Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

sâmbătă, 19 octombrie 2019

Prestigiul social si credibilitatea morala a unor personalitati publice. Dan Barna






O recenta investigatie a Rise Project a pus in alta lumina comportamentul unui lider politic si candidat la presedintia Romaniei cum este Dan Barna ( https://www.riseproject.ro/articol/adevarul-despre-dan-barna/ ) . 
In acest caz discrepanta dintre lozincile , declaratiile si principiile enuntate in plan politic si etica aplica in afaceri este evidenta : 



Sursa : https://www.facebook.com/watch/?v=594571907652199



Foto : Rise Project


Marile probleme au aparut atunci cand au intrat in joc  fondurile europene iar afacerile s-au amestecat cu rudele si prietenii  : 



"

COMBINAȚIA DE SUFLET



Intreprinderea socială cea mai apropiată liderului USR, un atelier de croitorie numit Hermannstadt Design, s-a înființat în Șura Mică, lângă Sibiu, orașul de baștină al lui Barna.
Sora politicianului, Gabriela Popa, a fost aleasă președintele noii asociații, iar vicepreședinte s-a băgat fostul coleg de liceu și prieten vechi cu Barna, Sorin Pădurariu. Al treilea membru e un designer vestimentar, Alexandra Aldea.
Contractul dintre atelierul de croitorie și firma lui Barna, semnat la începutul lui 2015, include subvenția de 192 de mii de euro și obligația DCG de a monitoriza implementarea. Cum ar veni, se angaja să coordoneze proiectul, să aprobe planul de afaceri, referatele de necesitate, achiziții, decontări, facturi.
Prin statut, asociația trebuia să ofere locuri de muncă flexibile unor mame din mediul rural, cu familii monoparentale sau mai mult de doi copii. Șapte persoane cu totul, dintre care cinci din grupul vulnerabil.
Sora lui Barna, angajată director și agent de vânzări, și-a pus salariu net de 3276 lei, la fel ca designerul, în timp ce croitoresele au primit doar 1185 lei fiecare. Formularul Gabrielei de înscriere în grupul țintă, ca expert, e semnat chiar de fratele său.
“Sora mea are studii în domeniul croitoriei, am ales un business în domeniu, găsiseră și un designer. Și am zis ok, iată premisele unei  structuri de economie socială cu șanse să funcționeze. Nu doar informal, să luăm niște bani, ci miza era chiar să le facem sustenabile“, susține Barna.
...

Vestea bună răsună pe 30 iunie 2015, când Dan Barna își anunță echipa pe e-mail că vine bănetul: “Ia uitați ce belșug se întrevede :-)”. Fusese sunat de Magdalena Bene de la CJ Alba că vor intra banii din cele două linii de finanțare." 


https://www.riseproject.ro/articol/adevarul-despre-dan-barna/




Cum era de asteptat la o asemenea dezvaluire , reactiile sustinatorilor si criticilor lui Dan Barna sunt polarizate . Ultimele merg pana la atacarea comunitatii Rise Project care a publicat investigatia : 



 Au fost mulți care și-au oprit donațiile, donații recurente chiar, care pentru noi sunt importante. Cu toate acestea au fost și oameni care au început să doneze chiar după publicarea anchetei.

Pe noi oamenii nici măcar nu ne-au atacat pe conținut (s.n.), ceea ce e foarte trist. 


Am ajuns în situația în care nu se mai face distincția dintre pont și sursă.


Au mai fost oameni care au spus că noi am făcut plângerea de la Departamentul pentru Luptă Anti-Fraudă. Noi nu colaborăm cu instituțiile statului, pentru că de cele mai multe scriem despre ele (s.n.)" 

Romana Puiuleț

https://www.paginademedia.ro/2019/10/rise-project-despre-valul-de-critici-venit-dupa-ancheta-despre-dan-barna



O situatie asemanatoare , dar mult mai comica , a existat intr-o profesie care ar trebui sa fie si liberala , si etica.  In acest caz presedintele Colegiului Psihologilor din Romania s-a intersectat acum 2 ani cu fondurile europene amestecand afacerile nu numai cu familia . A reusit o performanta neegalata in domeniu si care va ramane in analele psihologiei (comice)  romanesti incheind un contract cu sotia, dar si un contract cu el insusi : 





https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/presedintele-colegiului-psihologilor-trimis-in-judecata-de-dna-ar-fi-incheiat-contracte-cu-el-insusi-si-cu-sotia-sa.html



O simpla comparatie cu prestigiul social si credibilitatea morala a unor personalitati publice din anii `90 cum au fost Corneliu Coposu si Ion Ratiu ne arata cam unde se situeaza  politica si politicienii opozitiei de astazi in raport cu cei de atunci si cum a evoluat in realitate societatea romaneasca.
Din acest punct de vedere investigatia Rise Project constituie un adevarat test pentru politicieni, alegatori si societatea civila. Vom vedea in curand cine il va trece si cine nu. 

Niciun comentariu: