Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

sâmbătă, 23 aprilie 2016

Amoralismul societatii romanesti

In logica normalitatii democratice si sociale nu poate fi imaginata o lume intoarsa pe dos in care jocurile politice sunt facute doar de escroci, corupti si interlopi iar oamenii onesti sunt pusi la zid si probabil ca o astfel de lume nici nu poate exista in realitate. Totusi , mai mult sau mai putin, unele tendinte de aceasta natura pot fi identificate in diverse tari.
Pe de alta parte , societatea romaneasca a evoluat treptat de la dezordinea si haosul specifice tranzitiei,  la anomie si "moral insanity" . Este foarte adevarat , acolo unde timp de 26 de ani nu au putut face ordine legile  , ar fi trebuit sa faca ordine morala publica si cutumele traditionale,  dar marea batalie se da exact impotriva acestora din urma.
Tragedia si revolta Colectiv au aratat conflictul deschis intre valorile in care cred cetatenii si interesele aparate si incurajate de sistem, stat si legi. Din nefericire, acest soc social nu a schimbat nimic din sistemul existent la noi , toti responsabilii au ramas in functii si lectia lui este pe cale sa fie uitata de o constiinta publica anesteziata.
In aceste conditii nu este o surpriza faptul ca singurii care au protestat fata  de candidatura lui Cristian Popescu Piedone pentru un nou mandat la primărie  ( mandat pe care ei il considera, si pe drept cuvant, delegitimat moral ) au fost tot cei afectati direct, respectiv rudele victimelor din Colectiv :

„Nu poate fi responsabil de siguranţa unui număr atât de mare de cetăţeni”.
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Reactia+rudelor+victimelor+din+Colectiv+dupa+anuntul+facut+de+C+

Riposta venita din partea catindatului este una antologica , ceva intre Catavencu, Branzovenescu, Farfuridi , Trahanache si Coriolan Draganescu :


"Vad ca se da o lupta pe viata si pe moarte sa imi fie impiedicata candidatura. Ei bine, nu au decat doua optiuni, sa ma omoare sau sa ma lase in pace sa ma supun judecatii Dvs, la vot, pe 5 iunie.
Va multumesc Dvs, celor care au fost alaturi de mine, si va anunt ca voi initia o noua campanie de strangere de semnaturi, de data aceasta de doua ori mai multe, ca poate asa vom putea trece peste toate mizeriile pe care le pregatesc cei care vor puterea cu orice pret!
Va rog urmariti pe pagina mea de Facebook locatiile în care voi fi prezent pentru această campanie de semnaturi. Va dura pana in ultima zi de campanie si așa vor vedea cu totii că semnaturile sunt autentice. Cer și televiziunilor ca, daca vor si sunt interesate, sa transmita LIVE tot procesul pentru a observa pas cu pas ca este o procedura corecta si transparenta.
Aveti incredere, merg pana la capat!"
Cristian Popescu Piedone
http://www.evz.ro/candidatura-lui-piedone-anulata-de-tribunalul-bucuresti-fostul-edil-poate-insa-teoreticsa-se-reinscrie-in-cursa.html




Cristian Popescu Piedone 
Foto : Romania Libera

In acest caz vorbim nu numai de un conflict intre candidat si cetatenii votanti ci si de un conflict intre lege ( care apara interesele statului iar in unele cazuri ale unor grupuri de interese ) si morala publica traditionala ( care apara etica sociala si implicit interesele cetatenilor votanti ).
In mod absolut uluitor si de neinteles pentru o constiinta democratica si europeana , legea 115/2015 nu impune conditia unei bune reputatii pentru cei candideaza la o functie in administratia publica locala, deci permite ca aceste functii sa fie ocupate inclusiv de oameni cu o proasta reputatie (?!) :

"...spre deosebire de procurori si judecători, care, pentru a fi numiţi în aceste funcţii, trebuie sa se bucure de o buna reputaţie, aşa cum prevede art. 12 din Legea 303/2004, cetăţenii care candidează la o funcţie in administraţia publică locala, nu sunt obligaţi de lege sa îndeplinească aceasta condiţie, respectiv a bunei reputaţii. Mai precizează că incapacitatea profesională, o moralitate îndoielnică sau lipsa de caracter nu reprezintă, potrivit Legii nr. 115/2015, impedimente în calea candidaturii unor astfel de persoane."
http://adevarul.ro/news/eveniment/dramele-sala-judecata-s-a-admis-candidatura-piedone-ma-implica-demers-celor-contribuit-decesul-fiului-meu-1_57161b6a5ab6550cb824bf75/index.html

Ca sa nu existe nici un dubiu , in acest sens exista declaratii de un cinism ireal si sfidator in acelasi timp care par replici copiate din celebrul "Ubu roi " al lui Alfred Jarry si care pledeaza pentru aceeasi lume intoarsa pe dos si guvernata de principiul imoralitatii : 

„Mi s-a spus că n-am şanse în politică din cauza CV-ului. Ca şi cum în România interesează pe cineva CV-ul…“
“Nu puteţi să conduceţi ţara cu oameni săraci şi cinstiţi”
Marian Vanghelie
http://adevarul.ro/news/societate/interviu-marian-vanghelie-mi-s-a-spus-n-am-sanse-politica-cauza-cv-ului-romania-intereseaza-cv-ul-1_56ae4b8f5ab6550cb8512e33/index.html

Pe scurt, legea nu interzice ( deci permite ) unui om cu o competenta si moralitate discutabile sa candideze pentru un post in administratia publica,  la fel cum prin starea de fapt de la noi avem parlamentari si politicieni cu dosare penale.
Singura analogie posibila pentru aceasta situatie de anormalitate si patologie sociala in totala contradictie cu logica democratica si logica sociala poate fi gasita  numai in perpetuarea intr-o forma mascata a unei celebre directive NKVD pentru tarile din Est emisa in 1947 prin care incompetenti ,infractori si indivizi cu tendinte dictatoriale beneficiau de imunitate penala si erau pastrati in rezerva de cadre pentru a fi promovati in functii de conducere :

42. Se interzice judecarea sau chiar criticarea publică a acelor conducători numiţi de către partid, care prin activitatea lor au produs pierderi sau au trezit nemulţumirea angajaţilor. În cazuri drastice se recheamă din funcţie, fiind numiţi în poziţii similare sau superioare. La sfârşit, trebuie puşi în funcţii de conducere şi ţinuţi în evidenţă drept cadre de rezervă pentru perioada schimbărilor ulterioare( s.n.).
Cristopher Andrew & Oleg Gordievski - KGB. Istoria secreta a operatiunilor sale externe de la Lenin la Gorbaciov, Editura ALL, Bucuresti, 1994, p.487-492

Situatia de anormalitate si patologie sociala este mentinuta la noi printr-un cerc vicios. Mecanismele de selectie sociala care asigura accesul la puterea politica sunt alterate si functioneaza pe dos , respectiv favorizeaza pe cei  cu dosare penale *)**) si blocheaza promovarea si ascensiunea oamenilor onesti . 
Asa se face ca indiferent de doctrine , partide si candidati , cetatenii sunt fortati sa aleaga mereu aceeasi Marie cu alta palarie. 
In acest caz , prin absenta moralei publice , cinismul politic si social tin de un teatru al absurdului . Este ca si cum cetatenii si-au castigat dreptul de a vota si  libertatea de a alege,  dar prin alterarea si vicierea mecanismelor democratice , o pot face doar intre escroci, corupti, infractori,etc. 
Pe cale de consecinta societatea romanesca se diferentiaza inca o data de alte societati printr-o interesanta aplicare pe dos a statului de drept si a democratiei conform principiului enuntat de Lech Walesa prin care " de libertate raul profita mai mult decat binele" si va ramane in aceasta stare pentru nu se stie cate vreme de aici inainte. 



Note 

*) Chiar si dupa condamnarea definitiva la doi ani de inchisoare cu suspendare , Liviu Dragnea ramane in continuare presedintele PSD "la cererea membrilor" :

Chiar daca a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul "Referendumul", Liviu Dragnea a decis, intr-o scurta sedinta de partid, ca ramane presedintele PSD, "la cererea membrilor", care considera ca o retragere a sa ar destabiliza partidul. Cel care in schimb se gandeste la demisie din functia de conducere - cea de presedinte executiv - este Valeriu Zgonea, singurul care nu a ramas la "poza de final", plecand pe usa din spate din sediul partidului, in timp ce Dragnea facea declaratii presei, avandu-i in jurul sau pe colegii din conducerea partidului. Zgonea le-a spus jurnalistilor afara ca "decizia nu este a partidului" (anuntata de Dragnea - n.r.) si, intrebat daca se gandeste sa demisioneze, a raspuns: "Ma gandesc pana luni". 
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20952309-mai-multi-lideri-psd-strans-sediul-partidului-asteptarea-sentintei-lui-liviu-dragnea-dosarul-referendumul.htm

**) Fostul primar al Capitalei aplica aceeasi strategie :
 Se pare că jurnaliştii de la Libertatea ar fi intrat în posesia listelor de susținători cu numele lui Sorin Oprescu, documente deja tipărite și pregătite pentru a fi completate cu numele celor care vor să semneze pentru candidatura lui Oprescu.Un alt element important în strategia lui Oprescu este legat de faptul că acesta ar dori să candideze la Primăria Generală ca independent, postură care în trecut i-a adus două mandate în fruntea Capitalei.
http://www.evz.ro/sorin-oprescu-si-pregatirile-pentru-ceea-ce-poate-fi-lovitura-politica-a-anului-exista-hartii-care-dovedesc-totul.html

Niciun comentariu: