Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 27 mai 2013

Responsabilitate corporatista si responsabilitate de stat

Comentariul de mai jos a fost facut la un articol aparut pe Contributors.ro :


Ciprian Ciucu What’s good for the most successful corporations is always, ultimately, good for all of us


Sergiu Simion spune:

„What’s good for the most successful corporations is always, ultimately, good for all of us”
Regret dar nu cred ca aceasta este cea mai fericita formulare a intrebarii pentru mentalitatile inca existente si stimulate la noi .
Corporatiile, multinationalele, firmele , etc, reprezinta si acum pentru o parte din populatie incarnarea „rechinilor imperialisti” care calca totul in picioare ( in mentalul unei parti a populatiei inca traieste serialul Dalas, J.R. Ewing, etc. ).
Poate ca o solutie mult mai buna era aceea de a porni chiar de la faptul ca in 1954 , Curtea Suprema a SUA a inclus o lege in cel de-al Paisprezecelea Amendament la Constitutie in care se stabileste ca intreprinderile sunt considerate “persoane fizice”si , prin urmare beneficiaza de aceleasi drepturi si protectie ca orice individ, si crearea unor astfel de “persoane fizice” a deschis calea unei noi epoci. Mai clar, firmele , exact ca cetatenii , au si obligatii dar si drepturi .
Ca sa inteleaga tot romanul , corporatiile si firmele private sunt obligate sa respecte anumite standarde si aici apare diferenta enorma intre responsabilitatea corporatista si cea de stat .
Sa ne gandim numai din punct de vedere al consecintelor imediate si de perspectiva in privinta masurilor luate , ce s-ar intampla la noi din punct de vedere al responsabilitatii cu o firma privata de produse alimentare despre care s-a aratat ca vinde produse toxice ( chiar daca nu moare nimeni ) , si ce se intampla cu un spital de stat in care moare un pacient…
Pe de alta parte, la noi inca exista strategia si tehnica controalelor multiple, concomitente si in asalt asupra unei firme pentru ca nici o lege nu interzice Garzii Finaciare, Politiei, Protectiei Consumatorului , Directiei Sanitare, etc. sa vina intr-un an , si la o singura firma , de cate ori au chef  si pana cand totul “iese bine”, adica conform planului prestabilit. De amenzi !
Poate ca din aceasta perspective trebuia conceput chestionarul pe care ni l-ati prezentat ( de fapt intrebarea ) . Asa cum arata, ridica mingea la fileu nostalgicilor ( “ Ce legatura exista domnule intre binele companiei Nissan,etc. si nea Caisa cel cinstit, dar care nu are bani nici macar sa-si cumpere o bicicleta ?!" Dupa parerea lui, niciuna ! ) .
Poate ca o solutie ar fi o investigatie de alt ordin , respective una care sa acopere mai multe dimensiuni si sa ofere un profil mult mai complet al cetateanului respectiv al (non)receptivitatii sale fata de mediul de afaceri (http://www.contributors.ro/dezbatere/id-always-support-my-country-whether-it-was-right-or-wrong/#comment-138004)
N.B. Fara sa fiu ironic , relevanta sondajului si esantionului ales de dvs ( aici au multe de spus multe sociologii… ) in mod natural nu poate fi foarte mare in primul rand prin numarul respondentilor si in al doilea rand prin anonimitatea lor, dar si o comunitate formata 80% din anonimi ramane tot o comunitate, nu ?! :) )

Niciun comentariu: