Comentariul de mai jos a fost postat la un articol aparut pe platforma Contributors.ro :
Domnule Aligica ,
Apelul dvs patetic prin care cereti sprijinul cetatenilor pentru apararea structurilor care sunt platite ca sa-i apere ele pe cetateni , si nu invers , este in realitate un deja-vú .
Intr-un fel, cam asa s-a procedat si in 1989 atunci cand s-au distribuit arme …civililor, ca sa lupte ei in locul armatei cu teroristii care o atacau pe cea dintai, sau in 13 iunie 1990 cand au fost chemati cetatenii ( patrioti, desigur ) sa lupte ei cu cei care , in Piata Universitatii … „dadeau lovitura de stat din Bucuresti” . De ce ?! Pentru ca organele abilitate de atunci aveau alte lucruri mult mai importante de (ne)facut , si tocmai de aceea aveau o nevoie imperioasa de sprijinul cetatenilor , ca si acum ( dupa opinia dvs).
Regret , dar din pacate trebuie sa va semnalez ca articolul de astazi m-a uimit inca o data, desi, de fapt, nu este o noutate . Mai exact , acest articol al dvs este un autoplagiat dupa un alt articol pe care l-ati scris tot dvs , dar cu cativa ani in urma . Exact aceeasi tema ( plus patriotismul de dreapta din dotare) care va preocupa si va ingrijoreaza acum, mai intai pe Facebook :
„ In timp a trebuit sa ne regrupam in spatele si sa facem zid in apararea unor institutii esentiale ale Statului NOSTRU ( N.B. – care „NOSTRU”?! ) : constitutia, presedentia, curtea constitutionala, magistratura…Cred ca din pacate se apropie clipa cand va trebui sa ne regrupam in jurul serviciilor de informatii si siguranta nationala. Stiu. Unii aveti rezerve. Dar nu exista alternativa. Sunt pe acceeasi linie de aparare cu cele de mai sus. Si cred ca au castigat creditul necesar sustinerii din partea partii sanatoase a societatii.E important sa nu-i lasam singuri daca va fi sa fie…. Sustinerea occidentala nu va fi de ajuns.”
v-a preocupat de fapt si in aceeasi forma inca din …21 octombrie 2010 cand ati acuzat presa , ati laudat serviciile , dar v-ati plans inca de pe atunci de faptul ca intre aceste organisme statale si poporul roman exista o „ruptura patologica" :
„ Dar faptul e fapt. “Serviciile” isi fac azi datoria. Ele demonstreaza public, propozitie cu propozitie cum, de pilda, presa nu numai ca poate fi un pericol la adresa sigurantei nationale, dar iata, in cazul Romaniei, chiar a ajuns sa fie un pericol. Punct.”„ Realitatea este insa ca aceasta situatie de ruptura radicala si neincredere absoluta intre cetatenii unei tari democratice si organizatiile ce au ca rol protectia lor si a vietii lor publice, nu poate continua indefinit. Mai devreme sau mai tarziu, prapastia dintre “servicii” si cetateni trebuie sa se inchida. Place sau nu, lumea de azi e facuta in asa fel ca un stat functional are nevoie de astfel de organizatii si servicii. Nu e conditie suficienta, dar e una necesara. Vrem stat functional, atunci avem nevoie de “servicii” functionale.Starea de ruptura in care poporul roman se afla cu propriile organisme statale menite sa-l protejeze este patologica. La un moment dat, ceva trebuie sa se schimbe. Nicio reforma constitutionala, economica, electorala etc. nu va rezolva lucrurile pana cand relatia “serviciilor” cu propriul popor nu se va normaliza. Daca vrem sa avem o tara in secolul 21, trebuie sa incercam sa gasim cat mai repede o solutie la aceasta problema. Nu este o vorba de spirit. Este o realitate dura.”
Dragos Paul Aligica – Despre servicii si securisti
http://www.contributors.ro/administratie/despre-servicii-si-securisti/
Recunosc, am fost absolut uimit atunci ( ca si acum de altfel ) de acest gen articol care, venit din perspectiva societatii civile …de dreapta, cere sprijinul si sustinerea cetatenilor pentru aceste structuri statale care de fapt au menirea sa-i controleze ele pe cetateni , nu invers .
In sfarsit, din ceea ce am citit in presa vremurilor foarte interesante pe care le traim ( la chinezi asta inseamna de fapt un blestem ! ) , oricine poate afla , conform unui articol mai vechi din Adevarul (
http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t120890.html ) , ca in realitate ne conduc cam 7 servicii secrete care dispun de aproximativ 30.000 de mii de ofiteri de informatii. Cu alte cuvinte, la acest capitol , si pe cap de locuitor, stam chiar mai bine decat UE si decat USA ( daca nu chiar batem recordul absolut ! ), deci in nici un caz nu cred ca au nevoie aceste servicii de ajutorul dvs sau al nostru , chiar daca este bineintentionat, patriotic si dezinteresat.
In aceste conditii, pledoaria dvs in care de fapt recidivati , si care in mod oficial este de dreapta , risca sa compromita si dreapta de unde veniti , si ditamai serviciile de informatii si de siguranta nationala care nu vor cere niciodata acest lucru pentru ca cel mai probabil nu vor risca sa se discrediteze singure si intr-un mod atat de inabil. Desigur, e numai o opinie printre multe altele .