Comentariul de mai jos a fost postat la un articol publicat de profesorul Tom Gallagher pe
Contributors.ro :
Tom Gallagher - Ponta’s European Comrades Finally tire of Him
Arta de a face stiinta
Ca si alte articole ale profesorului Gallagher , si acest articol este un model de prezentare clara, non-emotionala, exprimata in mod univoc , elegant , care nu solicita si nu oboseste cititorii , fiind menita sa exprime concis stari politice si sociale si avand in acelasi timp valoare de diagnostic politic si social.
Este remarcabila usurinta cu care autorul se misca intre societati , culturi si mentalitati , si in special modul in care reuseste sa exprime intr-un stil neutru , dar in acelasi timp avizat si convingator , starea de fapt din cel mai detestat si cel mai toxic domeniu al vietii publice de la noi , politica .
Din nefericire, acest domeniu este in mare parte o chintesenta a tot ceea ce este mai rau in celelalte domenii ale vietii sociale, rezultatul fiind o combinatie sui-generis : zona penala & moral insanity.
Din acest punct de vedere, profesorul Gallagher are pe langa alte mari atu-uri si avantajul detasarii si neutralitatii ( desi acesta este contestat la noi cu argumentele mentalitatii de buncar ) , reusind sa ofere o oglinda convingatoare in care se vede tot ceea ce vrea sa ascunda media toxica de la noi.
Mai exact, diagnosticul profesorului Gallagher , porneste de la numele unui politician , dar in final este cel intuit de catre romanii onesti :
„ Odată cu calmarea apelor, Ponta, cu cinismu-i caracteristic, le-a cerut colegilor să dea dovadă de un comportament mai bun decât al său în tratarea problemelor externe. El îşi poate permite să aibă o atitudine degajată, fiind conştient că acest tip de comportament, care ar fi trebuit aspru sancţionat de opinia publică ( s.n.) , nu mai este atât de criticat de către o populaţie obosită ( s.n.). ”
Cuvantul cheie este „populatie obosita” , iar explicatia acestei stari se afla mai intai in mass-media de la noi ( in special unele televiziuni gen Antena 3 care sunt printre cele mai toxice din Europa ) respectiv cea care a generat o atmosfera sociala irespirabila.
Cu ceva timp in urma , profesorul Gallagher afirma intr-un articol din Romania Libera :
„…nici un parinte responsabil nu ar trebui sa-si expuna copilul la emisiunile unor posturi TV”.
Acum , putem defini situatia ca fiind si mai dramatica si o putem formula astfel :
„nici un adult responsabil, oricat ar fi de echilibrat, nu poate rezista atacului prelungit al posturilor noastre TV ( ca sa nu mai vorbim de cele toxice ) fara urmari serioase asupra starii sale emotionale,etc. , si din acest motiv din ce in ce mai multi romani renunta la a mai privi programele posturilor TV ”.
Mai clar, orice roman care a avut sansa sa faca o comparatie intre emisiunile posturilor noastre TV si cele dintr-o tara civilizata ( personal am avut sansa sa fac comparatia cu posturile TV din Germania ) se ingrozeste, dar acest lucru nu il veti auzi niciodata de la liderii nostri de opinie.
In al doilea rand , o alta cauza a aparitiei „populatiei obosite” este comportamentul unor lideri de opinie, intelectuali, jurnalisti,etc. care , prin schimbarea pozitiilor politice, a taberelor ideologice, si prin reorientarea lor axiologica au produs confuzie si anxietate in randul populatiei . Aceasta a ajuns in vesnica situatie a cetateanului turmentat , respectiv sa nu mai stie unde este stanga si unde este dreapta , in cine si in ce sa mai creada, deoarece nu mai exista granita dintre bine si rau , onestitate si ticalosie , normalitate si anormalitate politica si sociala ,etc. ceea ce inseamna ca societatea romaneasca a intrat deja in starea de parabioza.
Concret, profesorul Tom Gallagher reuseste sa aduca de unul singur , si din proprie initiativa, un feed-back social eficient acolo unde marii lideri de opinie pretuiti la noi ( Vladimir Tismaneanu, Gabriel Liiceanu , Andrei Plesu,etc. ) reusesc mai greu deoarece, romani fiind , si prin celebra logica emotionala romaneasca, sunt suspectati ab initio de catre cei care doresc sa-i conteste din principiu , fie de partizanat, fie de neutralitate.
Problema este ca in acest mod profesorul Gallagher intra exact in zona interzisa si acest lucru ii scoate din minti pe cei ce vor sa mentina ceata si fumul din spatiul nostru social care transforma societatea noastra in labirint , iar cetatenii in soareci care umbla bezmetici prin el. Acesta este cel mai simplu mod prin care un mic grup de infractori si dementi pot tine in corzi un popor ai carui cetateni pot inflori, dar numai in afara granitelor . Aici ei trebuie musai sa faca nevroza , pentru ca ulterior sa poata fi calificati drept imbecili.
Daca am fi vrut cu totii sa gasim o asemenea personalitate cu onestitatea, cunostintele, competentele , fairplay-ul si eleganta profesorului Gallagher , care sa faca exact ceea ce face domnia-sa in mod voluntar pentru Romania, ma indoiesc ca am fi gasit-o daca nu s-ar fi oferit singura.
Din aceste motive nu pot decat sa regret ca persoane atat de inteligente si competente ca domnul Rasvan Lalu si care au ( poate ) obligatia morala sa faca ceva pentru Romania , actioneaza exact in directia opusa prin care ne arata ca dezacordul dintre vorba si fapta este inca o traditie pentru cei care in tara , sau in afara ei, nu se pot desprinde de lozincile anilor `50 chiar daca au facut facultati in Occident ( dar daca-i ordin, cu placere ! ):
:
„ În acest fel s-a născut o situaţie contradictorie, în care dl. Gallagher, veştejind pe bună dreptate lipsa de civilizaţie a culturii noastre politice, infamia şi ticăloşia clasei politice, îşi presară discursul cu elementele cele mai infame(care ?! – s.n.) ale propagandei anti-româneşti ( unde ?! – s.n.) penetrată de UKIP ( unde ?! –s.n. ) , partid cu care dl. Gallagher se identifică ( cum ?! –s.n.) .”
Domnului Rasvan Lalu ii lipsesc exact argumentele , dar probabil acestea nu sunt esentiale in discursul unui sociolog cu pregatire occidentala dar cu origine orientala , pentru ca altfel le-am fi aflat si noi :
„ Pentru mine, cât timp dl. Gallagher continuă să facă propagandă UKIP şi nu-şi exprimă nici un regret faţă de campania anti-românească dusă de partidele şi presa din ţara sa ( decretam ca sa acuzam -s.n.) , începe să ma intereseze prea puţin poziţia sa critică faţă de cultura noastră politică. În definitiv, la noi are cine să-l înjure pe Ponta, iar poziţia contradictorie a d-lui Gallagher nu este indispensabilă ( s.n.) pentru ameliorarea culturii noastre publice.”
In traducere libera, cine nu-i cu noi este impotriva noastra ( deci profesorul Gallagher se poate intoarce exact de unde a venit …), ceea ce este inca o proba de „politete balcanica”.
In final, ramanem cu regretul ca nu avem si in alte domenii de la noi personalitati de talia profesorului Gallagher care prin exprimarea clara a unor puncte de vedere competente , echililibrate si credibile pot contribui la diminuarea haosului politic si social in care au fost aruncati romanii de mai mult de doua decenii si cu consimtamantul unor intelectuali care il vor prelungit in continuare deoarece nu vad decat barna din ochiul altora.
Sursa :
http://www.contributors.ro/politica-doctrine/pontas-european-comrades-finally-tire-of-him/#comment-168647