Recent au fost publicate rezultatele unei cercetari foarte interesante comandate de catre ziarul "Adevarul" care arata ca in randul cetatenilor exista o adevarata criza a reprezentarii democratice :
Potrivit unei cercetări realizate de INSCOP Research, respondenţii n-au încredere în instituţiile statului pentru rezolvarea principalelor temeri cu care se confruntă. Studiul privind temerile românilor şi sursele protejării în percepţia publică, efectuat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“ ( s.n.) în perioada 7-14 noiembrie, oferă rezultate îngrijorătoare cu privire la soliditatea infrastructurii democratice şi comunitare a societăţii. Analiza temerilor individuale/colective pătrunde adânc în conştiinţa publică, astfel că indicatorii măsuraţi surprind cu mai multă acurateţe harta nemulţumirilor şi a refugiilor populaţiei.
Citeste mai mult: adev.ro/mwkpq3Totusi , adevaratul initator al cercetarii se pare ca este de fapt o singura persoana :
Am fost întrebat recent ce temă de sondaj de opinie ar merita să scoatem în teren. Am propus „tema fricilor“. Avem acum un prim sondaj public pe intervalul actual. Multumesc, Remus Ştefureac si INSCOP. Este un start promiţător într-un domeniu sensibil.Să nu ne grăbim cu concluziile! Merită repetat şi diversificat. Dar câteva observaţii se pot pune deja în pagină.
Dorel Sandor *)
Citeste mai mult: adev.ro/mwmjhq
Daca rezultatele sondajului prezentate mai jos sunt reale , ele ne arata efectul final al situatiilor de imposibilitate politica , economica, sociala,etc. in care sunt tinuti de peste doua decenii romanii intr-o tara si o societate care la foarte multe variabile se afla pe ultimele locuri in UE.
http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2013/11/20/528cf660c7b855ff561a7164/627x0.jpg |
http://ade
Daca aceste perceptii si reprezentari sunt valide , ramane intrebarea daca ele reprezinta numai un rezultat neintentionat al situatiilor de imposibilitate (http://sergiusimion.blogspot.ro/2008/01/situatiile-de-imposibilitate.html ) pe care le-au trait si le traiesc romanii intr-o societate adusa de multa vreme in stare de parabioza.
Mai mult decat atat, dupa unele opinii , la nivelul aparatului birocratic exista reforturi sustinute de revenire la normele sovietice (celebrele Directive NKVD ) din anii `50 (http://www.contributors.ro/editorial/indignarea-%c8%99i-noul-cod-etic-al-cna/#comment-160359 ) care genereaza prin definitie acest tip de situatii.
*) Dorel Șandor este un analist politic român. Conduce Centrul pentru Studii Politice și Analize Comparative, fondat în 1992.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu