" Jurnalul unui psiholog "( 2007-2025) este o viziune si o perspectiva originala asupra societatii romanesti generata initial de involutia unui domeniu profesional sensibil confiscat de instante straine naturii acestuia.
Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :
Apelul dvs patetic prin care cereti sprijinul cetatenilor pentru apararea structurilor care sunt platite ca sa-i apere ele pe cetateni , si nu invers , este in realitate un deja-vú .
Intr-un fel, cam asa s-a procedat si in 1989 atunci cand s-au distribuit arme …civililor, ca sa lupte ei in locul armatei cu teroristii care o atacau pe cea dintai, sau in 13 iunie 1990 cand au fost chemati cetatenii ( patrioti, desigur ) sa lupte ei cu cei care , in Piata Universitatii … „dadeau lovitura de stat din Bucuresti” . De ce ?! Pentru ca organele abilitate de atunci aveau alte lucruri mult mai importante de (ne)facut , si tocmai de aceea aveau o nevoie imperioasa de sprijinul cetatenilor , ca si acum ( dupa opinia dvs).
Regret , dar din pacate trebuie sa va semnalez ca articolul de astazi m-a uimit inca o data, desi, de fapt, nu este o noutate . Mai exact , acest articol al dvs este un autoplagiat dupa un alt articol pe care l-ati scris tot dvs , dar cu cativa ani in urma . Exact aceeasi tema ( plus patriotismul de dreapta din dotare) care va preocupa si va ingrijoreaza acum, mai intai pe Facebook :
„ In timp a trebuit sa ne regrupam in spatele si sa facem zid in apararea unor institutii esentiale ale Statului NOSTRU ( N.B. – care „NOSTRU”?! ) : constitutia, presedentia, curtea constitutionala, magistratura…Cred ca din pacate se apropie clipa cand va trebui sa ne regrupam in jurul serviciilor de informatii si siguranta nationala. Stiu. Unii aveti rezerve. Dar nu exista alternativa. Sunt pe acceeasi linie de aparare cu cele de mai sus. Si cred ca au castigat creditul necesar sustinerii din partea partii sanatoase a societatii.E important sa nu-i lasam singuri daca va fi sa fie…. Sustinerea occidentala nu va fi de ajuns.”
v-a preocupat de fapt si in aceeasi forma inca din …21 octombrie 2010 cand ati acuzat presa , ati laudat serviciile , dar v-ati plans inca de pe atunci de faptul ca intre aceste organisme statale si poporul roman exista o „ruptura patologica" :
„ Dar faptul e fapt. “Serviciile” isi fac azi datoria. Ele demonstreaza public, propozitie cu propozitie cum, de pilda, presa nu numai ca poate fi un pericol la adresa sigurantei nationale, dar iata, in cazul Romaniei, chiar a ajuns sa fie un pericol. Punct.”„ Realitatea este insa ca aceasta situatie de ruptura radicala si neincredere absoluta intre cetatenii unei tari democratice si organizatiile ce au ca rol protectia lor si a vietii lor publice, nu poate continua indefinit. Mai devreme sau mai tarziu, prapastia dintre “servicii” si cetateni trebuie sa se inchida. Place sau nu, lumea de azi e facuta in asa fel ca un stat functional are nevoie de astfel de organizatii si servicii. Nu e conditie suficienta, dar e una necesara. Vrem stat functional, atunci avem nevoie de “servicii” functionale.Starea de ruptura in care poporul roman se afla cu propriile organisme statale menite sa-l protejeze este patologica. La un moment dat, ceva trebuie sa se schimbe. Nicio reforma constitutionala, economica, electorala etc. nu va rezolva lucrurile pana cand relatia “serviciilor” cu propriul popor nu se va normaliza. Daca vrem sa avem o tara in secolul 21, trebuie sa incercam sa gasim cat mai repede o solutie la aceasta problema. Nu este o vorba de spirit. Este o realitate dura.”
Dragos Paul Aligica – Despre servicii si securisti
Recunosc, am fost absolut uimit atunci ( ca si acum de altfel ) de acest gen articol care, venit din perspectiva societatii civile …de dreapta, cere sprijinul si sustinerea cetatenilor pentru aceste structuri statale care de fapt au menirea sa-i controleze ele pe cetateni , nu invers .
In sfarsit, din ceea ce am citit in presa vremurilor foarte interesante pe care le traim ( la chinezi asta inseamna de fapt un blestem ! ) , oricine poate afla , conform unui articol mai vechi din Adevarul ( http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t120890.html ) , ca in realitate ne conduc cam 7 servicii secrete care dispun de aproximativ 30.000 de mii de ofiteri de informatii. Cu alte cuvinte, la acest capitol , si pe cap de locuitor, stam chiar mai bine decat UE si decat USA ( daca nu chiar batem recordul absolut ! ), deci in nici un caz nu cred ca au nevoie aceste servicii de ajutorul dvs sau al nostru , chiar daca este bineintentionat, patriotic si dezinteresat.
In aceste conditii, pledoaria dvs in care de fapt recidivati , si care in mod oficial este de dreapta , risca sa compromita si dreapta de unde veniti , si ditamai serviciile de informatii si de siguranta nationala care nu vor cere niciodata acest lucru pentru ca cel mai probabil nu vor risca sa se discrediteze singure si intr-un mod atat de inabil. Desigur, e numai o opinie printre multe altele .
” De unde știu toate chestiile astea? Mă ocup cam cu aceleași lucruri cu care se ocupa doamna Macovei înainte de a intra în politică. Doar că, zic eu, într-un mediu mult mai toxic și neprilenic decât acela în care doamna Macovei era alături de Renate Weber și Alina Mungiu Pippidi sau Cristian Pârvulescu lideri ai societății civile de la sfârşitul anilor 90 şi începutul anilor 2000.”
Problema este totusi ceva mai veche. Prin 1990, doamna Alina Mungiu Pippidi ( in interviurile date prin Revista 22 ) , doamna Renate Weber( prin “Fundatia Soros” unde a inlocuit-o pe doamna Sandra Pralong care a reusit imposibilul explicand cum pot fi compatibile unele resurse umane din cadrul respectivei Fundatii pentru o Societate Deschisa cu trecutul lor inchis din …Securitatea de alta data ! ) si doamna Monica Macovei erau ( mai exact, pareau ! ) clar “de dreapta” ( e adevarat , nu este ceva semnificativ, dar din informatiile neoficiale primite de la un fost membru al CNSAS , una dintre aceste doamne era chiar fiica de ofiter de Securitate iar evolutia ei ulterioara , din pacate, a confirmat descendenta …) . Intre timp ( cu exceptia doamnei Monica Macovei) indiferent unde au ajuns , stimatele doamne si-au reorientat discret si decent sistemul de valori politice. Cum au facut de fapt in vara trecuta multi alti lideri ai societatii civile de altadata…
Problema este ca cetatenii nevinovati raman absolut debusolati cand lideri ai societatii civile care odata erau “de dreapta”, acum striga la fel de tare dar ” de stanga “, iar cetatenii naivi si sinceri care ii urmau ca oile ciobanul , se dezmeticesc acum singuri ” pe-un tarmure al Marii de Est unde fosnesc matasoase nisipuri” cum spune poetul nostru Lucian Blaga, dar acesta este pretul libertatii si rezultatul dreptului de a alege si a ( nu ) fi ales.
Romania a intrat in N.A.T.O si in Uniunea Europeana dar, bineinteles, doreste sa fie tratata de la egal la egal cu partenerii europeni . In acelasi timp , premierul Victor Ponta spune despre europarlamentara Monica Macovei că în ultimii 20 de ani "a reprezentat interesele stăine îndreptate împotriva României" si întărește ideea numindu-le repetat ”interese antiromanești” acuzand-o ca a primit finantari de la straini *). Asta se intampla in timp ce scandalul de la noi privind deturnarea fondurilor europene cu complicitatea tacita sau nu a onor functionarilor romani, continua cu aceeasi veselie si cu aceeasi intensitate cam de tot atatia ani.
Dar ceea ce Europa probabil nu banuieste inca , romanii stiu sigur. Dupa cum se poate citi negru pe alb ceva mai jos, tarisoara noastra impotriva careia sunt indreptate "interesele straine si antiromanesti " din exterior, este condusa patriotic din interior si acum dupa modelul proletcultist care porneste de la ura fata de intelectuali si a carui baza oculta, se stie , era constituita din celebrele Directive NKVD**) , deci mai e mult pana departe .....
Un șofer de la ministerul Sănătății a încasat în luna ianuarie a acestui an nu mai puțin de 3.266 de lei, aproximativ cât salariul unui șef serviciu. Conform tabelului cu veniturile nete salariale din luna ianuarie 2013, postat pe site-ul ministerului Sănătății, există chiar directori care au luat mai puțin decât acest șofer.(s.n.)
De asemenea, o serie întreagă de consilieri pe afaceri europene, cu diferite gradații, au primit, de asemenea, mai puțin decât șoferul în cauză. Mulți dintre ei sub 3.000 de lei net.
Ca să facem o comparație, ne-am uitat pe veniturile încasate în luna decembrie de către medicii de la Spitalul Bagdasar Arseni din București. Un Medic primar, profesor UMF, a luat în decembrie 2885 de lei(s.n.).Și nu e singurul medic care a plecat la finalul lunii cu mai puțini bani la salariu decât șoferul de la Ministerul Sănătății.
În 2011, Ministerul Sănătății se afla în centrul unui scandal mediatic, când, tot pe baza situației veniturilor, Un şofer care lucra în cadrul instituției, a câştigat în luna noiembrie 2.198 de lei, aproape de două ori mai mult decât în luna iunie, înainte de tăierea oficială de 25%.
Ehe Ehela 26 februarie, 05:10 a spus: SUNT INSTITUTII UNDE SALARIUL UNUI MECANIC DEPASESTE DE CITEVA ORI SALARIUL UNUIA CU STUDII SUPERIOARE(s.n.) : EX: SALARIU INGINER:1500 RON SALARIU MECANIC: 5000 RON CE SA MAI VORBIM CA FALIMENTUL BATE LA USILE ROMANIEI. CU ASA MANAGEMENT SPER SA SE DESFIINTEZE TOT.
Jan la 26 februarie, 05:31 a spus: bey nene, mecanicul are tot dreptul sa ia 5000 ron ca elMUNCESTE (s.n.), nenea enjenerul roman e paralel cu practica si cu teoria dar se bate pe burta cu o hirtie. un enjener roman isi inchipuie ca analfabetismul cu care a terminat facultatea trebuie ascuns in spatele unor pozitii de ''sef'' de unde sa isi dovedeasca calitatile de sforar, imbirligator, spagar si mincinos. nenea enjenerii romani termina facultatea cu 5 pe linie (nici nota asta nu o meritau dar nu dorea profesorii sa li se desfinteze facultatea) au probleme cu cititul in schimb se cred ''managerii'' managerilor, se cred cei mai in masura sa ia ''decizii''. Numai imagineaza-ti un prost, si fudul si sef ... !!!
Nae la 26 februarie, 01:02 a spus: vorba unui expert Hr bine cunoscut (oare cine o fi "expertul" binecunoscut ?! -n.n.) . Acel sofer poate ca o duce pe amanta directorului la apartamentul de nebunii (...), poate ca il duce pe domn director la vreo intalnire cu maharii unei companii de import medicamente si nu trebuie sa afle nimeni... Increderea costa in ziua de azi iar 3000 si ceva este chiar putin..(s.n.)
**)Cristopher Andrew & Oleg Gordievski - KGB. Istoria secreta a operatiunilor sale externe de la Lenin la Gorbaciov , Editura ALL, Bucuresti, 1994, p.487-492
Societatea romaneasca se prabuseste in mod vertiginos iar degradarea ei generala este si opera unor institutii si agenti sociali care prin menirea lor ar trebui sa actioneze in sensul exact opus . In cazul prezentat mai jos este absolut remarcabil faptul ca un simplu elev din clasa a IX-a reuseste sa formuleze de unul singur un diagnostic social acolo unde oamenii de cultura titrati oficial nu reusesc sa vada padurea din cauza copacilor.
Recent , elevii din Iasi participanţi la proiectul "Valori culturale româneşti", alcătuit dintr-o serie de evenimente care au drept scop "perpetuarea şi evidenţierea valorilor tradiţionale româneşti", circa 100 la număr, cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, au mers la teatru pentru a vizona piesa. Alături de ei au fost prezenţi profesori de la cele trei licee, dar şi părinţi şi preoţi(s.n.).
„Spectacolul vorbeste despre imposibilitatea păstrării inocenței în lumea contemporană (românească). Observatiile pe care le aduce sunt:
- nu există inocență, există o continuă aspirație către ea (uzual, se mai numește regret) - atunci când ea există, i.e. dorința ei, de cele mai multe ori, este imediat reprimată din cauza stranietății celui care o posedă - nu există disimulare a inocenței, la fel cum nu există un organ specializat pentru perceperea ei - de cele mai multe ori, cei care au avut-o au fost trecuți în rândul spectrelor sau sfinților (categorii) – cel mai tangibil mod pentru o analiză a ei este prin observarea comportamentului copiilor și nebunilor
De aici incolo incepe cosmarul social. Relatarea , conform celor direct implicati :
Profesorul
Profesorul Sorin Sitea ( Foto : Gandul )
"După câteva minute de la începerea spectacolului, când eu aveam în sală invitaţi şi părinţi şi oaspeţi de la Chişinău şi de la seminarul de la Mânăstirea Neamţului, piesa ne-a arătat o altă imagine(s.n.). După circa 20 de minute am decis să mă consult şi să vorbesc cu cineva competent. A venit regizorul, căruia i-am spus să întrerupă piesa, în condiţiile în care noi nu ne-am propus şi nu ne-am aşteptat la un asemenea spectacol (s.n.)"
Sorin Sitea, profesor
Actorul
Actorul Doru Aftanasiu ( Foto : Gandul )
"Am privit cam un sfert de ceas cum se moşmondeau ăia de la Colegiul Naţional "M. Eminescu" să iasă din sală, am băgat şi o ţigară, i-am zis fraierului din rolul principal să stea naibii calm (nu ştiu de ce i-am zis asta, că nici el - din câte observasem - nu prea ştia cum să reacţioneze), apoi am continuat spectacolul de unde rămăsesem. Cool, nu?" "important este ca elevul să simuleze decenţa, nu-i nevoie chiar s-o aibă(s.n)"
Cristian Hadji-Culea, directorul Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", este însă de părere că era mai bine ca tinerii să vadă până la sfârşit piesa. "Putea apoi, la şcoală, să discute şi să îşi spună domnia sa părerea, camaradereşte, în măsura în care există un cerc în care profesorii să discute aproape de la egal la egal cu elevii şi să combată, să spună ce nu i-a plăcut. Interzisul este cel mai rău lucru posibil (s.n.)". Directorul teatrului spune că la acest spectacol pot să vină şi copii cu vârste de 14 ani (s.n.) . "Este o piesă scrisă de un tânăr regizor despre realitatea în care trăieşte el şi noi. Poţi să mergi puţin pe stradă şi auzi vorbindu-se mai urât decât în Nirvana. În filmele româneşti se vorbeşte mai dur decât în Nirvana. Din punctul ăsta de vedere nu e o problemă cu piesa".
Preotul
Viorel Laiu, profesor la Seminarul Teologic Liceal "Veniamin Costachi" de la Mânăstirea Neamţului, afirmă că era firesc să se ia atitudine şi să se ceară oprirea spectacolului. "Prestaţia actorilor a fost grozavă, dar limbajul lasă de dorit. Înţeleg că un spectacol trebuie să ducă la ceva educativ atunci când ai elevi acolo. Ce, la şcoală sau în alte cercuri, ne adresăm aşa (s.n.)?
Elevul
Constantin Cucinschi Păvăloi este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" şi a fost unul dintre liceeni care au plecat de la spectacol după doar câteva minute de la începerea lui.
"Am fost surprins să văd atâtea cuvinte care începeau cu literele "p" sau "f".
Nu toţi le folosim.Mi s-a părut deplasat limbajul prin care artiştii voiau să arate realitatea"( s.n.)"
Procesul de psihologizare si psihiatrizare a vietii publice de la noi continua in mod galopant. Dupa ce au testat toti soferii din Romania si au testat( sau au vrut sa testeze ) la gramada toti profesorii din Romania , psihologii, prin cei care cu onor ii conduc, au intrat apoi peste militari ( mai exact i-au adus gramada pe acestia in mijlocul lor ! ) ca sa elibereze ei avize de port-arma (!) in locul lor inventand astfel specialitatea aberanta de " psiholog in domeniul securitatii nationale "(sic!).
Ofensiva impotriva natiunii aflata sub supraveghere conditionata nu se opreste aici . Au mai ramas inca teritorii de explorat si tinte de atins deoarece principiul de baza este cel al eficientei totale : " Nimeni nu scapa ! ".
A aparut deja mediatorul public care are , printre altele, rolul sa impace victimele cu violatorii lor ?! Nici o problema , mai exista in paralel si alte posibilitati de optimizare a vietii sociale de la noi.
La fel cum detinutii in sala de judecata sunt insotiti obligatoriu de gardieni, la fel si cei care ii judeca trebuie sa fie toti si in mod obligatoriu monitorizati de catre psihologi. Rezultatul ?! Inca un nou lot si o noua ocazie de instruit naivi , respectiv taxe de incasat , inca o noua specializare si autorizare obtinuta de la Colegiul Psihologilor din Romania respectiv "Psihologul instantei " ( ?!) care in mod bizar amesteca " activitatea administrativ-judiciara a instantelor " cu ,,psihologia muncii si organizationala" ( ?!) :
" Rolul psihologului va fi acela de a asigura consilierea psihologica, la cerere, a personalului curtii de apel si al instantelor din circumscriptia acesteia in cazul confruntarii cu situatii existentiale critice, inclusiv de natura profesionala, in vederea optimizarii performantiale si asigurarii confortului personal si interpersonal in mediul organizational. De asemenea, acesta va face parte din comisiile de examinare/reexaminare psihologica la concursurile/examenele organizate de Consiliul Superior al Magistraturii si va putea participa la toate proiectele institutiei. ".
Conform Hotararii CSM nr. 48/2013, psihologul sprijina ( s.n.)presedintele curtii de apel prin exercitarea mai multor atributii, dupa cum urmeaza:
1). analizeaza activitatile organizationale la nivelul instantelor judecatoresti pentru diagnosticarea eventualelor disfunctionalitati sistemice, in scopul eficientizarii actului de justitie si ameliorarii conditiilor de munca;
2). evalueaza cantitatea, calitatea si eficienta resurselor umane in scopul optimizarii sarcinilor de munca, reorientarii profesionale in cadrul instantei si formarii anumitor abilitati profesionale;
3). asigura asistenta psihologica a personalului instantelor judecatoresti pentru facilitarea acomodarii cu cerintele specifice unui anumit post si a integrarii noilor angajati in colectivul de lucru;
4). mediaza conflictele interpersonale care afecteaza calitatea relatiilor de munca in vederea diminuarii sau rezolvarii acestora;
5). elaboreaza programele de dezvoltare organizationala;
6). concepe si/sau asigura utilizarea instrumentelor de diagnoza organizationala;
7). asigura pregatirea motivationala si aptitudinala a resurselor umane - antrenarea motivatiei intrinseci, capacitatii de memorare, capacitatii de autocontrol, abilitatilor comunicationale si optimizarea atentiei;
8). indeplineste atributiile corespunzatoare sferei sale de competenta privind sanatatea si securitatea in munca;
9). indeplineste orice alte sarcini primite de la presedintele curtii de apel, in sfera sa de competenta.
In actul normativ mentionat se mai precizeaza ca activitatile realizate de psiholog la curtea de apel si instantele din circumscriptia acesteia sunt stabilite de presedintele curtii de apel, care va avea in vedere si solicitarile presedintilor instantelor arondate ( s.n.).
M-a uimit întotdeauna faptul că toţi oamenii de afaceri relevanţi din România se cunoşteau între ei (s.n.). Dacă individual se urăsc sau fac afaceri împreună contează mai puţin, important e că par a fi, şi chiar sunt, în aceeaşi echipă care joacă acelaşi joc cu aceeaşi miză. Odată cu apropierea Europei, foştii miliardari de carton au devenit corporatişti, şi-au scos companiile în străinătate şi au mutat negocierile din restaurante în sălile de conferinţe ale sediilor de birouri. Mulţi şi-au schimbat obiceiurile, s-au rafinat în investitori, ba chiar au început să plătească şi taxe. Dar n-au reuşit să-şi golească dulapurile de schelete sau să răspundă cu subiect şi predicat cum au făcut primele şi unele dintre următoarele milioane.
Casta diplomatilor e una cu circuit inchis. Rareori scapa vreun intrus inauntru. La fel ca multe alte caste, cum ar fi cea a notarilor ca sa mai dau un singur exemplu, se perpetueaza genetic prin incompetenta si clientelism politic.E necesara in primul rind o infrastructura umana de calitate, apoi restul vor veni de la sine.
Romania lui Dan Puric sau lectia de umanizare a televiziunii predata in direct unui moderator TV
Dan Puric a reusit ceea ce nu au reusit pana acum toti liderii de opinie, filozofii, scriitorii, jurnalistii ,politologii, filozofii, sociologii ,psihologii, etc. nostri la un loc . Mai exact, a reusit nu numai sa reziste presiunii unui moderator a carei profesie este "tehnica provocarii '' ( respectiv controlul, manipularea si schimbarea perceptiilor si opiniilor intervievatilor si cetatenilor ) ci sa sa obtina exact efectul invers, adica schimbarea perceptiei moderatorului !
Din acest motiv situatia prezentata mai jos si interviul cu Dan Puric sunt cel putin deocamdata unice la noi , iar ca studiu de caz raman de referinta :
" Andreea Crețulescu îi proiectează lui Dan Puric (și
nouă) imagini cu o coadă imensă de oameni, bătrâni, femei, copii, – poporul –
gloată – înghesuindu-se ore și zile întregi să atingă moaștele Sfântului
Dumitru. Camera operatorului TV își restrânge cadrul și se focalizează pe o
“băbuță“, căzută în înghesuială. Se mai văd mâinile unor jandarmi care încearcă
s-o ridice, dar operatorul caută, insistent, să ne prezinte fața schimonosită
de efort a femeii. ( Ei, dac-ar fi murit acolo, ce mai știre! ce mai rating! ).
- Ce mai ziceți acum, d-le Dan
Puric?- Ce să zic?întrebă, nedumerit, acesta. - Despre ce vedem cu ochii
noștri, despre realitate; asta e realitatea!
-Ei, ce ziceți?- Înainte să-ți răspund, dă-mi
voie, Andreea, să-ți pun și eu o întrebare: tu ce simți când privești asemenea
imagini?- Ăăăă…Mă gândesc că….- Nu, nu te-am întrebat
ce gândești, ci ce simți?
Încurcată, mai ales de adresarea familială (până
atunci Dan Puric folosise pluralul de politețe), Andreea Crețulescu, forțată să
caute cuvinte care să exprime emoții , cuvinte cu care nu era obișnuită,
îngăimă:
-Simt așa… ceva… dureros.
În acel moment de suspensie, între
cuvintele“ceva“ și “dureros“, strălucirea ironică a ochilor
Andreei și mustăceala inteligentă permanent afișată de colțurile gurii au
dispărut. Ochii i se umeziseră. Printr-o simplă întrebare, Dan Puric
reușise, pentru o clipă, s-o transfere din planul mecanic în care
funcționa, în planul spiritual unde lucrurile nu se văd cu ochii, ci cu
sufletul. Turnase CALGON într-o mașinărie de produs vorbe, nu mult, că n-a avut
timp, însă o mică bucățică din crusta de calciu dezvoltată în jurul sufletului
Andreei, o luase la vale împreună cu umezeala ochilor. (Nu degeaba se spune că
ochii sunt fereastra sufletului). Efectul s-a mai prelungit puțin, ducând
la un fel de destăinuire:
- Nu vă supărați, dar, știți,
(uite că dau din casă!), asta e o tehnică jurnalistică de-a noastră, să
provocăm…-Știu Andreea, m-ai confundat
cu vreun politician din ăia pe care îi aduci zilnic aici. "
Ceea ce vad romanii acum , si de cativa ani, pe posturile noastre TV este in cea mai mare parte un prezent care nu are nici o legatura cu prezentul european , un trecut patologic trimis in viitor sau un viitor patologic din trecut. Pe scurt , o Romanie de cosmar din care pot evada numai extrem de rar.
Media a creat “omul nou” ( o anumita media-n.n.) și tot ea mănâncă acum o pâine deplângând “defectele capitale” ale acestuia! Presa( o anumita presa-n.n.) a fost cea care l-a creat pe becali, cel pe care îl critică acum. Presa care deplânge manelizarea României a fost cea care i-a adus în prim plan. Garett :06/02/2013 la 7:15 Sursa : http://www.contributors.ro/cultura/suntem-la-1900/
In urma cu ceva ani , la emisiunea "Profesionistii" de la TVR din iunie 2007 a fost difuzat un interviu care a impresionat orice om cu suflet si orice om cultivat care l-a vazut. Acel interviu unic arata romanilor , dar la ora 24.00 ( ca alta data " Memorialul Durerii "! ) o alta Romanie , o Romanie a oamenilor si a normalitatii , vazuta prin ochii unui copil atunci , Daria Visanescu care a emotionat cu intreaga ei prezenta :
Daria Visanescu Despre acel interviu unic am scris acum doi ani ( http://sergiusimion.blogspot.ro/2011/02/romania-dariei-visanescu.html). O simpla comparatie intre ceea ce s-a discutat atunci pe platoul TVR si ceea ce traim acum ca societate este elocventa pentru a intelege directia in care se indreapta vertiginos societatea romaneasca care la nivel general pare ca face totul pentru a distruge normalitatea romaneasca ancestrala. Este un cosmar colectiv pe care il vad romanii direct sau indirect , pe aproape toate posturile noastre TV . Din acest cosmar colectiv, ne-a mai scos cateva momente , tot un copil. Adrian Aron este numai un copil talentat, normal, sensibil , educat si crescut de parinti educati , dar este suficient ca sa intelegem cum pot ajunge copiii romani cand parintii se ocupa cu adevarat de ei , iar societatea ii lasa cu adevarat in pace , si pe unii , si pe si altii , adica ii lasa sa traiasca pur si simplu o viata normala la care ar trebui sa aiba dreptul toti. Este absolut revoltator ca astfel de momente de normalitate nu sunt cultivate de posturile noastre TV unde emisiunile viscerale tip Antena 3 ; "Un show pacatos " ; "Spitalul de dementa " ; (porno) reality-show-urile ,etc.,etc. , practic dau tonul oligofreniei sociale care face muzica si ingrozeste orice perceptie lucida din exterior . In realitate, cetatenii nu mai acces de multa vreme la realitate si la lumea in care traiesc , ambele filtrate si deformate prin ochiul magic al mass-mediei noastre . Aceasta din urma poate oricand dinamita granita dintre adevar si minciuna, tranformand albul in negru , negrul in alb, iar cetatenii in corpore intr-un fel de Agamita Dandanache al secolului XXI . Celor ce sunt de acord cu ceea ce vad si vor sa contribuie la prabusirea generala a acestei societati care ii transforma intr-o masa amorfa de fiinte ghidate de instincte primare , nu le mai ramane nimic altceva de facut decat sa aplaude propria lor decadere. Cei care nu sunt de acord cu ceea ce vad , au inca posibilitatea sa priveasca Discovery, National Geografic , Nature ,etc. ca sa inteleaga cum functioneaza in realitate o lume normala in timp ce asista neputinciosi la scufundarea acestei societati in primitivism, anomie, agresivitate, ura, prostie, minciuna , vulgaritate , obscenitate, pornografie si anormalitate , societate care vrea parca cu tot dinadinsul sa-si transforme proprii cetatenii in zombi si sa indeparteze Romania de Europa. Adrian Aron acum, ca in urma cu cativa ani Daria Visanescu, readuce pentru cateva momente romanii catre o normalitate sociala atat de des absenta pe campul de batalie si razboi total care a devenit societatea romaneasca actuala :
Cu tot respectul, câteva întrebări:
1. Dumneavoastră aveţi studii juridice?
2. Dacă da, le-aţi făcut într-o facultate sau, aşa, pe cont propriu?
3. Şi dacă da, şi dacă nu, ce înseamnă “probe circumstanţiale” ?
4. Cum aţi ajuns la definiţia crimei cu premeditare: “de obicei e o infracțiune cu doi participanți”?
5. Ce vă legitimează să speculaţi “aproape cu certitudine” (sic!) că dacă presa nu are probe, atunci nici procurorii nu le au ? Sunteţi aşa de sigur ?
6. De unde ştiţi că probatoriul din “Trofeul calităţii ” a fost unul “foarte solid” ? Aţi studiat Dumneavoastră dosarul ? Dacă da, care sunt, în opinia Dumneavoastră, probele “foarte solide”? Dacă nu, pe ce vă bazaţi?
7. În ce temei de drept susţineţi că “judecătorii trebuie să se întrebe dacă li s-a oferit orice explicație rezonabilă a circumstanțelor probate din dosar, una care să excludă vinovăția acestor inculpați”? Aţi auzit cumva de prezumţia de nevinovăţie?
8. Nu vi se pare că igienizarea dezbaterilor publice de la noi ar trebui să înceapă cu eliminarea dintre premise a speculaţiilor gratuite, a insinuărilor neverificate şi a bănuielilor calomnioase sau ofensatoare?
Mulţumesc.
Cu tot respectul, la un articol foarte interesant publicat pe o plaforma civica ( nu juridica ! ) , pozitia dvs se bazeaza in mod evident pe argumentul …autoritatii (profesionale ) dar cred ca suntem de acord ca nici dvs , nici noi , nu ne aflam nici la bara, nici in boxa , ci in spatiul public unde conform Constitutiei , asa schioapa cum este ea saraca , avem totusi dreptul la opinie . Sau nu ?!
Daca da, il au si autorii si cititorii. Daca nu , nu.
Totusi, dupa dvs , numai cine are studii de specialitate are dreptul la opinie ? OK.
In acest caz , totusi, avand pregatirea dvs anterioara de specialitate , ce aveti stimate domn cu Dumnezeu ?!
Daca da, veti ramane cu Dumnezeu si toate drepturile )
Daca nu , veti ramane cu cititorii , dar atunci ar fi onest si fair-play sa raspundeti singur la cele 8 intrebari adresate deja domnului Miron Damian si sa comunicati si cititorilor rezultatul . Asteptam cu interes )
Ah, aș interveni pentru o observație aici. Afirmați, apropo de dl Țucă,
”pozitia dvs se bazeaza in mod evident pe argumentul …autoritatii (profesionale ) dar cred ca suntem de acord ca nici dvs , nici noi , nu ne aflam nici la bara, nici in boxa, ci in spatiul public unde conform Constitutiei , asa schioapa cum este ea saraca , avem totusi dreptul la opinie ”
E aici ceva foarte ironic: din contră! tocmai pentru că NU suntem într-o instanță de judecată e motivul pentru care colegii noștri de comentarii pot recurge la un astfel de argument firav, apelul la (propria) autoritate. În fața unui magistrat nu și-ar permite, nu fără riscuri de a fi ironizați, amendați sau poate chiar mai rău. În niciun caz nu aș sfătui pe vreun avocat să încerce să-și prezinte cazul pe bază de ”bă, tu știi cine sunt eu? tu știi?”.
Dincolo de asta, aș dori să vă atrag atenția asupra faptului că dl Țucă nu mi-a interzis în vreun fel să aduc această opinie, doar a pus niște întrebări, cărora, pentru a-l menaja și de dragul dialogului le-am ignorat tonul retoric. Alt comentator e cel care a avut o astfel de pretenție deplasată.
” Dincolo de asta, aș dori să vă atrag atenția asupra faptului că dl Țucă nu mi-a interzis în vreun fel să aduc această opinie…”
Nici nu am afirmat asa ceva , am pornit numai de la primele doua intrebari care nu cred ca au fost puse, asa, in mod absolut gratuit , si de amorul artei :
1. Dumneavoastră aveţi studii juridice?
2. Dacă da, le-aţi făcut într-o facultate sau, aşa, pe cont propriu?
In sfarsit , aici dvs ati glumit :
” În niciun caz nu aș sfătui pe vreun avocat să încerce să-și prezinte cazul pe bază de ”bă, tu știi cine sunt eu? tu știi?”.
Dar eu nu voi glumi. Student fiind la psihologie ( mai exact la ceea ce mai ramasese din ea prin anii `80 ) in caminele de la 6 Martie ( Bucuresti, langa Opera din Bucuresti ) l-am intalnit frecvent pe asistentul de la Facultatea de Drept , Antonie Iorgovan, care venit din cadrul armatei ( nu stiu care armata ) se ocupa de cazarea studentilor de la Drept si Filozofie si de caminele de acolo. Interpelarea asistentului cand se intalnea cu studentii din camine era aceasta ( textual) :
“- Bah, tu stii cine sunt eu ?! ” Am aflat dupa aceea cu totii …
Aceasta a fost in trecut, dar sper totusi ca am depasit aceste probleme si traim in alt timp istoric si nu ne-am pierdut inca simtul umorului )
” Cand discutam Securitatea, este important sa tinem cont de faptul ca teroarea nu s-ar fi putut exercita in absenta colaboratorilor, a turnatorilor, a informatorilor, a delatorilor, a “persoanelor de sprijin”. Nu toata lumea a dat note informative, nu toata lumea avut nume de cod. ”
Asa cum este formulata aceasta asertiune , Securitatea este vinovata in principal prin…”informatori, delatori, persoane de sprijin” . Problema este ca exceptand categoria ( infima de fapt ) a celor care din prostie, exces de zel sau fanatism au devenit informatori , delatori, persoane de sprinjin ,etc. , “la cerere” , restul au fost au fost racolati prin amenintari, teroare si santaj ( cazul limita – racolarea copiilor ca informatori ) si acest lucru era specialitatea ofiterilor de Securitate care faceau acest lucru chiar prin fisa postului. Cu alte cuvinte , teroarea nu s-ar fi putut exercita sub nici o forma in absenta ofiterilor de Securitate care sa recruteze prin santaj si teroare informatorii, delatorii , persoanele de sprijin,etc. si sa dirijeze cu ajutorul lor terorizarea intregii populatii .
A sacrifica cocoşul pentru a băga frica în maimuţe.
Proverb chinez
În Perioada Primăverii şi Toamnei, regele statului Wu, după ce a citit cartea «Arta Războiului», l-a chemat imediat pe autorul acesteia, Sun Wu, la curtea regală.
„Aţi scris o carte minunată. Puteţi să demonstraţi arta războiului, în faţa mea, printr-un exerciţiu militar? " s-a adresat regele lui Sun.
„Nicio problemă, majestatea-voastră. Chemaţi câteva persoane oarecare la mine. Am să vă demonstrez că ei vor deveni imediat ostaşi adevăraţi", a răspuns Sun Wu.
„La curtea regală sunt multe fete frumoase. Dumneavoastră puteţi să le transformaţi în luptători adevăraţi?" l-a întrebat regele pe Sun, mai în glumă mai în serios.
„Nu poate fi altfel. Oricine poate deveni adevărat ostaş şi să participe la exerciţiul militar!" a răspuns categoric Sun.
Regele a chemat imediat zeci de fete frumoase din curtea regală şi i-a cerut lui Sun Wu să înceapă exerciţiul militar.
Sun Wu a împărţit fetele în două rânduri şi a numit două fete frumoase şefe de rând. El a explicat mai întâi fetelor, cu răbdare şi cu seriozitate, cum să facă mişcările şi să execute ordinul. Pe urmă le-a precizat cu severitate: „De acum înainte, sunteţi în armată. Exerciţiul militar nu este de glumă. Să ascultaţi cu atenţie ordinul şi să-l executaţi ca pe timp de război. Cine nu execută ordinul, va fi pedepsit. Aţi înţeles?"
„Da, domnule comandant!" au răspuns fetele cu glas tare, izbucnind în râs.
În sunetul tobelor, Su Wu a anunţat începerea exerciţiului.
„La dreapta!" a strigat Sun.
Nici o fată nu s-a mişcat.
„Nu v-am explicat de ajuns. Eu sunt de vină!" a spus Sun calm. El a explicat încă o dată, cu răbdare, cum se fac mişcările şi cum se execută ordinul.
„A înţeles toată lumea?" a întrebat Sun.
„Da, domnule comandant!" au răspuns fetele.
„Vă atrag atenţia încă o dată că sunteţi în armată. Cine nu execută ordinul va fi pedepsit cu moartea." Sun Wu s-a adresat fetelor cu un ton aspru.
În sunetul tobelor, Sun a strigat: „La stânga!"
Nicio fată nu s-a mişcat. Mai mult decât atât, toate fetele au început să hohotească în râs.
Sun Wu a scos din rândul fetelor pe cele două şefe şi dat ordinul ca ele să să fie decapitate.
„Ele sunt favoritele mele. Vă rog să-le iertaţi!" l-a rugat regele, speriat, pe Sun.
„În armată, nu regele comandă. Mi-aţi cerut să conduc un exerciţiu militar. Procedez conform legilor militare."
Toată lumea a tăcut mormânt.
Cele două fete au fost executate imediat.
La un nou ordin al lui Sun Wu, toate fetele l-au executat cu serioritate ordinul. Exerciţiul s-a desfăşurat în bune condiţii.
Deşi supărat că Sun i-a ucis cele două favorite, regele a înţeles că el este un bun conducător de armată şi l-a numit în funcţia de comandant al oastei regale. Cu ajutorul lui Sun, statul Wu a devenit o mare putere.
Bineînţeles că în această poveste fetele executate au fost, într-un fel, „şaua" menţionată în stratagemă. Sacrificându-le, Sun Wu a reuşit să formeze din fete fără experienţă o mică oaste disciplinată.