Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 17 ianuarie 2013

Dezbaterea publica intre inteligenta si (in)decenta



Un articol publicat pe 15 ianuarie ( "de ziua aniversara a ganditorului caruia vechiul proiect national, cel de secol 19, ii datoreaza o buna parte din stralucire si impact" ) in Revista 22 - Dragos Paul Aligica - Despre Proiectul National Romanesc, de 15 Ianuarie , a provocat o reactie care a pus in discutie calitatea dezbaterilor publice de la noi. Comentariul de mai jos aparut ( incomplet ) in revista se refera la aceasta problema .


16.01.2013 | Gabriela M a scris:Sper pe viitor Revista 22 sa dea in intregime preferintele lui Mirel Axinte.. dar sa nu se astepte, ca vor pastra aceasi cititori.. Chiar imi pare rau pentru voi si "intelectualitatea" din Romania daca ati ajuns asa de jos! Dragos Paul Aligia,, are dreptate cind spune ca "S-a vazut ca Romania nu are nici elitele, nici majoriatile electorale necesare autoguvernarii responsabile in conditiile civilizatiei democratiei liberale capitaliste. A fost testul suprem. Asta este. Trebuie sa intelegem si sa fim realisti. Mai bine de atat in termeni demografici, culturali si atitudinali nu o sa fim pentru cel putin o generatie sau doua. Mai rau, poate"... daca "adevarul" sta in spusele unui golan periferic precum Mirel Valentin Axinte! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=491433194212885&set=pb.100000386264530.-2207520000.1358344788&type=3&theater Nu ma stept sa publicati.. dar astep sa-l citeasca un factor de decizie din redactie, pentru ca nu voi inceta sa fac publica postarea acestui golan!
Sursa : http://www.revista22.ro/articol-21743_1.html


17.01.2013 | Sergiu Simion a raspuns:

@ Gabriela M

Va felicit pentru atitudinea dvs in spiritul decentei si intr-o societate care parca se straduieste din rasputeri sa renunte la propriile ei valori  pentru a le inlocui cu agresivitatea, grobianismul , vulgaritatea si obscenitatea .
De fapt, domnul Mirel Axinte nu face decat sa urmeze trendul general inaugurat treptat de catre unii intelectuali  inca din anii `90,  si sa urmeze  semnalul clar dat acum cativa ani de catre un fost ministru al culturii. In conditiile democratiei noastre originale , domnul Andrei Plesu  a dat unda verde la acest limbaj de mahala prin puterea exemplului  , folosindu-l din proprie initiativa si intr-un ziar de mare tiraj (http://www.evz.ro/detalii/stiri/nota-lui-basescu-catre-securitate-vazuta-de-andrei-plesu-907350.html ) .
Acum,  domnul Dragos Paul Aligica , membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti care cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University ne citeaza ( si nu este prima data ! ) nu din Peter Drucker,  ci din domnul Mirel Axinte „unul dintre cei mai buni analisti politici ai Romaniei  ” , care are „ o luare de pozitie interesanta si foarte importanta in economia generala a discursului public romanesc  ” . Problema este ca domnul Mirel Axinte ,   prin limbajul folosit uneori , confunda spatiul public cu maidanul din spatele blocului , scoala profesionala, cazarma sau penitenciarul , provocand cele mai dure reactii ale concetatenilor sai  (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-9962429-consilierul-personal-ministrului-muncii-dupa-asistat-sinucidere-daca-vrei-sinucizi-tii-pustii-mirel-axinte-comentariile-sint-prea-dure-astfel-momente-reactiile-cald-difera.htm )  iar domnul Dragos Aligica scuza acest limbaj  si aceste  „iesiri juvenile” prin pleonasme , eufemisme si subtilitati lingvistice ( „este de multe ori excesiv in limbaj si idiosincratic si intotdeauna lipsit de de talentul de a fi socialmente agreabil-conventional, dar … ) .
Pe de alta parte , domnul Vladimir Tismaneanu ridica recent pe un piedestal pe poetul Viorel Padina ( celebru prin agresivitatea limbajului ) in timp ce un scriitor ca Paul Goma este uitat de toti prin Franta  pentru ca  nu s-a miscat cum a batut vantul , si-a respectat  propriile principii  , deci este si acum „incomod” pentru toata lumea inclusiv pentru  statul nostru care nu-l mai considera cetatean roman , dupa ce tot el i-a retras  cetatenia ...
In sfarsit, in economia generala a discursului public romanesc cum ar spune domnul Dragos Aligica , putem sa prezentam inca o luare de pozitie , pe alt plan la fel de importata ca cea a domnului Mirel Axinte.  Cu ceva timp in urma celebra cantareata Corina Chiriac ( fiica de compozitor )  ,  si tot din proprie initiativa ,  il promova la televizor pe Adrian Copilul Minune , deoarece are „ o voce mai buna decat a ei ”,  Cu alte cuvinte ,  semnalul implicit dat la nivel general societatii romanesti in toate aceste cazuri  ,  este acela ca „ intre conservator si manele  trebuie sa castige talentul” , „ inteligenta nativa scuza agresivitatea si  vulgaritatea ” ,etc.  , ca si cum  romanilor nu le-ar mai fi ramas de ales decat intre manele  si maidan !  Dupa mai mult de doua decenii de democratie ,  „condamnare la libertate” si intrarea in Europa , avem o optiune foarte atractiva  ,  nu ?!
Aceste  semnale  disparate privite  la nivelul ansamblului social  dau impresia unei stranii actiuni convergente   ca si cum valorile din spatiul public romanesc  ( in mod intentionat sau nu ) si-ar fi dat  mana intr-o actiune sinucigasa ( ?) de promovare a pseudo-valorilor . Este  numai o impresie, desigur .



Niciun comentariu: