Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke.

marți, 7 mai 2013

Intelectualii si labirintul social


Un excelent comentariu anonim despre atitudinea intelectuala si implicarea sau neimplicarea sociala a intelectualului in viata cetatii , a fost postat la un articol aparut recent pe platforma  Contributors.ro . Comentariul in cauza ( de fapt, mai bun decat articolul in sine )  face o radiografie nemiloasa a comportamentului steril al intelectualitatii romanesti , solicita un diagnostic al starii de fapt si cere o alta abordare a realitatii sociale, implicare  si actiune efectiva: 


Vladimir Tismaneanu - Diavolul din detalii : Demonism, iluminari si metapolitica
Ela spune:
Domnule V.Tismaneanu, H.Arendt,pe care o citati la un moment dat,mai spunea si ca “nu vedem lumea asa cum este ea,ci asa cum suntem noi…”
Vorbiti cu mult patos despre bine si rau,mai mult despre rau,de fapt,pentru ca pare a fi mai simplu de detectat…”restul” ramanand utopic!?
Ok,si care este concret mesajul dumneavoastra,ce aveti de transmis celor care va pretuiesc opiniile?
Ma mai intreb,in ce masura o “alta” interpretare,tot atat de maniheista,a unor evenimente si personaje deja abundent tratate de istorie,cinema sau literatura,contribuie efectiv la evolutia mentalitatilor actuale din Ro?
Pentru ca problema majora,dupa parerea mea,nu este CE AVEM (mostenire ideologica si nu numai,leaders corupti si fara anvergura,etc) ?Ci,mai degraba:CE FACEM cu ce avem?
In ceea ce ma priveste,astept de la intelectualitatea romana,o implicare totala,efectiva si in special urgenta,in scopul transformarii mentalitatii romanului,din una paguboasa in alta,constructiva!
Nu alte si alte orori cu rol de explicatii sau justificari sterile ne trebuiesc,ci un constat clar al realitatii romanesti actuale,asa cum este ea,cu rele dar si cu bune,de la care sa pornim intr-o noua directie,jalonata de obiective exigente dar si adaptate noua,temperamentului si potentialului de care dispunem,si sa o facem cu incredere in reusita si cu certitudinea ca o meritam!
Utopic…?
Pe frontispiciul unei cladiri din orasul unde traiesc e scris “UTOPIA ESTE UN ADEVAR CARE NU S-A DEMONSTRAT…INCA”

Sursa : http://www.contributors.ro/cultura/diavolul-din-detalii-demonism-iluminari-si-metapolitica/

Niciun comentariu: