Dupa ce timp de aproape doua decenii cetatenii au cunostinta despre scaderea constanta a populatiei prin exodul romanilor peste granite si ziarele au scris constant despre acest lucru , am aflat de curand si in mod oficial ca populatia Romaniei a crescut cu un milion deoarece :
" Sub-inregistrarea semnificativa ( anterioara -n.n.) a fost cauzata de faptul ca la momentul critic al recensamantului , mare parte dintre aceste persoane erau plecate cu intreaga familie in strainatate si nici nu au existat alte persoane ( in tara ) care sa declare informatiile solicitate despre acestia."
Institutul National de Statistica
Desi legile probabilitatii statistice nu pot explica cum aproape un milion de persoane se hotarasc brusc sa plece cu totii in strainatate taman atunci cand se face recensamantul lor , asa sa fie . Sa vedem acum in ce mod sunt tratati cetatenii romani ramasi ( sau reveniti temporar) in tara atunci cand vor sa aiba si ei dovada ca sunt chiar cetateni romani ( http://www.evz.ro/detalii/stiri/imaginile-umilintei-in-romania-cat-indura-oamenii-pentru-un-simplu-buletin-video-1047382.html ) , pentru ca aici nu mai este vorba de "sub-inregistrare semnificativa " ci chiar de principala inregistrare a identitatii lor dar care este tratata de stat ca fiind nesemnificativa pentru demnitatea persoanei in cauza :
Cei mai "disperați" din mulțime nu au mai ținut cont de nicio regulă și au început pur și simplu să îi îmbrâncească pe ceilalți pentru a ajunge în față. Nu a intervenit nimeni pentru a menține ordinea, se putea întâmpla o tragedie acolo. Asta se întâmplă aproape zilnic, dar nimănui nu-i pasă.Presa locală nu prea discută despre asta, sau poate n-are niciun cuvânt de spus. Oare chiar e necesar să trecem prin asemenea umilințe (să ne trezim cu noaptea în cap, nu o singură dată, să ne luptăm corp la corp cu ceilalți, să riscăm să ne pierdem locul de muncă datorită zilelor în care trebuie să ne învoim) pentru a ne fi recunoscută identitatea?
Un cititor EVZ
Un semnal asemanator ( mai exact o copie la indigo ) vine si de la Braila :
13 July, 17:04. Gina
Din pacate, asa ceva se intampla si la Braila, am fost in situatia de a trebui sa imi schimb buletinul acum trei luni, si procedura e identica. Mers si inscris pe liste la 5 dimineata, actiune soldata cu ,,achizitionarea" unui numar de ordine, revenirea apoi si statul la o coada in exterior cam doua ore, strigatul de pe lista, mutarea la alta coada interioara...pe scurt, o zi intreaga pierduta din cauza deficientelor de organizare si legii bunului plac care domneste peste tot in tara asta de rahat!!
am presupus ca lipsa personalului ii deternina sa se poarte asa, insa e incalificabil....mai ales ca de cele mai multe ori, nu poti veni singur pentru depunerea actelor, ci insotit de persoana care te primeste in spatiu (in cazul meu a fost mama, de 70 de ani, pe care am tinut-o dupa mine o zi, in soare si aglomeratie....)
Sunt sigura ca mai sunt si alte experiente similare, am putea face o petitie online pe care sa o semnam, se poate lua atitudine!
Avem si o posibila explicatie , dar numai pentru zona orasului Roman :
3 July, 16:04. valabill
Se intampla ca din zona Romanului aproximativ 50.000 de cetateni au plecat in tari mai calde. Periodic acestia se intorc acasa pentru ca sa isi rezolve problemele personale,prilej cu care isi reinnoiesc si actele. Se mai intampla si ca perioada concediilor (iulie-august) sa corespunda cu un varf de sarcina. Si se mai intampla si ca actele sa fie doar preluate la Roman si prelucrate la Piatra Neamt pentru ca acolo e resedinta de judet. Si asa se face ca un banal buletin pe care la Brasov il scoti in trei ore la Roman il scoti dupa cel putin trei saptamani de lupte si chinuri.
Cum in tara nu exista numai zona Roman si orasul roman ci mult mai multe zone si mult mai multe orase , intrebarea la care nu pot raspunde legile probabilitatii statistice ci poate raspunde probabil numai onorabilul Institut National pentru Statistica , este prin ce minune a sub-inregistrarilor populatia unei tari poate creste in ultimii 20 de ani exact prin plecarea locuitorilor ei.
Bineinteles , aceasta minune statistica nu are nici o legatura cu vesnica numaratoare a steagurilor lui Ghita Pristanda din politica romaneasca sau de la alegeri , si nici cu faptul institutiile noastre oficiale se bat cap in cap, dau din colt in colt , si se calca reciproc pe bataturi atunci cand trebuie sa spuna exact numarul de locuitori din tara, respectiv cel care sta la baza propriei lor activitati :
„ Ceea ce ni se pare absolut de neînţeles din toată această situaţie este modul în care sunt vehiculate cifrele statistice oficiale la nivel oficial (s.n). Chiar dacă sursele de date sunt diferite – recensământul e întocmit de Institutul Naţional de Statistică iar listele electorale sunt «fabricate» la nivel local – cineva trebuie totuşi să sesizeze marile inadvertenţe şi, deşi diferenţele nu au consecinţe asupra rezultatului votării, acestea trebuie, într-un fel eliminate. Credem că un asemenea rezultat atât de straniu este simptomatic pentru capacitatea modestă a instituţiilor statului român de a gestiona problemele cetăţenilor ţării ( s.n.) ; practic o eroare de 10% în estimarea volumului populaţiei unei naţiuni nu se mai întâlneşte astăzi nici în ţări din lumea a treia cea mai subdezvoltată (s.n.)”
Traian Rotariu, Mircea Comşa, Câteva consideraţii statistice asupra alegerilor, în Traian Rotariu, Mircea Comşa, coordonatori, Alegerile generale 2004. O perspectivă sociologică, Eikon, Cluj-Napoca, 2005. p.32
***
Comentarii
13 July, 21:48. mihai
Articolul acesta vine cam cu 23 de ani intarziere, si chiar si mult mai mult, bine ca a inceput cineva sa scrie ( s.n. ).
13 July, 22:29. Cuviosul Microfonie
Un stat care nu-si respecta cetatenii este un stat totalitar (s.n.). Si cea mai buna forma de respect este eficientizarea serviciilor catre populatie. Daca s-ar institui un sistem de curierat securizat prin care poti sa-ti depui actele fara a mai sta la cozi, atunci s-ar rezolva problema, nu-i asa? Dar statul nu are incredere in cetateni, asa cum nici cetatenii n-au incredere in stat(s.n.). Si de aici porneste: statul nu da doi bani pe eficienta iar romanul de rand tace si inghite, fara sa-i treaca prin cap ca s-ar putea si altcumva. Pana cand un guvern credibil va zgudui din temelii birocratia romaneasca, romanul va inghiti umilinta cea de toate zilele. Dar pentru asta, trebuie in primul rand ca statul sa-si respecte cetatenii.
14 July, 00:43. Petru
Acelasi chin a trebuit sa-l trec si eu anul trecut. Doua nopti nedormite si nesimtire totala din partea angajatilor. Daca ai pile intrai si prin spate cu vreo 100-200 de euro. Si mai au curajul sa spuna ca nu e adevarat. Iesise unul afara sa spuna ca ii face dosar penal caruia comenteaza ca nu-i convine. Eu acest lucru il numesc terorism de stat (s.n.).
13 July, 23:18. Willy
Si eu am revenit in tara pe preschimbare de acte, in mirificul si deosebitul Bucuresti. Bineinteles, din 48 de ore de asteptare s-a ajuns la peste 1 saptamana.... sa astept "duducile" de la ghiseu sa termine cafeaua si barfa. Apoi, acte peste acte, si ele miscau in reluare. La sfarsit, bineinteles, cu mutra acra, iti urau nimic. Stau de f mult timp in USA si nu am intalnit NICAIERI un tratament mai rusinos aplicat platitorului de taxe. Aici , maxim 15-20 minute deja ai un ID nou. Si nu te inghesuie nimeni.
13 July, 22:35. cbur
Cred ca este peste tot. La Craiova se sta la cozi de sute de persoane. Dar asa ne place noua romanilor si conducatorilor nostri. In tara asta sa stiti ca nu se face nimic bun pentru cetatean, numai obstacole.Dar pentru ce? culmea ironiei: sa platim impozite, sa ne facem buletine etc.(s.n.)
13 July, 22:15. marius
Aceleasi peisaje se vad si in Galati. De la 4-5 dimineata stau oamenii sa-si procure bon de ordine! RUSINE ! RUSINE ! RUSINE !
13 July, 20:31. prostovane
te invit si in baia-mare de ex sau satu-mare sa vezi tu acolo lume inghesuita...probabil am mai multa scoala ca tine de 2 ori(aproape sigur lucrezi pe santier) si cu toate rezervarile am avut nevoie de 2 zile ca sa fac niste amarate de pasapoarte...nu mai zic de caldura, nervi, frustrare...
14 July, 00:44. Cristi
Te inseli amarnic. Am pierdut doua zile de serviciu pentru un amarat de buletin. Sotia a trebuit sa mearga la 6 dimineata sa stea la coada pentru acelasi lucru... Asta se intampla in Sibiu. Sistemul este defect la nivel national prieteni buni (s.n.)
13 July, 20:13. Florin
Nu va mai vaicariti atata. Si la bisericile ortodoxe tot in picioare se sta la slujba care dureaza 3 ore babane. In tarile prodominant ortodoxe, statul in picioare ore in sir este un obicei stramosesc. Se aplica duminica la biserica, se aplica si in timpul saptamanii cand trebuie sa rezolvi ceva pe la vreo autorite, se aplica chiar si atunci cand trebuie sa platesti (de exemplu o amenda la CEC), la ghiseul de platit telefonul, la oficiul postal, in autobuz, metrou, tramvai, tren, peste tot. Nu mai zic de cozile interminabile cand super-ortodoxul Gigi Becali imparte niste faina si ulei unor pomanagii.
13 July, 19:51. Gigi
Sistemele de eliberare a documentelor ar trebui sa aiba pagini pe net pentru asigurarea ordinii, cu programare, etc.
Nu costa nimic un asemenea sistem, e costul unei pagini de web simpla, al unei conexiuni la internet si al unui PC.
In toate locurile unde nu este un asemenea sistem de la avertizare in 2-3 luni, eu as da afara pe cei responsabili.
14 July, 06:13. Andrei Panait
In tari mai normale, sau civilizate, prin locuri indepartate precum Europa, astfel de chestii se fac prin posta, sau chiar prin internet.
13 July, 22:57. airemax
tu te referi la tari civilizate,in ro nici dupa 23 de ani nu s-a rezolvat statul la coada si inca mai numaram (s.n.)
13 July, 19:30. Terra neolithica
Cum adică "e ca într-o țară din lumea a treia"? Asta este o ţară din lumea a treia.
14 July, 00:01. de ce
De ce nu dati afara ciobanii aia care sunt incompetenti , lenesi sau nu vor sa munceasa , doar sunt destui tineri capabili cu studii unii chiar prin strainatati si mor de foame
13 July, 21:02. ILIESCU
Draga, voi n-ati vazut ca nu s-a schimbat nimic ? Cozile astea existau in anii 80, cind toti stateau la coada la carne, cartofi, brinza, unt, ulei etc etc La piine la fel, etc etc La vremuri noi, tot noi, ce mai vreti ?
13 July, 21:12. george morar
este de-a deptul ilar sa citesti comentariile in care instinctul de turma fara pastor se releva in toata splendoarea insa accentuat se poate observa cu usurinta nivelul de cultura si de civilizatie a natiei romane... este de-adreptul surprinzator sa observi cum se ataca unii pe altii fara sa observe si sa le pese ca de fapt telul lor ar trebui sa fie altul... trist... tare trist... cat despre ceea ce se intampla in Romania, este normalitatea in care romanul s-a obisnuit sa traiasca timp de 24 de ani fara sa faca ceva sa-i fie mai bine... surprinzator ar fi daca in Romania ar functiona ceva normal... o tara anormala, cu oameni anormali... cum e turcul, asa si pistolul... sa va fie rusine turma salbatica si risipita... pt ca asta sunteti.
13 July, 23:26. dana
Vezi tu doar vorbesti sau eu sau altii ,dar nimeni nu face nimic. Nici noi. Nimic .Doar palavragim aici la umbra...si discutia poate continua (s.n.).
http://www.evz.ro/detalii/stiri/imaginile-umilintei-in-romania-cat-indura-oamenii-pentru-un-simplu-buletin-video-1047382.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu