Articolul recent al profesorului Valentin Naumescu- Derută morală, confuzie politică şi intelectuală, eşecul partidelor. Ce au în comun criza Europei şi candidatura lui Marian Munteanu - aparut pe Contributors.ro , este un bun exemplu pentru a demonstra aforismul din vechea filozofie greaca conform caruia cele mai multe probleme ale oamenilor nu vin de la lucruri ( fapte) ci de la parerile lor despre lucruri :
„Europa ( cu atat mai mult Romania ! –s.n. ) traversează din nou un astfel de moment crucial, de derută şi descumpănire politică, intelectuală şi morală. Nu mai ştim dacă trebuie să fim „europeni” sau „naţionali”, să fim solidari cu cei din jur sau să ne gândim doar la siguranţa noastră, să fim toleranţi sau intoleranţi, deschişi sau protecţionişti, să avem un stat laic sau să absorbim religia în normele şi viaţa publică, să apărăm libertăţile Spaţiului Schengen sau să ridicăm garduri de sârmă ghimpată, să ne integrăm sau să ne dezintegrăm.”
„Să ne amintim dezbaterile de acum nu mulți ani în urma cărora Uniunea Europeană a optat să refuze sintagma „rădăcinile creștine al Europei”, infirmându-și astfel propria istorie și propria definiție culturală. Ni se va răspunde că Europa crede în libertate. E adevărat. Dar libertatea este o noțiune cu margini nesigure, în stare să producă orice, dar nu și să scuze orice.
O altă temă pe care prezentul o preia din istorie, istoria relativ recentă de data aceasta, este aceea a poziției față de ideea națională. Laborioasa construcție a secolului 19 care a dat coeziune și sens statelor naționale a fost introdusă în baia de acizi a demitizării și deconstrucției, pentru a se putea înălța pe terenul pustiit un alt edificiu, dictatura mondială a proletariatului,ieri, sau satul planetar,azi.. Satanizarea noțiunii de națiune, naționalitate, naționalism de către internaționalismul proletar sau de către political correctness, chiar dacă are scopuri diferite, se manifestă cu aceeași violență și are aceleași victime: tradiția, mândria moștenirii din bătrâni și solidaritatea cu cei din neamul tău, neamul însemnând în același timp popor, dar și familie. Pentru că, deși pare că nu are legătură, primele semne de îmbolnăvire gravă a unei societăți apar la nivelul celulei ei de bază, prin slăbirea legăturilor de familie despre care vorbește David Cooper în „Moartea familiei”.
„Ura, ca un combustibil al istoriei, nu este o descoperire de dată recentă: ura comunistă de clasă şi ura nazistă de rasă sunt conectate prin legături periculoase la ura sinucigaşă de tip mărturisit religios a teroriştilor. Amintiţi-vă că deschiderea, chiar parţială, a arhivelor sovietice a arătat că teroriştii anilor ’70, ’80 se antrenau în poligoanele ţărilor din Est şi că în atentatele din Irlanda, din Ţara Bascilor sau din Orientul Mijlociu se găseau mereu arme de producţie cehă sau sovietică.”
http://s3-eu-central-1.amazonaws.com/pressone/wp-content/uploads/2016/03/24175425/Discursul-Anei-Blandiana-de-acceptare-a-DHC-UBB-Cluj.pdf
„În ce mai cred astăzi, de fapt, partidele? Ce-i mai uneşte pe membrii lor?”
Dincolo de aceasta, exista o problema si mai grava legata de raportul dintre starea de drept si starea de fapt, dintre starea formala si starea reala. Explicatia acestei fracturi politice , sociale si morale o gasim in anii `89-90 atunci cand prin frauda frauda politica, sociala si morala s-au amestecat in mod intentionat criminalii cu victimele, infractorii cu oamenii cinstiti, etc. iar societatea romaneasca a devenit o societate duplicitara de gradul doi sau o societate a diversiunii in care , dupa modelul politic, „sub ceva se poate ascunde altceva”.
Din nefericire autorul eludeaza exact acest aspect :
„ Orice ar face acum, Marian Munteanu nu mai poate veni astăzi în faţa electoratului cu imaginea liderului studenţilor din Piaţa Universităţii, din primăvara lui 1990 (1) (eveniment care marca o primă şi destul de simplistă împărţire a societăţii postcomuniste)(2)”.
Pe de alta parte , afirmatia (2) este absolut surprinzatoare din partea unui autor care ne-a surprins in atatea randuri prin profunzimea analizelor sale si prin complexitatea informatiei si documentarii . Ce inseamna in acest caz „simplist”?
Ca sa spunem lucrurilor pe nume , Piata Universitatii a fost fenomenul care daca ar fi continuat , ar fi devenit pentru unii chiar mai periculos decat Revolutia pentru ca ar fi initiat realinierea Romaniei la sistemul de valori morale, democratice si europene. El ar fi delegitimat politrucii si ar fi separat din punct de vedere moral graul de neghina , ceea ar fi fost un pericol mortal pentru unii care acum au devenit de neatins . De aceea acel fenomen trebuit distrus din radacina indiferent de riscurile asumate atunci si la lumina zilei , iar prin stoparea lui Romania a pierdut a doua sansa istorica.
Dupa mai mult de un sfert de secol de la acele evenimente, exista inca motive foarte puternice pentru a mentine societatea in starea de parabioza si de confuzie morala care a devenit raiul pescuitorilor in ape tulburi. Cu toatea acestea , diversiunile si dezinformarile politicienilor care au mizat mereu pe asa-zisa lipsa de memorie sociala a populatiei care ar face-o usor de prostit, devin din ce in ce mai clare pentru ca au inceput sa incurce mastile , costumele, rolurile , piesele , replicile , si in final chiar epocile . Dovada recentul spectacol din Partidul Liberal oferit de catastrofala candidatura a lui Marian Munteanu .
Este exact ocazia asteptata de multa vreme de cei care stau la panda deoarece razboiul hibrid facut cadou Europei de catre prietenul ei de la Rasarit a intrat deja in linie dreapta (http://adevarul.ro/news/eveniment/razboiulhibrid-componenta-psihologica-romania-1_571748975ab6550cb82c6392/index.html ).
Dupa spectacolul politic trivial si deprimant al unei clase politice care tine cu ghearele si cu dintii de scaunele ei pentru ca a facut deja si carare, si coada pana la DNA , nu este de mirare ca la noi apar "rezistentii" si "miscarile de rezistenta" care vor sa scape de toti si de toate dar in special de americani, NATO , FMI, etc. si capitalism ca sa aduca pe altii in loc.
In acest context nu mai este pentru nimeni o surpriza ca in fisurile edificiului social de la noi au fost deja plantate bombe cu explozie intarziata al caror cronometru poate fi declansat in orice moment.
Aceste "miscari de eliberare nationala" gen REZISTENTA National Crestin Socialista ( http://www.rezistentaonline.com/ ) se raspundesc pe retelele sociale ca o tumoare maligna ( https://www.facebook.com/groups/618093511624981/ ) prin strategii de tipul "Events and Plans" si au tendinta de a acoperi intreg teritoriul tarii prin "Closed Groups".
Cand aceste miscari "patriotice" declara in mod sfidator crezuri politice de genul "...stoparea ocupației americane în România, ieșirea din NATO ,"Suntem alături de Federația Rusă și de președintele Vladimir Putin, orice postare ce contravine acestei poziții este interzisă. ( https://www.facebook.com/groups/618093511624981/) , care pot fi preluate oricand sub aripa unui partid politic , respectarea Constitutiei devine deja o prioritate nationala.
Chiar daca aceste lucruri sunt cunoscute de multa vreme , surpriza recenta este aparitia la noi a unui sondaj ...pro-Putin ( https://petitieonline.net/sondaj/ati_vrea_un_presedinte_ca_vladimir_putin_-s17113043.html) care semnaleaza faptul ca am trecut in mod cert din zona gri in zona razboiului hibrid si in cea mai toxica formula a lui (http://sergiusimion.blogspot.ro/2016/04/razboiul-hibrid-si-cultul-lui-putin-in.html).
http://www.contributors.ro/editorial/deruta-morala-confuzie-politica-si-intelectuala-esecul-partidelor-ce-au-in-comun-criza-europei-si-candidatura-lui-marian-munteanu/#comment-279512
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu