Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

sâmbătă, 20 februarie 2010

Prenzlauer Berg

Proiect de reinnoire urbana









O discutie in tren cu o tanara si talentata studenta de la arhitectura despre modul in care a fost modernizat de catre Germania occidentala un caracter al Berlinului de Est in 1990 , este simptomatica pentru "ciocnirea civilizatiilor" din Comunitatea Europeana ( nici nu indraznesc sa compar cu modernizarea Bucurestiului nostru ... ).
Cifrele vorbesc de la sine.











Prenzlauer Berg, 1990



DATE GENERALE

Suprafata - 298 ha

Locuinte - 32.000

Locuitori - 58.000



CALITATEA VIETII ( SOCIALISTE ...)



Locuinte - 32.000

90% din locuinte aveau pentru incalzire cuptoare pe baza de carbune

16.000 locuinte - bai COMUNE ( !) in casa scarilor.

8.000 locuinte - fara grup sanitar ( = grup sanitar IN AFARA CLADIRILOR !).


PROIECTUL DE REINNOIRE URBANA ( 1990-2000 )
aplicat in acest caz a urmarit 3 (sic ! ) obiective majore :


>> reinstituirea PROPRIETATII PRIVATE (!)

>> CONTROLUL CHIRIEI ( sic !)

>> MODERNIZAREA ZONEI pastrand ARHITECTURA INTERBELICA (!) si specificul local.


si a avut 2 etape :


I) 1990-1995 - elaborarea proiectului pentru conservarea patrimoniului si integrarea urbanistica a ansamblului ... ( nu mai retin
formularea exacta )

II ) 1996-1999 - MODERNIZAREA ZONEI si definitivarea REGLEMENTARILOR ADMINISTRATIVE ( sic !).


Rezultatul il vedeti in cele doua fotografii.



6 comentarii:

Anonim spunea...

mi-am amintit o faza draguta .

primarul Wowereit avea inainte de alegeri un imens minus in "casa/buget" de vreo 60 de miliarde de euro daca nu ma insel ( deci el ca "Land" )

departe de acest fact negativ - el a mizat enorm pe aspectul cultural al metropolei dorind-o opulenta frumoasa si cat se poate de atragatoare turistica desigur ( dar nu parvenita - doar asa cum isi sade bine unui imens centru cultural )
de aici si hazardul la investitii ( pe care nu le prea poti amortiza de regula peste noapte :) )

ma rog ! dupa ce l-au criticat din toate directiile - el a hotarit sa-i de-a in judecata la curtea constitutionala pe aia "de sus" - adica pe aia de la "Bund" care trag sforile financiare in culise si se sustrag bine-merci responsabilitatilor )

argumentul a fost unul .. sa-i zicem pe cat de "juridic" intemeiat ( primarul Berlin-ului este doar un jurist plin ) pe atat de hazliu si deloc aberant !

a afirmat ca motivul pentru care este atat de datoare capitala - a fost imediata necesitate de reinoire . Berlin-ul fiind de fapt foarte sexy chiar si asa ingropat in acest imens "crater financiar" insa .. in continuare spunea ca nu vorbim de un Berlin doar al bastinasilor ci de un Berlin al nemtilor respectiv al europenilor si toti cei care ii calca pragul !

Presedintele Tribunalului Constitutional a dat dovada de mare umor si a zis "concludent" cam asa :
pai dac` e asa de sexy Berlin-ul asta sa-si platesca singur datoriile :)

in final fiecare a pierdut-castigat cel putin experientza dar cu mult farmec :)) si acest lucru i se datoreaza acestui minunat primar care stie ca o piedica este doar unul din multele obstacole pe care trebuie sa incercam sa le depasim oarecum :))

tare imi plac imaginile tale draga Sergiu - chiriile sunt astronomice daca pot sa amintesc pe scurt acest lucru -- proprietatea se apropie de domeniul imposibilului uneori .

pe de alta parte , nu este de disculpat nici politica "Land-ului" deci cea a primarilor ( umpic frivola :) )pentru ca au facut imprudentza si au vindut contingentul de locuinte /proprietati ale statului ( deci "averea strinsa cu truda si transpiratie" ) firmelor americane asiatice si arabe - care opereaza in domeniul bursei ( speculatiilor cu actiuni imobiliare etc )

Sergiu Simion spunea...

Imi plac si mie imaginile...Mai am , voi mai posta din cand in cand. Nimeni nu spune ca acea lume nu are defecte, cunosc prea putin despre ea. Dar ceea ce vad eu aici cu "gropaniada" damboviteana,etc. nici nu se pate compara cu ce este acolo. Si o intrebare "destabilizatoare". In Berlin exista ...clanuri de interlopi ( tigani si fosti luptatori din Ministerul de Interne ) care isi disputa teritoriul orasului si cer taxa de protectie in buricul targului ? Sau poti vedea zilnic poze in autobuze, statii de metrou,etc. ale copiilor disparuti dar care nu sunt niciodata amintiti la posturile TV care au subiecte mult mai "importante" la ordinea zilei ? Sincer, ma indoiesc...

emma spunea...

bineinteles ca nu doream sa fac nicio comparatie . mi s-ar parea doar o infamie . dimpotriva . vorbeam de aspectele pozitive .
ma gandeam la mentalitatea de a te deschide spre lume . de a lucra imens la tine si mai ales in intentiile politice-sociale-psihologice-culturale am gasit dorinta de a ridica deceniile de comunism devastator ( vezi ex berli-ul de est ) la nivel occidental . la decenta . chiar si atunci cand acest lucru inseamna sa nu operezi doar in ramele "politicului corect" . printre cele putine negative - coplesitoare sunt insa rezultatele pozitive

emma spunea...

si inca ceva Sergiu : pentru ca blogul tau este unul public ma gindeam sa iti comunic ca desi scriu acest comentariu din Germania unde ma gasesc fizic( pentru cel anterior am folosit IE 6 - acest comentariu in schimb il scriu se pare din Polonia prin Opera unde iata ca in mod paradoxal am "transcendat" ) asta apropos de Romania a r-rominilor din tara si a celor iscusiti de peste granite insa de acelasi tip / ambalaj )
abia astazi dimineata am observat
( reperele erau destul de evidente inca vineri )

(ramin astazi nelogata )

emma spunea...

da, iata ! daca folosesc IE si Mozilla sunt acolo unde trebuie sa fiu fizic - adica in Germania - iar daca folosesc Opera ajung in Polonia prin Telia Sonera !

Sergiu Simion spunea...

Sincer, nu inteleg absolut nimic, este pur si simplu bizar. Ce inseamna Telia Sonera ? Pe de alta parte , lumea in care traim ( aici cel putin ) este din ce in ce mai bizara, dar aceasta este o parere personala. Si inca ceva. Incep sa fiu din ce in ce mai convins ca intre gandirea si mentalitatea democrata a unui cetatean normal european si gandirea si mentalitatea unor autoritati de aici si a unor cetateni de aici ( nu putini ! ) exista diferente fundamentale.