Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 4 octombrie 2012

Ramona Ursu si curajul civic


Intr-un recent articol din ziarul Adevarul , pornind de la un caz punctual , o ziarista denunta in termeni duri complotul tacerii din societatea romaneasca asupra unor situatii care persista de peste doua decenii :

Luaţi mâna de pe Iaşi, securiştilor! 
Mi-e greu să mă uit la oraşul acesta. Uneori, mi-e silă, deşi sunt ieşeancă de multe generaţii. Aici e o luptă cu absurdul. 
O mizerie şi o ilegalitate care acoperă ca o pojghiţă din fier toată frumuseţea unui oraş care a primit odată insigna de capitală culturală. Mă uit în jur şi mă întreb unde ne sunt intelectualii? Unde ne sunt oamenii aceia cu simţul dreptăţii care să le iasă prin toţi porii pentru a-şi apăra valorile? Pe unii îi văd, îi citesc, îi ascult, dar nu îi simt. Simt doar ilegalitatea, şi furtul, şi tupeul unei găşti de mafioţi care controlează acest oraş încremenit în vremuri demult apuse.
La Iaşi e bine. Cât de bine poate fi într-un oraş în care te izbeşte în fiecare zi imaginea unei haite de foşti securişti. De oameni de aceia care le provocau teamă şi scârbă părinţilor noştri. De oameni de aceia care sperăm, de 22 de ani, să nu mai existe. Nu, la Iaşi, ei există. Şi controlează. Şi calcă în picioare suflete, destine, istoria unui oraş. Calcă în picioare legi. Şi nimeni nu le face nimic. Pentru că Iaşiul e imaginea unei Românii îmbâcsite de ilegalităţi colorate frumos şi vândute proştilor.
Iar proştii se bucură, că lor le plac culorile. Sunt frumoase. Sunt frumoase ca şi Palasul. Ce e Palasul? E cea mai mare hoţie făcută în mijlocul unui oraş cu pretenţii europene. Palasul e o ţeapă imobiliară, declarată ilegală de toate instanţele ţării. E un proiect întins pe 12 hectare, date de primarul PSD-ist Gheorghe Nichita (care a primit numele Mihai în scriptele fostei Securităţi) milionarului Iulian Dascălu, zis şi „regele mallurilor". În fapt, Palasul e jucăria de făcut bani a unor foşti mari securişti, care îşi ascund numele în buzunarele costumelor Armani ale aceluiaşi milionar modelat din carton.
E imposibil să vezi în Palas un ansamblu urbanistic, când e doar cea mai mare ilegalitate făcută într-un oraş în care clădirile de patrimoniu se scufundă sub betoanele unui mall, unor birouri, unui hotel de lux. Un hotel care îi aparţine deputatulul Relu Fenechiu, vicele liberalilor. Acelaşi om care, timp de şapte ani, a făcut totul ca să susţină ilegalitatea. Şi a mimat că o face pentru binele nostru.
Binele i s-a concretizat într-o bucată de teren la Palas. E greu să te bucuri de Palas, când pe pământul nostru ni se cer 200 de lei ca să ne facem poze. E greu să te bucuri de Palas când ştii că acolo au muncit mulţi străini, aduşi din ţări subdezvoltate. Aduşi că erau ieftini. Mai ieftini decât amărâţii de ieşeni, cărora li s-au promis acele locuri de muncă. E greu să-l vezi pe Ponta, acest procuror-plagiator, devenit premier, cum taie panglica unui proiect pe care s-a pus definitiv pecetea ILEGAL.
Ramona Ursu
Sursa : http://www.adevarul.ro/ramona_ursu/Luati_mana_de_pe_Iasi-securistilor_7_784791514.html#


Reactiile cititorilor sunt pe masura , dar  pentru prima data in forumul unui ziar  includ si o amenintare explicita la adresa autoarei articolului :  



vanatorul/d.c.2012-10-02 22:43:56In calitate de iesean si deci cunoscator a ceea ce se intampla cu orasul,subscriu la cele spuse de autoare.Si marturisesc ca sunt din ce in ce mai impresionat de discursul civic militantist cu care autoarea abordeaza si politicul dar si societatea in ansamblu.Felicitari pentru elocventa si curaj! 
Pro tedesca2012-10-03 10:26:00Discursul miltant (nu "militantist") are o hiba: vine prea tarziu. Dupa 22 de ani (suntem mai tari ca Dumas). Au "latrat" unii impotriva jagardelelor astora de-au ragusit. Si ? Cainii latra, ursul trece, toata lumea va petrece. Ne-am petrecut si sperantele pe ultimul drum.
SoTrue2012-10-03 02:26:26Asa este, din pacate speram degeaba dupa 22 de ani ca specia de securist, comunist etc sa fi disparut. Nu, nu este deloc asa. E chiar interesant cum au reusit sa stranga randurile intr-o asociere de tip smecheresc, mafiot, si sa faca bani traind boiereste si razand de "prostii" care, fie comunism, fie capitalism, nu o duc prea bine datorita onestitatii lor. La urma urmei, si un regim si celalalt se sprijina pe "spinarea prostilor". Nu, comunistii securisti n-au disparut deloc, nu sunt numai la Iasi, ci si la Slobozia, si cine stie in mai cate orase. O speta demna de dispret datorita relativitatii morale. Felicitari Ramona Ursu - si succes in lupta cu securistii care, desi a picat comunismul, continua razboiul psihologic cu "dusmanii poporului".........serban2012-10-03 06:07:41Stimata Dna. cred ca dupa un asemenea articol sigur va va fi foarte greu sa mai iesiti din casa... Nu acuma... mai incolo..sa zicem ca de Craciun .. sau chiar de Pasti...Un accident de masina ceva...!? Tovarasii "oameni de afaceri" sunt inca meseriasi...Ia ganditi-va cate firme de "specialitate" au...(ex UTI....) si cate firme de "paza" ...cu "baieti" antrenati special sa "lichideze" in liniste si curat "obiective"... Maestrul Fenechiu este si el la post...mare vicepresedinte la cooperativa liberala....VA PLANG STIMATA DOAMNA....!

Redactia ziarului si colegii de breasla ar trebui sa reactioneze la o asemenea situatie care creeaza un precedent periculos. 

Un comentariu:

Lucian Andries spunea...

Interesant. De ceva vreme in Adevarul se duce o campanie impotriva Palas. Vad ca si in articolul asta se mentioneaza ca asociarea a fost declarata ilegala de instantele tarii, dar nu se spune nimic de faptul ca Inalta Curte de Casatie a declarat acea asociere perfect legala, si a casat o sentinta a Curtii de Apel din Oradea care spunea ca ar fi ilegala. Sentinta Curtii de Casatie este definitiva si irevocabila.
Ar mai fi de mentionat ca procesele care declarau ansamblul Palas ca ilegal au fost pornite si sustinute de o serie de oameni de afaceri ieseni, din domeniul imobiliar, care au vrut ei bucata aia de teren ... doar ca oferta Iulius a fost mai buna. "Cladirile de patrimoniu sint strivite de betoane .." suna patetic, dar departe de adevar. Singura cladire de patrimoniu de acolo este Palatul Culturii, care e bine mersi la locul lui, in plin proces de restaurare. In rest ansamblul Palas arata foarte bine, si dupa ce s-a deschis, multi din detractorii de alta data ii gasesti acum plimbindu-se pe acolo. Pentru cine nu stie...acolo era doar un maidan si un strand de 2 bani, care se umplea de vagabonzi si de drogati. Ce s-a facut e bun facut si cea mai mare parte a iesenilor apreciaza asta. In rest..ca intotdeauna sint unii dornici sa moara si capra vecinului. Se uita sa se spuna cite locuri de munca s-au creat acolo, faptul ca in cladirile de birouri sint mai multe sedii de companii internationale etc