Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

sâmbătă, 30 iulie 2016

De la societatea civila (in civil ) la societatea penala si retur


Evenimentele recente din societatea romaneasca prin care , in sfarsit, justitia devine cu adevarat eficienta ( in anumite limite ) la nivelul marilor cazuri de coruptie amintesc de principiul dominoului , dar ceea ce se intampla acum cu politicienii care fac cunostinta cu "Beciul domnesc " inclusiv pana la nivelul viceguvernatorului BNR ( fost presedinte si vicepresedinte al Camerei Deputatilor ) nu reprezinta decat varful aisbergului .
Mai mult decat atat, daca arestarea politicienilor nu mai este o surpriza pentru nimeni ( nici chiar pentru cei in cauza care se asteptau de multa vreme la acest lucru ) pentru ca vine pe un fond de exasperare si o asteptare de aproape doua decenii, implicarea in acest viespar a unor "activisti civici" arata adevaratul profil si adevarata natura a societatii civile care dezamageste ( pentru a câta oară ?) prin comportamentul unor reprezentati ai ei a caror schimbare la faţă a inceput sa devina deja o regula de sistem.




Problema 


" Sorin Ovidiu Vantu a declarat procurorilor DNA că a înmânat în anul 2008 o mită de 1 milion euro liberalului Bogdan Olteanu pentru Călin Popescu Tăriceanu, ca ajutor pentru campania electorală a PNL, în schimbul obţinerii de influenţă, inclusiv pentru numirea lui Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării. Bogdan Olteanu a fost deja reţinut de procurorii DNA, în timp ce Tăriceanu neagă orice implicare. "

Sursa : http://adevarul.ro/locale/constanta/liviu-mihaiu-despre-spaga-data-sov-functia-guvernator-deltei-dunarii-sunt-onorat-transferul-avut-cota-1_579af4385ab6550cb84ba593/index.html




Consecintele

Bogdan Olteanu , viceguvernatorul BNR , fost presedinte si vicepresedinte al Camerei Deputatilor,  a fost deja arestat in aceasta cauza.





Reactiile politicienilor 

Calin Popescu Tariceanu 
Presedintele Senatului
Foto : EVZ

"Il cunosc de foarte multa vreme pe Liviu Mihaiu, era un activist cunoscut cu idei, programe cunoscute despre Delta Dunarii  , nu era nvoie sa intervina cineva sa puna o vorba bună pentru el".  
"Il cunosc bine pe Bogdan Olteanu, nu ar fi facut asa ceva" 
Calin Popescu Tariceanu  
Preşedintele Senatului




Reactia activistului civic 

  • Contactat de EVZ, Liviu Mihaiu a declarat că nu avea cunoştinţă că în umbra PSV Company (n.r. controlata de Vantu )stătea Sorin Ovidiu Vîntu, cel care a finanţat atâţia ani publicaţia Academia Caţavencu, unde acesta a scris.
  • Într-un interviu pentru Cotidianul din 2008, jurnalistul a negat o prietenie cu mogulul, deşi fusese fotografiat alături de SOV în Deltă.




Liviu Mihaiu , Sorin Ovidiu Vantu 
Foto EVZ

Liviu Mihaiu : Tăriceanu n-a avut nimic împotrivă. (...) Ceea ce mă miră este că nimeni nu s-a întrebat dacă e bine sau rău faptul că eu, un militant ecologist (s.n.), am venit într-un asemenea post. Toată lumea mă întreabă omul cui sunt. (...)Nu sunt omul nimănui.
Rep.: Dar al lui Sorin Ovidiu Vîntu?
Liviu Mihaiu : N-are nici o legătură Vîntu! Vîntu n-are acţiuni la mine sau la conştiinţa mea. Am suficientă autonomie profesională şi financiară ca să pot să fiu omul meu şi al Deltei.
Rep.: Sunt poze cu tine şi cu Vîntu în Deltă. Tu îmbarcându- te de pe pontonul lui.
Liviu Mihaiu : Şi ce? Pe tine nu te-a invitat Voiculescu nicăieri?
Rep.: Voiculescu n-are ponton în Deltă şi, dacă m-ar fi invitat, nu m-aş fi dus!
Liviu Mihaiu: Ei, uite că eu m-am dus. Vîntu e doar un iubitor al Deltei, n-are afaceri în Deltă din câte ştiu, doar două hoteluri.”

Sursa : EVZ




Sursa : Facebook


Perceptia si reactiile cetatenilor 
( Facebook ) 




Sursa : Facebook




Concluzii

Dincolo de circul mediatic in care romanii au fost obligati sa traiasca de peste un sfert de secol si care a atrofiat simtul moral la nivelul intregii societati , cea mai grava problema a Romaniei nu este de fapt coruptia ( evidenta  de un sfert de secol si pentru cei din tara si pentru cei din afara ei ...) , ci sabotarea din interior a societatii civile care este ultima reduta a normalitatii sociale si care tinde acum sa fie infestata de imoralitate la fel ca sfera politica .
Rezultatul este o pierdere accelerata a credibilitatii :

" ...parerea mea personala este ca nu exista ong onest. Incearca sa faci tu unul , vedem il poti sustine fara influenta unor oameni cu bani ? " 
"Om videa Liviule, om videa ! Cand vad cata mizerie este in societatea civila, in partide, in ONG-uri, ma apuca groaza. Sa vedem ce va stabili ultima instanta, una peste alta." 
Sursa : Facebook 

In acest caz societatea civila nu poate da vina pe "votul (i)responsabil al cetatenilor" ca in politica, deoarece pierderea credibilitatii acesteia are loc pur si simplu din cauza comportamentului unor reprezentati  ai sai pe care i-a cautionat in mod inexplicabil. 
O solutie posibila ar fi introducerea criteriului legitimitatii morale si evaluarea prestigiului social al activistilor civici  (Prestigiul social si legitimitatea morala a liderilor politici si civici din Romania) care ar diferentia in mod net sfera civica de sfera politica si ar bloca accesul in sfera civica a unor indivizi care in realitate nu au nici o legatura cu societatea civila. Pe aceasta grila a prestigiului social care are 7 dimensiuni  ( Moral legitimacy ; Pragmatic legitimacy ; Cognitive legitimacy ; Emotional legitimacy ; Status ; Reputation ; Uniqueness) niciun politician penal si niciun pseudo-activist din sfera civica nu poate obtine o nota de trecere.




Note

Liviu Mihaiu, despre şpaga dată de SOV pentru funcţia de guvernator al Deltei Dunării: „Sunt «onorat» că transferul meu a avut o asemenea cotă“
Sursa :  http://adevarul.ro/locale/constanta/liviu-mihaiu-despre-spaga-data-sov-functia-guvernator-deltei-dunarii-sunt-onorat-transferul-avut-cota-1_579af4385ab6550cb84ba593/index.html


Niciun comentariu: