" Poate nu vom pleca şi totuşi ne vom organiza mai bine şi mai matur şi vom intra direct în arenă. Deja aţi intrat şi vreţi să intraţi şi mai mult cu picioarele în munca şi în viaţa noastră. Cu voi am depăşit stadiul în care politeţea sau buna creştere ne ţineau în cadrul unui dialog civilizat. ”
Un diagnostic lucid si o recunoastere a starii de fapt de la noi care arata ce nu s-a facut , dar in special ce trebuie facut cand traim cu totii intr-o societate scindata si alienata in care guvernul mimeaza democratia , dar nu actioneaza de fapt in interesul cetatenilor pe care pretinde ca ii reprezinta .
In mod normal , si intr-o societate normala si democratica , guvernul ar trebui sa militeze cu toate fortele sale PENTRU consolidarea Consiliul Superior al Magistraturii, ANI, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Consiliul Concurenţei, Consiliul Naţional al Audivizualului, Avocatului Poporului, etc. , pentru ca acestea garanteaza de fapt functionarea corecta a propriilor institutii dar , dupa cum se poate vedea, procedeaza exact invers.
La noi, lupta pentru functionarea normala a justitiei si a implicit a tuturor institutiilor existente cade in sarcina unui numar infim de ONG-uri care iau intr-adevar atitudine fata de ceea ce se intampla . Un exemplu :
Expert Forum
Freedom House Romania
Grupul pentru Dialog Social
Reaching Out Romania
Pro Domo
Centrul Roman de Politici Europene
Apare o prima nedumerire. Din acest punct de vedere , cu ce se ocupa de fapt restul ONG-urilor , daca in urma cu mai multi ani anuarul organizatiilor non-guvernamentale de la noi inventaria peste 300.000 (!) de asemenea organizatii ?! Aici nu-mi pot reprima o ironie punctuala. In urma cativa ani am aflat de un fel de „Societate internationala pentru drepturile omului ” ( la fel de legala din punct de vedere strict formal ca si saloanele de masaj erotic aparute la noi ca ciupercile dupa ploaie ) cu sediul intr-un oras de provincie , dar care era condusa in realitate de …seful pestilor din acelasi oras !
A doua nedumerire . Unde se mai regasesc de fapt cetatenii si interesele lor , cand guvernul isi faulteaza proprii cetateni reinstaurand monopolul de stat (
http://www.evz.ro/detalii/stiri/eugen-nicolaescu-vom-sista-finantarea-spitalelor-private-1019073.html ), ONG-urile „ isi reprezinta numai proprii membrii” , „ politicienii , pe cei pe care i-au votat” (
http://www.contributors.ro/administratie/miracolele-se-intampla-chiar-si-in-romania/) iar partidele politice in realitate isi trag pe sfoara inclusiv proprii membrii si electori („partidele o iau razna, în raport cu ce şi-au propus public să fie, dar mai ales în raport cu ce au creat impresia că sunt. Rezultatul este o forţare a electoratului propriu de a accepta o captivitate necondiţionată, în cuşca unui partid care îşi păstrează denumirea, dar îşi ia libertatea de a fi cu totul şi cu totul altceva” ) (
http://www.contributors.ro/editorial/traseismul-partidelor-miscarea-prin-care-partidele-o-iau-razna/ ) ? Raspuns logic : niciunde.
Solutia premonitorie a venit cu ceva timp in urma tot de la un strain ( dar , e adevarat, cu radacini romanesti) :
„Românii vor reuşi SINGURI în democraţie , nu CU AJUTORUL politicienilor "
Mark Gitenstein
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti
In sfarsit, daca domnul Sorin Rosca Stanescu va starneste indignarea ( ceea ce este de inteles ) atunci ce ati mai putea spune despre domnul Adrian Severin care, acuzat oficial ca a acceptat 100.000 de euro pentru a promova amendamente in PE ( pentru exact aceeasi fapta un europarlamentar austriac a primit deja 4 ani de inchisoare cu executare !! ) , refuza sa demisioneze din Parlamantul European desi a fost HUIDUIT saptamani intregi de colegii europarlamentari (
http://www.evz.ro/detalii/stiri/justitie-austriaca-adrian-severin-ar-fi-stat-patru-ani-in-puscarie-1019500.html) ?!
Pe de alta parte , o organizatie civica puternica si capabila sa promoveze si sa valideze anumite atitudini si valori sociale ( implicit ar invalida altele… ) uitate demult de catre (pseudo)partidele politice de la noi , ar fi mult mai importanta pentru echilibrul societatii romanesti decat exprimarea individuala a reactiilor si umorilor fata de unele persoane , pentru ca un sistem creat in zeci de ani nu poate fi distrus numai de opinii singulare si de catre persoane singulare . Din nefericire , dupa mai mult de doua decenii, nu avem inca asemenea organizatii civice iar unitatea romanilor se vede numai la hackerii lor care spre deosebire de cei din alte tari, dar respectand un anumit anti-model social de la noi, lucreaza …in echipa (
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/intr-un-oras-din-romania-locuitorii-castiga-si-100000-de-dolari-pe-luna-176520.html) .
De aceea, angajarea intr-o disputa individuala de acest gen cu reprezentantii de un fel sau altul ai unui sistem corupt ( si cu atat mai mult invectiva !) , consider ca este o gresala pentru ca de fapt le ridica mingea la fileu ( multi dintre acestia au si o pregatire juridica ).
Nu ar trebui sa uitam ca agresivitatea verbala si sociala, conflictul social, dezbinarea , intrigile, manipularile, presiunile , amenintarile, santajul personal si social, atacul la persoana, invectiva , calomnia, denigrarea, diversiunea, dezinformarea, distrugerea reputatiei profesionale si sociale , au fost metodele predilecte ale Securitatii de altadata .
Chiar daca avem dreptate, nu avem dreptul sa le preluam si metodele pentru ca in democratie atunci cand cetatenii onesti isi reunesc fortele pentru atingerea unui scop comun, exista suficiente mijloace de contracarare a unui compartament sau a unei actiuni .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu