Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 16 martie 2017

Raporturile dintre politica si (in)cultura



O recenta declaratie a lui Mircea Cartarescu inflameaza din nou spatiul public :

„ România e în acest moment un cimitir al democrației, un cimitir al justiției, un cimitir al drepturilor și libertăților cetățeanului. Suntem în punctul cel mai de jos de după 1989, și ne ducem și mai jos, cu capu-nainte. Tot mecanismul politic e inept și ticălos , politicianul standard e ”mai prost ca Farfuridi și mai canalie decât Cațavencu .” Fiecare zi aduce o recoltă nouă de nemernicii. Chiar nu mai e de trăit.”

Mircea Cartarescu


Perfect, cu asta s-au ocupat si se ocupa cei mai multi politicieni care au adus la nevroza si cetatenii , si DNA-ul , dar aici nu este nici o noutate pentru nimeni . Inca din 1990 multi erau la fel de ticalosi , dar cel putin de ochii lumii inca vorbeau relativ decent.
In acest caz putem sa spunem ca ei ar fi de vina de exemplu si pentru promovarea obscenitatii  pe care o face in mod oficial breasla scriitorilor ( http://adevarul.ro/cultura/carti/kitsch-impostura-uniunea-scriitorilor-romania-literatura-care-ti-intoarce-stomacul-dos-1_511531a54b62ed5875ecb902/index.html ) ?
Nu cred.Oricum ar fi  pentru starea culturii , bulversarea sistemului de valori , degradarea , manelizarea si trivializarea spatiului nu pot sa fie vinovati numai politicienii pentru simplul motiv ca ei au cu totul alte prioritati decat cultura si valorile spirituale.
Sa spunem lucrurilor pe nume. Pentru coruptie, exista DNA,etc.  dar pentru resetarea si bulversarea  valorilor si degradarea  spatiului social nu exista inca remediu . Altfel spus,  Romania nu ar fi putut ajunge atat de jos fara pasivitatea si concursul tacit al societatii civile, liderilor civici, personalitatilor culturale , intelectualilor publici, directorilor de constiinta , liderilor de opinie, analistilor politici, jurnalistilor, etc.
Acest lucru il spune foarte clar profesorul Peter Gross intr- o carte despre „ laboratorul romanesc ” in care a analizat mass-media de la noi si evolutia ei din ultimele doua decenii :

" Noi studiem întotdeauna mass-media din punctul de vedere al sistemului şi asta ne dă o imagine a arhitecturii sistemului, dar nu ne spune cum sunt legăturile între diferitele părți ale sistemului și cum lucrează el. Așa că nu politica, nu economia, nu alte lucruri care de obicei definesc un sistem sunt principalii vinovaţi de starea mass-media, ci cultura, valorile, atitudinile, pentru că asta se traduce în practici și aici e problema cea mai mare.” 
Peter Gross - Intoarcere in laboratorul romanesc. Mass-media dupa 1989 , Editura Nemira, Bucuresti , 2016


Niciun comentariu: