Ca o continuare Armaghedonului politic din vara trecuta care a ingrijorat mai mult UE si USA decat demonstrantii de serviciu de la noi , jurnalistul Dan Tapalaga a facut recent in HotNews.ro o excelenta analiza a razboiului informational si psihologic continuu din societatea romaneasca si a adevaratelor tinte care sunt urmarite in umbra dincolo de interesul civic brusc aparut in strada , dar numai pentru Rosia Montana, Pungesti, gazele de sist ,etc.
Metodele folosite in acest razboi sunt de aceeasi natura ca si cele folosite in vara trecuta :
In tot cazul, si pentru Nastase s-au depus toate eforturile sa scape de o eventuala noua condamnare.
Exista informatii ca Guvernul pregatea sa promoveze gratierea printr-o ordonanta de urgenta in data de 19 decembrie, cand s-a judecat ultimul termen in dosarul Zambaccian, imediat dupa ce judecatorii s-ar fi pronuntat. Judecatorii de la Inalta Curte au anuntat insa in seara de 19 decembrie ca amana pronuntarea pe data de 6 ianuarie, asa ca tot planul a cazut.
Daca judecatorii se pronuntau iar Guvernul publica ulterior ordonanta privind gratierea in Monitorul Oficial (totul pare sa fi fost pregatit) n-ar fi avut cine sa atace ordonanta privind gratierea la Curtea Constitutionala. Avocatul Poporului, singurul avand acest atribut legal, tocmai demisionase, conicidenta, fix in acea zi invocand “motive de natura personala”.
Ordonanta ar fi intrat in vigoare iar Adrian Nastase ar fi beneficiat de ea, la gramada cu alti condamnati aflati deja in inchisoare. Nimic nu impiedica acest scenariu azi, desigur. Diferenta ar fi ca intre timp s-a mai aflat cate ceva. Guvernului i-ar fi putin mai dificil azi, dar nu imposibil.
Ce vor spune Voiculescu, Dragnea sau Fenechiu, care risca si el curand o condamnare tot la Inalta Curte, daca-l vor vedea din nou pe Adrian Nastasedupa gratii? Vor mai astepta Parlamentul sa schimbe niste virgule in Noul Cod Penal, programat sa intre in vigoare la 1 februarie, astfel incat sa scape de justitie? Sau vor soma Guvernul sa intervina rapid, ingroziti ca ar putea avea, la o adica, soarta fostului premier?
Acesta e doar inceputul anului de foc 2014. Este un an cu doua campanii electorale (europarlamentare in mai si prezidentiale in decembrie) iar politicieni si baronii locali vor avea nevoie de garantii de imunitate pentru a putea fura si produce in liniste banii negri pentru partidele lor.
Din acest motiv, SRI va deveni, perfect previzibil, urmatoarea tinta mare. De aici incepe totul. Daca serviciile de informatii alimenteaza justitia (curentul si motorul, pentru cine tine minte), politicienii se vor teme sa fure brutal si vom avea un minim echilibru in sistem. Sistemul, in intregul sau, ar fi cat de cat functional: serviciile, fara de care nu s-ar putea strange informatiile, procuroriiDNA, fara de care n-ar exista anchete, Inalta Curte, fara de care n-am avea cine sa judece toate aceste dosare. Si am avea si un CSM sa zicem fara capacitate de a face rau.
Batalia este, cum vedem, in plina desfasurare, pe viata si pe moarte, ca de obicei in ultimii ani.
Cam asa se explica de ce toti prietenii penalilor se supara rau de cate ori un ziarist apara cele cateva institutii cheie in stat si spune negru pe alb ca de ele depind echilibrul democratic si statul de drept. Sigur ca pare putin ciudat sa aperi insitutii de forta intr-o democratie.
Dar intr-o societate profund distorsionata precum cea romaneasca, cu televiziuni intregi aliniate in spatele penalilor si cu o opinie publica indiferenta, alta cale realista nu prea exista.
- nu cred sa afli prea multe cu intrebarea asta (Duminică, 5 ianuarie 2014, 23:38)
mig21 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu