Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 11 noiembrie 2016

Prima cercetare globala asupra empatiei si surprizele ei pentru tarile din Estul Europei


O recenta cercetare globala condusa de catre profesorul William Chopik - Department of Psychology, Michigan State University (http://www.livescience.com/56557-most-and-least-empathetic-countries.html )  a evaluat pentru un esantion de 105. 635 de persoane din 63 de tari gradul de empatie al locuitorilor acestora respectiv reactiile emotionale produse la experientele si suferinta celorlalti -colectivism, agreabilitate, constiinciozitate, stima de sine, afectivitate, bunăstarea subiectivă și comportamentul prosocial ("  collectivism, agreeableness, conscientiousness, self-esteem, emotionality, subjective well-being, and prosocial behavior "  ) in contrast cu lipsa de empatie si insensibilitatea la suferinta altora. 
Rezultatele finale sunt prezentate in tabelele si graficele de mai jos. 
Pentru cercetatorii occidentali surpriza a constituit-o faptul ca exact tarile marcate de agresiuni si razboaie obtin cele mai mari scoruri la empatia sociala  : 


Adăugați o legendă


http://www.livescience.com/56557-most-and-least-empathetic-countries.html



Surpriza cea mare este insa pentru ( unii ) romani  care afla acum cu stupefactie ca gradul lor de empatie sociala  , si in general al tarilor din Estul Europei ( fost comunist ) , este   mai mic chiar decat in Rusia lui Putin (!) si in acelasi timp unul dintre cele mai mici din Europa.
O privire globala asupra rezultatelor acestei cercetari arata de fapt ravagiile inspaimantatoare produse asupra emisferei nordice de catre cei 75 de ani de comunism si/sau indoctrinare bolsevica : 



Image credits William J. Chopik et al., 2016 / MSU.



Un asemenea rezultat a luat poate prin surprindere cercetatorii americani , dar nu este o noutate pentru romani ci doar pentru specialistii romani in stiinte sociale care nu pot accepta asa ceva pentru ca ar trebui sa ofere si explicatii  pe care nu vor sau nu pot sa le dea. 
Din acest punct incep eschivele , divagatiile , diversiunile si manipularile psihologilor si sociologilor mai noi sau mai vechi de la noi care , uniti " in cuget si simtiri",  trec sub tacere la unison violenta fizica si psihica si teroarea exercitata sistematic mai mult de o jumatate de secol asupra poporului roman si asupra societatii romanesti .
Psihologul Mihai Copaceanu are opinii categorice in aceasta problema. Lipsa de empatie a romanilor si indiferenta fata de semeni au aparut in ultimii ani respectiv  dupa 1989 si nu ar avea nicio legatura cu comunismul anterior  : 




Psihologul Mihai Copaceanu
Foto : Adevarul

"  Psihologul Mihai Copăceanu a declarat pentru „Adevărul“ că nu consideră că de vină ar putea fi regimurile politice experimentate de aceste state (s.n.). „Bulgaria, Estonia, Polonia şi Venezuela sunt tot printre ultimele. Alţii ar putea crede că în aceste ţări a existat comunismul, dar nici acesta nu este un răspuns ultim. ....În România sunt tineri de 26 de ani născuţi şi crescuţi în postcomunism şi mă îndoiesc că la nivel empatic sunt diferiţi faţă de părinţii şi bunicii lor“(s.n.), este de părere Copăceanul."  
„Empatia are multe sensuri şi diferenţe la nivel individual, colectiv şi naţional. Nu mă uimeşte deloc faptul că România este pe acest loc, pentru că realitatea cotidiană din ultimii ani susţine această poziţie (s.n.). Studiile de psihologie socială şi micile experimente sociale din România pentru a evalua modul în care oamenii reacţionează empatic şi solidar (s.n._ nu au avut rezultate diferite. Românii nu sunt persoane dispuse să-şi ajute într-un mod dezinteresat aproapele ( ?!- s.n.)."
Sursahttp://adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/cum-ajunsromanii-insensibili-suferinta-celor-jurcompasiunea-scazuta-pusa-seama-luptei-putere-bani-1_5821f8e15ab6550cb85254ec/index.html


Aceasta viziune despre lipsa de urmari a comunismului  este impartasita si de catre sociologul  Alfred Bulai care considera ca aceasta lipsa de empatie sociala nu a aparut dupa 1989 ci cu secole mai inainte deoarece romanii " nu au o cultura dezvoltata "  dar sunt un popor de " supravietuitori " :





Sociologul Alfred Bulai
Foto : Adevarul


" Modelul cultural românesc este un model de supravieţuire, ne propune să supravieţuim şi facem asta de câteva secole. Noi nu avem un model de dezvoltare, noi mereu începem, dar nu terminăm nimic“, a declarat Bulai pentru „Adevărul“. Conform sociologului, „în strategiile de supravieţuire, individualismul are locul central, pentru că supravieţuirea o faci mai repede pe cont propriu decât prin colaborarea cu ceilalţi“. Bulai aminteşte de faptul că România are minimum două milioane de români care lucrează în străinătate şi, în condiţiile crizei severe din vestul Europei, nu au fost primii daţi afară, ca dovadă a faptului că românii se adaptează mult mai repede decât cei care au o cultură dezvoltată."
Sursa : http://adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/cum-ajunsromanii-insensibili-suferinta-celor-jurcompasiunea-scazuta-pusa-seama-luptei-putere-bani-1_5821f8e15ab6550cb85254ec/index.html



Toate aceste alegatii  gratuite au exact aceeasi valoare de adevar ca si paralogismele avansate de profesorul roman Daniel David  care are cea mai mare  expunere in mass-media pentru o cercetare despre " Psihologia poporului roman " nepublicabila in Occident , dar laudata pana la saturatie pe toate canalele mass-media din Romania care sustine in linii mari exact aceleasi teze.
Metodologia de cercetare folosita in acest caz este o mixtura pitoreasca de tehnici psihologice, sociologice si statistice aplicate romanilor " de la 2 ani la +80" ( sic!)   la fel de incerta si de ambigua ca si profilul obtinut in final.





Profesorul Daniel David
Foto : Adevarul 

 

"...pentru a intelege corect profilul psihologic al romanilor, am analizat toate studiile de specialitate publicate pana in ianuarie 2015 pe aceasta tema si am demarat o serie de studii proprii. Totalul subiectilor care au intrat in studiile analizate/derulate de noi depaseste 50.000 de romani, din diverse zone ale tarii, cu varste de la 2 ani la +80 (multe analize fiind pe esantioane reprezentative national)"
https://danieldavidubb.wordpress.com/2015/03/25/despre-psihologia-romanilor-avanpremiera-ii-a-lucrarii- psihologia-poporului-roman-de-daniel-david/

Scopul acestei cercetari desuete si gratuite devine evident prin modul in care trebuie sa fie utilizate datele obtinute :

"...profilul psihologic al romanilor este unul statistic, care nu poate fi aplicat la un individ, ci poate fi utilizat in situatii in care se doreste a se face politici publice (s.n.) si proiecte relevante pentru tara si/sau grupuri mari" (s.n.).
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19787285-psihologia-poporului-roman-concluziile-unei-cercetari-facute-data-100-ani-cum-suntem-cum-credem-suntem-cum-vrem-fim.htm?cfnl=

Este de neinteles in acest caz  postularea gratuita de catre autor a ...”ipocriziei” romanilor care ar cauta puterea sociala dar „sub masca modestiei si sacrificiului pentru altii” (?!) , respectiv denaturarea cinica a sistemului de valori morale al romanilor practicata de autor prin care calitatile morale devin de fapt defecte :

„ Trasatura esentiala a romanilor este neincrederea in oameni (s.n.) . Preocuparea pentru binele altora nu depaseste zona familiei.
Si tot romanii cauta puterea sociala (s.n.), "dar in mod ipocrit, conform unei culturi colectiviste (s.n.) in care nu da bine sa arati ca vrei sa iesi din rand (s.n.) , isi ascund aceasta dorinta sub masca modestiei si sacrificiului pentru altii (s.n.)”.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19787285-psihologia-poporului-roman-concluziile-unei-cercetari-facute-data-100-ani-cum-suntem-cum-credem-suntem-cum-vrem-fim.htm?cfnl=

In realitate, ceea ce ar putea explica comportamentul romanilor ( dar si al tarilor din Est in general si cu atat mai mult al Rusiei )  profesorul Wiliam Chopik nu are cum sa cunoasca , dar psihologul Copaceanu , sociologul Alfred Bulai,  si profesorul Daniel David ar trebuie sa stie ( dar numai daca vor sa afle ).
Si URSS-ul de altadata,  si tarile din Est, respectiv populatiile lor ,  au fost supuse unei inginerii sociale fara precedent de spalare a creierului si dezumanizare incepand cu " Psihopolitica"  lui Beria si terminand cu celebrele " Directive NKVD pentru tarile din Est"  ale caror rezultate se vad peste decenii.
Altfel spus, in sistemul paranoic cu comunismul in fata , dar cu pistoalele CEKA/KGB in ceafa ( in Rusia ) sau cu ale Securitatii ( in Romania ) , STASI ( in Germania ) s.a.m.d.  in spate timp de 50 de ani ,  nu poti reconstrui  batand din palme  " increderea in ceilalti" ,  mai ales atunci  cand cei care vin in urma lor in ultimul sfert de secol aplica sub alta forma exact principiul " la vremuri noi,  tot noi".
Daca la toate acestea mai adaugam gulagul romanesc , " Experimentul Pitesti"  , Revolutia, Mineriada din 1990  , Colectiv , etc. avem imaginea unei societati penale in care CEDO confirma de 26 de ani ca am avut" crime fara criminali"  ( Revolutia, Mineriada din 1990,etc.)  , iar DNA inca lupta din greu impotriva unei " coruptii fara corupti" intr-un stat captiv si intr-o lume intoarsa pe dos in care se incearca acreditarea ideii aberante ca cetatenii condamnati penal au toate drepturile sa conduca cetatenii onesti, nu invers.
In esenta , cercetarea profesorului William Chopik a analizat nu numai distributia lipsei de empatie si a insensibilitatii la nivel global , ci a devoalat in mod indirect si una din cauzele dezumanizarii globale respectiv adevarata natura a regimurilor (post)comuniste bazate pe crima, teroare si minciuna si implicit a celor care sustin sau apara aceasta ideologie.




Niciun comentariu: