Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

duminică, 13 martie 2022

Frontierele etice si legitimitatea morala versus diversiune, dezinformare , manipulare si razboi hibrid



Gabriel Andreescu 
Articolul unui cunoscut si respectat activist român pentru drepturile omului , specialist în domeniul științelor politice si disident anticomunist român aparut pe platforma Contributors.ro ( Gabriel Andreescu - Ucraina si fronturile etice interne ) este un necesar punct de reper in infernalul razboi hibrid care se poarta in mass-media de la noi de peste trei decenii si in acelasi timp o lectura reconfortanta pentru cei care mai cred inca in puterea si onestitatea cuvantului . 
Prima impresie pe care o lasa lectura articolului este cea de sustinere a normalitatii morale si umane in actualul context european si mondial generat de invazia rusa si cumplita tragedie a unei tari  masacrata sub ochii comunitatii internationale. 
In al doilea rand claritatea ideilor, concizia textului , stilul discursiv si argumentatia detaliata constituie  o contrapondere necesara la articolele de opinie care abunda in presa romaneasca pentru care prezentarea faptelor si argumentelor sunt estompate de discursurile specifice razboiul hibrid :  

" Discursul aiuritor al actorilor care intră în disonanță cu solidaritatea internă și internațională arătată poporului ucrainean șochează prin lipsă de empatie pentru victimele agresiunii rusești."

"Adevărata atenție este de îndreptat asupra publiciștilor fără niciunul din defectele enumerate mai sus. Asupra autorilor de texte elaborate, care apelează la sensibilitățile cititorului, care folosesc o informație bogată tocmai pentru a manipula interpretările."

" Urmărind campania Realității PLUS a lui Sebastian Ghiță (fost membru în Comisia de Control al SRI, refugiat în Serbia într-o situație în care nu putea să nu verse serviciilor de informații sârbe și ruse ce i se cerea/ aici), ambiguitățile lui Ioan Talpeș (fostul director al SIE în vremea când se desfășurau operațiuni de contrabandă care implicau ofițeri de informații) și acum textele lui Știreanu din ziarul Cotidianul, am simțit pur și simplu răcoare pe spate. Acești oameni au fost, și sunt până la un punct, actori cu greutate în straturile superioare ale puterii (s.n.). "

Diagnosticul autorului este foarte corect. Marea problema a Romaniei nu este comportamentul populatiei atat de des blamata in diatribele (de)formatorilor de opinie  (https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/studiu-s-a-schimbat-poporul-roman–ultimul-secol-spiritul-turma-complexul-inferioritate-1_5344d8450d133766a89f16fe/index.html ) , comportament care a luat prin surprindere inclusiv specialistii, ci mentalitatea existenta in unele cercuri ale puterii.  .
Opinia lui Armand Gosu  specialist in problemele Estului este definitorie in acest sens : 


" Sunt uimit că românii au dovedit atât de multă empatie față de refugiații ucraineni. Arată că propaganda oficială de 25-27 de ani a eșuat  ". 
„Elita politică a României de la început (după 90) s-a poziționat împotriva Ucrainei. ​Dacă ne uităm acum la postările oamenilor din sistem, precum generali, aceștia sunt foarte critici cu Ucraina. Eu sunt uimit că românii au dovedit atât de multă empatie. Asta înseamnă că propaganda de 25-27 de ani a eșuat”

Armand Gosu

Intrebarea interesanta este prin ce se defineste aceasta mentalitate total opusa democratiei si statului de drept , cine o promoveza si cum. 
Dincolo de bizareria situatiei unui Sebastian Ghita care din "persoana cu informatii de interes pentru securitatea nationala"  ajunge fugar in Serbia (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21557488-seful-comisiei-control-sri-inainte-deputat-sebastian-ghita-era-pentru-sri-persoana-informatii-interes-pentru-securitatea-nationala.htm ) , a unui Ioan Talpes care ajunge in PNTCD ( https://romanialibera.ro/special/fostii-securisti-isi-fac-platforma-politica-folosindu-se-de-pntcd-71478/ ) este de remarcat traiectoria unui Octavian Stireanu (https://ro.wikipedia.org/wiki/Octavian_%C8%98tireanu ) care a trecut victorios prin filtrele ideologice ale regimului comunist si postcomunist (   Viata Studenteasca, Amfiteatru, Flacara , Azi , Clubul Roman de Presa , Uniunea Ziaristilor Profesionisti ). 
In esenta , mentalitatea care se manifesta plenar acum in unele sfere ale puterii este mentalitatea "lupilor tineri" intrati in paine in timpul regimului comunist si ajunsi la senectute. 
Spre deosebire de vechea garda comunista pentru care faptul ca in cele mai multe cazuri nu vorbea decat limba romana era un motiv de mandrie patriotica , "lupii tineri" au fost selectati si dupa alte criterii decat cele ideologice.
Pe cale de consecinta , incepand cu taberele de creatie  organizate pe spranceana de UTC -ul de altadata  ( https://web.archive.org/web/20170216073845/https://www.catavencii.ro/utecismul-vicios/) revistele studentesti ( Viata Studenteasca, Amfiteatru, Echinox, etc. ca sa nu mai vorbim de Scanteia Tineretului ) ,  Uniunea Asociatiei Studentilor Comunisti (UASCR) ,  Centrul de Cercetari pentru Problemele Tineretului (https://lege5.ro/Gratuit/g43tgmrz/hotararea-nr-2567-1968-privind-autorizarea-infiintarii-centrului-de-cercetari-pentru-problemele-tineretului ), secretarii UTC , CC al UTC, etc. au fost pepiniera de cadre din timpul comunismului care incerca o oarecare fronda fata de mentalitatea osificata specifica CC al PCR ( o mare parte dintre membrii ei au jucat un rol important in politica si in afacerile din postcomunism)
Aceasta pepiniera era supervizata inainte de 1990 de catre CEPECA, Centrul de Informare si Documentare existent inainte de 1989 , Academia " Stefan Gheorghiu" ,etc. si secondata de falanga din umbra  a Scolii de ofiteri de Securitate de la Baneasa si Ministerul de Interne. 
In acest caz vorbim despre mentalitatea de buncar care poate fi identificata usor la profesionistii contraspionajului comunist :





Cu adevarat straniu este faptul aceasta mentalitate conspirativa a penetrat fara nicio rezistenta mediul universitar si academic unde prin care invocarea  compatibilizarii structurilor si legislatiei nationale cu cele ale statelor NATO este predata nu numai "cultura de securitate"  ci si "cultura de intelligence a decidentilor politici"   ( https://pdfslide.tips/reader/f/duvac-cultura-de-intelligence-a-decidentilor-politici-2007.html ). 
Intr-un mediu politic, social si cultural atat de toxic diversiunea , dezinformarea , manipularea si razboiul hibrid si propaganda pro-rusa cu trolii ei cu tot infloresc la cote astronomice , din fericire fara aderenta la marele public.
Pe de alta parte , posibila existenta a publicistilor si agentilor de influenta in serviciul Rusiei este conexa cu  o tema dezbatuta pe larg in timpul comunismul de catre postul de radio Europa Libera , respectiv problema ofiterilor de Securitate acoperiti, pe deplin conspirati, care aveau sarcina sa actioneze dupa caderea comunismului , dar in interesul cauzei si exact din randurile " dusmanului de clasa " unde aveau sarcina sa se infiltreze post factum.
In contextul creat de genocidul din Ucraina, razboiul hibrid si subversiunea ruseasca de la noi se vad acum intr-o alta lumina. 
De la celebra lista a lui Dughinin ( http://inliniedreapta.net/lista-prietenilor-rusiei-din-romania-deconspirata-de-alexander-dughin-prin-e-mail/ ) care a provocat la noi un scandal imens , la propaganda fatisa pro-kremlin (https://www.aktual24.ro/gusa-amendat-zdravan-pentru-propaganda-pro-kremlin-cna-cristoiu-sustine-diversiuni-si-conspiratii-furios-gusa-anunta-ca-vrea-sa-si-suspende-emisiunea-la-gold-fm/) si pana la diatribele  jurnalistului premiat de Sputnik , dar aflat in vizorul CNA ( https://www.aktual24.ro/spumega-ciutacu-pentru-ca-au-fost-blocate-site-urile-propagandei-rusiei-ne-baga-in-cusca-el-a-fost-declarat-jurnalistul-anului-de-sputnik/) avem o gama foarte larga de persoane si reactii sensibile fata de Rusia  care acopera intreg spectrul politic si cultural. 
Semnificativ in acest sens este cazul publicistului Vasile Ernu  care in 2014 sutinea deschis teze marca Putin conform carora Romania si Moldova sunt "state artificiale" ( cum suna aceasta teza in contextul actual ?!)  si care , atentie , astepta inca de atunci o explozie "a bombei sociale din Europa" ( https://adevarul.ro/moldova/social/de-romania-republica-moldova-state-artificiale-exploda-bomba-sociala-europae-1_52e262f0c7b855ff56c2958d/index.html) ,  in 2021 decreta putinismul drept " violenta economica" (https://moldova.europalibera.org/a/putinismul-%C3%AEnseamn%C4%83-violen%C8%9B%C4%83-economic%C4%83-(vasile-ernu-libertatea)/31069645.html), iar in 2022 si dupa genocidul din Ucraina isi descopera brusc dragostea pentru literatura ucraineana si apetitul pentru pace : 

" Aș putea continua. Ceea ce propun este o mică panoramă a unei literaturi imense care este alături de noi și pe care o cunoaștem atât de puțin. Poate citind aceste cărți vom înțelege mai bine pe cei de lângă noi, ca o formă de extindere a teritoriului păcii. Care ne lipsește tot mai mult.

Pace." 


Perfect intr-o alta grila de interpretare. Un  vanator  declarat de troli pro-Kremlin cum este Sorin Ionita le defineste recent profilul general si arsenalul de metode , dar fara sa-i identifice in cazuri punctuale :



https://www.facebook.com/sorin.ionita.16/posts/10228478750335789



Sorin Ionita evita cu obstinatie  sa spuna vreun nume , dar dupa aceasta grila  Vasile Ernu ar intra exact in cea mai recenta linie pro-Kremlin.
In schimb, daca publicistul nu stie sigur  cu nume si prenume  cine sunt propagandistii pro-Kremlin, in alte ocazii ii stie sigur pe cei care NU sunt. 
Intamplator si in cazul de fata :


https://www.facebook.com/sorin.ionita.16/posts/10228215609717438




In sfarsit, strategiile de diversiune care abunda acum in spatiul nostru virtual acopera un spectru foarte larg  incepand cu whataboutismul si terminand cu vechiul proverb romanesc " tara arde si baba se piaptana". 
La toate aceste strategii de diversiune cel mai bun antidot este si va ramane onestitatea intelectuala si morala , stilul clar , concis si mesajul lipsit de ambiguitate. 



Niciun comentariu: