Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 13 aprilie 2020

Les extrêmes se touchent

                               
Sfera publica romaneasca da in clocot dupa 30 de ani . Pandemia bizara care a lovit intreaga planeta pare ca afecteaza nu numai sanatatea oamenilor, relatiile si raporturile sociale,  ci si atitudinile , comportamentele si valorile lor . 
Ceea ce parea de neimaginat in sinistrii ani`90 , respectiv sa ajunga pe acelasi "podium" politicienii marca PSD  simultan cu  elita culturala care conform rolului asumat in mod oficial ar fi trebuit stea in coltul opus al ringului, devine acum o realitate bizara. 
Cum spunea odata Wittgenstein, faptele in spatiul logic constituie lumea , deci sa ne rezumam la fapte . 
Un deputat PSD celebru prin cugetarile sale originale da tonul si  mai emite una pe acelasi calapod numai ca de data aceasta rezultatul ei final s-ar putea sa depaseasca asteptarile  : 




Nicolae Bacalbasa , deputat PSD 
Foto : Epoch Times Romania


https://www.aktual24.ro/se-cere-excluderea-lui-bacalbasa-din-psd-pentru-rasism-noi-o-sa-luam-virusul-de-la-ciorile-noastre/




Stafeta este preluata involuntar de catre Denisa Comanescu , editor la editura Humanitas , care are intuitia feminina de a nu emite  vreo cugetare in spatiul public  si se margineste doar sa trimita prin messenger o memă profesorului universitar Vladimir Tismaneanu care face gafa colosala de a o scoate la lumina , cu felicitari , in spatiul public :




Vladimir Tismaneanu
Foto : http://www.fondation-pierredubois.ch/




https://www.aktual24.ro/vladimir-tismaneanu-ar-putea-fi-dat-afara-de-la-universitatea-maryland-cncd-il-acuza-de-rasism-si-trimite-sesizare/

De aici incolo , avalansa a pornit iar deputatul Nicolae Bacalbasa (PSD) iese din lumina reflectoarelor .

Ringul a fost ocupat acum de elita culturala autohtona focalizata pe acelasi subiect.  
Ţanțarul ( politic)  al deputatului Bacalbasa este ridicat involuntar la rangul de armăsar (intelectual) stârnind o adevarata furtuna mediatica care  dezvaluie mai mult decat incearca sa ascunda. 
Rezultatul este un florilegiu comic de eschive, retractari , scuze ale celor implicati plus divagatiile revendicative ale aparatorilor lor care contureaza un portret de grup al elitei culturale coalizata in jurul membrilor lor a carui reputatie ar fi fost atacata  mișelește  de catre adversari .
Inainte de orice concluzie , este de mentionat ca si in acest caz se aplica vechiul aforism grecesc conform caruia marile probleme ale oamenilor nu vin de la fapte ( pe care nimeni nu le contesta in cazul de fata, nici macar protagonistii lor ) ci de la opiniile lor despre fapte. 
Cum reactioneaza elita culturii romane ( apud Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel) intr-un caz de postare cu implicatii rasiste ? In mod original.
Protagonistii dramoletei , prinsi cu ocaua mica,  invoca scuze hilare ( " Nu traiesc in Romania - Vladimir Tismaneanu ) si penibile (" am legat-o de situatia noastra de claustrare" - Denisa Comanescu ) fiind nevoiti sa afirme negru pe alb si pentru cine accepta explicatia ca nu au inteles ce au citit  ( " nu m-am gandit profund",  "nu mi-am dat seama de la inceput" , etc.) : 

”O eroare, o precizare: Azi am postat, vreme de cateva minute, o poză primita pe messenger. Se voia haioasă. Nu-i deslusisem implicațiile rasiste . Nu traiesc in Romania , nu cunosc o mulțime de detalii. Am sters-o imediat. Pagina mea este opusă oricăror forme de rasism, xenofobie, intoleranță, excluziune. Invățătură de minte pentru mine. Poate si pentru alții”.
Vladimir Tismaneanu 
https://www.g4media.ro/vladimir-tismaneanu-postare-cu-conotatii-rasiste-pe-facebook-istoricul-a-sters-imaginea-invatatura-de-minte-pentru-mine.html



Sursa : Facebook
https://romania.europalibera.org/a/vladimir-tism%C4%83neanu-%C3%AE%C8%99i-cere-scuze-pentru-meme-ul-rasist-nepotrivit-%C8%99i-cel-mai-important-dureros-/30548029.html




Denisa Comanescu
Foto : Facebook




https://www.facebook.com/denisa.comanescu.9/posts/10219355343891690




Daca cazul protagonistilor reactia de aparare este reflexa si era de asteptat, in cazul aparatorilor lor care direct sau indirect contesta utilitatea unei morale  publice si pledeaza pentru dreptul (unora) de a incarca (uneori) normele si regulile ei,  lucrurile devin mult mai interesante : 







Mircea Cartarescu
Foto : Libertatea 


“Mă bucur că dragul meu prieten Vladimir și-a cerut scuze pentru postarea dizgrațioasă( s.n.) despre Țăndărei, mai curând neatentă (s.n.)  și care nu-l caracterizează. E un gest nobil, de care nu mulți sunt în stare”.
„Însă priviți cum i-au sărit în gât, ca pe arcuri, toți paznicii din oficiu ai moralității publice (s.n.). Toți fariseii care se roagă-n picioare, mulțumind Domnului că ei sunt corecți și fără pată, altfel decât vameșii și păcătoșii. Cine va fi însă mai curând îndreptățit, ei sau cel care, greșind, își cere iertare?”
“Am ajuns să trăim vremuri în care unii dețin adevărul absolut și abia așteaptă greșeala seamănului lor. În care nimeni nu-și vede bârna din ochi, în care strigătul ”crucificați-l!” e zgomotul dominant al vremii”.
" Am trăit să-i văd, în aceeași lună, pe Matei Vișniec numit fascist și pe Denisa Comănescu și Vladimir Tismăneanu numiți rasiști de către oameni care nu au avut nimic de spus pe lume(s.n.), dar care cred că le sunt superiori pentru că ei și numai ei cunosc adevărul (s.n.). Cine te-a pus pe tine, fariseule, să veghezi la puritatea moravurilor? Boborul (s.n.)?"

Mircea Cartarescu
https://www.libertatea.ro/stiri/mircea-cartarescu-sare-in-apararea-prietenului-vladimir-tismaneanu-dupa-postarea-rasista-priviti-cum-i-au-sarit-la-gat-toti-fariseii-2950868

https://www.facebook.com/andrei.oisteanu.5/posts/312829546351357



" Au sărit la atac și domnii Ciprian Nichita și Gelu Duminică pe care îi știam a fi oameni cu scaun la cap, chiar cu un oarecare simț al umorului în privința propriei etnii. Dacă vor să și-l regăsească, poate că fac efortul de a-i ruga pe cei din TVR să caute un moment comic al cărui protagonist era regretatul Jean Cosntantin. "
" Ceea ce i s-a întâmplat și i se întâmplă în aceste zile d-lui Vladimir Tismăneanu și, în subsidiar, doamnei Denisa Comânescu, mie mi se pare că seamănă teribil cu campania anti-Mihai Șora din urmă cu câteva luni. Și arată cu câtă voluptate știm să ne devorăm valorile. Care, e adevărat, nu sunt sfinți, nu sunt fără păcat, pot să și greșească. Numai că ele, valorile vreau să zic, chiar și pentru o greșeală (nu, nu îi voi spune nevinovată) trebuie arse pe rug în regim de maximă urgență.Hai, vă rog, aduceți rapid cât mai multe vreascuri! "

Mircea Morariu
http://www.contributors.ro/editorial/pe-cand-e-programata-arderea-pe-rug-a-d-lui-vladimir-tismaneanu/


In ceea ce priveste regasirea umorului (?), o mica remarca . Domnul  Gelu Duminica ( doctor în sociologie și profesor asociat al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București )  a facut o elocventa demonstratiune in acest sens exact in paginile ziarului care il promoveaza intens :


" E şi greu, ca român ce trăieşte în România, să nu rezonezi la „Viaţa m-a făcut să nu fiu deloc cuminte/ Am făcut infracţiuni şi-am mers înainte/ Eu nu dau înapoi/ Nu cad pe locul doi/Pentru că şeful meu/ E numai Dumnezeu/ Am făcut multe rele/ Şi-aveam pedepse grele/ Dar El nu m-a lăsat/ Şi tot m-a ajutat”. În lumina acestor versuri care mustesc a „şcoala vieţii”, auzul ştirii că Dani Mocanu a fost arestat a căzut peste mine ca un trăznet. Cică  în timpul liber omul se ocupa cu proxenetismul şi alte infracţiuni din aceeaşi familie, nu de alta însă chiar dorea să-şi provoace muza (s.n.) pentru a putea să creeze alte versuri de acelaşi mare angajament. Eu unul mă aşteptam să aud că domnul în cauză a fost admis la program de studii doctorale ale Universităţii Oxford sau cel puţin ale London School of Economics, însă se pare că „dujmanii” (cu „j”, aşa cum se „spune” băieţaşii) l-au făcut. Nu-i nimic, că omul se va întoarce, şi atunci să te ţii…. 
Gelu Duminica - Dani Mocanu si fariseii
https://adevarul.ro/news/societate/dani-mocanu-fariseii-1_59d210a15ab6550cb8bc546a/index.html



Dincolo de protagonistii scenetei , de aparatorii si de contestatarii  lor , spatiul social dispune inca de mecanisme de (auto)reglare care s-au activat instantaneu si cu motoarele turate la maximum ( in acest caz, nu si in altele ) pentru incalcarea regulilor si normelor civice pe care sustin ca le apara : 




https://www.facebook.com/csaba.asztalos.56





Sursa : https://www.facebook.com/InstitutulElieWiesel/






Universitatea din București se delimitează de poziția exprimată public de profesorul Vladimir Tismăneanu (o postare pe contul domniei sale de Facebook, ștearsă ulterior).Ca instituție de educație și de cercetare, cu o continuă și asumată misiune publică, Universitatea din București rămâne dedicată rolului său de a forma tinerele generații în spiritul valorilor și al principiilor democrației autentice. Apărarea demnității umane, lupta împotriva xenofobiei și a rasismului, apărarea drepturilor și a libertăților individuale sunt câteva dintre principiile și valorile nenegociabile pe care se consolidează activitatea comunității academice a universității noastre.Profesorul Vladimir Tismăneanu este, începând cu anul 2017, coordonator al Centrul de Cercetare a Totalitarismelor ‘Hannah Arendt’. Funcția deținută de prof. Tismăneanu este una onorifică, neremunerată. Deși nu există relații contractuale între profesorul Tismăneanu și Universitatea din București, situația domniei sale va fi discutată în cursul săptămânii viitoare în forurile de decizie ale Universității din București.
https://www.g4media.ro/universitatea-din-bucuresti-anunta-ca-se-delimiteaza-de-pozitia-exprimata-de-vladimir-tismaneanu-si-ca-va-discuta-in-forurile-de-decizie-situatia-sa.html



Ulterior , si in buna traditie autohtona , apare o schimbare de registru . Principalul acuzator public in acest caz si-a indulcit deja tonul ceea ce sugereaza ca ciclonul mediatic initial va deveni in final o furtuna intr-un pahar cu apa ( deci sesizarea din oficiu a institutiei si interventia ei pro-domo si pe plan extern vor ramane probabil la nivel declarativ si pentru impresie artistica ) :


" Salut si apreciez scuzele si pozitia corecta a dl. profesor Tismaneanu !"
Asztalos Csaba
https://www.facebook.com/csaba.asztalos.56/posts/3138735199504863



Dincolo de circul politicianist si de orgoliile elitei culturale autohtone, toata acesta inflamare a opiniei publice arata fracturile adanci existente in societatea romaneasca de peste trei decenii intre clasa politica, societatea civila si cetateni, fracturi care raman in continuare si probabil se vor adanci. 
Comportamentul unei clase politice care ataca in mod repetat statul de drept si deciziile unei justitii care elibereaza in cascada infractorii sunt de neinteles nu numai pentru cetateanul de rand  , ci si pentru politistul englez specializat in lupta cu infractorii  care este trist pentru victimele infractorilor  si se teme pentru poporul roman ( probabil ca unii il vor declara " extremist" ,nationalist",etc.  ) :


”La auzul acestei vești triste, mă tem pentru poporul român. Sistemul de justiție penală din România a dat greș atât față de  copiii care au fost tratați și exploatați, cât și față de viitoarele victime."  

Bernie Gravett

( https://www.g4media.ro/exclusiv-bernie-gravett-politistul-englez-care-a-lucrat-la-cazul-tandarei-dupa-ce-justitia-i-a-achitat-pe-toti-inculpatii-acuzati-de-trafic-de-copii-sunt-trist-pentru-victime-am-trimis-pr.html).



Din aceasta perspectiva un asemenea scandal mediatic in care protagonistii sunt prezentati drept victime capata proportii derizorii si cu totul alte conotatii pentru ca aici nu numai greselile sunt importante  , ci si gandirea,  mentalitatile si sistemul de valori care stau la baza lor si care le genereaza . 
Pe de alta parte , acest scandal are meritul de a readuce in discutie o problema esentiala pentru un stat de drept aflat sub asaltul penalilor ( sa ne amintim de celebra Ordonanta 13 )  si pentru o societate  aflata sub asaltul mediocritatilor si impostorilor  ( sa ne amintim de cele 30.000 de diplome universitare false , de fabricile de doctorate ,etc. ) respectiv problema esentiala a credibilitatii , reputatiei si legitimitatii morale a elitelor politice , culturale, etc.
Ori credibilitatea , reputatia si legitimitatea morala nu se pot apara cu teancuri de carti ( asta facea si Adrian Paunescu in 1990 ) pentru ca pur simplu inseamna cu totul altceva, iar protagonistii acestui scandal au aflat cu prisosinta. 




Sergiu Simion spune:
Comentariul tău e în așteptare.
Les extrêmes se touchent ( 2)




N.B. In buna traditie a articolelor autorului Mircea Morariu , acesta ( sau administratorii/moderatorii Contributors.ro ? ) publica un articol nou (http://www.contributors.ro/editorial/realitate-%c8%99i-interese/ )  fara sa publice toate comentariile de la precedentul articol . Nu este prima data cand se intampla acest lucru  si vorbim aici de o forma de cenzura mascata. Sa vedem cat va dura si daca vor mai apare alte comentarii dupa ultimul care a fost acceptat si (13/04/2020 la 13:49
Nu mai dureaza ! 
Mircea Morarriu ( cel mai probabil ) si/ sau administratorii Contributors.ro cenzureaza cu buna-stiinta comentariile aparute la unele articole cum este cazul la articolul citat anterior. Pentru exemplificare le public in extenso asa cum apar la accesarea forumului  : 




Currently there are "5 comments" on this Article:


  1. Vintila spune:

    Eu cred ca tocmai reactiile pe care le criticati dumneavoastra l-au facut sa-si ceara scuze. Si frica de consecinte. Stiti ca initial si-a sters scuzele si a facut pe mortul in papusoi. Astepta sa vada ce se intampla. Daca reactiile erau mici, n-ar fi urmat deloc scuze
  2. Neamtu tiganu spune:
    Cine greseste plateste!
    Eu, de ex,. Am fost in permanenta banat la articolele profesorului din Maryland, pus in alte parti la index pt glume mult mai nevinovate decit cea cu ciorile.
    E cazul sa vada si teribilii oameni de bine care imparteau certificate de buna purtare ce- nseamna intransigenta de care dadeau ei dovada. Si, nu in ultimul rind, prof din Maryland nu prea era cunoscut ca cineva cu simtul umorului, deci nu i se poate cumpara ca ar fi facut o poanta, nu, d-l a facut-o cu intentie in cunostiinta, a avut un moment slab si a aratat cine este cu adevarat.
  3. Stan spune:
    Sincer, eu nu pricep.
    S-a pus o poză cu niște ciori pe un gard, însoțită de mesajul „S-a închis aeroportul din Țăndărei”. De unde și până unde legătura cu acea anume etnie? Nu cumva cei care s-au „autosesizat” și au înfierat cu mânie proletară poza sunt cei care perpetuează ideea că cei din acea etnie ar fi „ciori” sau ce alte apelative li se/își arogă?
    Înțeleg, nu permitem atacuri la persoană, aici vorbind despre atacuri directe, cu num eși „pronume”. Dar de aici și până la a interzice libera exprimare pentru că mie mi s-a părut că tonul era nu-știu-cum sau că în poză apărea ceva legat prin folclor de altceva… e un drum extrem de lung.
    Poza a fost o glumă. Cui nu-i place, să nu se uite la ea, iar într-un timp oarecare ea o să dispară. Dar s-o ții în atenția publică, să faci atâta bâlci și să te dai atacat de nimeni nu știe cine, e deja de domeniul patologicului. Sau de domeniul trolling-ului cu influențe pan-slaviste.
    Așa că, rogu-vă… Unde se oprește libertatea de exprimare și unde începe cenzura?
    Am înțeles, nu mai avem voie să vorbim despre ciori, pentru că… se simt unii jigniți. Despre ce nu mai avem voie să vorbim? Urmăm modelul Belarusului și interzicem cuvântul „coronavirus” din vocabular? Interzicem direct orice discuții despre persoanele incomode puterii? Cenzurăm media?
    Chair nu suntem în toate mințile de am ajuns să facem din așa ceva subiect de discuții?
  4. ion adrian spune:
    Si daca eu scriu acum ca reprezentantii etniei puteau ca pe langa toate acestea descrise de dvs, sa faca niste drumuri pe la Nadlac, prin zona depozitelor de armament de la Tandarei si pe aiurea date inapoi de sistemul nostru judiciar in baza stiu eu carei chichite gandite cu schepsis, imi veti cenzura spusele sau veti considera ca am dreptate? Nu i-am vazut pe niciunii din acesi regi, regine, imparati, imparatese , parlamentari, sociologi si formatori de opinie facand ceva pozitiv pentru educarea acestei etnii care din pacate are mai mult decat altele persoane care contribuie la raspandirea virusului prin inconstienta, indiferenta sau dupa cum e manifeta unul chiar ura de rasa, caci cum sa interpretez zicerea: voi va imbolnaviti si noi nu!
    Ce spuneti de asta dle Duminica? Ca doar nu-mi permit sa-l intreb pe Luminatia Sa Imperiala . smile
  5. Sergiu Simion spune:
    Comentariul tău e în așteptare.
    Les extrêmes se touchent ( 1 )
    Sfera publica romaneasca da in clocot dupa 30 de ani . Pandemia bizara care a lovit intreaga planeta pare ca afecteaza nu numai sanatatea oamenilor, relatiile si raporturile sociale, ci si atitudinile , comportamentele si valorile lor .
    Ceea ce parea de neimaginat in sinistrii ani `90 , respectiv sa ajunga pe acelasi “podium” politicienii marca PSD simultan cu elita culturala care conform rolului asumat in mod oficial ar fi trebuit stea in coltul opus al ringului, devine acum o realitate bizara.
    Cum spunea odata Wittgenstein, faptele in spatiul logic constituie lumea , deci sa ne rezumam la fapte .
    Un deputat PSD celebru prin cugetarile sale originale da tonul si mai emite una pe acelasi calapod ( ) numai ca de data aceasta rezultatul ei final s-ar putea sa depaseasca asteptarile :
    Stafeta este preluata involuntar de catre Denisa Comanescu , editor la editura Humanitas , care are intuitia feminina de a nu emite vreo cugetare in spatiul public si se margineste doar sa trimita prin messenger o memă profesorului universitar Vladimir Tismaneanu care face gafa colosala de a o scoate la lumina , cu felicitari , in spatiul public :
    De aici incolo , avalansa a pornit iar deputatul Nicolae Bacalbasa (PSD) iese din lumina reflectoarelor . Ringul a fost ocupat acum de elita culturala autohtona focalizata pe acelasi subiect.
    Ţanțarul ( politic) al deputatului Bacalbasa este ridicat involuntar la rangul de armăsar (intelectual) stârnind o adevarata furtuna mediatica care dezvaluie mai mult decat incearca sa ascunda.
    Rezultatul este un florilegiu comic de eschive, retractari , scuze ale celor implicati plus divagatiile revendicative ale aparatorilor lor care contureaza un portret de grup al elitei culturale coalizata in jurul membrilor lor a carui reputatie ar fi fost atacata mișelește de catre adversari .
    Inainte de orice concluzie , este de mentionat ca si in acest caz se aplica vechiul aforism grecesc conform caruia marile probleme ale oamenilor nu vin de la fapte ( pe care nimeni nu le contesta in cazul de fata, nici macar protagonistii lor ) ci de la opiniile lor despre fapte.
    Cum reactioneaza elita culturii romane ( apud Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel) intr-un caz de postare cu implicatii rasiste ? In mod original.
    Protagonistii dramoletei , prinsi cu ocaua mica, invoca scuze hilare ( ” Nu traiesc in Romania – Vladimir Tismaneanu ) si penibile (” am legat-o de situatia noastra de claustrare” – Denisa Comanescu ) fiind nevoiti sa afirme negru pe alb si pentru cine accepta explicatia ca nu au inteles ce au citit ( ” nu m-am gandit profund”, “nu mi-am dat seama de la inceput” , etc.) :
    ”O eroare, o precizare: Azi am postat, vreme de cateva minute, o poză primita pe messenger. Se voia haioasă. Nu-i deslusisem implicațiile rasiste . Nu traiesc in Romania , nu cunosc o mulțime de detalii. Am sters-o imediat. Pagina mea este opusă oricăror forme de rasism, xenofobie, intoleranță, excluziune. Invățătură de minte pentru mine. Poate si pentru alții”.
    Vladimir Tismaneanu
    Daca cazul protagonistilor reactia de aparare este reflexa si era de asteptat, in cazul aparatorilor lor care direct sau indirect contesta utilitatea unei morale publice si pledeaza pentru dreptul (unora) de a incarca (uneori) normele si regulile ei, lucrurile devin mult mai interesante :
    “Mă bucur că dragul meu prieten Vladimir și-a cerut scuze pentru postarea dizgrațioasă( s.n.) despre Țăndărei, mai curând neatentă (s.n.) și care nu-l caracterizează. E un gest nobil, de care nu mulți sunt în stare”.
    „Însă priviți cum i-au sărit în gât, ca pe arcuri, toți paznicii din oficiu ai moralității publice (s.n.). Toți fariseii care se roagă-n picioare, mulțumind Domnului că ei sunt corecți și fără pată, altfel decât vameșii și păcătoșii. Cine va fi însă mai curând îndreptățit, ei sau cel care, greșind, își cere iertare?”
    “Am ajuns să trăim vremuri în care unii dețin adevărul absolut și abia așteaptă greșeala seamănului lor. În care nimeni nu-și vede bârna din ochi, în care strigătul ”crucificați-l!” e zgomotul dominant al vremii”.
    ” Am trăit să-i văd, în aceeași lună, pe Matei Vișniec numit fascist și pe Denisa Comănescu și Vladimir Tismăneanu numiți rasiști de către oameni care nu au avut nimic de spus pe lume(s.n.), dar care cred că le sunt superiori pentru că ei și numai ei cunosc adevărul (s.n.). Cine te-a pus pe tine, fariseule, să veghezi la puritatea moravurilor? Boborul (s.n.)?”
    “A-l acuza pe Vladimir Tismaneanu de rasism, extremism de dreapta, nazism şi de alte orori, este complet absurd. El a scris un raft de cărţi importante împotriva extremismelor. La fel în ceea ce o priveşte pe Denisa Comanescu. Ea a editat un raft de cărţi importante împotriva extremismelor.
    Later edit: După părerea mea, este o problemă de calibrare şi nuanţare. Cărţile anti-rasiste scrise şi publicate de cei doi cântăresc (pt societatea românească) infinit mai mult decât o glumă proastă pe FB. Mai ales că şi-au cerut public scuze, fapt rarisim în spaţiul românesc. Aruncând cu pietre în ei, activiştii pt drepturile minorităţilor nu fac decât să alunge doi aliaţi, doi prieteni…”
  6. Sergiu Simion spune:
    Comentariul tău e în așteptare.
    Les extrêmes se touchent ( 2)
    ” Au sărit la atac și domnii Ciprian Nichita și Gelu Duminică pe care îi știam a fi oameni cu scaun la cap, chiar cu un oarecare simț al umorului în privința propriei etnii. Dacă vor să și-l regăsească, poate că fac efortul de a-i ruga pe cei din TVR să caute un moment comic al cărui protagonist era regretatul Jean Cosntantin. ”
    ” Ceea ce i s-a întâmplat și i se întâmplă în aceste zile d-lui Vladimir Tismăneanu și, în subsidiar, doamnei Denisa Comânescu, mie mi se pare că seamănă teribil cu campania anti-Mihai Șora din urmă cu câteva luni. Și arată cu câtă voluptate știm să ne devorăm valorile. Care, e adevărat, nu sunt sfinți, nu sunt fără păcat, pot să și greșească. Numai că ele, valorile vreau să zic, chiar și pentru o greșeală (nu, nu îi voi spune nevinovată) trebuie arse pe rug în regim de maximă urgență.Hai, vă rog, aduceți rapid cât mai multe vreascuri! ”
    In ceea ce priveste regasirea umorului (?), o mica remarca . Domnul Gelu Duminica ( doctor în sociologie și profesor asociat al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București ) a facut o elocventa demonstratiune in acest sens exact in paginile ziarului care il promoveaza intens :
    ” E şi greu, ca român ce trăieşte în România, să nu rezonezi la „Viaţa m-a făcut să nu fiu deloc cuminte/ Am făcut infracţiuni şi-am mers înainte/ Eu nu dau înapoi/ Nu cad pe locul doi/Pentru că şeful meu/ E numai Dumnezeu/ Am făcut multe rele/ Şi-aveam pedepse grele/ Dar El nu m-a lăsat/ Şi tot m-a ajutat”. În lumina acestor versuri care mustesc a „şcoala vieţii”, auzul ştirii că Dani Mocanu a fost arestat a căzut peste mine ca un trăznet. Cică în timpul liber omul se ocupa cu proxenetismul şi alte infracţiuni din aceeaşi familie, nu de alta însă chiar dorea să-şi provoace muza (s.n.) pentru a putea să creeze alte versuri de acelaşi mare angajament. Eu unul mă aşteptam să aud că domnul în cauză a fost admis la program de studii doctorale ale Universităţii Oxford sau cel puţin ale London School of Economics, însă se pare că „dujmanii” (cu „j”, aşa cum se „spune” băieţaşii) l-au făcut. Nu-i nimic, că omul se va întoarce, şi atunci să te ţii….”
    Dincolo de protagonistii scenetei , de aparatorii si de contestatarii lor , spatiul social dispune inca de mecanisme de (auto)reglare care s-au activat instantaneu si cu motoarele turate la maximum ( in acest caz, nu si in altele ) pentru incalcarea regulilor si normelor civice pe care sustin ca le apara :
    Ulterior , si in buna traditie autohtona , apare o schimbare de registru . Principalul acuzator public in acest caz si-a indulcit deja tonul ceea ce sugereaza ca ciclonul mediatic initial va deveni in final o furtuna intr-un pahar cu apa ( deci sesizarea din oficiu a institutiei si interventia ei pro-domo si pe plan extern vor ramane probabil la nivel declarativ si pentru impresie artistica ) :
    ” Salut si apreciez scuzele si pozitia corecta a dl. profesor Tismaneanu !”
    Asztalos Csaba
    Dincolo de circul politicianist si de orgoliile elitei culturale autohtone, toata acesta inflamare a opiniei publice arata fracturile adanci existente in societatea romaneasca de peste trei decenii intre clasa politica, societatea civila si cetateni, fracturi care raman in continuare si probabil se vor adanci.
    Comportamentul unei clase politice care ataca in mod repetat statul de drept si deciziile unei justitii care elibereaza in cascada infractorii sunt de neinteles nu numai pentru cetateanul de rand , ci sipentru politistul englez specializat in lupta cu infractorii care este trist pentru victimele lor si se teme pentru poporul roman ( probabil unii il vor declara ” extremist” ,nationalist”,etc. ) :
    ”La auzul acestei vești triste, mă tem pentru poporul român. Sistemul de justiție penală din România a dat greș atât față de copiii care au fost tratați și exploatați, cât și față de viitoarele victime.”
    Din aceasta perspectiva un asemenea scandal mediatic in care protagonistii sunt prezentati drept victime capata proportii derizorii si cu totul alte conotatii pentru ca aici nu numai greselile sunt importante , ci si gandirea, mentalitatile si sistemul de valori care stau la baza lor si care le genereaza .
    Pe de alta parte , acest scandal are meritul de a readuce in discutie o problema esentiala pentru un stat de drept aflat sub asaltul penalilor ( sa ne amintim de celebra Ordonanta 13 ) si pentru o societate aflata sub asaltul mediocritatilor si impostorilor ( sa ne amintim de cele 30.000 de diplome universitare false , de fabricile de doctorate ,etc. ) respectiv problema esentiala a credibilitatii , reputatiei si legitimitatii morale a elitelor politice , culturale, etc.
    Ori credibilitatea , reputatia si legitimitatea morala nu se pot apara cu teancuri de carti ( asta facea si Adrian Paunescu in 1990 ) pentru ca pur simplu inseamna cu totul altceva, iar protagonistii acestui scandal au aflat cu prisosinta.
  7. mary spune:
    Eu nici nu auzisem de postarile d-lui Tismaneanu sau ale Denisei Comanescu pana sa aud in presa de autosesizarile celor de la CNCD.
    In plus nici nu stiam ca si d-na Comanescu comisese acesta eroare, se spunea doar de d-l Tismaneanu ceea ce imi confirma faptul ca esti atacat pentru orice greseala daca esti perceput ca fiind prea sus pentru restul, prea o amenintare. Sau poate pentru ca, atunci cand ai ajuns intr-o pozitie inalta, chiar si metaforic vorbind, se presupune ca ar trebui sa fii un model pentru ceilalti.
    Evident ca e pacat ca o astfel de greseala s-a comis, mai ales cand e cel care a comis-o s-a confruntat el sau confratii lui de multe ori cu discriminarea. E evident ca nu a fost o decizie prea inspirata dar pentru ca suntem in Postul Pastelui, haideti sa ne reamintim ce spunea Isus atunci cand farizeii i-au adus inainte femeia pacatoasa : “Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei” (Ioan 7-8)
http://www.contributors.ro/editorial/pe-cand-e-programata-arderea-pe-rug-a-d-lui-vladimir-tismaneanu/




Update  : 04/14/2020 - ora 13.22 

Autorul si/sau moderatorii platformei revin asupra deciziei anterioare si publica toate ( sa speram ) comentariile aparute din data de 13.04 si pana acum.

Niciun comentariu: