Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

duminică, 9 ianuarie 2022

Esenta confruntarii intre Rusia si Occident

 



In 1982, Samantha Smith  (10 ani ) din Statele Unite ale Americii ii scria o scrisoare  lui Iuri Andropov intrebandu-l : " ...de ce Rusia vrea sa cucereasca lumea sau cel putin tara noastra " . 
Raspunsul lui Iuri Andropov a fost la fel de antologic : " ... în Uniunea Sovietică, toată lumea doreşte numai pacea şi prietenia între popoare". *)

Dupa 40 de ani dialogul intre Statele Unite si Rusia este in acelasi stadiu **) si defineste doua mentalitati si doua lumi ireconciliabile. 


”O lectie din istoria recenta este ca, odata ce rusii sunt pe teritoriul vostru, uneori este foarte greu sa-i faci sa plece”


Secretrul de secretarul de stat Anthony Blinken

Conferinta de presa ,Washington

8 ianuarie 2022


Daca Antony Blinken iubeste atat de mult lectiile de istorie, atunci ar trebui sa tina cont de urmatoarele: cand americanii sunt in casa ta, este greu sa ramai in viata si sa nu fii furat sau violat. Am invatat acest lucru nu doar din trecutul recent, ci din toti cei 300 de ani de statalitate americana "


Ministerul de Afaceri Externe, 

Rusia

8 ianuarie 2022


In acest dialog al surzilor si dupa principiul  "vorba este data omului ca sa-si ascunda gandurile" ( Richelieu ), aceasta reactie viscerala tipica pentru cel prins cu cioara vopsita este cel mai bun indicator al faptului ca dupa 33 de ani de la caderea comunismului, anul 2021 poate fi ultimul an de pace pentru tarile Europei de Est si pentru Europa . 

Exact asta sugereaza o remarca sinistra despre convorbirile de la Geneva din 10 ianuarie dintre Statele Unite si Rusia :


" ... este absolut posibil ca diplomaţia să se încheie după o singură întâlnire."

Serghei Riabkov

ministrul adjunct de Externe al Rusiei ***)


Adevarul este ca dupa decembrie 1989 si dupa iunie 1990,  este pentru prima data cand sentimentul de teama pare sa cuprinda Romania. Un sondaj facut de Radio Europa Libera ( e drept , bazat numai pe opiniile cititorilor ) arata ca tensiunile dintre Moscova si Kiev reprezinta al doilea motiv de ingrijorare pentru romani ****) . 

Nu ne ramane decat speranta ca aprinderea chibritului de catre cel dement va avea loc cat mai departe de  statia de benzina.




*) https://adevarul.ro/cultura/istorie/samanthasmith-merge-moscova-1983-povestea-calatoriei-americance-urss-lainvitatia-iuri-andropov-1_5ca103fa445219c57eed6566/index.html


**) https://www.aktual24.ro/reactie-extrem-de-violenta-a-moscovei-la-adresa-sua-cand-americanii-sunt-in-casa-ta-urmeaza-acuzatii-delirante/


***) https://www.g4media.ro/sua-si-rusia-pesimiste-cu-privire-la-discutiile-de-la-geneva-moscova-anunta-ca-nu-va-face-concesii-sub-presiune-washingtonul-nu-se-asteapta-la-progrese.html


****) https://romania.europalibera.org/?int_cid=promo:splash-page-PANGEA-10729:europa-libera

Niciun comentariu: