Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 14 ianuarie 2013

Sistemul de tip MAI sau principiul dominoului


Recentul scandal referitor la un viol din MAI (http://www.gandul.info/news/diicot-numele-sefului-ipj-olt-si-al-sefului-politiei-bals-in-plangerea-politistei-din-bals-10415416 )  readuce in centrul atentiei publice  problema sistemului de tip MAI , cel mai rezistent la schimbare , un sistem in realitate nereformat de peste doua decenii. Sistemul presiunilor concentrice ( ierahice ,psihice ,sociale )  asupra "prizonierului" ( pentru ca in acest sistem angajatii nu sunt considerati in realitate fiinte umane cu drepturi , ci devin un fel de proprietate a sefilor ierarhici ) functioneaza ireprosabil la orice incercare de a dezvalui abuzurile din interior.

Cand , recent, un politist ( o femeie !) isi asuma toate riscurile si dezvaluie abuzurile la care a fost supusa,  prima reactie a sistemului este de amenintare si de discreditare  ( metode folosita de Securitate in trecut )  nu numai a persoanei  in cauza , ci si a propriei familii si a intregului anturaj :

 Numai eu ştiu ce am trăit în această perioadă cât am lucrat alături de dl. Barbu. Am încercat şapte-opt luni ca să mă mut de la postul de poliţie Bobiceşti (condus de Gheorghe Barbu, n.a.), la un alt post (Brâncoveni, n.a.), numai ca să scap de calvar. Mi-a spus că (Gheorghe Barbu, n.b.), indiferent ce voi face şi oricâte rapoarte şi reclamaţii voi scrie, nu voi avea succes pentru că acestea se vor opri pe drum şi că mă zbat degeaba. De când s-a aflat totul au început să se facă presiuni asupra familiei mele şi, în general, asupra celor care mi-au fost alături şi m-au sprijinit, iar ei nu au nicio vină decât, poate, aceea că au fost lângă mine ca să pot rezista. Se ajunge exact la momentul iniţial în care mi s-a spus -- şi lucrul acesta nu l-am spus niciodată şi vreau să îl spun acum -- că, dacă voi îndrăzni vreodată să vorbesc sau dacă voi spune cuiva sau ceva din ce mi s-a întâmplat, nu voi avea numai eu de suferit, va avea şi familia mea, şi văd că deja lucrul ăsta se întâmplă. Inclusiv unul dintre unchii mei a fost ameninţat zilele trecute. În momentul ăsta - tata, mama, soţul meu, nu zic că sunt speriaţi, dar se gândesc că li se poate întâmpla orice”
Melania Renghea 
Sursa :  adevarul.ro/locale/slatina/video-politista-violata-olt-dezvaluiri-se-fac-presiuni-familiei-mele-1_50f160c356a0a6567e71e0f3/index.html


A doua reactie este  trimiterea persoanei  in cauza direct  la...detectorul de minciuni ( deci se insinueaza din start ca femeia in cauza ar minti ... ) dar simultan cu seful ierarhic reclamat ( probabil ca acesta sa se poata apara ) .

A treia reactie este o metoda tipica in sistem,  respectiv aceea de a face cercetari la ...toate sectiile de Politie din tara desi ( numai la unele au fost reclamatii ) pentru a elimina definitiv si din ochii cetatenilor orice problema de acest gen si orice dubii.

In sfarsit, a patra reactie a sistemului este aceea de a emite reactii contradictorii. La nivel inalt , ministrul de interne afirma ca "nu isi imagina ca poate exista atata golanie" in sistem , in timp ce la alt nivel subalternii domniei sale , sau fosti sefi ai Politiei,  neaga cu inversunare tot "ceea ce pateaza imaginea Politiei" , apeleaza la poligraf ca ...proba a lipsei violului , invoca "razbunari" ale victimei si/sau interpusilor,  si se antepronunta din start nu numai asupra abuzului reclamat, dar si asupra evolutiei altor posibile cazuri reclamate :

Dacă o femeie ţine la integritatea morală şi se comportă ca atare, nu are nicio emoţie, în nicio împrejurare, vă asigur. Eu sunt anchetator de profesie şi am cercetat multe acţiuni de viol şi vă spun că victimele acţiunilor de viol adevărat sunt cele care rămân cu traume psihice şi fizice, iar această infracţiune este probată medico-legal. Cum ne putem explica lucrurile acestea în 2013 când avem DGIPI, DGA, procurori când la prima intenţie, te poţi duce la un serviciu specializat şi îţi pune un harnaşament pe tine şi a doua zi vine şi îl scoate de oriunde pe domnul respectiv şi nu se mai produce o asemenea faptă....Şi în această poliţie sunt oameni profesionişti, femei poliţiste care depun eforturi susţinute pentru servirea comunităţii, pentru rezultate, nu se poate chiar aşa. Nu este credibilă deloc povestea asta şi a fost o relaţie consimţită(s.n.), din păcate, şi spre ruşinea lor că au procedat în acest mod şi ne-au făcut de ruşine”
Viorica Marincaş, şef al IPJ Maramureş.
„ Acolo, în cazul persoanei violate despre care se tot vorbeşte, sigur că este vorba despre o răzbunare.” 
 Pavel Abraham, fost şef al Poliţiei Române
„Zilele acestea vor mai apărea cazuri, iar toată mascarada va mai dura cam două săptămâni.” Pavel Abraham
"O altă probă care infirmă că la Olt a fost vorba despre un viol a fost chiar testul poligraf. Comisarul Gheorghe Barbu, de la Poliţia Balş, a fost testat, ieri, cu detectorul de minciuni. Potrivit specialiştilor care au interpretat rezultatele, bărbatul a spus adevărul în timpul testului."
Sursa : http://www.ziarulring.ro/stiri/203260/Singura-femeie-sef-de-IPJ-nu-crede-povestea-violului-de-la-Olt-----Ne-au-facut-de-rusine----

Intrebarea fara raspuns este cum poate o femeie, angajat al Politiei ( casatorita si gravida in luna a cincea ) sa innebuneasca brusc si sa-si atace din senin seful ierarhic ... chiar in fata locuintei acestuia  ?!  In acest talmes-balmes de informatii, opinii, zvonuri, pareri si negari, singura certitudine ramane ca de obicei perceptia cetateanului pentru ca indiferent de ceea ce se spune oficial, oamenii isi pot forma propria lor parere.
Mai intai,  despre persoana care a reclamat abuzul si in a carei voce se simte frica  :




Sursa :  adevarul.ro/locale/slatina/video-politista-violata-olt-dezvaluiri-se-fac-presiuni-familiei-mele-1_50f160c356a0a6567e71e0f3/index.html


Apoi, despre contextul care face posibil sa apara asemenea situatii si asemenea marturii ( si reprezinta numai o mica parte din informatia disponibila in presa ... ) :


http://www.evz.ro/detalii/stiri/un-politist-din-bals-a-fost-injunghiat-de-o-fosta-subalterna-1017291.html
http://www.evz.ro/detalii/stiri/scandalul-sexual-de-la-politia-olt-se-muta-la-interne-1018237.html
http://www.gandul.info/news/diicot-numele-sefului-ipj-olt-si-al-sefului-politiei-bals-in-plangerea-politistei-din-bals-10415416 
http://www.evz.ro/detalii/stiri/telenovela-cu-epoleti-orgiile-si-hotiile-zguduie-politia-din-olt-finalizare-pe-patul-de-1017.html
http://www.evz.ro/detalii/stiri/scandalul-sexual-din-politia-olt-comisarul-lua-traseistele-si-ce-orgii-ieseau-1018074.html


In sfarsit , despre adevarata situatie din sistem care da dureri de cap oricarui cetatean responsabil, respectiv  lipsa de reactie a sistemului atunci cand in cadrul lui sunt incalcate legile pe care ceilalti cetateni trebuie sa le respecte in afara lui :

 
În ciuda neregulilor grave constatate, conducerea MAI susţine că „nu are ce să le facă” unor şefi, precum cel de la Poliţia Olt, deoarece nu le permite legea până la finalizarea anchetei şi vrea schimbarea legii statutului poliţistului. Până atunci, conducerea IJP Olt va rămâne în functie. 
http://www.evz.ro/detalii/stiri/scandalul-sexual-de-la-politia-olt-se-muta-la-interne-1018237.html
Cauza fundamentala a acestor situatii este sistemul intern ( patologic ) din MAI ,etc. ( mentinut prin traditie si nereformat niciodata ) care genereaza relatii sociale anormale si distruge psihicul angajatilor :


În acest context, lideri de sindicat ne-au dezvăluit că „omerta” impusă cu rigoare de şefii din MAI în ceea ce priveşte angajările, avansările în grad, mutările sau concedierile, atrag numeroase suspiciuni asupra justeţei cu care acestea sunt puse în aplicare. „Deciziile se iau pe bază de Ordine Interne care, uneori, exced cadrul legal.Fiind „secret de serviciu”, puţini au acces la ceea ce decid, uneori, şefii.
Aşa cum recunoştea pentru EVZ un înalt oficial al instituţiei, nu puţine familii ale poliţiştilor se destramă şi mulţi dintre aceştia îşi pun capăt zilelor pentru că nu mai fac faţă problemelor cu care se confruntă la serviciu şi acasă.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/scandalul-sexual-de-la-politia-olt-se-muta-la-interne-1018237.html


In acest sistem anormal nici un om normal nu poate rezista de unul singur presiunii puse asupra lui . Dar pana cand acest sistem  nu va fi umanizat si reformat din temelii  , nu vom avea cu adevarat nici siguranta cetateanului , nici democratie in Romania.



Update 


Potrivit comunicatului IGPR, împotriva polițistului Ion Șotea s-au luat următoarele sancţiuni disciplinare:


- "amânarea promovării în funcţii superioare pe o perioadă de doi ani", în conformitate cu prevederile art.58 lit."c" din Legea nr.360/2002 privind Statutul poliţistului şi art. 17 lit."c" din Ordinul ministrului nr.400/2004 privind regimul disciplinar al personalului din M.A.I., pentru probleme manageriale şi de gestionare a fenomenului infracţional, identificate în urma controlului efectuat de către Direcţia Control Intern din I.G.P.R., în perioada 10-19.10.2012.
- "trecere într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut", în conformitate cu prevederile art.58 lit."c¹" din Legea nr.360/2002 privind Statutul poliţistului şi art. 17 lit."d" din Ordinul ministrului nr.400/2004 privind regimul disciplinar al personalului din M.A.I., pentru deficienţe manageriale identificate de către Corpul de Control al ministrului, în urma controlului efectuat în perioada 20.11-6.12.2012.

Sursa :  http://www.evz.ro/detalii/stiri/scandalul-sexual-de-la-ipj-dolj-seful-politiei-bals-sanctionat-de-sefii-igpr-1019710.html


Q.E.D. 

Niciun comentariu: