bani de la bancomate), plus probleme cu ocuparea locului de parcare din fata locuintei (am facut sesizari catre Politia Locala din Barlad, se putea verifica). Ok. Am primit intai o CI provizorie, dupa verificari succesive, am avut dreptul sa mi se livreze si o CI ‘definitiva”… Nu mai vorbesc de faptul ca nu pot vota la alegerile generale decat daca as fi in Barlad.
    Ca fapt divers, am fost in Estonia si am cerut o factura si o stampila de la hotelul la care am stat, aveam nevoie la decontat, la serviciu. Cei de la receptie erau nedumeriti, ziceau ca de vreo 15 ani nu mai au decat facturi electronice, fara celebra stampila si ca o sa ne trimita prin e-mail…
    Si ne mai intrebam de ce suntem unde suntem…
    Ar trebui un articol scris despre celebrul certificat de nastere care trebuie peste tot, despre celebra diploma de bacalaureat, care ti se cere in Romania si la doctorat, chiar daca ai obtinut, intre timp, o diploma de licenta si una de master etc,, aberatiile sunt nesfarsite!
  2. alex spune:
    Mai mult decât atât, domiciliul (!) este trecut și în pașaport, ceea ce este absolut ne-necesar și stupid, pașaportul fiind un document de călătorie. Eu nu mai am dreptul la carte de identitate de ani de zile, ceea ce este un abuz – eu fiind cetățean român, indiferent că locuiesc sau nu în România. Prin urmare, cartea de identitate este de fapt o carte de ‘domiciliu și nicidecum de identitate.


Sursa ; http://www.contributors.ro/administratie/adresa-din-cartea-de-identitate-e%C8%99ecul-digitalizarii-%C8%99i-consecin%C8%9Be-electorale/





Ce suporta si dupa 28 de ani de democratie cetateanul roman aruncat sistematic intre legi, institutii, functionari si hartii 



Aici suntem inca o data originali si probabil unici pentru ca ne putem defini ca una dintre putinele tari din Europa  la care cetateanul sta la coada ca sa-si plateasca impozitele catre stat , si nu numai atat  :







http://stirileprotv.ro/stiri/social/pacienc-i-aduc-i-cu-targa-la-ghic-eele-casei-de-sanatate-bihor-premierul-cere-demiteri.html

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/bolnavi-umiliti-reactie-dura-a-premierului-dupa-imaginile-infioratoare-difuzate-de-digi24-785620

Suspendarea aplicarii normelor morale si favorizarea comportamentelor penale 


Acesta este poate cel mai grav aspect al deconstructiei sociale masive si al atacului asupra statului de drept care are loc in Romania si care se manifesta prin resetarea sistemului de valori si resetarea codurilor morale. 

Ultimul exemplu este dat de contra-reforma propusa de ministrul Justitiei care a scandalizat ( pentru a cata oara ?! ) si cetatenii onesti, si societatea romaneasca , si Europa : 




http://adevarul.ro/news/eveniment/ministrul-justitiei-prezinta-proiectul-lege-privind-modificarea-legilor-justitiei-1_599d2a7d5ab6550cb83ccc64/index.html 
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21966679-contra-reforma-lui-tudorel-toader-sunt-nocive-pentru-justitie-propunerile-ministrului.htm


In acest caz " suspendarea aplicarii normelor morale si nepedepsirea comportamentele penale  din societate stimuleaza suspiciunea si multiplicarea comportamentelor egoiste din intreg spatiul social" ( Jonathan Haidt )  , adica exact ceea ce s-a intamplat in tranzitia sociala dementa de la noi.






Consecintele dramatice in plan politic si social 


Ceea ce din perspectiva guvernantilor exasperati de demonstratiile impotriva lor care nu se mai termina este definita drept o "tara neguvernabila" , din perspectiva cetatenilor exasperati de atacurile asupra statului de drept , asupra normalitatii sociale si asupra statutului si conditiei cetateanului redus doar la statutul de "contribuabil" , devine de fapt o "tara nelocuibila"  din care oamenii scapa doar cu fuga. 
Romania detine tristul record de a fi a doua tara din lume dupa Siria in topul tarilor cu cea mai mare migratie, desi tara noastra nu a fost devastata de niciun razboi  : 





http://www.businessmagazin.ro/actualitate/romania-pe-locul-doi-in-lume-in-topul-tarilor-cu-cea-mai-mare-migratie-a-populatiei-doar-siria-ne-depaseste-15749809



Pentru faptul ca o intreaga tara si o intreaga societate sunt la fel de devastate in timp de pace ca Siria dupa razboi, in timp ce o minoritate din cadrul ei beneficiaza de decenii intregi de impunitate penala si omnipotenta financiara, statul , guvernantii acestei tari si clasa ei politica primesc in corpore un vot de blam de la cetatenii Romaniei.




Concluzii

Pentru nu se stie cata vreme de aici inainte , statul roman va ramane in continuare un urias penitenciar social in care societatea si cetatenii raman prinsi ca intr-o panza de paianjen. 
Aceasta nu este numai rezultatul incompetentei evidente a autoritatilor, ci poate fi o actiune premeditata prin care evolutia intregii societati este incetinita sau chiar blocata in timp ce sunt satisfacute doar interesele unei categorii privilegiate care traieste la standarde dincolo de cele din Occident.




Note 

*) Functionarii publici se deosebesc de personalul contractual bugetar deoarece :

"...nu au contract individual de munca, ci doar decizia ( s.n.) de numire in functie.Nu desfasoara raporturi de munca, ci raporturi de serviciu. Nu li se aplica Codul Muncii decat in subsidiar, fiind guvernati de legea speciala (s.n.) 188/1999 - statutul functionarului public, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."https://www.avocatnet.ro/forum/discutie_248711/Definitia-functionarului-public-de-citit-inainte-de-a-posta-aici.html

Niciun comentariu: