"DECEMBRIE 1989. Când avea 12 ani, Ioana Bărbat a asistat neputincioasă la uciderea propriei mame. Povestea ei tragică, cu personaje şi pariuri criminale, trezeşte frisoane.
“Ochii Ioanei se transformă instantaneu, inundaţi de lacrimi: „Au început să tragă. O singură rafală. Vă daţi seama, eram doar noi trei în toată Piaţa Libertăţii? Şi au tras. Când s-a liniştit zgomotul mitralierei, m-am întors. Mama era întinsă pe jos, cu faţa întoarsă, iar tata ghemuit la pământ, în stânga mea. Eu, în picioare, singură, cu haina găurită peste tot. M-am uitat în jos şi am strigat-o pe mama. N-a răspuns. Atunci m-am dus la tata. «Hai să plecăm că mama e moartă! » Şi el mi-a spus: «Nu pot! Sunt rănit şi nu mă pot mişca!»”.
”Coşmarul copilului de 12 ani abia începuse. Un bărbat îmbrăcat într-un parpalac negru de piele a răsărit de niciunde, a evaluat „situaţia” şi s-a întors cu încă trei oameni. Familia Bărbat a fost luată pe sus şi dusă într-o încăpere, lângă restaurantul militar. „Acolo a venit un militar, tata se văita, şi a zis «Taci, ....-ţi gura mă-tii, că atunci când ai ieşit pe stradă nu te-ai văitat aşa!»."
" Mie mi-a zis să nu mai plâng, că ne omoară şi pe noi. Pe mama o puseseră pe nişte trepte, cu o mână prinsă la spate. Bărbatul în parpalac negru i-a ordonat unui militar să o întoarcă, să nu rămână înţepenită aşa”, retrăieşte Ioana scena-coşmar. Filmul se derulează parcă în slow-motion. Au trecut 20 de ani, dar Ioana este încă acolo, un copil de 12 ani obligat să suporte, fără anestezie, inciziile chirurgicale ale felcerilor dictaturii.”
"Peste tot, o spaimă teribilă. Amintirile Ioanei sunt brutale: „După ce au dus-o pe mama la morgă, mi-au pus în braţe o plasă cu hainele şi bijuteriile ei. Şi m-au lăsat acolo, un copil de 12 ani, cu ce mai rămăsese de la mama, în braţe. În sala de operaţie, tata lupta pentru viaţă. În rest, plin de morţi. Plin de morţi. Atât era în jurul meu”.
“Ştim vinovatul: Vasile Joiţoiu. El a fost condamnat la 18 ani de închisoare şi achitat de tribunalul militar(s.n.). Ştim că a luat arma de la un militar şi a tras. Ulterior am aflat că totul a fost un pariu. El a pariat cu ceilalţi că, dintr-o rafală, ne omoară pe toţi. A pierdut! Eu şi tata nu am murit”, dezvăluie Ioana Bărbat detaliile sordide ale dramei.”
Sursa : http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/880632/Calvar-pentru-victime-prosperitate-pentru-calai/
Aceasta atitudine nu este noua, ea a aparut inca din anii `90 .Ceea ce ar putea intregi in acest caz tabloul este celebra replica data de Petre Roman la Mineriada din 1990 ziaristilor straini care la conferinta de presa au povestit ingroziti ce au vazut afara in strada : „N-ati vazut bine!” , dar cireasa de pe tort ar fi opinia lui Ion Iliescu cel care in 1990 acuza romanii in ziarul „Romania Libera” ca sunt paranoici deoarece vad peste tot numai conspiratii .
„Medicii sunt primii vinovaţi pentru Hexi Pharma!“
(http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/ctp-medicii-primii-vinovati-hexi-pharma-1_5744ae965ab6550cb841fff5/index.html ).
http://www.evz.ro/exploziv-dan-condrea-a-fost-agent-sie-super-dezvaluiri-si-detalii-incredibile-oferite-de-fosta-sotie.html
http://www.evz.ro/personaj-dubios-implicat-in-trafic-droguri-si-arme-si-legatura-cu-dan-condrea-detalii-incredibile-care-readuc-in-prim-plan-teoria-conspiratiei.html
http://www.evz.ro/firma-care-a-vandut-mai-multi-dezinfectanti-decat-hexi-pharma-ar-avea-legaturi-suspecte-cu-sri.html
http://www.evz.ro/procesul-arme-pentru-rebelii-columbieni-omul-lui-hrebenciuc-vrea-sa-scape-din-arestul-din-sua.html
http://www.b1.ro/stiri/externe/un-roman-risca-inchisoare-pe-viata-in-america-serviciile-secrete-au-ramas-uimite-de-ce-a-facut-barbatul-150506.html
http://www.libertatea.ro/stiri/romanul-care-incercat-sa-vanda-arme-gherilelor-columbiene-fost-gasit-vinovat-el-risca-inchisoarea-pe-viata-1492491
http://www.romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/codrin-%C5%9Etefanescu–despagubiri-de-cinci-milioane-de-euro-de-la-primaria-capitalei–pentru-un-teren-319493
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-21016738-tariceanu-urmarit-penal-dna-pentru-marturie-mincinoasa-favorizarea-infractorului.htm
http://www.evz.ro/klaus-iohannis-a-trimis-cererea-de-urmarire-penala-pentru-4-fosti-ministri.html
http://ampress.ro/stiri/romania-campioana-a-serviciilor-secrete/
Unii jurnalisti si comenatatori anonimi semnaleaza exact aceasta situatie bizara :
" Dar sentimentul ca a existat o conspiratie a tacerii, in care politicieni, ministri, servicii secrete, toti stiau amploarea infectiilor nosocomiale, precum si faptul ca dezinfectantii Hexi Pharma erau ineficienti, distrug relatia dintre cetatean si stat."
George Mioc
“Sistemul mafiot care controlează România nu e compus doar din ceea ce se vede.”
Harald
„ În niciunul din cazuri n-am văzut vreo rețea cu spioni, securiști și alte aiureli. Corupție simplă, cu efecte cât se poate de vizibile...e un confort mental implicat în trebușoara asta, este mult mai ușor să tolerezi fenomenul dacă te minți că e imposibil să faci ceva împotriva lui (s.n.)."
Miron Damian
Intr-un dialog consistent pe platforma Contributors. ro cu cel care a scris aceste randuri ( „Accidentul” Condrea și conspirația flagrantă) mi-am exprimat dezacordul fata de aceasta opinie pentru ca nu poti lupta cu un fenomen de aceasta natura prin negarea lui .
Principiul evidentiat in toate dosarele crima organizata si de coruptie de la noi este acela ca sistemul mafiot care controlează România ( este vorba de cei care fura milioane de euro ) nu e compus doar din ceea ce se vede , ci in special de ceea ce nu se vede , dovada faptul ca un dosar DNA inseamna practic kilometri de dosare (https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1nrT8QR17HWkSGxotaOVKDyWClkRhTxFNQyO5vADZD7eBKgCMPNzMvd89YCOBnyEzv2HuhiVVdwk3WpSlytcZ-YYg_i6S40eJCHzCahQAevRZi7V-j9maML6U5ZeemsS-KCI1__5cb2E/s1600/image-2016-02-25-20825568-41-cum-arata-dosar-din-dna.jpg).
Pornind de la aceasta divergenta de opinii , si pentru prima data de cand imi exprim opiniile pe Contributors.ro ( si sunt ceva ani... ) acestea mi-au fost cenzurate sau sterse de catre autorul articolului desi in niciunul dintre acestea nu este vorba de un atac la persoana sau de incalcarea regulilor unui dialog civilizat :
Asa cum dvs aveti dreptul sa va expuneti civilizat opiniile , il am si eu si oricare alt cititor.
Va solicit sa reafisati postarea pe ati sters-o in mod abuziv ( la 26/05/2016 la 9:46 –http://www.contributors.ro/reactie-rapida/%e2%80%9eaccidentul%e2%80%9d-condrea-%c8%99i-conspira%c8%9bia-flagranta/#comment-282886 ) incalcand dreptul la libera exprimare a opiniei.
Opinii sterse si/sau cenzurate pe Contributors.ro de catre autorul Miron Damian :
- Sergiu Simion spune: ( comentariu sters )
- ” Pe realitate mă bazez, desigur.”
Adica pe realitatea dvs. Problema este ca pe langa realitatea dvs , mai exista si alte realitati ( politice, juridice, sociale, etc. ) care nu sunt in mod necesar identice cu punctul dvs de vedere.
- Comentariul tău e în așteptare.
“Sistemul mafiot care controlează România nu e compus doar din ceea ce se vede.”Inca un exemplu foarte recent ( si acesta probabil ca este abia inceputul …) : - Comentariul tău e în așteptare.
” Sistemul mafiot care controlează România nu e compus doar din ceea ce se vede.”Si un ultim exemplu halucianant , de “rețele întregi cu spioni, securiști, asasini și alte fantezii dinastea ” , dar deja devine plictisitor :Ca sa lamurim lucrurile , desi nu exista nici conspirati si nici conspiratori ( astea sunt fantezii ) , ziaristii si procurorii au niste idei fixe si nu-si mai vad capul de treburi : primii se impiedica mereu de aceste fantezii , iar ultimii le investigheaza .
Domnul Miron Damian are un fel original de a dialoga stabilind ce merita si ce nu merita luat in seama si publicat desi nu este vorba de atacul la persoana , etc. mergand pana la stergerea nejustificata a opiniilor sau comentariilor.
Consider ca acest comportament aduce deservicii nu numai cititorilor si comentatorilor ci si prestigiului platformei dvs.
In ceea ce ma priveste , am solicitat domnului Damian sa reposteze comentariul pe care mi l-a sters in mod abuziv ( am atasat mai jos contextul ) si sper ca aceasta situatie neplacuta sa ramana o exceptie si pentru autorii Contributors.ro si pentru cititorii platformei.
Comentariul tău e în așteptare.
26/05/2016 la 11:35
Domnule Damian,
Pur si simplu practicati cenzurarea opiniilor celorlalti in spatiul public ( cu ce drept ?) desi nu sunt un atac la persoana .
Asa cum dvs aveti dreptul sa va expuneti civilizat opiniile , il am si eu si oricare alt cititor.
Va solicit sa reafisati postarea pe ati sters-o in mod abuziv ( 26/05/2016 la 9:46 –http://www.contributors.ro/reactie-rapida/%e2%80%9eaccidentul%e2%80%9d-condrea-%c8%99i-conspira%c8%9bia-flagranta/#comment-282886 ) incalcand dreptul la libera exprimare a opiniei.
Sergiu Simion
Scrisoarea oficiala catre Redactia Contributors.ro :
|
May 26 (5 days ago)
|
Asa cum dvs aveti dreptul sa va expuneti civilizat opiniile , il am si eu si oricare alt cititor.
Va solicit sa reafisati postarea pe ati sters-o in mod abuziv ( 26/05/2016 la 9:46 –http://www.contributors.ro/
Cum editorii si moderatorii platformei Contributors.ro nu au reactionat la o asemenea situatie in care este incalcat dreptul la libera exprimare a opiniilor , nu ne ramane decat sa analizam punctual si sa decodificam semnificatia comportamentului , atitudinii si reactiilor autorului fata de interlocutor :
[Non-dialog (0). Dacă nu sunteți lămurit încă ( 1) ce susțin și ce nu (2) , întrebați (3) . V-am răspuns de fiecare dată( 4). În schimb, dacă ȘTIȚI deja ce susțin( 5) , în ciuda la ce răspund( 6) , atunci nu văd ce ar mai fi de dialogat, nu? (7)]
( 0 ) Instituie o definitie arbitrara a (non-)dialogului
( 1 ) Atribuie interlocutorului o stare de confuzie
( 2 ) Judeca numai dupa standardele sale
( 3) Impune o conduita
( 4 ) Doreste aprecieri pentru ca a facut efortul de a dialoga
( 5 ) Atribuie false judecati
( 6) Traseaza conduite, limite si reactii obligatorii
( 7) Blocheaza exprimarea in alte conditii decat cele trasate in mod subiectiv
Pe scurt, toate aceste paralogisme sunt doar un pretext pentru a cenzura comunicarea , a bloca dialogul pe o tema sensibila si a interzice libera exprimare a opiniei cititorilor.
In acest caz vorbim de cenzurarea opiniilor cititorilor de catre autorul articolului cu acordul tacit al editorilor si moderatorilor platformei Contributors.ro , deci ne confruntam de fapt cu un exemplu de control al opiniei publice.
Cum acest autor este singurul din zecile de autori de pe aceasta platforma care are acest comportament de instituire a unor reguli arbitrare prin care cenzureaza in mod repetat dialogul din spatiul public (http://www.contributors.ro/author/miron-damian/ ) , trebuie sa existe si o explicatie logica pentru acest statut special in cadrul platformei si pentru acest comportament cu atat mai mult cu cat chiar autorul a subliniat importanta forum-urilor deci a locurilor unde cititorii isi expun opiniile si poate avea loc un dialog ( http://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/de-ce-sunt-forumurile-mai-bune-decit-presa)
In lipsa altor elemente ajutatoare , ne raman doar datele si informatiile despre autor care pot fi gasite pe Internet si care ne dau o idee despre profilul acestuia.
Aflam chiar de pe platforma Contributors.ro ca autorul este activ in spatiul public de 14 ani ( din 2002) :
Miron Damian
Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc (s.n.). A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are blogul propriu în cadrul Hotnews, "Inventarul Stricăciunilor Politice"Sursa : http://www.contributors.ro/author/miron-damian/?bio
Din alta sursa ca blog-ul din cadrul Hotnews nu mai exista :
URL: http://doc.hotnews.ro/
Proprietar: Miron Damian
Titlu: Inventarul Stricaciunilor Politice
Categoria: Politica
Sursa : http://bloguri.ziare.com/inventarul-stricaciunilor-politice-41
Sursa : https://www.facebook.com/miron.damian/about?section=places |
Dincolo de orgoliul acestui autor si al cititorilor sai, ramane intrebarea de ce isi permite sa se comporte in acest mod si de ce platforma Contributors.ro tolereaza un adtfel de comportament.
Raspunsul cel mai simplu este acela ca autorul stie din start ca i se va tolera acest comportament si ca nu va pati nimic daca recurge la acesta.
In acest caz autorul , si din anumite motive , desi este activ in spatiul public de 14 ani actioneaza mai degraba "undercover" ca celebrii plagiatori din politica ( nu are o ruta sociala transparenta, nu are studii si competente certificate oficial, nu are un statut social si o identitate certa,etc. ) deci este mai zis un "agent de influenta" care valideaza ( sau invalideaza cu ghioaga ) valori si atitudini , decat un jurnalist care actioneaza in mod onest si dupa regulile deontologiei profesionale. De fapt , vorbim de un fel de gardian al spatiului public care hotaraste ce au dreptul sa spuna sau nu cetatenii in spatiul public , ce exista sau nu exista, etc. . Pe de alta parte, se pare ca plaforma are inclusiv rolul de a promova astfel de comportamente si atitudini, pentru ca altfel le-ar stinge din faşă.
In mod cert , comportamentul autorului in acest caz ( de fapt si al platformei Contributors.ro ) incalca si regulile jocului democratic, si regulile etichetei si comunicarii civilizate confundand spatiul public cu propria ograda, iar moderarea site-ului , ca in atatea alte cazuri , straluceste prin absenta.
Este un bun exemplu care ne arata in mod elocvent cat de departe se afla comunicarea publica de la noi de regulile jocului democratic si ce distanta mai au de parcurs agentii de influenta din spatiul public si instantele sociale de la noi pana cand vor intelege cu adevarat ca exprimarea opiniilor cetatenilor nu este o favoare acestora , ci un drept castigat de ei si foarte scump platit de toti.