Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 10 martie 2023

Megatrends . New Edition

 

In urma cu 32 de ani cand aceasta tara se confrunta cu foamea, frigul , intunericul si frica citeam cu nesaț dintr-o carte tradusa din limba engleza si aparuta la noi in septembrie 1989 idei fascinante si utopice pentru cei care traiau atunci in comunism :



VIII (pag.274-294)

DE LA IERARHII CATRE RETELE


SFARAMAREA PIRAMIDEI


.. natura rece, impersonala a ierahiei birocratice i-a deranjat din ce in ce mai mult pe oameni.


Ierahiile raman ; credinta noastra in eficacitatea lor, nu.


Neputinta sistemului ierarhic de a rezolva problemele societatii i-a determinat pe oameni sa vorbeasca unul cu altul , iar acesta a fost inceputul retelelor. 


CE ESTE O RETEA ?

...retelele sunt grupuri de oameni care vorbesc unul cu altul , impartasind idei, informatii si solutii.


RETELE PENTRU CUNOASTERE

...o firma din Washington DC specializata in obtinerea de la guvern de informatii pentru clientii ei din randul corporatiilor , apreciaza ca este nevoie de sapte apeluri telefonice pentru a obtine o informatie de la o agentie guvernamentala. Retele experimentate pretind ca pot gasi pe oricine in lume prin sase convorbiri telefonice. Di experienta mea mi-am dat seama ca pot gasi pe oricine in Statele Unite numai prin intermediul a doua-trei , cel mult - centrale telefonice.

...exista chiar o retea pentru constituirea de retele. 



STRUCTURA RETELEI

Retelele ofera ceea ce birocratiile nu pot oferi niciodata - legatura pe orizontala

...din punct de vedere structural, lucrul cel mai important in legatura cu o retea este faptul ca fiecare individ se afla de fapt in centrul ei ( apud Marilyn Ferguson ).

...noua retea este egalitara.

...dat fiind caracterul compozit si tridimensional, retelele cuprind oameni de toate categoriile. Intr-o rete , membrii ei se trateaza unul pe altul ca egalipentru ca importanta este informatia, marele catalizator.

In cadrul retelei recompensele vin din puterea tuturor, nu din puterea de a-i da la o parte pe altii.







Aceste idei care pareau fantasmagorice in timpul comunismului ar fi avut teoretic o sansa dupa caderea lui , dar cele trei decenii care au trecut deja au risipit toate iluziile.
Toate structurile politice, civice, sociale, profesionale si culturale aparute la noi dupa 1990 au pierdut increderea cetatenilor prin contrastul demagogic intre promisiuni si realizari si s-au prabusit intr-un fel sau altul deoarece au fost scindate, boicotate, contestate, parazitate sau invalidate. 
Ca atare viata civica , societatea civila si dialogul social s-au transformat intr-un dialog al surzilor si argumentum ad hominem, societatea , guvernantii si cetatenii instalandu-se solid pe balamucul Facebook unde toti vorbesc in acelasi timp, combat cu tarie , dar nimeni nu asculta pe nimeni.
Lumea in care parea la inceput ca si-au gasit in sfarsit locul Regele Mihai , Corneliu Coposu, Ion Ratiu si oamenii civilizati , educati si normali, a fost confiscata de catre Ion Iliescu cu toti cei care au venit dupa el ultimii pe lista fiind Dragnea , Ciolacu, Dîncu, Budăi, etc.  
In acord cu noile vremuri si de ochii lumii , comunismul si mentalitatea comunista au devenit calul de bataie si inamicul public numarul unu de care toti au fugit ca dracul de tamaie fara sa observe ca disparitia comunismului nu a lasat un vid social si ca in locul gol a aparut cu totul altceva.
Explicatia este simpla .Tara trebuia condusa in continuare , iar conducerea de tip nou avea si ea nevoie de o ideologie care sa ii justifice si sa ii permita accesul complet la putere, resurse si prestigiu social , si cu orice pret . 
Pe cale de consecinta si printr-o prestigitatie politica si sociala de mare anvergura, in locul propagandei rosii si a mentalitatii de tip comunist care de ochii lumii respecta un simulacru de cod moral care a tinut cat de cat in lesa potentatii regimului , a fost infiltrata in spatiul politic , social si cultural o mentalitate mult mai toxica , respectiv mentalitatea de tip securist care a dat drumul dulailor lasand "democratic"  la  liber coruptia si incalcarea legilor care sunt "pentru catei, nu pentru dulai".
Mai rau decat atat, dincolo de evolutia clasei politice, evolutia societii civile, evolutia mediului academic si universitar , evolutia culturii si invatamantului , evolutia mass-media si evolutia justitiei , evolutia demografica actuala a confirmat cele mai negre scenarii. 
Dupa trei decenii care au trecut deja , nu se vede nici acum celebra luminita de la capatul tunelului invocata de un politician celebru prin schimbarea taberei, macazului si discursului.
Romania a devenit o tara parasita de cetatenii ei care ingroasa randurile diasporei romanesti, una dintre cele mai mari din lume.
Dupa ora astrala a Revolutiei din 1989 si scurta primavara a presedintelui Constantinescu si a guvernarii CDR , societatea romaneasca a intrat intr-o spirala accentuata a decivilizarii, desensibilizarii , primitivismului si dezumanizarii incepand cu involutia limbajului public si terminand cu (i)legitimitatea morala a actorilor politici, sociali si culturali.
Vorba unui celebru politician care conform regulii de sistem  a schimbat de mai multe ori si tabara si discursul , "...har Domnului ca suntem in NATO" ( si UE... ).
Ca atare , in actualul context international extrem de periculos si in actualul context intern extrem de volatil ( politic, economic , social , cultural ) Romania este o tara care mai functioneaza ( inca ) din inertie , ca sa nu spunem ca da cu zarul .  Sa vedem cat si pana cand . 

Niciun comentariu: