Comentariul de mai jos a fost postat la un articol aparut pe Contributors.ro . Dupa cum se va vedea , autorul sau moderatorii / administratorii au opinii diferite despre ceea ce merita postat sau nu pe aceasta platforma :
Dumitru Lacatusu : Ultimul şef al Securităţii Bucureşti: colonelul Gheorghe Goran
Comentariu nepublicat postat la : http://www.contributors.ro/societatelife/ultimul-sef-al-securitatii-bucuresti-colonelul-gheorghe-goran/#comment-148623 :
Comentariul tău e în așteptare.
Va contraziceti in mod evident pentru ca logica aplicata de dvs este ambivalenta si contradictorie :
” Stiati ca unul din scopurile aplicarii pedepsei penale este acela de reeducare? Vedeti cursurile de drept penal din toate facultatile de drept din Romania de azi.”
” Stiintele penale isi propun sa creeze mecanisme de reintegrare sau de reinsertie sociala a individului condamnat pentru infractiune, nicidecum pentru reeducarea acestuia. Reintegrarea sau reinsertia sociala presupune o activitate de educare (nu de reeducare) a individului social in scopul asimilarii de catre acesta a unor valori care sa-i permita convietuirea acestuia intr-un cadrul legal si normal cu semenii sai, fara a se urmari indoctrinarea condamnatului. ”
N.B. Care stiinte penale ? De la noi ? Sa stam stramb si sa judecam drept. Cursurile penale de drept de la noi sunt tinute uneori cam tot de aceeasi profesori care existau si inainte de 1989 . Nimeni nu i-a intrebat daca au avut legaturi cu Securitatea de exemplu ( ca in cazul unui celebru ministru al Justitiei care nu-si mai recunostea scrisul ) si nimeni nu poate garanta ca si-au schimbat subit si mentalitatile ( cred ca nu ati uitat cu ce “Constitutie” ne-a fericit “parintele Constitutiei”).
In plus , dupa mai mult de doua decenii de democratie , la noi este mentinuta institutia divina si medievala a “gratierii” , institutia revoltatoare a “prescrierii” , institutia sfidatoare a eliberarii conditionate inainte de termen “pentru buna purtare” ( ca sa poata sa avea ocazia sa reediteze crima sau violul ! ) si institutia democrata a condamnarii numai pentru o infractiune desi el comite 2,3,4 … ( americanii sunt mai inapoiati ca noi , le aduna artimetic si le cumuleaza ). In plus, numai la noi o batrana de 80 de ani poate ajunge in inchisoare pentru 60 de lei restanta la curent electric , dar tot la noi poti omora 2,3,…5 oameni cu masina si sa primesti 2,3,…5 ani dar cu …suspendare .
In sfarsit, acelasi stat care a fost foarte democrat cu …infractorii lui a fost foarte aspru cu cetatenii lui onesti care nu o data pentru o aceeasi greseala puteau primi simultan pedepse economice, sociale, profesionale, administrative,etc.
Pe scurt, statul nostru inca ofera impunitate tortionarilor si infractorilor deoarece este inca este setat impotriva cetatenilor lui onesti. Dovada ne-ati oferit-o chiar dvs :
” Da. Exista lege. Si, culmea, a fost asumata de Romania prin semnatura lui Ceausescu.Decretul nr. 547/1969 pentru ratificarea Conventiei asupra imprescriptibilitatii crimelor de razboi si crimelor impotriva umanitatii, adoptata prin Rezolutia Adunarii Generale ONU nr. 2391/XXIII din 26 noiembrie 1968″.
Nu este nici o culme. Faptul ca o lege a fost asumata nu prespune ca este si aplicata ( tactica specifica de tip securist ) pentru ca Romania a aparat drepturile oamenilor pe hartie , in timp ce in realitate i-a torturat sau chiar i-a omorat .
Faptul ca nici acum nu pot fi pedepsiti tortionarii Romaniei arata ca dincolo de cateva constiinte tinere , in realitate sistemul este tot in mana lor sau a ocrotitorilor lor, pentru ca nimeni nu a garantat ca justitia a fost cu adevarat epurata de securisti, si cu atat mai mult alte domenii . Mai exact, Romania este setata si acum dupa principiul buncarului, mai exact ca o cazarma ( de numarul imens de servicii secrete de la noi nici nu mai vorbim ) :
Ne aflam in plin cerc vicios. Nu este vorba doar de “o chestiune de vointa” a catorva indivizi ( ce simplu ar fi , nu ar trebui decat sa aplicam legi existente ! ) ci de resetarea unui intreg sistem social inca functional si care merge ca uns , dar care nu poate fi facuta decat de catre cei care nu fac parte din el …dar care nu au acces la butoane . De aici si cea mai mare provocare pentru orice ( tanara ) constiinta ganditoare .
In final , o intrebare retorica. Dupa mai mult de doua decenii de dezamagiri si esecuri intelectuale rasunatoare ( e suficient sa comparam ce spuneau si faceau unii din ei in anii `90, cu ce spun si fac tot ei acum ! ) si de batut apa in piua , ca sa nu mai vorbim de pierderea sperantei, se simte o nevoie disperata de altceva. Deci cine , cum, cand , si unde, vrea sa sparga cercul ?
Nota : Comentariul a fost publicat totusi la ora 16.12
Comentariu publicat :
i tamas spune:
comunismul a fost impus dar si necesar, prea
multa lume suferea saracia si comportamentul autoritatilor au contribuit la
schimbarea socetatii. O noua generatie saraca putea invata au dovedit-o au muncit
pe santiere gratis construind o viata frumoasa . Au stricat-o . Cine ??? Se stie…un mecanic a putut prin munca sa
invete sa promoveze . Multe de spus , trebuie sa o luam de la inceput etc.
De fapt , numarul urias de sociologi , psihologi, etc, aparut brusc dupa anii `90 , se pare ca l-a depasit numeric pe cel de “juristi’ la “fara frecventa” aparuti inainte de anii `90.