Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 9 ianuarie 2014

Epoca Nastase si victimele ei



Un articol aparut pe Contributors.ro  ( Miron Damian - Victimele lui Adrian Nastase ) se refera la victimele colaterale ale lui Adrian Nastase,  respectiv la coinculpatii care au fost determinati intr-un fel sau altul sa incalce legea fie in cursul comiterii infractiunilor,  fie in cursul apararii in justitie , coinculpati deveniti in final , intr-un fel , si victime. 
Comentariul de mai jos se referea la teroarea exercitata in acea epoca asupra presei ( si nu numai ) si la adevaratele victime ale acelei epoci. 




Sergiu Simion spune:
Interesant articol , desi este centrat numai pe coinculpatii deveniti in subsidiar si victime. Cel mai uluitor lucru pe care il aflam este incalcarea propriului cod moral si deontologic chiar de catre avocatii pledanti :

” Dl Păun a fost convins să denunțe procurorii în momentul în care a constatat că propriii avocați, care erau angajați de și lucrau pentru Adrian Năstase, încercau să-l scoată pe el vinovat, după ce i-au sugerat că ar putea fi ”scos din țară”.
“Am văzut ceva asemănător în cazul ”Trofeul Calității”, când, surprinzător, avocații coinculpaților solicitau martorilor să declare că Adrian Năstase n-a fost implicat, declarație care n-ar fi ajutat cu absolut nimic clienților lor. ”

Acest fapt uluitor nu este singular .Din ceea ce a scris presa, pana in prezent Adrian Nastase nu a fost exclus din Barou ( http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15855854-baroul-bucuresti-adrian-nastase-poate-ramane-avocat.htm) desi conform statutului profesiei de avocat, condamnatii penali nu mai pot profesa ca avocati. ( “In cazul in care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”, prevede statutul avocatilor la articolul 58.)
Pe de alta parte, cred ca articolul omite sa aminteasca o trasatura esentiala a “epocii Nastase” mai importanta decat victimizarea coinculpatilor, respectiv teroarea exercitata asupra presei ( si nu numai ) si pretul platit de catre cei care indrazneau sa spuna adevarul si care sunt adevaratele victime ale acelei epoci .
Dovada este un remarcabil articol al jurnalistului Alin Cristea care reda extrem de fidel climatul social general de atunci :

” Credeti ca, la nesfarsit, fiecare poate sa scrie ce vrea in tara asta? ”
Dan Matei Agathon, fost membru al Cabinetului Nastase
” Viata ziaristilor e scurta, iar sanatatea este si pentru ei un bun prea de pret care nu trebuie pus in pericol prin lansarea unor dezbateri cu inalt consum emotional, stresant.”
Ioan Mircea Pascu, 2002

dar si evenimentele de atunci, prea repede uitate :

Lista Epocii lui Nastase (“Dacă cineva isi uita trecutul, acela isi va pierde identitatea”):
1. Adrian Rusu- redactor ziarul maramuresan “Informatia Zilei” si corespondent “Evenimentul Zilei”
Ianuarie 2002. Batut in scara blocului in care locuia de catre doi indivizi. “Dati-i, asta e!”, striga o a treia persoana, in timpul bataii. Rusu scrisese, cu doar cateva saptamani inainte de agresiune, o serie de articole care au starnit un scandal fara precedent la Baia Mare, in care era implicat prefectul Liviu Bechis.
2. Sergiu Poliopol- jurnalist, directorul postului de radio RCN Petrosani si al posturilor de televiziune TV Alba si TV Alpha din Alba Iulia
Ianuarie 2002. Masina jurnalistului a fost incendiata chiar in timp ce acesta se afla in direct pe postul de radio si vorbea despre afacerile prefectului de Hunedoara. In timp ce se afla la politie pentru declaratii, sotia acestuia a fost sunata de catre un necunoscut care a intrebat-o daca nu este de ajuns faptul ca a fost incendiata masina.
3. Paul Radu si Stefan Candea- jurnalisti de investigatie “Evenimentul Zilei”
Decembrie 2001. Cei doi au fost batuti in centrul Bucurestiului.
4. Florin Esanu si Ion Traian Stefan- ziaristi “Romania Libera”
Februarie 2003. Cei doi au fost agresati de catre un politist si un jandarm in fata Hotelului “Tisa” din Sighetul Marmatiei, dupa ce Esanu (fotoreporter) fotografiase o masina de politie oprita in fata hotelului. Florin a fost batut in sediul Politiei, iar apoi i s-a confiscat aparatul foto.
5. O echipa de jurnalisti provenind de la ziarul constantean Telegraf si de la postul TV Neptun Constanta a fost batuta, injurata si amenintata cu moartea de omul de afaceri Mihai Caratana,
Iunie 2003. Agresiunea a avut loc in comuna Mihail Kogalniceanu.
6. Carmen Cosma, redactor la ”Romania Libera” si Marius Mitrache, redactor la “Evenimentul Zilei” au fost batuti la Petrosani de batausi profesionisti, la citiva zeci de metri de sediul Politiei.
Iulie 2003. Nu a fost identificat nici unul dintre agresori.
7. Ino Ardelean, redactor Evenimentul Zilei, Editia de Vest.
Decembrie 2003. A fost batut cu bestialitate in plina strada, in apropierea Prefecturii din Timisoara de catre autori necunoscuti, insa fara a fi jefuit, desi avea bunuri de valoare asupra sa. Jurnalistul de investigatie era cunoscut datorita anchetelor publicate referitoare la conducerea locala a PSD.
La doar cateva zile dupa agresiune, ziaristii din Timisoara au organizat un mars de protest,marsaluind intre sediile PSD din oras.
8. Probabil cel mai celebru caz este cel al jurnalistului timisorean Iosif Costinas, disparut fara urma aproape un an de zile.
Iunie 2002. Iosif “Bebe” Costinas a disparut in conditii misterioase, ramasitele sale fiind gasite dupa un an la marginea unei paduri. Verdict oficial: sinucidere. Poveste o puteti intelege din acest material video (http://www.youtube.com/watch?v=YRg21YuhswM ) .
Lista este extrem de lunga, iar povestile aproape fara final, aproape imposibil de reprodus pe pagina unui blog. Zeci de ziaristi au fost agresati, amenintati sau apostrofati in moduri incalificabile, atit in particular, cat si in public de catre persoane care ocupau importante functii publice, dar si de catre oameni de afaceri, lideri ai clanurilor interlope, politisti.
Era epoca ziaristilor ciomagiti.”


Niciun comentariu: