Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 25 septembrie 2012

Apatia sociala



Comentariul de mai jos a fost facut la un articol despre societatea civila*) aparut pe Contributors.ro



Sergiu Simion spune:
" Ai putea de asemenea să te mai întristezi de fiecare dată când vei mai avea drum prin Europa. Vei observa poate cu melancolie după ce treci graniţa Spaţiului Schengen că dincolo oamenii pot trăi normal şi că ei nu sunt invizibili .Oamenii aceia au ceva ce tu nu ai: ei sunt la ei acasă şi se simt la ei acasă. Tu, în schimb, nu eşti la tine acasă în România. Tu nu exişti. Tu eşti invizibil. (s.n.). Tot ce se vede, se vede la televizor. Iar acolo stăpânesc ţârcovnicii şi clovnii.”

Un diagnostic social inteligent , dar numai pe jumatate corect deoarece nu trece mai departe de nivelul unei analize superficiale de tip eseu ( desi patforma afirma ca nu publica eseuri ) , ca sa nu spunem al spalarii pe maini . De fapt, avem aici o clasica lamentatio intelectuala, metaforica si aluziva (Cavalerii Binelui Public, Ţârcovnicii ,Credincioşii , Clovnii ) de tip romanesc care, printr-o practica sociala devenita traditie la noi , nu arata cauze concrete , nici vinovati , nu propune solutii ci numai un fel de protevism celebru ( sa nu zicem cinic ) de genul „Haideti sa haidem! ” : „Dragă cetăţean, mingea ( forţa –s.n.) este la tine. Mereu a fost.” ( sic ! ).
Cum la noi cam totul ( revolutia, alegerile, mineriadele, justitia, reformele, intrarea in Europa, referendumul, etc.) a fost facut cu ajutorul televizorului si prin televizor, distanta cosmica la care a ajuns cetateanul roman de realitate , realitatea de cetatean , societatea romaneasca de una normala, iar Romania de Uniunea Europeana , are si alte explicatii , dar numai pentru cei care nu considera minciuna sfruntata cu „ audienta si rating-ul” servita cetatenilor de ani de zile si pe toate canalele disponibile , drept norma sociala si adevar absolut.
O analiza sociala longitudinala ar fi aratat poate ca, in realitate si dupa principiul „ functia creaza organul”, gusturile sociale au fost mai intai impuse cu forta ( isi mai aduce cineva aminte ca in zilele Revolutiei un celebru regizor roman voia sa dea la TVRL imagini cu femei goale … „ ca sa destinda cetatenii” , in timp ce oamenii inca mureau in strada ?!) . Prin lipsa de alternativa reala ( degeaba dai „Memorial Durerii” de exemplu , emisiunile culturale si filmele bune numai dupa ora 24.00 ) , aceste gusturi au devenit „de masa”, ulterior fiind chipurile masurate prin „audienta si rating” . Sincer, poate baga cineva mana in foc ca cetateni ca Nicolae Guţă sau Gina Pistol au intr-adevar „ audienta si rating” national ?!
Societatile normale protejeaza sanatatea psihica a cetatenilor , morala publica si in general spatiul public, prin licentele care se acorda sau nu posturilor TV. Pentru o tara civilizata sunt de neconceput programe de televiziune care propaga in orele de varf subcultura, violenta verbala, scandalul si linsajul mediatic, vulgaritatea, prostul gust, obscenitatea, pornografia , prostitutia mascata , si ura. Cine doreste sa afle adevarul despre societatea romaneasca , ar trebui sa faca o comparatie la orele de varf ( 20.30 sa spunem ) intre programele posturilor TV de la noi si cele dintr-o tara europeana in care exista o democratie cu traditie ( pentru o edificare completa, recomand Germania ). Personal am avut surpriza sa aud cu cinism de la un roman plecat din tara inainte de `90 ca nu mai priveste de multa vreme posturile TV romanesti pentru ca nu prea mai vede romani pe ecran ! Cu acelasi cinism mi-a indicat chiar imaginea prezentata oficial Europei chiar de catre Romania , cu celebrele Mandinga (http://image.stirileprotv.ro/media/images/600×375/Mar2012/60557926.jpg) si respectiv „ Zaleilah ” respectiv ceea ce ce occidentalii au denumit o „frenezie” ( sa-i spunem balcanica… ).
Cu alte cuvinte , prezentul nostru istoric nu este decat o consecinta a celor peste doua decenii in care dincolo de cetatenii zombi din fata televizoarelor si de unii politicieni penali din spatele lor, au existat si exista cohorte intregi de lideri de opinie, oameni de cultura, scriitori, politologi, analisti politici, ziaristi, juristi, filozofi ,sociologi, psihologi ,etc. care au incalcat sistematic, cam toate codurile deontologice profesionale ( nu mai vorbim de cele morale ) , si din cam toate profesiile , dar fara nici o consecinta si fara nici reactie a colegilor de breasla . Bineinteles, este tot vina cetatenilor . Ei trebuie sa aiba mereu mintea clara, desi oglinda in care privesc are imaginea deformata de altii…
Dincolo de „razbelul” unor politicieni ( penali ) romani care , cu cinism , in fata cetatenilor votanti complet debusolati, joaca mereu dupa principiul eminescian : „alte masti, aceeasi piesa”, ramane o intrebare interesanta. De ce la doua decenii de la Revolutie , in spatiul mediatic romanesc, se practica cu atata fervoare ( inclusiv de catre liderii de opinie, intelectuali si ziaristi ) santajul social, atacul la persoana, etichetarea publica, limbajul indecent, jignirea, insulta, calomnia si ura, care tind sa devina norme sociale ?!
Domnul jurist care poate spune usor adevarul sub pseudonim , ne-ar putea arata eventual si ce consecinte juridice si sociale decurg de aici .
P.S. Titlul acestui articol este o parafraza neinspirata dupa titlul unui film tezist al anilor anii `80 intitulat „Duios Anastasia trecea” , care ne arata arata fratia partizanilor romani si iugoslavi impotriva hitleristilor, dar hitleristii au disparut de mult…
http://www.contributors.ro/editorial/duios-romania-trecea-in-nefiinta/

Niciun comentariu: