Intr-un stat de drept si intr-o societate si o democratie normala, infractorii, criminalii si tortionarii sunt pedepsiti dupa aceleasi legi indiferent de categoria sociala din care fac parte.
Problemele apar atunci cand intr-o societate este invocata in mod excesiv sintagma ” special “.
Putem avea de exemplu “obiective speciale” , “functionarul public cu statut special ” cum este politistul ( ” un funcţionar public civil cu statut special, o profesie, o calitate, o persoană care ocupă o funcţie în cadrul Poliţiei Române “) sau ” regimul special” ( regim care in mod logic presupune si anumite privilegii inaccesibile cetatenilor ordinari ) in care se incadreaza mult mai multe categorii decat am banui la prima vedere *) .
Pe de alta parte, faptul ca un functionar public beneficiaza de un statut special nu garanteaza in mod absolut ca el nu va comite exact aceleasi infractiuni pe care le poate comite si un cetatean ordinar care poate deveni in anumite cazuri infractor **) .
De aici incolo incep diferentele in sensul ca desi vorbim despre aceleasi acte ( infractiuni, crime,etc. ) ” regimul special ” isi spune cuvantul si ” unii devin mai egali decat altii “.
Mai clar , beneficiarii “regimului special” ( exemplu : politisti, procurori, judecatori ) primesc un tratament privilegiat chiar daca comit EXACT aceleasi fapte ( infractiuni, crime,etc. ) ca cetatenii ordinari :
In aceste conditii nu poti combate coruptia din sistem de exemplu daca un judecator prins cu spaga ( http://www.contributors.ro/analize/procuroarea-%C8%99pagara-angela-nicolae-si-tacerea-sistemului/) este trimis in inchisoare… doar ca sa citeasca in celula lui, sau daca un fost ministru si profesor de drept care confunda terenurile Armatei cu cele ale patronilor echipelor de forbal, este incarcerat pur si simplu la … minori (?!):
„Puşcăria e foarte curată şi se mănâncă exact ca la restaurant. E penitenciar de VIP-uri. Toată ţara ştie că Penitenciarul Găeşti e cel mai tare. Conducerea s-a gândit la fiecare aspect. Am fost şi la Ploieşti, la Craiova, dar ca aici nu am găsit condiţii niciunde”, ne convinge Elvis, un alt deţinut.
” Deţinuţii au dreptul la opt ore de relaxare în fiecare zi, patru dimineaţa şi patru seara, în care pot face aproape orice îşi doresc: pot participa la ateliere de arte, pot învăţa să cânte sau pot merge la bibliotecă. Ei se mai pot relaxa la baza sportivă din incinta penitenciarului, care cuprinde o sală de sport dotată şi cu aparate de fitness, pot juca fotbal, baschet sau tenis sau pot lua lecţii de dresaj canin. În weekend-uri sau când sunt transmise meciuri importante la TV, toată suflarea iese din celule şi se îndreaptă spre sala de sport, acolo unde se găsesc televizoare Full HD. De asemenea, cei care doresc, pot munci în cele opt ore pe care le au la dispoziţie în fiecare zi, la o unitate de pe raza oraşului Găeşti.”
http://adevarul.ro/locale/targoviste/foto-babiuc-detinut-penitenciarul-lux-gaesti-1_5226b99ec7b855ff56436d60/index.html
Cum viitorul tarii nu poate ( inca ) trece de granitele ei, singura analogie posibila este tot cu trecutul acesteia.
Sa ne delectam putin cu logica sociala ” speciala” a impunitatii ( de fapt, atat de cunoscuta romanilor ) pe care o regasim intacta in acele ” Directive speciale ” ***) in trecut aplicate pe scara larga in Romania si in tarile din Est , dar a caror existenta este contestata si acum de catre unii ziaristi :
( Directivele NKVD pentru tarile din Est – 1947 )
**)http://www.gandul.info/stiri/trei-barbati-intre-care-un-functionar-public-cu-statut-special-arestati-pentru-proxenetism-11639887
***) Cristopher Andrew & Oleg Gordievski – KGB. Istoria secreta a operatiunilor sale externe de la Lenin la Gorbaciov , Editura ALL, Bucuresti, 1994, p.487-492 ; http://www.riscograma.ro/4193/iata-adevarata-constitutie-a-romaniei-directivele-nkvd/#comments
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu