" ...este o parte din cei care vorbesc despre acest lucru care spune ca Ordonanta 13 a umplut de fapt un gol legislativ, asta a fost si motivatia cinstita(s.n.) a Guvernului ..."
„Cred că sunt puțini oameni în România care pot spune că au înțeles tot (în legătură cu protestele de stradă - n.r.). A fost mult prea complicat, au fost mult prea multe forțe interne și externe (s.n.) implicate, foarte mult profesionalism, putem spune că am înțeles o parte din tot ceea ce s-a întâmplat. Sunt în continuare analiști interni și externi care tot explică acele evenimente. Încet-încet, când tensiunea a început să scadă, iese la iveală adevărul și acum a început o discuție serioasă în Parlament și în presă și în medii de specialitate despre rezultatul sau efectele abrogării Ordonanței 13. (...) A fost abrogată Ordonanța 13, s-a văzut că de fapt a fost un pretext, pentru că, după ce a fost abrogată, demisia Guvernului se cere în continuare, după alegerile care au fost câștigate în mod democratic cu foarte puțin timp în urmă. Am văzut foarte mulți oameni supărați, și mă refer la oameni chiar și străini (s.n.), sigur că mie personal mi s-a părut destul de ciudat cum un șef de bancă cu capital străin protestează împotriva Guvernului (s.n.). Am auzit tot felul de zvonuri la televiziune cum corporații multinaționale și chiar și naționale au finanțat (s.n.) și au stimulat (s.n.) n și au îndemnat (s.n.) proprii angajați să iasă la aceste manifestații”
„Pe cât de mare a fost victoria în alegeri a PSD, pe atât de mare a fost frustrarea celor care au pierdut alegerile ( s.n.) și, de fapt, aici se află originea acestei stări de lucruri. Dacă nu era Ordonanța 13, apărea altceva, din moment ce președintele Iohannis a spus că este hotărât să înceapă un război total (s.n.) cu PSD”
Liviu Dragnea
Aceleasi paralogisme cu care ne-am obisnuit. Care parte ? Ce fel de "gol legisativ" ?! Ce fel de "motivatie cinstita" ? Motivatia juridica impecabila de mai jos le devoaleaza pe toate :
Cum era de asteptat in aceasta perioada de turbulenta politica si sociala , infloresc din plin opiniile , parerile , emotiile , sugestiile ,analogiile ,etichetarile, atribuirile, dezinformarile , diversiunile, manipularile , scenariile ,conspiratiile , etc., dar nu si argumentele :
"Nu cred în spontaneitatea acestor mișcări. Insistența, anvergura, ingeniozitatea, creativitatea, frumusețea demonstrațiilor, toată această risipă colosală de imagine nu se potrivesc cu obiectul cauzei. Disproporția este prea mare(s.n.). Nu insist, este doar un indiciu, folositor, poate, într-o eventuală analiză mai puțin încordată. Mai este și un aspect de „textură” a manifestației, respectiv implicarea, ca parteneri de „cauză”, a unor entități cel puțin suspecte: DNA, SRI, PNL, USR și, bineânțeles, capul de afiș al acestei asocieri, președintele Iohannis(s.n.). Nu deranjează pe niciunul dintre manifestanți această companie? Nu țin minte să se fi disociat cineva de ei, deci sunt îndreptățit să cred că e o promiscuitate acceptată."
"Dar, dacă e adevărat și lucrurile se întâmplă, cine-și asumă asta…? România, cu două manifestații antagoniste, nu seamănă cumva cu Euromaidanul de la Kiev, înainte de izbucnirea violențelor? Își mai amintește cineva cum jumătate dintre ucrainieni erau cu Uniunea Europeană, iar cealaltă cu Rusia? Chiar credem că nu ni se poate întâmpla? Ia cineva în considerare această perspectivă, acest risc?… Cineva, adică vreunul dintre manifestanți…(s.n.)"
" Dizlocarea Transilvaniei nu e o glumă, e un proiect.Românii din Ardeal (nu toți, dar destul mulți), foarte bine „fezandați” mental (tot prin manipulare, evident), s-au cam săturat de „miticii” din Parlament și Guvern și au început să se simtă îndreptățiți să pretindă, sau chiar să declare, autonomia. Nu mai trebuie decât un pas: România să fie declarată țară neguvernabilă. "
" P.S. Manifestațiile stradale constituie, sociologic vorbind, forma modernă a unui reflex tribal(s.n.)."
Miron Manega
" Toate aceste lucruri demonstrează că instigarea opiniei publice la manifestări de stradă ca mijloace de luptă politică sînt extrem de periculoase tocmai pentru democraţia invocată de cei care protestează(s.n.). Poate că e bine să le reamintim lui Klaus Iohannis şi Laurei Codruţa Kovesi că Ion Iliescu este trimis acum în judecată pentru exact aceeaşi faptă petrecută în timpul mineriadei din 1990: instigarea la violenţă prin chemarea minerilor în Bucureşti!(s.n.) "
Ion Spânu
Claudia M. Postelnicescu este avocat specializat în litigii civile, drept constituțional, drept european & drepturile omului (cpacj.ro). A studiat drept, politici europene, relații internaționale și dramaturgie în România, Anglia și Germania. A lucrat în proiecte de advocacy privind drepturile femeilor (violența domestică, trafic de persoane), drepturile copilului, imigrație, azil și refugiați; în momentul de față este interesată de raportul dintre drepturile individuale și securitate. A colaborat ca editor și publicist cu LaPunkt, EuroPunkt, Contributors, Revista 22.A lucrat în proiecte de advocacy privind drepturile femeilor (violența domestică, trafic de persoane), drepturile copilului, imigrație, azil și refugiați; în momentul de față este interesată de raportul dintre drepturile individuale și securitate. A colaborat ca editor și publicist cu LaPunkt, EuroPunkt, Contributors, Revista 22.Sursa : http://adevarul.ro/blogs/claudia.postelnicescu
"A doua dezinformare .... a prins teribil de bine şi a revoltat oamenii care au ieşit în stradă: nejustificarea urgenţei modificării Codurilor – penal şi de procedură penală. "
( nu este dezinformare , "urgenta" exista de cativa ani buni si nu exista nici o amenda CEDO de milioane de lei - s.n.)
A treia dezinformare ...: „favorizarea infractorului” : "Este fascinant că.... sunt capabili să facă plângeri penale contra unui ministru – ....– care avea tot dreptul să propună o ordonanţă de guvern sau o ordonanţă de urgenţă spre aprobare, ca Ministru al Justiţiei (s.n.)."
( nu este dezinformare , Ministrul Justitiei are dreptul sa propuna ordonante , dar in limitele statului de drept , nu unele care legalizeaza furtul pentru ca atunci ar putea propune si legalizarea bataii in familie ca la rusi , legalizarea violului, crimei, etc. - s.n.)
"Pragul stabilit la 200.000 de lei determină claritatea şi predictibilitatea necesară normei penale, iar acesta poate fi stabilit numai prin lege. "(s.n.)
( "Legea"in acest caz stabileste ca unii au dreptul sa fure pana la 200.000 de lei , ceea ce este si imoral si contrar principiilor unui stat de drept -s.n.)
Sursa : http://adevarul.ro/news/politica/dezmeticirea-cateva-clarificari-juridice-tema-ordonantelor-13-14-1_58a4d76a5ab6550cb8822a3f/index.html
Dumitru Sandu (67 de ani) este profesor universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, doctor în Sociologie și coordonator de doctorate. A obținut titlul de doctor în 1979, cu teza intitulată "Analiza diferențierii sociale în comunitățile rurale".
Ariile sale de specializare cuprind Migrația transnațională, Sociologia opiniei publice, Politici de dezvoltare comunitară și regională. În perioada 1987-1988, a avut o bursă la George Washington University pentru o specializare pe tema Metode cantitative în sociologie. În perioada 1993-1994, a studiat cu bursă Fulbright la Penn State University, pe tema Migrație și tranziție în România postcomunistă. De-a lungul timpului, a participat la elaborarea a numeroase proiecte de cercetare, dintre care amintim: Mobilitatea tinerilor (Youth Mobility, derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene), Migrație temporară versus migrație permanentă (finanțat de Comisia Europeană).De asemenea, a participat la proiecte de cercetare socială ca expert Phare și al Băncii Mondiale, a fost raportor naţional pentru analiza datelor din Eurobarometru 2004-2008 și evaluator/preşedinte în cadrul comisiei de ştiinţe sociale pentru atestarea titlurilor universitare din cadrul Ministerului Educaţiei (2000-2009).
"Răspunsul pe care l-aș da la imaginea de ansamblu pe care am creionat-o ar fi acesta: avem de-a face cu un început de mișcare socială de durată, neaccidentală."
( daca este "neaccidentala" , atunci care este cauza ei ? - s.n.)
"Pe fond, avem de-a face cu o mișcare socială de responsabilizare a instituțiilor publice din România. Nu am luat cuvântul "responsabilizare" pentru că îmi place mie, ci pentru că realmente el pune accentul care trebuie, unde trebuie.Oamenii care ies în stradă vor să spună așa: "Avem nevoie de instituții care ne iau în seamă și care dau seamă". Asta înseamnă responsabilizare. Asta e ținta."
( nu este vorba numai de institutiile publice ci in primul de factorul politic care intervine in activitatea lor - s.n.)
"Lumea din stradă a văzut că povestea pe care o vinde Guvernul nu e credibilă. Am văzut la dumneavoastră un fragment, o secvență de interviu cu cineva care, la întrebarea pe care ați pus-o, a zis ceva de genul: "Problema nu e politică, e morală".
( corect, adevarata problema este fractura imensa dintre clasa politica si societate , dintre stat si cetateni , dintre societatea civila actuala si cetateni , etc. -s.n.)
"Orice mișcare socială se judecă prin rezultate. Aceasta nu e o mișcare socială reușită, de succes. E o mișcare socială care va fi de durată, pentru că răspunsurile nu există. Nu se dau, se caută. "
" Cel mai important lucru nu este numărul de oameni care au ieșit în stradă, ci unde au ieșit, cu ce determinare, cu ce hotărâre. "
"Este nu doar prima mișcare socială de amploare din România de după 1989. Este prima mișcare în care gradul de acoperire e foarte mare."
" Cine reușește să facă manipulare de sute de mii de oameni și de continuitate? E clar că nimeni."
( corect, aici este vorba de cu totul altceva , sutele de mii oamenii au iesit in strada doar atunci cand au simtit pericolul urias al transformarii statului de drept intr-un stat al penalilor - s.n. )
"Care e pragul critic la care un om decide să protesteze? Minciuna evidentă. Scurt. Momentul în care minciuna este evidentă și nu mai poate fi contestată. "
( nu numai minciuna, ci in primul rand pericolul capturarii statului de catre penali - s.n.)
"Ianuarie-februarie 2017 este revolta morală. Pragul este variabil în funcție de categoria socială de care aparții."
( revolta morala da, dar aceasta nu depinde de "categoria sociala de care apartine" pentru ca in realitate au iesit toate categoriile - s.n.)
"România continuă să fie săracă, dar, din punct de vedere al mentalului colectiv, a făcut progrese teribile și le face.
( corect, problemele Romaniei nu sunt generate de catre cetatenii ei , ci de o clasa politica corupta , un stat captiv si o societate ingenuncheta prin resetarea sistemului ei de valori morale traditionale - s.n.)
" România e bolnavă, în primul rând, de corupție. În al doilea rând, de superfragmentare. În al treilea rând, de lipsă de transparență."
( coruptia are la randul ei cauze - nu exista coruptie in afara statului, etc. - , dar acestea nu sunt discutate in acest context - s.n.)
"România a început să învețe să facă schimbare socială prin proteste de stradă neviolente".
( Care "Romanie" ? Aici nu este vorba de Romania in ansamblu , ci de sistemul politic si social care in multe cazuri doar mimeaza functionarea statului de drept . Romanii , saracii, stiau sa faca proteste de strada non-violente inca din 1990 (!) , dar sistemul le-a aratat inca de atunci ce valoare are pentru el "non-violenta" , singura diferenta notabila fiind aceea ca acum nu mai are mineri - s.n.)
"Dificultatea de a avea lideri provine și din faptul că o bună parte din clasa politică este fie la închisoare, fie în drum spre."
( foarte adevarat, dar implicatiile sociale extrem de grave ale acestei situatii patologice care poate transforma statul de drept intr-un stat condus de penali - Avocatul Poporului "lupta" pentru dreptul penalilor de a avea functii politice (?!) - nu sunt nici macar enuntate ! -s.n. )
"Românii se luptă pentru ceva fundamental şi important mai ales pentru tânăra generaţie: oportunităţi, statul de drept, decenţă, valori şi transparenţă. Moldova nu are aşa ceva, Ungaria le pierde, în Polonia e foarte îngrijorător ce se întâmplă.Protestatarii români le transmit un mesaj altor ţări: "puteţi reuşi". Cât despre UE, ea nu poate decât să fie încurajată de curajul acestor manifestaţii, "flatată" nu e un cuvânt potrivit. Cu siguranţă simte că statutul de membru al UE a fost apărat. Protestatarii români au arătat că puterea poporului poate obţine multe. Ce e interesant la aceste manifestaţii, la fel ca anul trecut şi ca înainte de alegerile prezidenţiale, oamenii ies şi protestează şi nu au mesaje populiste, nici anti-UE, ci protestează pentru a-şi apăra valorile şi democraţia”.
Judy Dempsey expertă think-tank Carnegie Europe
"Este îmbucurător faptul că mulţi români cer Guvernului lor să combată corupţia cu hotărâre. Aceşti protestatari curajoşi apără valorile europene: democraţia, statul de drept, independenţa justiţiei.""...integrarea Romaniei (in UE) n-a fost o greşeală"
Michael Roth (Ministrul de stat pentru Europa în cadrul Biroului Federal pentru Afaceri Externe de la Berlin)
"Eroii de la Bucuresti: Romanii ne arata cum se apara o democratie"
Sebastian Christ
http://www.aktual24.ro/presa-germana-eroii-de-la-bucuresti-romanii-ne-arata-cum-se-apara-o-democratie/
"Lecţie de anticorupţie dată de cetăţenii României"
„Protestele masive generate de relaxarea legislaţiei în ce priveşte deturnarea fondurilor publice sunt dovada că în Europa se dezvoltă o nouă concepţie asupra modului de a face politică, în care probitatea morală este o virtute esenţială”
Les Echos( Publicatie franceza)
"Românii au demonstrat că valorile democratice au prins rădăcini în ţară, în ultimele două decenii, cu ajutorul aliaţilor europeni şi Statelor Unite. Aceasta este o realizare nu doar în folosul naţiunii lor. Ea face Europa mai stabilă şi mai sigură", "Administraţia Trump ar trebui să ia în considerare asemenea progrese înainte să arunce Uniunea Europeană la gunoi"
The Washington Post
"În România a avut loc o revoluţie a civilităţii. Una civică şi etică mamut, cum Europa n-a văzut poate de când e ea. Ajutaţi de reticenţele protestatarilor , potentaţii se prefac că nu s-ar fi întâmplat nimic. Scot mii de oameni în stradă, la o contra-manifestaţie dirijată şi controlată, care manipulează de zor, extremist şi ultranaţionalist."
Petre M.Iancu
http://www.dw.com/ro/cum-ne-l%C4%83s%C4%83m-prosti%C5%A3i/a-37633080
"Au trezit gigantul nostru adormit numit constiinta si se vede ca le este frica de aceasta ragand in fiecare oras. Chiar si in orasul meu natal, de 120.000 de oameni, care este de obicei afiliat Guvernului, sute de oameni au iesit in strada"
Andrei, 32 de ani , Buzau
http://www.ziare.com/stiri/proteste/the-guardian-publica-motivele-romanilor-care-ies-in-strada-au-trezit-gigantul-nostru-adormit-numit-constiinta-1452832
Altfel spus , acest protest unic in Europa ( romanii sunt inca odata si originali , si creativi ) iese din tiparele si sabloanele clasice ale "miscarilor sociale" asa cum sunt ele prezentate in manualele de sociologie si psihologie sociala si seamana mai degraba cu o spargere a "spiralei tacerii" (https://en.wikipedia.org/wiki/Spiral_of_silence ) de catre majoritatea tacuta a unui stat si a unei societati captive.
In sfarsit, ceea ce a prins pe picior gresit puterea si da peste cap toate teoriile si calculele prozelitilor ei , este un fapt de o noutate absoluta.
Uriasul protest a fost spontan ( " credeam ca voi fi singur , niciodata nu mi-am imaginat ca vom iesi atatia !") dar , spre surprinderea totala a politicienilor nu există lideri.
Ori fara lideri ai protestatarilor , politicienii cara apa cu ciurul pentru ca nu pot negocia cu o persoană sau cu o entitate căreia eventual să i se promită ceva, deci nu stiu nici pana in momentul de fata nici ce i-a lovit , nici cine , nici de ce , si nici cum sa se apere . Case closed.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu