Cu ceva ani in urma , un presedinte al Romaniei a facut o afirmatie uluitoare si in acelasi timp nedreapta :
„ România duce o acută lipsă de cetăţeni."
Emil Constantinescu
Aparent avea dreptate daca observam ca si in momentul de fata numarul cetatenilor care iau o pozitie hotarata fata de problemele extrem de grave ale societatii romanesti este infim in raport cu populatia tarii :
1. Numarul de romani care au semnat petitia "Nimeni nu e mai presus de lege " initiata pe AVAAZ :
15,00013,97813,978 au semnat. Hai să ajungem la 15,000
2. Numarul de romani care au semnat " Scrisoare catre Secretarul American John Kerry pentru a continua sprijinirea luptei pentru eradicarea coruptiei din Romania " :
10,571
|
96%
| 11,000 |
3. Remarca unui cetatean mucalit care a vazut una dintre aceste liste :
Un cetatean : Astia sunteti toti ??!!
O prezentare cinica dar fara explicatii a lipsei de feed-back din societatea romaneasca , a golirii de continut a institutiilor societatii romanesti si a paralizei civice care a fost indusa populatiei poate fi gasita in "Adevarul" :
" • Cui îi pasă de ce spun oamenii? Cine sunt, de fapt, cei cărora li s-ar putea adresa protestele?! Aflăm în fiecare zi că sunt altceva decât pretind, decât ar trebui să fie în rolurile şi funcţiile dobândite prin alegeri libere şi corecte.
• Care sunt cauzele necazurilor? Cine e de vină? Cine stabileşte vina?! Şi cine plăteşte pentru faptele sale?
• Când a avut vreun efect protestul oamenilor? Pe ce subiect? Prin ce schimbări în bine, s-a lăsat?!
• Cum să protesteze?! Stând în greva? În România se stă profund...Ieşind în stradă?! Pe cine deranjează?
• Îi mai reprezintă cineva pe români?! Pe românii nemulţumiţi?! Se mai bate cineva pentru ei? În Parlament? Cine poate pretinde asta?! La nivel local?! La Bruxelles?! Se poate bate cineva cu cărămidă în piept că ar face-o?
• Dar dacă dintr-o dată ar ieşi multă lume în stradă?! Ar inunda străzile, pieţele ca în ’89. Care ’89?! Mânaţi de cine? Cine îi scoate în stradă pe români? În acelaşi timp, în acelaşi loc, pentru aceeaşi cauză?!
• Deci, ies oamenii sau ies că aşa vor alţii?!
• Ce să ceară?! O sută de lei la sărbători? O sută de lucruri lipsesc în România, în 2013! Ba chiar mai multe! Cu ce începem? Cine începe?
• Deci, a cui e vina? Mai există cineva nevinovat în politica românească? De aia se şi intră în politică! În Parlament, în imunitate. Da! Putere şi imunitate, măi frate! „Frate cu dracu’ pana trece veacu’“.
• Deci la ce bun să mai ieşi în stradă? Să protestezi! Ce e aia protest?! Te ascultă cineva?
• Ascultă ăştia de cineva?
P.S. Şi totuşi, la Sfânta Parascheva s-au adunat 100.000..."
Dorel Sandor - De ce nu protesteaza romanii ?
Care ar putea fi explicatiile acestei apatii sociale masive si ale acestui abandon social care echivaleaza practic cu o sinucidere sociala intr-o societate alienata ?
In esenta este vorba de tehnica de inginerie sociala prin care debusolarea cetatenilor si lipsa de repere sociale devin scopuri in sine conform unei replici absolut uluitoare a unui sef dintr-o centrala industriala data de acesta subordonatiilor sai exact dupa fuga lui Nicolae Ceausescu : " Sa va vad eu unde ma mai reclamati acum ! "
Comentariul de mai jos aparut pe Contributors.ro se refera la lipsa reperelor ca stare de fapt :
” (re)coalizarea societatii civile, inclusiv a fostului nucleu dur al societatii civile (actualmente spart pe motive prostesti legate de asumarea „basismului”) care a declansat cu anticipatie boicotul in 2012, aparand astfel statul de drept. E partea cea mai dificila, caci dreapta romaneasca, asa cum mai este ea azi, e deja fragmentata pe falia „basismului pur” sau al „basismului tradat” (Andreea Pora a avut un articol promonitoriu la final de 2013, AICI) si e deja impartita electoral in tabere de partid tot mai puriste in asteptari si mai maximaliste in dezamagiri (reciproce). “.
In primul rand, dreapta romaneasca este o gluma buna. Este la fel de dreapta pe cat de liberal este acum Petre Roman , sau pe cat de democrat este un fost sef al SIE devenit acum politician de dreapta , ca sa nu mai vorbim de tineretea sa revolutionara.
a) pentru ca pornind de la politicieni ca exemplu de “succes social” , cetatenii nu mai vad demult nici un model ( social ) de urmat :
( ” toti sunt o apa si un pamant , toti mint, toti fura, nu poti avea incredere in nimeni ! ” )
b) din cauza lipsei de feed-back, apatiei , exasperarii, disperarii si abandonului social instaurate masiv in societate prin lipsa de orizont si de perspectiva care au condus in final la scaderea moralului populatiei :
( ” nu ne mai vindecam niciodata, nu mai este nimic de facut, totul este zadarnic, nu mai exista solutii, praful sa se aleaga , scapa cine poate! “) .
*) Theophyle - Incleştarea finală. Testul de foc al epocii Băsescu