Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 15 iulie 2016

Informare prin dezinformare si invers

"Clicking is a public act"


Un articol foarte interesant aparut mai demult in "Adevarul"  despre dezinformarea crasa si  tiltlurile senzationaliste care pot fi gasite pe unele  site-uri romanesti ( gen "MOŞTENIREA neştiută a lui Ceauşescu! | America e ŞOCATĂ de ce a descoperit în România"*)  ne ofera o surpriza .
Militand impotriva dezinformarii , acest articol enunta cu tarie un principiu  ( "verifica sursa ! informare/ educare ")  pe care il aplica ulterior exact pe dos citand drept sursa credibila o fabrica anonima de etichete  ( https://verificasursa.ro/ ) :






In acest caz nu stim ce instanta / autoritate a avut aceasta initiativa , din cine este formata , si nici dupa ce criterii evalueaza site-urile problematice din punctul de vedere al dezinformarii si manipularii si atat de numeroase in spatiul romanesc.
Rezulatul foarte interesant poate fi gasit mai jos. Avem o etichetare  gen  atentie sporita/ a se evita neaparat  a unor site-uri care mai mult de 90%  sunt anonime ( oare ce incredere se poate avea intr-un site anonim ?!) . Problema este ca pentru diagnosticul acestor site-uri anonime orientate in mod cert spre manipulare si dezinformare ,  sunt invocate diverse motive ( superficiale , aleatorii, , subiective , emotionale )  dar fara o argumentare solida si profesionista . Rezultatul poate fi vazut mai jos.



Legenda

Atenție sporităA se evita neapărat


cocoon.ro

Cu motto-ul "Conspiratii indeplinite", coconul Leonida e fata cu reactiunea pe mai multe paliere: Rapire, serialul Sosirile, Reptilieni, Biblie şi multe altele, dar toate înfăptuite. Incoerenţa domneşte mai pompos decât Regele Soare. Atenţie la click-urile de pe site. Navigarea printre atâtea teme de senzaţie e dificilă, duşmanii pândesc la tot pasul. Astfel, e posibil să aflaţi, volens-nolens, tratamentele naturiste de "dat burta jos", prin simpla ingerare pe burta goală a unui pahar cu apă dimineaţa. Din păcate, reclamă falsă, mahmurii ştiu de ce.
Culmea, cocoon.ro citează surse, deşi de cele mai multe ori ele fac parte din acelaşi trust de presă depresivă – de pildă, fluierul.ro

fluierul.ro

Probabil cel mai prost optimizat site din România. O mare (la)bilă albă pentru comunicarea de criză. În aceeaşi zi, 12 noiembrie, în care Moise Guran a distribuit pe facebook o listă a site-urilor cu teorii conspiraţioniste, fluierul publică un articol (fără link: http://fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=528143&title=mineriada-online-continua-ong-urile-lui-soros-si-moise-guran-omul-sistemului-cauta-adresele-proprietarilor-ziarelor-aflati-pe-lista-neagra-moise-guran-face-publica-o-lista-a-siteurilor-suspecte-inclusiv-datele-personale-ale-unor-persoane-) în care îl desconspiră pe Moise ca omul sistemului de la Digi24 (???). Probabil e acelaşi sistem care susţine "activistii neobolsevici din ONG-urile lui SOROS". De altfel, magnatul maghiar se regăseşte constant în titlurile lor, iar poza lui revine obsesiv, deci nu e recomandat să vizitaţi site-ul seara. Cel mai bine, nu-l vizitaţi deloc.

vremuritulburi.com

Depresia continuă, mai ales pentru că LOVITURA DE STAT A REUSIT! SOROS A DEVENIT OFICIAL NOUL PREMIER AL ROMANIEI! Categoriile sunt: ortodoxie, vremurile de pe urma, istorie, sanatate, politica, economie, analize si alte informatii utile. Dar e mai util să ai mintea de pe urmă (în update-ul articolului menţionat mai sus, autorul citează exact aceeaşi expresie - ironic şi postmodern, comunicare de manual).

nedreptate.net

Cu articole împotriva lui Oprea, acuzat că a premeditat incendiul din clubul Colectiv şi împotriva lui Iohannis, acuzat că nu doreşte implementarea modelului politic suedez, în care politicienii aleşi nu au imunitate, nedreptate.net e o prezenţă inedită. La categoria monden tronează una dintre fiicele lui Vadim Tudor, a cărei viaţă privată este disecată cu atenţie, dar şi cu discreţie (fără link: http://www.nedreptate.net/2015/08/exclusiv-eugenia-vadim-tudor-iubeste-un.html).

expunere.com

Probabil cel mai trendy site din listă. Dacă ai prieteni de peste 50 de ani pe facebook, sigur te-ai întrebat ce-i cu numele ăsta. Au avut un hit recent, scrisoarea lui Tudor Chirilă. Într-un articol recent, optimist cum puţine sunt, autorul expune modelul suedez de care aminteam mai sus. Cuvintele sunt mai reţinute pentru că articolul este preluat de pe ziare.com, dar subiectele similare şi abordările complementare site-ului nedreptate.net îl recomandă drept un partener senior din acelaşi trust.

descrieri.ro

Site-ul trimite la o pagină de facebook intitulată "Necazurile Românilor". În titlurile articolelor regăsim multe: TRADARE, IMAGINI APOCALIPTICE, Cutremurator, SOCANT, CENZURA, UMILITOR. Dan Puric e la el acasă.

cunoastelumea.ro

Gazetă a faptului divers conspiraţionist. Când şi când, iese la iveală jocul lui Soros, cu numele scris de astă dată fără Caps, ceea ce mi se pare SCANDALOS.

activenews.ro

Un site cu multă compasiune de la Răsărit. Moise Guran e şi aici inamic public, Dan Puric e elogiat. Un titlu pompos anunţă: "Premieră în istoria României: Guvernul va fi condus de un prim ministru pe care-l cheamă JULIEN .Cum se reface la vârful României alianța franco-germană". Că-l cheamă Dacian, ca pe strămoşi, au uitat. Mai poţi găsi multe alte ştiri de politică externă, toate tratate într-o manieră emoţională, tradegioasă. Bineînţeles, poziţionarea în contra mainstream media e asumată şi transformată în stindard propagandistic.

aflasitu.ro

Aş vrea să vă pot spune mai multe, dar n-am reuşit să aflu nimic. Site-ul e blocat din motive de securitate.

infoAlert.ro

Zodii, biserică, dragoste şi ruşi, cu DOVEZI. Dar şi mizerii infame: "Sataniștii din "bârlogul" COLECTIV au primit PEDEPSE EXEMPLARE", articol care citează un status pe facebook şi e însoţit de imagini din filme gore.

cyd.ro

Să-i lasăm pe ei să ne spună cine sunt.
"CYD.RO este un site de STIRI structurate ca o ENCICLOPEDIE UNIVERSALA" – cu articole de tipul Cea mai creativă şi cea mai inedită metodă de a curăţa usturoiul în bucătărie.
"Intr-o lume indiferenta, confuza si cu valori rasturnate,CYD.RO este un site de STIRI, avand un altfel de mesaj" – aici au nimerit, cu titlul Cancelarul Angela Merkel urmas a lui Hitler.
"Prin STIRILE de actualitate, prin tonul cald si optimist al realizatorilor si prin interesul pentru problemele cititorilor, CYD.RO este prin informatia care o ofera alaturi de toti cei care au nevoie de un prieten, de putere si de speranta" – optimismul răzbate prin titlul Profetii sumbre despre viitorul tarii facute de parintele Ilarion: "Vin vremuri grele pentru ca s-a imputinat credinta". Q.E.D.

efemeride.ro

Un titlu spune ca "Au fost descoperite lucruri misterioase care adancesc misterul piramidelor din Egipt". Autorii se revendică drept vajnici moştenitori ai civilizaţiei MU, listează punctele energetice ale organismului şi anunţă fel de fel de prostii, pardon, profeţii. Rubricile lor sunt Conspiraţii, Bizar, Descoperă, Istorie, X-Files, Mistere din România...

nationalisti.ro

Se descriu drept codian incorect politic. Nimic nu putea fi mai concret şi mai adevărat, avem ca exemple aceste titluri: "Veste BOMBĂ pentru cei peste 1 milion de români din Italia! Cipul IMPLANTAT sub piele va fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2016! Prim-ministrul Italiei A FĂCUT ANUNȚUL!" şi "Klaus Iohannis – un ANTIROMAN declarat!". Măcar sunt cinstiţi cu cititorii.

nasul.ro

O fi televiziunea libera, dar site-ul e de trepanati: "ORA 20.00, la NAȘUL | A FOST ATENTAT !", "AUTORITATILE au stiut de ATACUL CHIMIC din COLECTIV ! De ce nu au cerut imediat AJUTOR INTERNATIONAL ?"

nuv.ro

Care titreaza INCIDENTE la protestele #colectiv, cu o poza din 2012. Mai mult, au şi ei triştirile despre cipul implantat în Italia şi despre presupusul atentat din Colectiv, cu toate că se descriu aşa: "Nuv.Ro este un site de stiri care urmareste sa redea utilizatorilor un continut relevant. Vom posta stiri si noutati care o sa va redea zambetul pe buze in fiecare zi"

social-media-romania.eu

Motto-ul descrie tot: "Sangele Dacilor Striga prin Noi"

searchnewsglobal.wordpress.com

E practic un blog, dar nu poţi ignora titluri ca RAZBOIUL CU BISERICA AL SCLAVILOR FERICITI. Tinerii revolutionari cu voie de la "sistem"

lovendal.ro

Și aici sloganul e savuros, "Cel mai bun site de secrete din Romania". Titlurile urmează un tipar scârbos: După tragedia de la clubul "Colectiv", pe Internet a şi apărut o "profeţie" a lui Arsenie Boca, conform căreia "România va fi înconjurată de flăcări!" Ce se ascunde în spatele ei?. Product placement-ul e la el acasă: Scapă de magia neagră! Poartă Orgonii Crystal!

ziaristionline.ro

Intr-un articol conspirativ despre Colectiv citeaza "un observator atent", numit Info Pescuit, care comentase pe YouTube.

yno.ro

De la "Prietenii patronilor din Colectiv au fost avertizati sa plece cu 10 minute inainte de tragedie" până la vechea noastră analiză "CEA MAI BUNA IDEE pentru a scoate ROMANIA din criza! Modelul suedez : nici privilegii, nici imunitate, nici indemnizatii speciale PENTRU POLITICIENI!"

caplimpede.ro

Au mixuri new age de cea mai buna calitate, cum ar fi "Care erau zodiile apostolilor lui Iisus!? legatura gasita de astrologi despre personalitatea fiecaruia!"

secretele.com

Revine teoria cu apa pe burta goală. Dar şi multe altele: "5 semne ca spiritul unei persoane dragi decedate se afla inca in preajma ta", "Descopera Personalitatea Dupa Lungimea Degetelor Inelar si Aratator"... Interesant e că ştirile conspiraţioniste nu au loc aici, sfaturile sunt, de altfel, arhi-suficiente.

napocanews.ro

O altă casă pentru Dan Puric. Şi nu e de mirare, cu titluri ca "Studentă româncă la Londra: Dumnezeu a fost ucis de Occident, VREAU SA MA INTORC ACASA" şi "Călugării de la Schitul românesc Prodromu din Muntele Athos scriu românilor: societatea românească este dirijată de forțe ostile țării împotriva stăpânirii statului și a Bisericii noastre…prilejul instituirii unei noi ordini antihristice în lumea românească"

stirinefiltrate.ro

Care titrează "Conditii INUMANE! Angajatele unei firme din Iasi poarta scutece la lucru, sa nu mearga la baie!", cu o fotografie dintr-o fabrică din China şi care reia tema deja clasică a cipurilor subcutanate obligatorii pentru românii din afara ţării.

dzr.org.ro

Auto-intitulată Departamentul Zero, Organizaţie de cercetare a Conspiraţiilor, Misterelor, Parapsihologiei, Extratereştrilor, Istoriei Omenirii, Energiei Libere şi a Ştiinţei. Nu cred că le-a scăpat ceva. A, ba da, n-au intuit acest atac: "ONG-urile lui George Soros ataca publicatiile si ONG-urile nationaliste din Romania!"

stiri-extreme.ro

De la extremul optimism conspiraţionist "Alegerile libere din România-o farsă!? Peste 95% participare la turul doi al alegerilor prezidențiale din 2014" până la extrema prostie "Soros afirmă pe fata că luptă impotriva statului naţional şi organizează un eveniment LGBT în faţa moaştelor lui Brâncoveanu"

ro.blastingnews.com

La rubrica showbiz, Iulia, un expert în societate, scrie că TOTO CUTUGNO VREA UN DUET CU FLORIN SALAM: "MI-A PLĂCUT MUZICA LUI ȚIGĂNEASCĂ", iar Daniela Rus, şi ea expert în societate, relatează o declaraţie halucinogenă "AM FOST VIOLATA DE 43.200 DE ORI"

onlinereport.ro

Site-ul ăsta s-a pus pe hartă, de curând, cu un titlu corect « Herta Muller: 40 % din cei aflați la putere în România sunt foști securisti », preluat cu citarea sursei din ziare.com. Toate bune și frumoase, dar articolul e din 2009! Senzație a mai produs și un alt titlu, de data asta incorect: « Wi-Fi-ul ne afectează grav sănătatea. Ce sfaturi trebuie urmate pentru a ne proteja ». Conform tradiției site-ului, și acest articol e preluat, de data asta de pe go4it.ro. Atâta doar că titlul original era diferit : « Wi-Fi-ul îți poate afecta sănătatea. Iată câteva sfaturi pentru a te proteja ». Pare-se că panica vinde, câtă vreme sunt ceva firmulițe de apartament care au început să-și facă reclamă pe site. În concluzie, click-bait de manual și dezinformare cu ștaif, prin citarea surselor.

obiectiv.info

Site care urmăreşte reţeta ştirilor senzaţionale, cu titluri bombastice şi un conţinut moderat, prin comparaţie. E manipulare, mai degrabă decât dezinformare.

dailynewsro.com

Un singur citat, din articolul "De ce este Ponta mai bun ca Iohannis şi cum a salvat acesta România de 2 ori": "Va aduceti aminte ca de ziua Armatei Romane s-a intonat prima data imnul American si apoi cel Romanesc. Sau ca America detine controlul 100% cu acte a peste 65% din potentialul Armatei Romane. Vezi Planul secret pregatit pentru Romania - Klaus Iohannis si Vladimir Putin"

soim.ro

Informaţiile sunt însăilate la grămadă, iar rubrica Dezvăluiri conţine titluri ca "Ipoteză ȘOCANTĂ: S-A Folosit NAPALM În Clubul Colectiv!" şi "Luptătorul Daniel Ghiţă Spune Că Aşa-Zişii Membri Ai Galeriilor I-Au Recunoscut Că Sunt Plătiţi De Partide Să "Spargă" Protestele: "Vor Să Ne Sperie, Să Plecăm Acasă. Nu Trebuie Să Ne Lăsăm Intimidaţi!"

gandeste.org

Articolul Lista lui Cioloş începe fulminant, cu "Colonia România, anul de grație 2015. După ce duşmanul poporului, Ponta, apoi sbirul Oprea şi nu în ultimul rând călăul nemernic Piedone au fost maziliți, avem în fine un prim-ministru devotat tinerilor frumoși și liberi, denumiți generic "strada", în persoana tovarăşului Dacian Julien Cioloș". Gânditorii organizaţi îşi recunosc prietenia cu activenews.ro

recentnews.ro

Amestecul evident rauvoitor de adevar si minciuna. Reteta e ca titlul conteaza cel mai mult, pentru ca tugulanul da share si-si adauga propriile pareri, fara sa mai citeasca si continutul. Titlul e "Biserica se leapădă de victimele din Colectiv și spune că tinerii au primit ce au meritat: MOARTEA!"

eufrosin.wordpress.com

Un mix incredibil și incendiar: ortodoxie, România Mare, teorii conspirative (da, sunt mai multe, foarte multe), invazia Europei, alte teorii conspirative, homofobie, rasism, intoleranță, anti-vaccinare.. mi-e silă să mai continui. Sper că nu e nevoie.

criterii.ro

ȘOC! Vi se va face pielea de găină, dar NU DISTRIBUIȚI MAI DEPARTE CA NU INTERESEAZĂ PE NIMENI ! Încheiem citatul.

reporteronline.net

Contrucţia megaltică din interiorul Bucegilor – opera extraterestrilor? Cred că da!

lupuldacicblogg.wordpress.com

Blogul lupului dacic. "Asculta-mi chemarea si deschide-ti sufletul DACULE!"

incorect.org

Deja e plictisitor. Aceleași povești senzaționale și secrete dezvăluite pe surse.

ro.blastingnews.com

NASA ȚINE SECRET ADEVĂRUL DESPRE PLANETA NOASTRĂ. PĂMÂNTUL E DE FAPT PLAT, NU SFERIC. (fără link: http://ro.blastingnews.com/international/2015/12/nasa-ine-secret-adevarul-despre-planeta-noastra-pamantul-e-de-fapt-plat-nu-sferic-00672003.html)

inliniedreapta.net

Inliniedreapta.net (sau .ro) a fost redescoperit odată cu validarea Guvernului Ciolos, când o știre despre deținătorul domeniului, Marius Bostan, a făcut înconjurul presei românești. Una dintre acuzații era că site-ul "promovează un discurs al urii profund discriminatoriu". Nu e nevoie să citești toate titlurile de pe prima pagină ca să-ți dai seamă că maniera de abordare a știrilor este naționalistă. Chiar și-așa, discursul naționalist nu înseamnă hate-speech. Pentru edificare, cele mai recente 3 titluri ale lunii ianuarie 2016 sunt: « Dan Puric a colaborat cu Securitatea, înainte și după ’89. Cum să bați câmpii în folosul Rusiei », « Polonia: Vechile servicii infrătite cu FSB scriu interpelările opoziției liberale », « Nimic nou pe frontul de vest | Multiculturalismul și victimele lui ».
Câtă vreme pornești de la premisa că vei găsi materiale în care sunt înfierate puteri imperialiste și ordini mondiale, e ok.
Oricum, atenție sporită!

aktual24.ro

Site-ul se ocupă cu actualități, într-o manieră TERIFIANT-EXPLOZIVĂ pe care am mai remarcat-o deja la alte platforme din listă. Deși nu e recomandat să le accesezi în pauza de masă, când tragi de-o saormica lângă tastatură, articolele citează uneori sursele – e ciudat să vezi cum și ziare premium ca Adevărul fac tamtam pe marginea unui subiect ca « PROFETIILE teribile ale Părintelui Argatu: Jumătate de București era sub DĂRÂMĂTURI, cataclism care a făcut să fie pustiu până la Moscova ». Curatorii aktual24 mai preiau materiale și din presa panicată străină – « Vine ANTIHRISTUL. Strategia diabolică a ISIS de cucerire a Europei, folosindu-se de imigranti » este un articol publicat original în dailystar.co.uk.
În concluzie, nu poți spune că informațiile sunt false. Mai degrabă, ele sunt prezentate în maniera scandalizată a RomaniaTV: te aștepți mereu să apăra Andreea Cretulescu să le citească. Deci, atenție sporită!

stireazilei.com

Provocare: găsește măcar un titlu pe site-ul ăsta care nu are semn de exclamație la final! Conținutul e vast și variat, cu titluri clare de momeală-pentru-click. Se observă o tendință patologică de a prezenta materiale despre remedii naturiste, o tendință specifică deja tuturor platformelor găunoase de „presa online”. Ce să-i faci, tugulanul vrea să i se adeverească scuza pe care a folosit-o azi să nu meargă la muncă. Cel mai titlu, de departe, este următorul « STIATI CĂ PUTEȚI MURI DACĂ VĂ TRAGE CURENTUL? MEDICII ÎI SPUN ”BOALA SECOLULUI 21”?! ».
Ești curios să afli ce medic ar fi putut spune așa ceva? Și noi am fost. Iată ce-am aflat: „Este de ajuns ca o persoană să stea între o usă și un geam, sau doar să fie un geam deschis, sau doar să existe o masă de aer în mișcare, pentru că simptomele S.A.I.E. să apară” spune Eugen Mosneanu, cercetător la Centrul pentru Medicină Alternativă, Homeopată și din Reviste. Nu e greșeală, chiar scrie "din Reviste". Q.E.D.

flux24.ro

Oamenii ăștia nu sunt modești deloc, din start îți spun că au « Cele mai bune stiri ». Evident, multe dintre ele sunt smulse din diverse surse, rumegate ca să pară cât mai SCANDALOASE și regurgitate pe nerăsuflate către tugulan. Chiar dacă ar fi cele mai bune știri, sunt atât de prost optimizate pe site încât devin aproape ilizibile. Dar, așa cum am văzut și în cazul fluierul.ro, tugulanii sunt mai interesați de confirmarea propriilor teorii ale constipației decât de prezentarea și calitatea informației. Deci, atenție sporită!

deretinut.net

Oamenii ăștia au dat cu bâta în baltă din prima. Când intri pe site, te întâmpină un foarte frumos mesaj, care sună cam asa : « Bine ai venit ! Pentru noi nu ești un “user anonim”, ci un partener de discuție. Un om care știe și poate să-și spună ideile…». Sună bine, chiar prea bine. O simplă căutare Google ne-a generat câteva sute de rezultate, toate cu link către republica.ro. Și asta pentru că e mesajul lor de bun-venit pe site! Preluarea fără sursă a unor articole face parte din viața digitală și e coloana vertebrală a presei online în secolul XXI, dar să copiezi mesajul de bun-venit e ceva cu totul special. De altfel, e singurul lucru de reținut de pe site.

ziaruldegarda.ro

În ciuda numelui, care te-ar putea duce cu gândul la cămăși verzi, arhangheli și utilizarea preistorică a faimosului hashtag (#), site-ul e destul de blând. Știrile sunt locale, de la Bacău – chiar din oraș, asezonate cu un twist de geopolitică și relații problematice internaționale ce reflectă preocupările curatorului. Predilect e interesul pentru activitatea și luptele intestine ale Universității Vasile Alecsandri. L-am introdus în colecție pentru că ne-a fost semnalat, iar faptul că pare vag pro-rus nu e relevant, într-o companie atât de selectă.

presalibera.net

Ăsta da oximoron! Parafrandu-l pe Rousseau, presa s-a născut liberă, dar peste tot o vezi în lanțuri. Curios e că secțiunea Despre de pe site ne oferă următoarele considerații: « Manipularea a atins cote alarmante, informarea corectă a cetătenilor trebuie să fie datoria fundamentală a presei » Awww… Dar când nici măcar la propriul motto, pomposul « Uneori oamenii nu vor să audă adevărul deoarece nu vor să le fie distruse iluziile » nu citează sursa, datoria fundamentală rămâne neplătită. Pe lângă nume, și logo-ul site-ului e genial: o combinație între pipa lui Sherlock Holmes și pălăria lui Al Capone. Cât despre conținut, accentul general e pe politic, iar momeala se face prin materiale video cu accidente auto și știri despre viruși mortali. Partea interesantă e că « jurnalistii » se lăuda cu o ediție tipărită, însă când încerci să o gasesti…

teinformam.ro

Numele ăsta pare începutul primei fraze de după « Ai 2 minute să vorbim despre Iisus ? ». Atât de bine s-au descurcat cu informațiile, că imaginile cu titluri vorbesc de la sine. Dacă ești hipster, vei fi surprins să vezi că Salam e cap de afiș aici, la fel ca în Control. Plus că vei afla cu siguranță de ce nu e bine să-ți scoți măselele de minte. Înțelepciunea n-a fost niciodată mai nemestecată decât aici.

internet-bun.info

Ăsta trebuia să fie domeniul unui provider de net – de altfel, poate că postarea advertoriala despre serviciile RCS-RDS nu e întâmplătoare. Pentru cei mai boemi dintre internauți, domeniul se putea potrivi și unei mișcări împotriva societății digitalizate a secolului XXI, un manifest împotriva haznalelor www. Dar dacă luăm în calcul conținutul site-ului, ar însemna că ar fi o aluzie auto-referențială, paradoxală, un gest mult prea post-modern față de speculațiile obișnuite, debitate cu voioșie. Un mare plus pentru notificările direct din browser, e o facilitate foarte rară în cercul dezinformatorilor de opinie. Oricum, atenție sporită!

perfectmedia.tv

Un mix incredibil de pseudo-logică, pseudo-articole, pseudo-senzațional și pseudo-descoperiri. Aici, răspândirea de aiureli periculoase e ca la ea acasă. Printre altele, istorioara cu Albert Einstein, "studentul genial" care a umilit "un profesor ateu", care "a afirmat că Dumnezeu nu există".

stiriblana.pw

O să-ți bați nevasta în timp ce-ți rozi unghiile când o să vezi ce știri sunt pe site-ul ăsta! N-o să-ți vina să crezi CE A PUTUT SĂ FACĂ! Lăsând gluma la o parte, evitați această pagină cu orice preț. Printre cele mai "blană" articole se numără și cel ce ne-a atras atenția, și anume "Șocant! Atenție acest video este pentru toți românii de pretutindeni! Însă ce va urma va fi groaznică pentru Europeni"

impactpress.ro

Deși autorul articolului "ALERTĂ! Mai mulți imigranți furioși au atacat pietoni în centrul Timișoarei! “Am fugit cât am putut pe lespezile de piatră de lângă Bastion, ca să scap din mâinile lor!”, povestește una dintre victime" știe că povestea nu este una reală, fapt confirmat de către autorități, (care, potrivit potrivit Adevărul, au descoperit că reclamantul în cauză este inexistent), acesta încă promovează articolul, dezinformarea și intoleranța prin găzduirea acestei aberații fabricate.

us24.ro

Același tip de falsități periculoase, precum deja ne-am obișnuit. Rețeaua "Clickbait - dezinformare și manipulare pentru diverse motive" are o activitate de invidiat! Printre cele mai în vogă articole, prezent și pe multe pagini partenere (n.r.-goodies!), "SCANDALOS ! Iohannis a promulgat Legea propusă de Țiriac, ca toți Românii să contribuie cu 50 de euro pentru refugiați".
Sursa https://verificasursa.ro/


In mod evident , desi problematica subliniata este in mare parte corecta, subiectivitatea anonimilor care "verifica sursa"  este la ea acasa incepand chiar cu propria lor credibilitate. Este foarte adevarat ca peste 90% din site-urile analizate au proprietari si autori anonimi care de regula citeaza articolele altora sau distribuie stiri neverificate, dar marea intrebare este de ce ramane anonima si instanta care valideaza sau nu continutul unor site-uri , deci ca atare ramane si aceasta prizoniera  in vechiul paradox al lui Juvenal :

" Cine-i pazeste pe paznici ?!"

Exact acest lucru il sustine in final si autorul articolului citat anterior care , desi beneficiaza de un background de exceptie **) , pe parcursul articolului intra in conflict cu propriile premise initiale de la care a pornit  citand exact principiul care pune sub semnul intrebarii sursa invocata anterior :



"...credibilitatea e un capital mai important decât banii, în presă cel puţin. "


La limita , societatea poate fi comparata cu un spital in care traiesc si lucreaza si medicii ( mai putini ca numar ) , dar si tehnicienii , asistentele, receptionerele, femeile de servici ( toti la un loc , mult mai numerosi decat primii). Din fericire , munca medicilor nu depinde de votul celorlalti care lucreaza in acel spital ...

Din nefericire, in societate se intampla exact pe dos. In lipsa unor repere sociale , educationale , culturale si morale clare care sa contureze o medie sociala a normalitatii , ajungem intr-o situatie limita  :  " clicking is a public act "( https://youtu.be/kEKzl6fub2w) , iar  criteriul majoritatii devine volens-nolens si criteriul "adevarului" social, educational , moral,etc.  .
De unde si consecintele care deja  au inceput sa devina alarmante .




Note

*)  Mircea Goia - Nu, America nu e şocată de ce a descoperit în România (puseu contra dezinformării).

**) Autorul articolului beneficiaza un background de exceptie :
http://www.mirceagoia.com/about/ 
http://www.wall-street.ro/articol/Careers/200669/mircea-goia-de-la-lupeni-in-arizona-povestea-electricianului-din-mina-care-traieste-visul-american.html 
http://www.cariereonline.ro/articol/mircea-goia-de-la-lupeni-arizona-povestea-electricianului-din-mina-care-traieste-visul 
http://www.ziare.com/afaceri/afaceri-online/cum-a-dat-lovitura-in-sua-un-roman-disponibilizat-dintr-o-mina-din-valea-jiului-interviu-1252508

Niciun comentariu: