Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 5 mai 2016

Profesorul britanic Tom Gallagher despre sociologul roman Vasile Dâncu


Profesorul si analistul politic Tom Gallagher cunoscut de ani de zile pentru analizele sale politice exemplare si articolele pertinente asupra realitatii romanesti , ne ofera in Revista 22 ( http://revista22.ro/70253585/poate-eminena-cenusie-de-la-cluj-s-transforme-politica-romneasc.html )  o surprinzatoare  pledoarie in favoarea lui Vasile Dâncu  propulsat in rolul de posibil "centru ner­vos al reașezării unei lumi politice în blo­caj ".
Dupa profesorul Gallagher aceasta restructurare politica si sociala ar putea avea chiar si sustinatori  :

" Dacă Dâncu se pregătește cumva, în secret, să transforme ordinea po­litică existentă, el este ajutat în acest demers atât de lipsa de curiozitate din mass-media pe acest subiect ( s.n.) , cât și de sprijinul discret din partea unor ardeleni proeminenți din presa bucureșteană (s.n.)".


Foto : Revista 22


Argumentele prin care Vasile Dâncu este distribuit  direct in pole position ,  pornesc de la imaginea publica pe care acesta o are  in profesie , mass-media si retelele sociale :

"...este un expert în sociologia co­municării, cu experiență guvernamentală, dar și cu numeroase conexiuni în viața pu­blică. Mulți tineri îl urmăresc pe social me­dia ( ?-s.n.) , admirându-i imaginea atent șle­fuită, de ardelean mândru și care, în egală măsură, este confortabil cu partea lui ro­mânească, dar, în același timp, echilibrat, fără a fi servil în fața culturii și puterii oc­cidentale."

Mai mult decat atat, Tom Gallagher identifica un mesaj nationalist bine ascuns intr-o revista glossy , de nişă ( http://revistasinteza.ro/ ) , in care Vasile Dâncu este de fapt si principalul autor :

"Ca cititor ocazional al revistei sa­le, Sinteza, am putut să descopăr un me­saj naționalist persistent, deși bine ascuns, mult mai sofisticat decât orice ar putea con­cepe Marian Munteanu. Sinteza sus­ți­ne că românii trebuie să se bazeze pe pro­pria lor inteligență și solidaritate și că politicile interne și internaționale trebuie să fie modelate de interesul național ro­mânesc (s.n.). Și oricine are puterea să defi­nească acel interes va avea o influență psi­hologică imensă asupra multor români, de­mersul lui Dâncu fiind o astfel de în­cercare(s.n.). Sinteza este o revistă glossy, pre­zentabilă, care beneficiază de un tipar de cea mai bună calitate, costurile de pro­ducție semnificative fiind acoperite de spon­sori generoși (într-o piață de publi­citate extrem de dificilă și săracă)."

Din nefericire , mesajul nationalist este o arma cu doua taisuri si de atatea ori folosit in trecut ca forma de manipulare,  incat romanii sunt foarte sceptici si rezervati la acest gen de stimuli tocmai pentru faptul ca nationalismul echilibrat si patriotismul sincer a fost confiscat si compromis de atatea ori de miscari dubioase si de personaje gen Corneliu Vadim Tudor .
In sfarsit, argumentul forte prezentat in favoarea lui Vasile Dâncu este legat nu de ceea ce are,  ci de ceea ce nu are :

" Nu are un trecut dubios și nu are probleme în justiție, așa cum se întâmplă cu oricare alt nume mare din PSD în ul­timul deceniu. ".

Aceast foarte interesant profil socio-politic are un defect structural si anume acela ca nu prezinta decat o singura faţă a monedei deoarece profilul analizat este in realitate mult mai complex. Desi este propus pentru rolul atat de impunator  de "centru ner­vos al reașezării unei lumi politice în blo­caj" personajul analizat are in realitate un sistem de valori politice si morale care poate fi definit in cel mai bun caz ca fiind  "departe de echilibru" deoarece instituie ad-hoc un fel de democratie sociologica cu securisti si pentru securisti :


" Să nu-l mai critice pe Voiculescu, nu aici este soluţia. Dan Voiculescu are libertate absolută să facă ce vrea pe scena politică de la noi. Îşi permite să fie soluţie imorală de câte ori vrea şi eu sunt împotriva celor care se tot plâng de el, mai ales pe la colţuri sau cu jumătate de gură. În condiţiile în care politicienii români nu ştiu să facă decât politică de televizor, Dan Voiculescu are cel mai important capital. Bravo lui, nu-l mai stresaţi cu tot felul de nimicuri! Chiar îmi place de Dan Voiculescu, îl putem admira pentru ceva: este singurul politician care poate exercita o putere reală asupra politicienilor, care le taxează ipocrizia şi oportunismul. Mă uit cu o încântare grozavă ore întregi la politicieni care explică de ce se aliază cu el: compatibilităţi ideologice, similarităţi de program, cristalizarea stângii sau a dreptei, interes naţional. Până la urmă, tuturor le este frică de el şi el procedează ca un haiduc: primeşte 1% la alegeri, dar îi taxează pe ceilalţi pentru că, are dreptate, nici ei nu sunt mai cu moţ. Îmi place tenacitatea lui şi mai ales faptul că exercită un act de putere pe scena politică."
Vasile Dâncu
sociolog PSD
http://www.revista22.ro/mi-place-dan-voiculescu-taxeaza-ipocrizia-si-oportunismul-9709.html


Acelasi tip de strategie este aplicata cu succes si in sociologia comunicarii unde printr-o prestidigitatie sociologica denumita cercetare („Viaţa ideilor - Percepţiile şi reprezentările românilor cu privire la inteligenţă şi raportare la idei“ ) Vasile Dâncu reuseste performanta uluitoare de a transforma politicienii in intelectuali si invers . Raspunsurile vizibile in imaginile de mai jos  , dar si modul de formulare a intrebarilor sunt elocvente :



http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2016/03/25/56f53f595ab6550cb838689d/627x0.jpg

http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2016/03/25/56f53f695ab6550cb83868f7/627x0.jpg

Sursahttp://adevarul.ro/news/politica/sondaj-ires-victor-ponta-mai-apreciat-intelectual-roman-interpreteaza-sociologii-rezultat-1_56f50dc95ab6550cb836bc0c/index.html

In acest caz sociologii au posibilitatea democratica sa se evalueze ei intre ei :

"Inteligenţa poporului român raportată la inteligenţa altor popoare este şi aceasta evaluată pozitiv. Două treimi dintre respondenţi spun că, într-o mare şi foarte mare măsură, poporul român este mai inteligent dec\t alte popoare. Întrebat cum interpretează acest rezultat, sociologul Mircea Kivu a răspuns: „Este o întrebare tâmpită. Poporul nu e inteligent, oamenii sunt inteligenţi“.http://adevarul.ro/news/politica/sondaj-ires-victor-ponta-mai-apreciat-intelectual-roman-interpreteaza-sociologii-rezultat-1_56f50dc95ab6550cb836bc0c/index.html

Aceeasi prestidigitatie sociologica  o vom intalni si intr-un proiect tautologic ( "Îmbunătățirea eficacității organizaționale a MENCȘ și a instituțiilor subordonate prin dezvoltarea sistemului de control managerial intern (SCMI)" )  finantat cu fonduri europene  nu se stie clar pentru ce si in care asociatia ARES ( http://ares-romania.blogspot.ro/ )  este unul dintre parteneri :

http://www.scmi-educatie.ro/ http://ares-romania.blogspot.ro/2015/12/comunicat-de-presa-imbunatatirea.html

Sa citam chiar din site-ul asociatiei :  "ARES (  contribuie la implementarea proiectului „Îmbunătățirea eficacității organizaționale a MEN și a instituțiilor subordonate prin dezvoltarea sistemului de control managerial intern (SCMI)”, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Asociația Centrul pentru Integritate" (http://ares-romania.blogspot.ro/) .

Cu alte cuvinte asociatia ARES (http://ares-romania.blogspot.ro/ -  deci localizata pe un blog ) este partenera cu Asociatia Centrul pentru Integritate ( http://www.asociatii.net/bucuresti/asociatie-asociatia-centrul-pentru-integritate-cui30933249.html - localizata pe Soseaua Vitan-Bârzesti 7D Bucuresti , dupa Google Maps exact in sediul Rin Grand Hotel Bucuresti) si intr-un proiect care reformeaza invatamantul romanesc prin "controlul managerial intern" ( extrem de interesant concept , dar nu prea are legatura cu obiectivele educatiei si invatamantului ) .

Ca lucrurile sa fie si mai palpitante,  revista Sinteza amintita anterior si editata de un social-democrat face reclama reclama monarhiei ( http://revistasinteza.ro/romania-sub-semnul-coroanei-regale/ ) fiind atasata aceluiasi blog ( http://ares-romania.blogspot.ro/) al  asociatiei  inter- multi- si pluridisciplinare ARES al carei obiect de activitate acopera practic toate domeniile si toate planurile incepand cu securitatea si terminand cu invatamantul si ocupatiile non-agricole din zona rurala  (http://ares-romania.blogspot.ro/2015/02/bilantul-mai-2013-iulie-2013-privind.html )   :

CINE ESTE ASOCIAȚIA ROMÂNĂ PENTRU EVALUARE ȘI STRATEGIE – ARES? Asociația Română pentru Evaluare şi Strategie – ARES este persoană juridică română constituită în scopul de a contribui la optimizarea unor dimensiuni ale societății în domenii precum cel al educației și formării profesionale, social, politic, economic, juridic, militar, al securității și cooperării, dar fără a fi limitate la acestea, prin proiecte și acțiuni științifice inter și pluridisciplinare.
http://ares-romania.blogspot.ro/)

Acest obiect de activitate multicolor  de tip hipermarket si/sau  salata boeuf,  pare pur si simplu calchiat dupa doctrina nationala a informatiilor pentru securitate :

"Doctrina naţională a informaţiilor pentru securitate oferă o definiţie exhaustivă a conceptului de securitate naţională – „starea naţiunii, a comunităţilor sociale, a cetăţenilor şi a statului, fundamentată pe prosperitatea economică, legalitate, echilibru şi stabilitate socio-politică, exprimată prin ordinea de drept şi asigurată prin acţiuni de natură economică, politică, socială, juridică, militară, informaţională şi de altă natură, în scopul exercitării neîngrădite a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti...". Ion Duvac - Cultura de intelligence a decidentilor politici https://www.scribd.com/doc/43797433/Duvac-Cultura-de-Intelligence-a-Decidentilor-Politici-2007
In toata aceasta impresionanta desfasurare de forte care are un picior in politica si altul in securitate sau invers , exista totusi un nucleu structural si un numitor comun . Sociologul Vasile Dancu, fondatorul revistei Sinteza si pasionat de problemele actualitatii politice si sociale este un membru marcant al Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale fondata de Gabriel Oprea.






In aceasta  interesanta ipostaza este de presupus ca impartaseste in anumite limite cel putin , conceptia , ideologia, mentalitatea si viziunea tovarasilor sai de drum . Cum Vasile Dâncu a fost deja distribuit  in rolul de "centru ner­vos al reașezării unei lumi politice în blo­caj " fiind considerat preocupat de "transformarea in secret a ordinii politice existente",  este evident cam la ce consecinte ne putem astepta daca in complicata realitate romaneasca se va da curs unui asemenea posibil scenariu .




Observatii

Am vrut sa postez comentariul si pe site-ul Revista 22 dar setarile lui nu permit decat un numar limitat de cuvinte ( nu se stie exact cate !) si resping link-urile externe.

Niciun comentariu: